Görüş Bildir
Haberler
Mutlaka Seyredilmesi Gereken Birbirinden Epik 18 Tarihi Film

Mutlaka Seyredilmesi Gereken Birbirinden Epik 18 Tarihi Film

20.11.2021 - 01:39

Mutlaka izlemeniz gereken birbirinden epik 18 tarihi filmi sizin için listeledik. Keyifli okumalar!

İçeriğin Devamı Aşağıda

18. Kingdom of Heaven (2005)

18. Kingdom of Heaven (2005)

Film, Ortaçağ’da Kudüs’te geçen bir tarihi aksiyon olarak nitelendirilmektedir. Balian adında genç bir adam aslen demircilik yapmaktadır. Ailesini kaybetmiştir ve kader onun için bambaşka bir plan hazırlamaktadır. O yakında şövalye olacaktır. Ardından aşk kapıyı çalacak ve yüreğine ateş düşecektir. Bir prensese gönül verecektir. Yüz yıl önce Kudüs’ü kuşatan Haçlılar’ın kaderini ise en baştan bu şövalye belirleyecektir. Kader kusursuz bir biçimde işlemektedir. Genelde epik filmlere imza atan Ridley Scott, iddialı bir oyuncu kadrosu ile tarihi bir olaya ışık tutuyor. Filmin 'Yönetmenin Kurgusu' başlıklı uzun versiyonunu tavsiye ettiğimizi de belirtelim.

IMDb: 7,2

17. The English Patient (1996)

17. The English Patient (1996)
www.sinemalar.com

Laszlo Almays bir harita yapımcısıdır ve Sahra Çölü'nün bazı bölgelerinde harita çıkarmakla görevlidir. İkinci Dünya Savaşı esnasında geçen hikayede bir uçak kazasında Almays'ın bedeninde yanıklar oluşur ve yatağa düşer. Ona bakacak kişi, Hanna adında bir hemşiredir. Eski bir İtalyan manastırında kalmaya başlayan Almays, gizemli geçmişini hatırlamaya başlar.

IMDb: 7,4

16. A Bridge Too Far (1977)

16. A Bridge Too Far (1977)
www.beyazperde.com

İkinci Dünya Savaşı'nın son günleri yaşanmaktadır. Almanlar, Fransız topraklarındaki mağlubiyetlerini almak üzeredirler. Müttefikler de Normandiya çıkarmasından sonra Ren Nehri üzerindeki bir köprüyü almanın arefesindedirler. Ancak yapılan büyük bir hata sonrasında köprüye yakın bir yere inmeleri planlanan paraşütçüler, köprünün oldukça uzağında bir yere indirirler. İndikleri yer, Alman Ordusu'nun elinin en güçlü olduğu savaş cephelerinden biridir.

IMDb: 7,4

15. Master and Commander: The Far Side of the World (2003)

15. Master and Commander: The Far Side of the World (2003)
www.beyazperde.com

Kaptan Jack Aubrey, Napolyon döneminin tüm karmaşası içerisinde ekibiyle birlikte açık denizlerde Fransız ve İspanyol gemileriyle savaşmaktadır. Bir süre sonra geminin doktoru olan Stephen Maturin ile beraber verdikleri bir kararın neticesinde dünyanın balta girmemiş uzak taraflarını keşfetmek üzere bir serüvene atılırlar. Artık insanın keşfetme içgüdüsü, bu geminin en egemen duygusu olacaktır.

IMDb: 7,4

14. The Thin Red Line (1998)

14. The Thin Red Line (1998)
www.beyazperde.com

İkinci Dünya Savaşı sırasında Guadalcanal'da savaşan bir grup Amerikalı erkeğin değişmelerinin, acı çekmelerinin ve kendileriyle ilgili önemli keşifler yapmalarının öyküsü.

Film Pasifik adalarında Japonların ilerlemelerini durduracak olan, savaşta anahtar görevi görmüş çatışmalardan birini arkaplanına almış. Ama öykü, bunun ötesinde, hayatta kalmak için savaşan, korkunç stres altındaki insanların aralarında gelişen güçlü bağların arasında dolaşıyor.

IMDb: 7,6

İçeriğin Devamı Aşağıda

13. The Last Samurai (2003)

13. The Last Samurai (2003)
www.beyazperde.com

Amerikan ordusunda ukala ve aynı zamanda da kıdemli bir yüzbaşı olarak bilinen Nathan Algren, 1870’lerde Japonya’dan bir teklif ve davet alır. Kendisinden, Japon İmparatorluğu’nun ilk ordusuna askeri eğitim vermesi talep edilmektedir. Her ne kadar modern savaş yöntemleri açısından gelişim gösterseler de samuray kültürü de hem devam etmekte hem de önemsenmektedir. Ancak Algren başına gelen bir kaza sonucu samurayların lideri tarafından kurtarıldığı zaman esas samuray kültürüyle tanışır ve bundan ziyadesi ile etkilenir. Bir samuray savaşçısı gibi hareket etmeyi öğrenmesi onu son derece önemli bir kararın eşiğine taşıyacaktır. 

IMDb: 7,7

12. The Last Emperor (1977)

12. The Last Emperor (1977)
www.beyazperde.com

Sinema tarihinin en çok ödül alan, en geniş kadrolu filmlerinin başında gelen Son İmparator destansı bir öyküdür: 2 yaşında tahta çıkan Çin’in son imparatoru Pi Yi’nin gözünden 60 yılın öyküsü. Çekimi 2,5 yıl süren, 19 binden fazla kişinin rol aldığı film çok şık ve estetik bir 'görkemli yapım'dır.

IMDb: 7,7

11. The Ten Commandments (1956)

11. The Ten Commandments (1956)
www.beyazperde.com

Kimileri henüz dünyaya geldiklerinde ilk başta korkunç bir kadere doğmuş gibi görünse de aslında geleceğin hiç hesapta olmayan planları vardır. Hangi yönü seçeceğine dair verdiği kararlar bambaşka yollara sevk edebilir. Musa henüz bir bebekken terk edilmişti. Onu paçavralar içinde bulup Mısır sarayına getiren Firavun’un kız kardeşiydi. Sarayda bir prens olarak yetişen Musa, iyi yürekliliği ve adaleti ile kısa zamanda çok sevilir ve tahtın mirasçısı olarak görülmeye başlanır. Erkek kardeşi Ramses ise hem gelecekteki hükümranlık payesini hem de aralarındaki bir başka çekişme konusu olan Prenses Nefertiti’nin kalbini Musa’ya bırakmaya niyetli değildir.

IMDb: 7,9

10. Spartacus (1960)

10. Spartacus (1960)
www.beyazperde.com

Bir köle olarak satılan Spartaküs zamanla gladyatör eğitmeni Brutus'un dikkatini çeker. Spartaküs'ü keşfeden Brutus onun güçlü bir gladyatör yapabilmek için eğitim almasını sağlar. Spartaküs artık hazır olduğunda okulu ziyaret eden senatör Crassus onuruna verilen oyunlarda yer alır. Burada başarılı olan genç adam kısa bir sürede senatörün etik olmayan taraflarını görür ve tepkisi zamanla eyleme dönüşür. Bu isyan dalga dalga yayılıp şehrin dört bir yanına ulaşır.

Dönemine göre bir hayli yüksek bütçeli bir film olan Spartaküs, Stanley Kubrick'in imzasını taşıyor.

IMDb: 7,9

9. Dances with Wolves (1990)

9. Dances with Wolves (1990)
www.beyazperde.com

John Dunbar Amerikan İç Savaşı'nın hakkı verilmiş kahramanlarından biridir. 1865 yılında batının unutulmuş ve terk edilmiş bir karakoluna atanır. Bu görev onun için oldukça heyecan vericidir. Görevi ise buraya getirilecek olan askerleri beklemektir. Dunbar, burada geçirdiği günlerin keyfini sürerken yeni tanıştığı Lakota Siuları ile yakınlaşmaya başlar. Gün geçtikçe sadece barışı düşünen bu Kızılderilileri daha da yakından tanıyarak onlarla arkadaş olur. Bir süre sonra artık onlardan biri olduğunu kabullenmeye başlayacaktır.

Kevin Costner, ilk yönetmenlik denemesinde az görülen bir başarıya imza atarak 12 dalda aday olduğu Oscar ödüllerini, en önemlileri de dahil olmak üzere kazanmıştı.

IMDb: 8

İçeriğin Devamı Aşağıda

8. Andrei Rublev (1966)

8. Andrei Rublev (1966)
www.beyazperde.com

Andrei Rublev'de 15. yüzyılda Tatarların saldırıları altında inleyen Rusya’dayız. Andrei Rublev hem bir keşiş hem de ikona ressamıdır. Barbarlık, şiddet ve kana kontrast olarak doğanın mucizevi güzelliği ve inanç Rublev’in beslendiği kaynaktır. Ne var ki bir köylü kızını tecavüzden kurtarmak için bir adamı öldürmek zorunda kaldığında hayatı ve Tanrı inancını yeniden sorgular. Yaratıcılık ateşinin, konuşmama ve resim yapmama yemini eden Rublev’in içinde yeniden yanmaya başlaması için toy bir delikanlının dev bir çanı imal etmesini seyretmesi gerekecektir. Bu aslında sanatçı keşişin eserlerine gerçek rengin ve hayatın da gelmesinin işaretidir.

IMDb: 8,1

7. Barry Lyndon (1975)

7. Barry Lyndon (1975)
www.beyazperde.com

Barry Lyndon'da Redmond Barry'nin babası tartışmalı bir at pazarlığı sırasında öldürülür, annesi ise tüm yaşamını oğluna adar. Genç bir adam olduğunda kuzeni Nora'ya aşık olan Barry genç kadından beklediği karşılığı göremez. Fakirlikten kurtulmak için ailesi Nora'yı İngiliz bir kaptan olan John Quin'le evlendirmeye karar verir, Barry durumu kabullenemeyip Quin'i bir düelloda öldürür. Barry en az zamanın kendisi kadar hızlı yaşar zamanı... Yeni bir hayat sürmek için kasabadan kaçar, kendini acımasız bir savaşın tam ortasında buluverir. Bu savaştan bile sağ çıkar ve casusluk kariyeri başlar. Ancak işler bu kadarla da sınırlı kalmayacak, yaşam onu bambaşka maceralara sürükleyecektir.

Sinema dahisi Stanley Kubrick'in Thackeray'ın romanından uyarladığı filmi, yaptığı birbirinden kült filmler arasında kendine özel bir yer edinmiştir.

IMDb: 8,1

6. The Bridge on the River Kwai (1957)

6. The Bridge on the River Kwai (1957)
www.beyazperde.com

Kwai Köprüsü'nde, Albay Nicholson’ın liderlik ettiği esirler, Kwai Nehri üzerinde bir köprü yapmaları için Japonlardan bir direktif alırlar. Albay Saito’nun köprüyü yaptırmaktaki amacı cephaneyi birliklerine kolayca dağıtmaktır. Albay Nicholson’ın elindeki tek kozu, yapılabilecek en iyi köprüyü yapıp kendi gururunu ve askerlerinin motivasyonunu körüklemek, yitirilen gücü ve kaybedilen özgüveni geri kazanmak olacaktır.

Dönemin büyük yönetmenlerinden David Lean’in unutulmaz başyapıtı olan Kwai Köprüsü, Alec Guiness, Jack Hawkins ve William Holden gibi oyunculardan oluşan kadrosuyla da ilgi çekiyor.

IMDb: 8,1

5. Gone with the Wind (1939)

5. Gone with the Wind (1939)
www.beyazperde.com

Rüzgar Gibi Geçti'de Amerikan Sivil Savaşı'nın arifesinde, Georgia eyaletinin kırsal bir bölgesindeyiz... Scarlett, Suellen ve Careen ile birlikte İrlanda göçmeni bir ailenin kızlarından biridir. Güzeller güzeli Scarlett, Brent ve Stuart isimli iki kardeşle konuşmaktadır. Bu iki kardeş Scarlett'tan bir şeyi gizlemektedirler. Genç kızı gizlice sevdiği Ashley Wilkes isimli adam Scarlett'a aşık olsa da kuzeni Melanie ile evlenecektir. Henüz kimsenin bilmediği bu gerçek, yakın bir zamanda duyurulacaktır. Daha sonraları Scarlett, gönlünü Rhett Butler'a kaptırsa da Ashley'i aklından atamayacaktır.

IMDb: 8,1

4. Ben-Hur (1959)

4. Ben-Hur (1959)
www.beyazperde.com

Ben Hur, Kudüs’te yaşayan varlıklı bir prens ve tüccardır. Çocukluk arkadaşı Romalı Messala görüşmedikleri yıllar boyunca yüksek kademeli bir Roma hakimi olmuştur. Kudüs’ten uzak kaldığı uzun yıllardan sonra buraya dönen Messala, artık Roma ordusunun komutanı olmuştur. Yahudilerin özgürlüğü için canı pahasına mücadele eden Ben-Hur’dan, çocukluk arkadaşı Messala tarafından, Romalıları eleştirenleri teşhis etmesi istenir; ancak Ben-Hur kabul etmez. Karşı karşıya gelen iki çocukluk arkadaşı artık farklı cephelerdedirler.

Sinema tarihinin klasik yapıtlarından biri olan William Wyler imzalı bu epik film Akademi Ödülleri’nde onbir dalda Oscar ödülü kazanmıştır.

IMDb: 8,1

İçeriğin Devamı Aşağıda

3. Ran (1985)

3. Ran (1985)
www.beyazperde.com

Ran, Shakespeare’in ünü oyunu Kral Lear’ın serbest bir Japon uyarlaması. Filmde başarılı hükümdarlık kariyeri anbean sarsılan bir babanın, çocukları tarafından uğradığı ihanet ve bu güç savaşlarının karakterlere verdiği ölümcül zararlar işlenir. Hidetora, krallığını üç oğlu arasında paylaştırmak istediğinde karşılaştığı şey hem bir babanın hem de bir hükümdarın hak etmediği tarzda bir netice olacaktır. Çocuklarından kendisine sadık kalmalarını bekleyen baba, beklemediği bir şekilde kendi çocuklarının acımasız yüzüne tanık olacaktır.

‘Seven Samurai’ ve ‘Yojimbo’ gibi başyapıtlarıyla klasikleşen usta yönetmen Akira Kurosawa tarafından yönetilen Ran, İngiliz edebiyatının bu önemli eserinin temel karakteristiklerini Uzakdoğu kültürüyle birlikte başarılı bir şekilde yoğurmuştur.

IMDb: 8,2

2. Voyna i mir (1965)

2. Voyna i mir (1965)
www.beyazperde.com

Sergey Bondarchuk'un imzasını taşıyan bu sekiz saatlik film, Tolstoy'un ünlü eseri 'Savaş ve Barış'ın oldukça sadık bir uyarlaması. Film, 1812 yılında Fransız işgaline hazırlanan Rus aristokrasisinin destansı hikayesini anlatıyor.

IMDb: 8,3

1. Lawrence of Arabia (1962)

1. Lawrence of Arabia (1962)
www.beyazperde.com

Arabistanlı Lawrence, Arap İsyanı’nın başlamasında önemli bir rol oynayan İngiliz bilim adamı ve ordu casusu Thomas Edward Lawrence’ın Arabistan’daki görev sürecinde yaşananları konu alıyor. Kuzey Afrika’da genç bir teğmen olan Lawrence’ın bir teklif üzerine Arabistan’a gözlemci olarak gitmesi ve zamanla bölgede isyan çıkaran Araplara yardım etmesiyle artık, Arabistan topraklarına İngilizlerin de eli değmiş olur. Osmanlı Devleti’ne karşı kışkırtılan Arap halkı, İngilizlerle işbirliği içerisine girerek Osmanlı Devleti’yle çatışacağı bir savaşa sürüklenir.

Yapım, dönemin tarihinde önemli yeri olan T.E. Lawrence’ın anılarından gazeteci Jackson Bentley’in araştırmalarıyla sinemaya aktarılmıştı. Yedi dalda Oscar ödülü kazanan film, savaşı konu alan her filmde olduğu gibi büyük tartışmalara sebep olmuştur.

IMDb: 8,3

Bu içerikler de ilginizi çekebilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
10
6
2
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
onr gly

Cesur yürek ? The patriot ? İlk sırada olmalılardı.

Erci_E

Güzel liste. Downfall filmini de eklemek istiyorum bu listeye. Yerli film olarak ise izlemeyen varsa mutlaka izlesin: Kurtuluş (1994)!

Erhan Dalcı

Cesur Yürek, Gladyatör?