Görüş Bildir
Haberler
İkinci Dünya Savaşı Hakkında 15 Film

İkinci Dünya Savaşı Hakkında 15 Film

Bilinmeyen
19.04.2015 - 12:13 Son Güncelleme: 19.04.2015 - 22:34

1. Night and Fog - Gece ve Sis (1955)

1. Night and Fog - Gece ve Sis (1955)

1955 yılında savaş-sonrası Auschwitz'de geçen film, renkli ve siyah beyaz görüntüleri birlikte içeriyor. 'Hiroşima Sevgilim'e benzer bir şekilde, haber görüntüleri ve fotoğraflar, öyküyü anlatmakta Resnais'e yardımcı oluyor. Hikâye sadece Holocaust (Yahudi soykırımı) değil, aynı zamanda insanoğlunun hayvani zalimliği. 'Nuit et brouillard (Nihht and Fog)', yedinci sanatın en gerçekçi ve etkileyici 'belge-film'lerinden.

Night and Fog (1955)

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. The Diary of Anne Frank - Anne Frank'in Hatıra Defteri (1959)

2. The Diary of Anne Frank - Anne Frank'in Hatıra Defteri (1959)

1944'de Nazi işgalindeki Amsterdam'da Yahudiler toplanıp, kamplara gönderilmekte, kamplarda yok edilmektedir. Bir grup Yahudi bir evin çatı katında saklanır, hiç dışarı çıkmazlar. 2 yıllık bu zorunlu oda hapsinde açlıkla boğuşurken zaman zaman aralarında tartışmalar da çıkar. Anna Frank adlı genç kız, bu odada olanları bir günlüğe kaydeder. Savaşın sonlarına doğru müttefikler Normandiya'ya çıkarma yaparken, bu odadaki insanların sonu ne olacaktır? Naziler onları da mı götürecektir?

The Diary of Anne Frank (1959)

3. Judgment at Nuremberg - Nüremberg Duruşması (1961)

3. Judgment at Nuremberg - Nüremberg Duruşması (1961)

Soğuk savaş sürmektedir ve birçok insan II. Dünya Savaşı'nda yaşanan acı olayları unutmak istemektedir. Suçları hakkında hiçbir şüphe olmamasına rağmen politik baskılar nedeniyle tereddüt geçiren yargıç Haywood, II. Dünya Savaşı'nda Nazi eylemlerini yasal hale getiren dört yargıç hakkında en doğru kararı vermek zorundadır.

Judgment at Nuremberg (1961)

4. The Sorrow and the Pity - Keder ve Acıma (1969)

4. The Sorrow and the Pity - Keder ve Acıma (1969)

Almanya'nın Fransa işgalini ele alan Marcel Ophüls belgeselinin, senaryosu Fransa'nın işgal edildiği dönemde 1944 yılında yazılmıştır. Bir yanda Vichy bölgesini ablukaya alan Alman askerlere karşı direnen protestocular, diğer yanda ise Alman Nazi askerleriyle işbilirliği yapan Vichy hükümeti vardır. Belgesel o dönem var olan politik panoramayı irdeleyerek isyancılar, işgalciler ve hükümet üçgeni arasındaki ilişkiyi gözlemliyor. Arşiv görüntüleri ile bu süreçte etkili olan askerler, siyasi isimler ve görgü tanıklarıyla yapılan röportajlarla desteklenen filmde İkinci Dünya Savaşı'nın mühim bir dönemine ışık tutuyor.

The Sorrow and the Pity (1969)

5. Idi i Smotri - Gel ve Gör (1985)

5. Idi i Smotri - Gel ve Gör (1985)

İkinci Dünya Savaşı'nın en karanlık dönemlerinden birinde, Alman işgali altındaki küçük bir Belarus kasabasındayız. Naziler tüm yahudi köyleri yerle bir edip yerli halkı acımasızca katlederken 13 yaşındaki Florya sahip olduğu tek şeyi, annesini bırakıp Sovyet partizanların güçlerine katılır. Partizanlar Almanlar'a karşı savaşmaya gittiklerinde küçük Florya, Glascha isimli bir kızla arkadaş olur. Bu sevimli dostluk esnasında Florya kendi köyünün adım adım yok oluşuna şahit olur. Savaş bir kez daha acımasızlığını kanıtlayıp insan hayatının ne derece ucuz olduğunu su yüzüne çıkarırken, suçsuz siviller bir kez daha hiç uğruna kaybeden tarafta olurlar. 

Come and See (1985)

6. Shoah - Soykırım (1985)

6. Shoah - Soykırım (1985)

Yahudi soykırımıyla ilgili röportajlardan ve tanıklıklardan oluşan Shoah, Polonya’da felaketten kurtulanları, felakete seyirci kalanları ve soykırımın faillerini sorgulayarak görsel bir şiir kuruyor. Herhangi bir arşiv görüntüsünün yer almadığı bu dokuz saatlik film, 1974-1981 arasında çekilmiş 350 saatlik ham görüntüden kurgulandı. Derviş Zaim’in seçtiği filmin dört ana konusu var: Chelmno, Treblinka ve Auschwitz-Birkenau ölüm kampları ve Varşova Gettosu. Lanzmann’a göre Shoah “unutuşa karşı duran kati bir siper, gerçek bir duvar.” 

Shoah (1985)

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Au revoir les enfants - Elveda Çocuklar (1987)

7. Au revoir les enfants - Elveda Çocuklar (1987)

II. Dünya Savaşı zamanları. Film, savaşın özellikle tüm avrupayı ve avrupadaki yahudileri kırıp geçirdiği bir ortamda katolik okuluna giden iki öğrencinin aralarındaki geç başlayıp erken biten dostluğun hikayesini konu alıyor. Bahsi geçen okulda bir çok yer gibi alman milislerin ablukası altındadır. Tüm bu sıkı yönetim ve baskıya rağmen okul yöneticileri isimlerini değiştirmek suretiyle üç yahudi öğrenciyi okullarında saklamayı başarırlar.. 

Au Revoir Les Enfants (1987)

8. Europa Europa - Avrupa Avrupa (1990)

8. Europa Europa - Avrupa Avrupa (1990)

Film 'Kristal Gece' olayını yaşayan genç bir Yahudi çocuk ve ailesinin yaşadıklarını konu alır. On üç yaşındaki Solomon, ailesiyle beraber Polonya'ya kaçar. Naziler'in Polonya'yı işgal etmesi üzerine Solomon Rus topraklarına kaçıp Sovyetlere sığınır ve komünizmi öğrenir. Solomon sınır bölgesindeyken Almanlar tarafından kaçırılır. Çocuk Almancayı çok iyi bildiği için Alman zannedilir ve savaş kahramanı ilan edilir. Solomon çok geçmeden amacı Nazi yetiştirmek olan 'Hitler Gençliği' hareketine katılır ve ölmemek için kimliğini saklamaya başlar. Solomon Perel, İkinci Dünya Savaşı'nın kanlı atmosferinde, hayatta kalabilmek uğruna gerçek kimliğini saklayarak Hitler gençliğinin arasına karışır. Yahudi olduğunu gizlemesi ve umulmadık bir şekilde orduda gösterdiği başarı, birden bire savaş kahramanı olarak görülmesine neden olsa da, içinde yaşadığı trajedi, tüm hayatını etkileyecektir.

Europa Europa (1990)

9. Schindler's List - Schindler'in Listesi (1993)

9. Schindler's List - Schindler'in Listesi (1993)

2. Dünya Savaşı yıllarının Nazi Almanya'sında girişimci bir Alman Oskar Schindler, askeriye için metal kaplar üreten bir fabrika kurar ve bu iş için sermayeyi ve iş gücünü Yahudiler üzerinden sağlar. İlerleyen zamanda Yahudiler'in gördüğü baskıyı içine sindiremeyen Schindler, onları kurtarmak için uzunca bir liste yapar.

Schindler's List (1993)

10. La vita è bella - Hayat Güzeldir (1997)

10. La vita è bella - Hayat Güzeldir (1997)

1930'ların İtalya'sında Guido adındaki tasasız, kaygısız bir Yahudi kitapçı yakın bir şehirdeki güzel kadına kur yapıp onunla evlenerek bir peri masalı başlatır. Guido ve karısının bir oğulları olur ve İtalya'yı Alman güçleri istila edene kadar birlikte mutluluk içinde yaşarlar. Ailesini bir arada tutabilmek ve oğlunun Yahudi toplama kamplarının dehşetinden elinden geldiğince uzak tutmak çabası ile Guida bu yıkımı bir oyun gibi gösterir. Bu oyunun kazanma ödülü ise bir tanktır...

Life Is Beautiful (1997)

11. The Grey Zone - Gri Bölge (2001)

11. The Grey Zone - Gri Bölge (2001)

İkinci Dünya Savaşı'nın insanlık dışı öykülerinden bir kesit... Auschwitz kampında kurulan gaz odalarında ölüme gönderilen Yahudilerin yaşadığı korkunç trajediye ek olarak bir de, onları ölüme göndermeleri için seçilen bir grup Yahudi'nin trajedisi de yaşanmaktadır. Sonderkommandos adı verilen grup büyük bir ahlaki ikilemle karşı karşıya bırakılır. Grubun kendi aralarında örgütlemeye çalıştıkları, Auschwitz tarihindeki ilk silahlı eylemi harekete geçirmeye hazır oldukları bir sırada, gaz odalarında hayatta kalmayı başarmış 14 yaşındaki bir kız çocuğunu bulurlar. Grup, belki de hayatlarının en büyük ikilemi ile karşı karşıya kalacaktır. Bu kızı kurtarmak uğruna ya hazırladıkları başkaldırı eylemini bir kenara bırakacak ve diğer binlerce insanın kurtarılma umudunu hiçe sayacaklardır ya da onca eziyete rağmen hayatta kalmayı başarabilmiş olan bu ufak kızı ölüme terkedeceklerdir.

The Grey Zone (2001)

İçeriğin Devamı Aşağıda

12. The Pianist - Piyanist (2002)

12. The Pianist - Piyanist (2002)

Wladyslaw Szpilman, Polonyalı başarılı bir piyanisttir. II. Dünya Savaşı'nda Almanların Polonya'yı işgal etmesiyle hayatı kâbusa döner. Yahudi olduğu halde şans eseri toplama kamplarına gitmekten kurtulur ve Varşova'nın varoşlarında yaşamaya başlar. Daha sonra Wilm Hosenfeld isimli bir Alman subayının yardımıyla hayatta kalmayı başarır.

The Pianist (2002)

13. Die Fälscher - Kalpazanlar (2007)

13. Die Fälscher - Kalpazanlar (2007)

II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin, savaşın tek galibi olabilmek için yaptıkları ahlak dışı işlerden biri de sahte para basarak diğer ülke ekonomilerini çökertmektir. Bu iş için kurdukları gruba, el sanatları ve kalpazanlık konusunda çok iyi olan Salomon Sorowitsch'i de dahil ederler. Sefaletten kurtulan yaşamlarına rağmen vicdanlarıyla karşı karşıya gelirler.

The Counterfeiters (2007)

14. The Boy in the Striped Pyjamas - Çizgili Pijamali Çocuk (2008)

14. The Boy in the Striped Pyjamas - Çizgili Pijamali Çocuk (2008)

Nazi Almanyası Bruno’nun babasını görevli olarak Polonya’ya gönderir. Bruno, kasabadaki toplama kampının tel örgülerinin öbür yanındaki bir çocukla arkadaş olur. Ancak iki çocuk arasında gelişen bu dostluk, özellikle oğlunun bu kampla ilgili gerçeği öğreneceğinden kuşkulanan Alman annenin (Vera Farmiga) endişelerini artıracaktır. Bruno ve ailesinin yeni evleri bir buçuk milyon Yahudi'nin Nazilerce öldürüldüğü Auschwitz toplama ve yok etme kampı'nın bitişiğindedir.

The Boy in the Striped Pajamas (2008)

15. In Darkness - Karanlıkta Kalanlar (2011)

15. In Darkness - Karanlıkta Kalanlar (2011)

Yönetmeni Agnieszka Holland'in iddaasına göre, In Darkness (Karanlıkta) filmi gerçek bir hikayeye dayanıyor... Leopold Socha, Naziler tarafından işgal edilen Polonya Lvov'da yaşayan bir kanalizasyon işçisi ve ufak tefek şeyler yürüten bir hırsızdır. Bir gün gettodaki tasfiyeden kaçmaya çalışan yahudilerle karşılaşır... Onlar için şehrin yer altındaki labirentinde para saklamayı kabul eder. İlk başlarda kar amaçlı bir iş anlaşması olan bu durum zamanla beklenmedik bir şekilde Yahudilerle Sacha'nın vicdanı arasında bir ittifaka dönüşür.

In Darkness (2011)

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
105
87
24
23
20
19
18
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın