Görüş Bildir
Haberler
Megastar Tarkan'ın Türkiye'den Globale Uzanan Kariyerini İnceliyoruz

Megastar Tarkan'ın Türkiye'den Globale Uzanan Kariyerini İnceliyoruz

16.09.2022 - 06:36

Megastar Tarkan'ın 9 Eylül'de İzmir'de verdiği muhteşem konserin yankıları hâlâ devam ediyor. Coşkulu bir atmosfer içinde geçen konser, yaklaşık iki milyon kişilik katılımla dünyanın en kalabalık konserleri listesinde beşinci sırada yer alıyor. Tarkan, Türkiye'de ve dünyada yediden yetmişe herkes tarafından hayranlıkla takip ediliyor. Peki, Tarkan bu başarıyı nasıl elde etti? Gelin, başarılı sanatçı Tarkan'ın megastar olma yolculuğunu inceleyelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Müziğe olan tutkusu çocukluk yıllarında başladı.

Müziğe olan tutkusu çocukluk yıllarında başladı.

Aslen Rize İkizdereli olan Tarkan Tevetoğlu, 17 Ekim 1972'de Batı Almanya'nın Renanya-Palatina eyaletindeki Alzey kasabasında dünyaya geldi. Toplam altı çocuğu olan Tevetoğlu ailesi, bir süre burada yaşadıktan sonra 1986'da Türkiye'ye dönüp Kocaeli'nin Karamürsel ilçesine yerleşti. Tarkan'ın müziğe olan ilgisi çocukluk yıllarında başladı. Tarkan lisedeyken Karamürsel İleri Musiki Derneğinde eğitim alarak Türk sanat müziği hakkında bilgi sahibi oldu. Daha sonraki yıllarda ailesinin İstanbul'a taşınması nedeniyle müzik eğitimine Üsküdar Musiki Cemiyetinde devam etti, ayrıca çeşitli mekânlarda sahne aldı. Lise bitiminde ise Almanya'ya dönme planları yaptığı sırada İstanbul Plak şirketinin sahibi Mehmet Söğütoğlu ile tanıştı. Böylece ilk albüm anlaşmasını imzaladı.

İlk stüdyo albümü Yine Sensiz ile müzik dünyasına adımını attı.

İlk stüdyo albümü Yine Sensiz ile müzik dünyasına adımını attı.

Tarkan, Yine Sensiz adlı ilk stüdyo albümünü 26 Aralık 1992'de kaset hâlinde piyasaya sürdü ve 'Kıl Oldum' şarkısıyla çıkış yaptı. Albüm, toplam 800.000 adet satışa ulaştı. Tarkan; ilk albümünün ardından farklı, özgür ve sıra dışı tarzıyla büyük ilgi topladı. Onun megastarlığa uzanan hikâyesi de böylece başlamış oldu.

Aacayipsin albümü ile ünü Türkiye sınırlarını aştı.

Aacayipsin albümü ile ünü Türkiye sınırlarını aştı.

İkinci stüdyo albümü Aacayipsin 1994'te Türkiye'de, 1996'da Almanya'da, 1998'de Rusya'da yayınlandı. Albüm, iki milyon satışa ulaşarak büyük bir başarı elde etti. Aynı sene çıkardığı 'Şıkıdım' adlı single çalışması Türkiye'de çok ses getirdi ve ardından 'Shikidim' ismiyle uluslararası müzik piyasasında birçok ülkede liste başında yer aldı. Aacayip albümüyle çıktığı Avrupa ve Türkiye turnelerinde toplam 85 konser verdi.

Üçüncü albümü Ölürüm Sana ile başarısı daha da arttı.

Üçüncü albümü Ölürüm Sana ile başarısı daha da arttı.

Tarkan, 1997 yılında üçüncü albümü Ölürüm Sana'yı çıkardı. Albümün çıkış şarkısı 'Şımarık' hem Türkiye'de hem dünyada büyük yankı uyandırdı. Ölürüm Sana albümünün hit şarkıları MCM ve MTV Europe uluslararası müzik kanallarında yayınlandı. İngilizceye Kiss Kiss olarak uyarlanan hit şarkıya başta Ruşça, İspanyolca ve Almanca olmak üzere toplam 19 dilde cover yapıldı. 'Şımarık' birçok ülkenin ulusal listesine giriş yaptı ve Billboard Listesi'nde yer aldı.

Kuzu Kuzu şarkısı çıktığı dönemde ortalığı kasıp kavurdu.

Kuzu Kuzu şarkısı çıktığı dönemde ortalığı kasıp kavurdu.

Tarkan, dördüncü albümü Karma'yı 2001 yılında piyasaya sürdü. Albümün çıkış şarkısı 'Kuzu Kuzu'yu single olarak yayınladı. Şarkı, üç ay boyunca müzik listelerinin başında kaldı ve 600.000 adet satışa ulaştı. 2 milyondan fazla satılan Karma albümünün başarısı yine birçok Avrupa ülkesine yayıldı. Sanatçı, kendisine yapılan teklif sonucunda 2002 Dünya Kupası'nda üçüncü olan Türk Milli Futbol Takımı'nın resmi şarkısı 'Bir Oluruz Yolunda'yı yazıp yorumladı. 2003 yazında ise Dudu isimli albüm satışa çıktı. Sanatçının bu albümü de diğerleri kadar çok sevildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Metamorfoz albümündeki şarkıların sözleri Türk Dil Kurumu tarafından takdir edildi.

Metamorfoz albümündeki şarkıların sözleri Türk Dil Kurumu tarafından takdir edildi.

Ünlü sanatçı, Metamorfoz albümünü 23 Aralık 2007'de yayınladı. Şarkıda kullanılan Türk deyim ve atasözleri, Türk Dil Kurumu tarafından takdir gördü. Albümdeki hit şarkılar 10 milyona ulaşan indirme sayısıyla büyük bir rekora imza attı. Temmuz 2010'da Adımı Kalbine Yaz adlı albümünü piyasaya sürdü. Albümde yer alan 'Sevdanın Son Vuruşu', 'Öp', 'Acımayacak' ve 'Kayıp'; albümün en çok dinlenen şarkıları oldu. 11 Mart 2016 tarihinde çıkardığı Ahde Vefa, Megastar Tarkan'ın yaptığı ilk Türk sanat müziği albümüydü. Türk sanat müziğine olan sevgisi herkesçe bilinen sanatçı, bu müzik türünde de yeteneğini kanıtladı. 2017 yılında yayınladığı 10 isimli albümünün ilk klibini çıkış şarkısı olan 'Yolla'ya çekti. 'Yolla' da müzikseverlerden tam not aldı. 2022'nin şubat ayında çıkardığı 'Geçcek' single'ı ortalığı âdeta yıktı. Şarkı, pek çok kişi tarafından beğenilirken sözleri nedeniyle siyasi tartışmalara da neden oldu.

Ulusal ve uluslararası birçok ödülün sahibi oldu.

Ulusal ve uluslararası birçok ödülün sahibi oldu.

Tarkan, 1999 yılında Monaco Dünya Müzik Ödülleri'nde Dünya Müzik Ödülü'ne layık görüldü. Karma ve Dudu albümleri Rusya'da En Çok Satan Yabancı Albüm ödüllerini aldı. Tarkan, ayrıca Kral TV Müzik Ödülleri ve Altın Kelebek Ödülleri'nde de birçok kategoride ödül kazandı.

Sosyal sorumluluk konularındaki duyarlılığı da takdir topluyor.

Sosyal sorumluluk konularındaki duyarlılığı da takdir topluyor.

Megastar Tarkan, müzikteki büyük başarılarının yanında doğa aktivisti olarak da çalışmalar yapıyor. Doğa Derneği'nin sözcülerinden olan Tarkan, çevresel konularda farkındalık yaratmak amacıyla 2008'de 'Uyan' isimli şarkıyı hazırladı. Aynı zamanda da PETA (Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler)'nın destekçileri arasında yer alıyor. Bunların dışında ünlü sanatçı daha birçok sosyal sorumluluk projesi ile çalışmalarına devam ediyor. Gerek müziği gerek sosyal konulardaki duyarlılığıyla sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da en çok sevilen sanatçıları arasında bulunuyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
33
18
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
yengegeldikmi

O kadar albüme, tekliye, günlerce aylarca üst sıralarda kalmaya rağmen aldığı ödüller bence çok az. Sen bizim megastarımızsın Tarkan. Kimse eline su dökemez.

13.uzaylı

Bana çok kızılacağını biliyorum ama, yine de yazacağım. Kuzu kuzu zirveydi, ondan sonra bir daha eskisi gibi olamadı hiç. Acilen yeni nesil aranjörlerle çalı... Devamını Gör

moonlight

her haberinden sonra tarkan dinleme isteği uyanıyor bende şimdide açtım kuzu kuzuyu dinliyorum :)))

WantonNovelSMYRNA

"Kuzu kuzu, "Kuzu kuzu" dinle! (: