Görüş Bildir
Haberler
Öğrendiğinizde Ufkunuzu İki Katına Çıkartarak Sizi Hayretlere Düşürecek Bilimsel Keşifler

Öğrendiğinizde Ufkunuzu İki Katına Çıkartarak Sizi Hayretlere Düşürecek Bilimsel Keşifler

Aybk Y.
23.05.2022 - 07:30

Tüm zamanların belki de en önemli bilimsel keşifleri hangileriydi sizce? Bahse gireriz ki sizin için derlediğimiz bu 5 bilimsel keşifleri öğrenmek size çok şey katacak...

Kaynak: https://historyofyesterday.com/five-m...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Samanyolu'nun dışında gezegenler keşfedildi.

1. Samanyolu'nun dışında gezegenler keşfedildi.

Gökbilimciler, kendi galaksimizin ötesindeki ilk gezegeni gördüklerine inanıyorlar. Girdap Gökadasının kalbine yakın yaklaşık 28 milyon ışıkyılı uzaklıkta bulunan ikili sistem M51-ULS-1, bir nötron yıldızından veya bir kara delikten oluşuyor.

Bu sistemde saklanan uzak gezegeni bulmak için gökbilimciler X-ray verilerine bağlı kaldılar.

Nature Astronomy'de yayınlanan yeni araştırma M51, M101 ve M104 olmak üzere üç galaksiyi inceledi. Ekip, Chandra X-ışını Gözlemevi ve Avrupa Uzay Ajansı'nın XMM-Newton'unu kullanarak bu galaksiler içindeki 200'den fazla toplam yıldız sistemini hedef aldı. Tüm bu sistemler içinde sadece bir dış gezegen buldular, ancak son raporlara göre, bilim adamları yerçekimsel mercekleme kullanarak Samanyolu'nda beş bin iki yüz seksen yedi dış gezegen keşfettiler.

2. Laboratuvarda insan yumurtaları büyütüldü.

2. Laboratuvarda insan yumurtaları büyütüldü.

Bilim insanları ilk kez laboratuvarda insan yumurtalarını yumurtalık dokusundaki en erken aşamalardan tam olgunluğa kadar büyütmeyi başardılar, bu daha önce farelerde atılmış bilimsel bir adımdı. İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nden bilim insanları, bir gün rejeneratif tıp tedavileri ve yeni kısırlık tedavileri geliştirmede yardımcı olabileceğini söyledi.

Aynı zamanda bilim insanları, kemoterapi veya radyoterapi görenler gibi erken doğurganlık riski taşıyan kadınlar için doğurganlığın korunmasına yönelik yeni bir yaklaşıma kapı açabileceğini söylüyor. Bunun erken doğurganlık riski taşıyan kadınlar için büyük bir umut olduğu da kanıtlanmıştır ve prosedür artık bilinen dezavantajları olmadığı için güvenlidir.

3. Virüsler akın ediyor.

3. Virüsler akın ediyor.

Bilim insanlarına göre, Dünya'ya akın etmeden önce metrekare başına milyarlarca virüs troposfere ulaşıyor. Virüsler havada ve gazda asılı organik parçacıkların arkasına taşınıyor ve daha sonra yere ulaşıyor. Kanada, İspanya ve ABD'deki üniversitelerden bilim insanları da, ilk kez, yerden atmosfere ulaşan virüs sayısını ölçtüler.

Rakam çok büyük, metrekare başına milyarları buluyor. Virüsler ve bakteriler stratosferin yüksekliklerine ulaşamıyorken hava koşullarının meydana geldiği bölgenin çok üstüne yükselebiliyorlar. Bilim insanları, bu virüsleri incelemenin, benzer virüslerin neden gezegene yayıldığını anlamaya yardımcı olabileceğine inanıyor.

4. Dünyanın ilk ejakülatör organ nakli yapıldı.

4. Dünyanın ilk ejakülatör organ nakli yapıldı.

Johns Hopkins Hastanesi'ndeki cerrahlar dünyanın ilk penis ve skrotum naklini gerçekleştirdiler. Hasta birkaç yıl önce Afganistan'da görev yaparken patlayıcı cihaz yüzünden yıkıcı bir yaralanmaya maruz kaldı. Operasyon 14 saat sürdü. Bir Donanma Sıhhiyesi olan Ray, doktorlara, nakil sayesinde “tekrar bütün hissettiğini” ve neredeyse normal bir ereksiyon ve hatta orgazm elde edebildiğini söyledi.

5. Dev Dünya

5. Dev Dünya

Dev Dünya, güneş sistemimizdeki hiçbir gezegene benzemeyen gezegen sınıfıdır. Dünya'dan daha büyük, ancak Neptün ve Uranüs gibi buz devlerinden daha hafiftirler ve gaz, kaya ya da her ikisinin bir kombinasyonundan oluşabilirler. Araştırmacılar diğer yıldızların etrafındaki yabancı dünyaları keşfettikçe, ortaya çıkan bir dış gezegen sınıfı da Dev Dünya'ydı.

Eğer yaşam uzak bir Dev Dünya'da evrimleşmiş olsaydı, uzaylılar uzay uçuşu yapabilen gelişmiş bir uygarlık geliştirebilirdi. Ayrıca bu tür gezegenlerin güçlü yerçekimi, dünya dışı varlıkların gezegene zarar vermesini de zorlaştırabilir. Hippke, Dev Dünyalıların bir roket fırlatmasının ne kadar zor olabileceğini görmek istedi ve roket boyutlarını hesapladı. Dev Dünya'da uzay mekiğinin yer çekiminden kurtulup kendiliğinden hareket etmesi için gereken hız Dünya'dakinden yaklaşık 2,4 kat daha fazla olduğu hesaplandı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
3
3
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
can canus

20 tane saçma ve copy-paste bilgidense 5 tane kaliteli bilgi yeğdir. Sağolasın yayınlayan kardeş.

Resho

Aynı dönemde Türkiye'da insan yaşamına ve sosyal hayata müdahale konusunda dev adımlar atıldı.

feyk

dusununce dev dunyalar yasama daha uygun gezegenler. kuvvetli yercekimi daha kalin bir atmosfer yaratacaktir, buda yasami uzayin radyasyonundan tehlikelerind... Devamını Gör

Söyledim gitti

işte onlar da roketle uzaya çıkamayacakları için uzay yarışında bir şekilde yerçekimini etkisiz kılmayı öğrenmiş olabilirler. Mesela yani😉