Görüş Bildir
Haberler
Ne Varsa İskandinavya'da Var: Başka Dizilere İlham Veren En İyi İskandinav Dizileri

Ne Varsa İskandinavya'da Var: Başka Dizilere İlham Veren En İyi İskandinav Dizileri

18.10.2021 - 18:22

Dizi müptelaları burada mı? Hoş geldiniz! Piyasadaki bütün dizileri bitirdiyseniz ve artık farklı coğrafyaların pek de gün yüzüne çıkamamış dizilerini incelemek istiyorsanız, bu liste tam size göre. Sizin için İsveç, Norveç ve Danimarka gibi İskandinav ülkelerinin yapımları olan, ülkelerinde epey ses getirmiş ve başka yapımlara da ilham olmuş birbirinden güzel dizileri listeledik. Şimdiden iyi seyirler!

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Heder - IMDb: 6.3

15. Heder - IMDb: 6.3

Heder, 2019 yapımı bir İsveç dizisi. Yayınlanmasının üzerinden fazla zaman geçmemesine rağmen birçok farklı diziye ilham veren ve onlarca ülkede ekranlara gelen Heder'de, bir grup kadın avukatın bir araya gelerek kadına şiddete karşı bir savaş açması sonucu gelişen olaylar konu ediliyor. Her dakikasıyla sizi gerim gerim germeyi başaran Heder'i izlemenizi şiddetle öneriyoruz.

14. Bloodride - IMDb: 6.4

14. Bloodride - IMDb: 6.4

2020 yapımı Bloodride, görmeye pek de alışık olmadığımız yapımlardan biri. Norveç yapımı olan bu dizi, Netflix'in en çok izlenen Norveç dizilerinden. Tekinsiz bir otobüsün talihsiz yolcularını anlatan dizi, her bölüm ayrı bir gerilim hikayesini konu almasıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Üstelik kısa yayın süresi içinde bazı filmlere esin kaynağı olmayı da başarmış! İçerisinde bir parça Black Mirror esintisi bulacağınız Bloodride, size epey sürükleyici gelecek.

13. Mammon - IMDb: 6.8

13. Mammon - IMDb: 6.8

Mammon, yolsuzluğa karışan ve hem ailesini hem de kendisini bu durumdan kurtarmaya çalışan bir gazetecinin hikayesini anlatıyor. 2014 yılında ekranlara gelmeye başlayan ve ömrü iki yıl süren Mammon, Netflix'in en sevilen dizilerinden biri olan 2017 yapımı Ozark'a ilham vermiş gibi görünüyor. Mammon, yer yer sizi gerse de işlediği konu sayesinde bir solukta bitirilebilen bir dizi.

12. Atlantic Crossing - IMDb: 7.2

12. Atlantic Crossing - IMDb: 7.2

Atlantic Crossing, Norveç'in İkinci Dünya Savaşı yıllarını konu edinen ve içerisinde bolca politika barındıran bir dizi. Anlattığı entrikalarla izleyicisini epey etkileyen Atlantic Crossing, farklı milletleri bir araya getirmesi sayesinde hem Norveç de hem de Amerika'da büyük ses getirmiş durumda. ''Politika ve entrikaya doymak istiyorum'' diyorsanız bu dizi tam size göre!

11. Top Dog - IMDb: 7.3

11. Top Dog - IMDb: 7.3

Top Dog, İsveç-Almanya ortak yapımı olan bir dizi. Birbiriyle hiç alakası olmayan bir avukat ve eski bir mahkumun yolları bir kayıp vakasında kesişiyor. Sosyal hayatlarında hiçbir şekilde yan yana gelmeyecek şekilde zıt kişiliklere sahip olan bu iki karakter, içlerine düştükleri oyundan kendilerini kurtarmaya çalışıyor. Her ikisi de geçmişinden kaçamayan ve yaralarını sarmaya çalışan ikili, ilerleyen zamanlarda birbirlerine iyice bağlanıyor. Top Boy, İsveç'in en ses getiren dizilerinden biri. Hem Almanya'da hem de İsveç'te büyük bir hayran kitlesine sahip olan bu diziyi izlemeye başladığınızda bir türlü bırakamayacaksınız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Love & Anarchy - IMDb: 7.4

10. Love & Anarchy - IMDb: 7.4

Love & Anarchy, İsveç yapımı bir dizi. Toplumsal normları sorgulaması nedeniyle Netflix'in en çok dikkat çeken yapımlarından biri olmayı başaran Love & Anarchy; evli ve orta yaşlı bir kadının, kendisinden yaşça küçük bir adamla girdiği oyunu konu alıyor. Birçok ülkede izlenen bu dizinin başarısının sırrı işlediği konu mu, yoksa başrolündeki Björn Mosten'in yakışıklılığı mı, bilemiyoruz!

9. Ragnarok - IMDb: 7.5

9. Ragnarok - IMDb: 7.5

Ragnarok, Norveç yapımı olan ve fantastik olarak adlandırılabilecek bir yapım. Bu diziyi listemize almamızın sebebi Netflix'in sayılı mitoloji dizilerinden biri olması. İskandinav mitolojisine değinen ve izleyenleri şoktan şoka sokan Ragnarok, mitoloji konulu yapımların önünü açmış gibi duruyor.

8. Bonus Family - IMDb: 7.6

8. Bonus Family - IMDb: 7.6

Bonus Family, İsveç'in en sağlam yapımlarından biri. Bir aile komedisi gibi görünen Bonus Family'nin içine girdikçe aslında işlerin bundan çok daha karmaşık bir halde olduğunu anlıyorsunuz. 2017 yılında ekranlara gelen dizi öylesine takip edilmiş ki, 2018 yılında ABD uyarlaması çekilmeye başlamış. ABD uyarlamasında ismi Steps olarak değiştirilen bu dizi, sizi biraz hüzne boğsa da sıkılmadan izleyeceğinize eminiz.

7. Snabba Cash - IMDb: 7.6

7. Snabba Cash - IMDb: 7.6

Snabba Cash, İsveç yapımı bir mini dizi. Bir grup kendince akıllı insanın İsveç'in yer altı dünyasında kolay yoldan para kazanabilmek için bir araya gelmesini ve başlarına açtıkları belaları konu edinen Snabba Cash, İsveç'in sayılı mini dizilerinden biri olmasıyla dikkatleri üzerine çekmiş durumda.

6. Wallander - IMDb: 7.9

6. Wallander - IMDb: 7.9

Wallander, oldukça sağlam bir polisiye dizisi. 2008 yılında ekranlara gelen ve 2016'ya kadar devam eden bu dizi, sonrasında gelen pek çok polisiye diziye ön ayak olmuş. İşinde oldukça başarılı olan ama sosyal hayatında her şeyi mahveden bir müfettişin hayatını konu edinen Wallander'de, alkolikliği ve problemleri ile başı dertte olan ama işini dört dörtlük yapan bir müfettişi izleyeceksiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Lilyhammer - IMDb: 8.0

5. Lilyhammer - IMDb: 8.0

Lilyhammer, listemizdeki en sağlam yapımlardan biri. Amerika ve Norveç ortak yapımı olan Lilyhammer ekrana geldikten sonra bir dönem mafya ve gangster dizilerinden başka bir şey göremez olmuştuk, belki hatırlarsınız! Netflix'in en çok izlenen Norveç dizilerinden biri olan Lilyhammer, Amerikan hükümetinin, ülkenin en ''garip'' gangsterlerinden birini tanık koruma programıyla Norveç'e yerleştirmesini konu ediniyor. Diziyi izlerken başroldeki Steven Van Zandt'in hallerini kahkahalarla izliyorsunuz. 'Sıkmasın ve bir yandan da gerilim yaşatsın!' derseniz, bu dizi tam sizlik.

4. Forbrydelsen (The Killing) - IMDb: 8.4

4. Forbrydelsen (The Killing) - IMDb: 8.4

The Killing, Danimarka'nın en popüler yapımlarından biri. Sıra dışı bir konusu olmayan The Killing, işlediği konudan çok konuyu işleyiş biçimiyle elde etmiş bu başarısını. Hayatını yoluna koymak isteyen kadın bir dedektifin, tam da ''Her şey yoluna girdi!'' derken karşısına çıkan bir cinayeti çözmeye çalışmasıyla gelişiyor olaylar. Karakterimiz, zekasıyla kendine hayran bıraksa da önüne çıkan engelleri gördüğünüzde ''Yok artık!'' diyorsunuz. Hafif hafif sistem eleştirisi yapmayı da ihmal etmeyen The Killing, o yıllarda öyle bir ses getirmiş ki, dizinin 2014 yılında Türkiye uyarlaması da çekilmiş. Hatta dedektifimizi de ünlü oyuncu Nurgül Yeşilçay oynamış.

3. Borgen - IMDb: 8.5

3. Borgen - IMDb: 8.5

Borgen, Danimarka yapımı bir dizi. Politikayla ilgilenmiyorsanız bile Borgen'i izledikten sonra ilgi duymaya başlayacaksınız. Danimarka siyasetinin önemli isimlerinden olan kadın bir siyasetçi, beklenmedik bir şekilde ülkenin ilk kadın başbakanı oluyor. Dizi, bu durum çerçevesinde gelişen olayları mükemmel bir sistem eleştirisi yaparak bize sunuyor. Yapımın gördüğü ilgiyi fark eden sektör kurtları da dizinin haklarını satın aldı ve ABD versiyonunun da çekileceğini duyurdu. Henüz ABD versiyonu için bir hareketlilik olmasa da böylesine sağlam bir yapımın uyarlamasını fazla geciktireceklerini düşünmüyoruz.

2. Bron - IMDb: 8.6

2. Bron - IMDb: 8.6

İsveç ve Danimarka ortak yapımı olan Bron, listemizdeki en sarsıcı konuya sahip dizilerden biri. Arkasında büyük bir prodüksiyon olan Bron, tam 174 ülkede yayınlanmasıyla işlediği konusunun ne kadar sevildiğini bize ispatlıyor. İsveç ve Danimarka sınırında bir ceset bulunuyor. Ama neredeyse cesetten daha büyük bir sorun baş gösteriyor: Ceset tam sınırda bulunduğu için işe İsveç polisi mi bakacak, yoksa Danimarka polisi mi? Onlar da bu sorunun cevabını bilemedikleri için birlikte çalışmaya karar veriyorlar. Dizinin sürükleyiciliği de göz önüne alınınca farklı ülkeler tarafından uyarlanmasının uzun sürmediğini tahmin edersiniz! Aynı konu çok geçmeden ABD-Meksika sınırında geçecek şekilde uyarlandı.

1. Skam - IMDb: 8.6

1. Skam - IMDb: 8.6

Ve geldik listemizin 1 numarasına. Bir grup arkadaşı düşünün ya da birbiriyle uzaktan da olsa bağlantısı olan lise öğrencilerini. Her sezon bu gruptan farklı birinin hayatına giriyoruz ve olayları onun bakış açısıyla izliyoruz. İlk sezon nefret ettiğiniz birine bir sonraki sezon hayranlık duyabiliyorsunuz. Onların acılarını, mutluluklarını, hayal kırıklıklarını ve çok daha fazlasını görüyoruz. ''Ya gençlik dizisi işte!'' deyip geçilemeyecek kadar güzel bir yapım Skam. Dizi yayınlandığı yıldan itibaren öylesine sevilmiş ki, Fransa ve İtalya gibi ülkelerde de televizyona uyarlanmış. Norveç'e ait olan bu diziyi izlemenizi şiddetle öneriyoruz. Pişman olmazsınız!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
8
2
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
indie

skam'ın bir numara olması çok mutlu etti. harika bir dizi, 4 sezonu 3 günde bitirmiştim unutup bir daha izlemek isterdim :')

alper arslan

bizim ne zaman bu kadar güzel dizilerimiz olacak acaba?

Kunti kunti

"Eşkıya dünyaya hükümdar olmaz" varya daha ne istiyorsun

orhan boy

En sevdiğim Norveç dizisi "Öyle Bir Geçer Somon ki" neden listede yok acaba. Bizde de bir uyarlaması çekilmişti halbusi...