Görüş Bildir
Haberler
Oscar Wilde Anısına Reading Hapishanesi'nde Özel Etkinlik

Oscar Wilde Anısına Reading Hapishanesi'nde Özel Etkinlik

Batuhan
26.07.2016 - 15:34

Londra’da bulunan Artangel adlı sanat galerisi, Oscar Wilde’ın anısına Reading Hapishanesi’nde “Sanatçılar, Yazarlar ve Okurlar” adlı bir sergi açacak. 30 yılı aşkın süredir Birleşik Krallık ve tüm dünyada beklenmedik mekânlarda sıra dışı işlere imza atan Michael Morris ve James Lingwood'un yönettiği Artangel sanat galerisi, bu sergiyle özgün çalışmalarına bir yenisini ekliyor. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sergide, Wilde'ın Reading Hapishanesi’nde kaldığı bölüm ilk kez ziyaret edilebilecek. Sergi ve etkinliğe yaratıcı fikirleriyle katkıda bulunan ve etkinlikte yer alan sanatçılar Patti Smith, oyuncu Ben Whishaw, Ralph Fiennes ile yazar Colm Toibin ve sanatçı Ai Weiwei. 1844 yılında açılan ve 2013 yılında kapatılan, ilk kez bir sergiye ev sahipliği yapacak hapishanede Ai Weiwei, Steve McQueen, Nan Goldin, Marlene Dumas gibi sanatçıların yeni eserleri, performansları görülebilecek Patti Smith, Ben Whishaw, Neil Bartlett, Ralph Fiennes, Ben Whishaw, Maxine Peake’in aralarında olduğu sanatçılar her pazar öğlen saatlerinde yazarın “De Profundis” isimli mektubunu okuyacak.

“De Profundis”, Oscar Wilde’ın, parmaklılar ardında geçirdiği dönemde Bosie adıyla gizlediği sevgilisi Lord Alfred Douglas’a yazdığı, ancak hiçbir zaman sevgilisine ulaşamayan aşk mektuplarıydı, bir dönem birliktelik yaşadığı, gazeteci ve sanat yönetmeni Robbie Ross tarafından derlenip, ölümünden beş yıl sonra bu adla yayımlandı.

Oscar Wilde'ın hapishanede kaldığı hücre

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fırtınalı yaşamı boyunca her davranışıyla ya bir skandal ya da bir akım yaratan, her sözü bir özdeyiş haline gelen Oscar Wilde'ın Alfred Douglas'la yakın dostluğu, Douglas'ın babası Queensberry Markisi'ni çok kızdırmıştı. Marki tarafından eşcinsellikle suçlanan Wilde, dostlarının Fransa'ya kaçması için yaptıkları uyarılara karşın kaçmamakta direnince, tutuklanarak mahkemeye çıkarılmış, parlak ifadesine karşın suçlu bulunarak iki yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Cezasının büyük bölümünü geçirdiği Reading Hapishanesi’nden Douglas’a yazdığı mektup, kendisini sefahate sürüklediği ve sonra da sahip çıkmadığı için genç adama yönelttiği suçlamalarla doluydu.

Wilde-severlere bu dönemin kapılarını aralayacak olan sergi, 4 Eylül-30 Ekim arası gerçekleşecek.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Kültür Servisi

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
4
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın