Görüş Bildir
Haberler
MBTI Kişilik Tipine Göre Okuman Gereken Kitap Hangisi?

MBTI Kişilik Tipine Göre Okuman Gereken Kitap Hangisi?

Kişilik tipinizi anlatan bu değişik harflere biraz dahi ilginiz varsa doğru adrese geldiniz!

Bakalım, sizlerin ruhunu besleyecek olan edebi eser neymiş?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kişilik tipini seç bakalım!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Savaş Sanatı - Sun Tzu

Savaş Sanatı - Sun Tzu

Her konuya dair bilgi sahibi olmak isteyen, karşı konulmaz derecede meraklı birisin. Sürekli olasılıklar üzerine kafa yoruyorsun. Olayları sürekli aynı yöntemle ele almak istemiyorsun ve kendine has olan yaklaşımlarından da her daim eminsin. Geleneksel ve standart olanı kolaylıkla silip atabilen bir yapın olduğunu da unutmayalım. Amaçları ve sonuçları çok rahat şekilde bir araya getirebilen ve neyin işe yaradığını hemen görebilen birisin. Elinde olanla harekete geçmeyi bilen ve günlük rutine kendini kaptırmayan bir karakterin olduğunu da belirtelim. Karmaşık fikirleri rahatlıkla anlatabilme gibi bir yeteneğin de var. En üstte, tek adam pozisyonunda olmak istiyorsun çoğu zaman ve başkalarını küçümsemekten çekinmiyorsun. Savaş Sanatı isimli bu eserden öğreneceğiniz bir ton şey olduğunu düşünüyoruz. Okurken gerçek anlamda zevk alacağına da eminiz.

Anna Karenina - Lev Tolstoy

Anna Karenina - Lev Tolstoy

Dünyayı analiz edilmesi, anlaşılması, açıklanması gereken bir yer olarak görüyorsun. Bilgiyi bir araya getirmeye bayılan bir yapın var. Güçlü bir konsantrasyona sahip olduğunu da söylemeliyiz. Analiz etmeyi takıntı haline getirdiğini de göz ardı edemeyiz. İnce düşünebilen ve düşüncelerini kolay bir şekilde dile getirebilen insanlardansın. Çelişkileri de hemen yakalayabiliyorsun ve saçmalıklardan dolayı çabucak hevesin kırılabiliyor. İşte tam da bu nedenlerden ötürü Tolstoy'un kaleme aldığı Anna Karenina eseri, İNTP kişilik tipine sahip olan insanlar için hazine görevi görecektir. Karakterler hakkında analizlerde bulunabilecek ve olayları yapbozun parçalarını birleştirir gibi heyecanla takip edebileceksin.

Kendime Düşünceler - Marcus Aurelius

Kendime Düşünceler - Marcus Aurelius

Temel güdüsü yöneticilik olan, grupların sorumluluğunu üstüne alan birisin.  Yeni yöntemler geliştirmek içinde de dayanılmaz dürtülere sahipsin. Net olarak ortaya koyduğun bazı hedeflerin var ve onlara ulaşmak için kişileri ve elindeki bilgileri hemen koordine etmeye odaklısın. Bulduğun grupların yönetimini eline almak için yanıp tutuşan bir yapın da var. Çevrene düzen ve uyum getiren doğal bir lidersin sen. Çoğu zaman da minimum kayıp ve kuvvetle hedeflerine ulaşabiliyorsun. Gereksiz operasyonlardan kaçınan, planlarını adım adım düşünerek oluşturan bir zihnin var. Bunun nedeni ise öngörülü bir insan olman değil, üzerine saatlerini harcayarak düşünmen. İşte tam da bu nedenle Kendime Düşünceler adlı bu eseri sevebileceğini düşünüyoruz.

Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley

Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley

Liderlik vasfına sahip olduğunu bilsen de yönetmek için yanıp tutuşmayan bir karaktere sahipsin. Tepeden tırnağa düz mantık bir insansın ayrıca. Stratejilerini oluşturmak için olayları bir satranç oyunu gibi düşünen, başkalarının şovlarından etkilenmeyen, pratik çözümlere yatkın ve yararlı olmadığını düşündüğün fikirleri hemen eleyen bir insan olduğunu da söyleyebiliriz. Kolaylıkla karar verebiliyor olman da kararlarının arkasında olmadığın anlamına gelmiyor. Yaptığın seçimlerin tamamen arkasındasın. Karşına çıkan zorluklarla besleniyor, harekete geçmek için gerekli motivasyon olarak bu zorluklardan ve engellerden faydalanıyorsun. Geçmişteki hatalarını dert etmek yerine geleceğine odaklanmayı tercih ediyorsun. İşte tam da bu nedenlerden ötürü Cesur Yeni Dünya'yı okurken keyifli vakit geçireceğini düşünüyoruz.

Yabancı - Albert Camus

Yabancı - Albert Camus

Her eylemin kendi sonucunu doğurduğuna, kendini yönlendirip yönettiğine ve kendi içinde kuralları olduğuna inanan birisin sen. Aletleri de, kelimeleri de kullanmaya oldukça yatkınsın. Son derece pratik, alaycı, iyimser bir yapıya sahipsin. Bulunduğun konuma ve zamana odaklı düşünüyorsun genelde. Geçmiş ya da geleceği düşünmek seni yıpratıyor. Sadece ustalığın peşinden koşuyorsun. Yalnızlıktan hoşlanan, başına buyruk, başkalarının istekleri veya kurallarıyla kendini sınırlamayan birisin sen aynı zamanda. Tepki vermekten yorulmuyorsun, hatta bu durumdan zevk alıyorsun. Ciddiyetini karşı tarafa hissettirmek senin için önemli, aranıza bir duvar örüyor. Hayat oyunundan korkmayan, sakin ama sivri dilli, az ve öz konuşan biri olduğunu da söyleyebiliriz. İşte tam da bu nedenlerden ötürü Albert Camus'un Yabancı eserini okurken keyif alacağınızı düşünüyoruz.

Verity - Colleen Hoover

Verity - Colleen Hoover

Genelde plan ve program yapmaktan uzak, kendini akışa bırakarak geçiriyorsun günlerini. Sanatsal açıdan yoğun olarak yaşayan, kendini ve hislerini sanatıyla yansıtan birisin. Geçmişte ya da gelecekte yaşamak sana zor geliyor, tepkilerini anlık olarak savuruyorsun. Neyin uygun olup neyin olmadığı hakkında da şaşmaz bir terazin olduğundan dolayı verdiğin bu tepkiler hep yerinde oluyor. Kendini kelimelerle değil, eylemlerle ifade etmeyi tercih ediyorsun. Sanat çerçevesinin içinde yer alan davranışların hepsine sahipsin neredeyse. Acıya duyarlı, yufka yürekli, çocuklarla ve hayvanlarla çok iyi anlaşan, ağzı sıkı biri olduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz. İşte tam da bu nedenle Verity isimli bu romanı okumak, sayfaların arasında kendini görmeni sağlayacak. Okurken büyük bir haz alacağına eminiz.

Üç Silahşörler - Alexandre Dumas

Üç Silahşörler - Alexandre Dumas

Manipülasyon gibi hiç de hafife alınmayacak bir konuda doğuştan yeteneklisin sen. Başkalarını istediğin yere çekebiliyorsun ve insanları, elinin altında bir araç gibi benimsemişsin. Amacına, hedefine ulaşmak için elinin altındaki her şeyi değerlendirmeye yatkınsın. İletişim odaklı, öğrenmeye hevesli, kendi tepkilerinden emin, girişimci, zeki ve hazırcevap özellikler de taşıyorsun. Aynı zamanda neşeli, rahat, hayata ve kaliteye düşkün, insanlarla iç içe olmayı seven, kişileri yüzünden ve vücut dilinden anlayan, insanların tepkilerine dikkat kesilen bir karakterin var. Uzlaştırıcı, insanların eğilimlerini kolaylıkla gören ve bunu kullanmaktan çekinmeyen birisin. Diğer bir taraftan da çekici, şovmen edasıyla etrafta dolanan ve harika bir pazarlamacı potansiyeline sahip biri olduğunu da söyleyebiliriz. İşte tam da bu nedenlerden dolayı okuman gereken edebi eserin Üç Silahşörler olduğunu düşünüyoruz.

Emma - Jane Austen

Emma - Jane Austen

İyimser, nüktedan, yalnız kalmaktan hoşlanmayan, başkalarının arkadaşlığını arayan bir yapın var senin. Başarılı bir konuşmacı ve doğuştan oyuncu olduğunu da söyleyebiliriz. Eğlence düşkünüsün ve hayata karşı konulmaz bir neşeyle bağlısın. Senin için sol şeritte yaşamayı tercih eden biri diyebiliriz rahatlıkla. Başkalarının isteklerine de kolaylıkla teslim oluyorsun genelde. Kuruntulardan kaçınıp rahatsızlığını açıkça belli ediyorsun ve nelerden hoşlanıyorsan sürekli olarak onlara odaklanmayı seçiyorsun. Heyecanını dışarı yansıtmadan duramayan, tutkusunu saklayamayan biri olduğunu da söyleyebiliriz. Sahne sanatlarına eğilimli, halkla ilişkilerde başarılı, kendine bir şeyler katmayı seven bir insansın. Çocuk gibi davrandığın durumlar da olmuyor değil. Yalnız çalışacağın teknik işlerden de kaçma eğilimin var. İnsanlarla eylem içinden olmayı seviyorsun. Eğlenceli şeylere para harcamaktan da çekinmiyorsun. Üzüntüye gelemeyen, sürü içerisinde yaşamayı tercih eden, sosyal ve uyumlu birisin aynı zamanda. İşte bu yüzden senin okuman gereken eserin Jane Austen'den Emma olmalı.

Veronika Ölmek İstiyor - Paulo Coelho

Veronika Ölmek İstiyor - Paulo Coelho

Diğer kişilik tiplerinde görülmeyen güçlü bir şefkate sahipsin. Kaybedilmiş bütünlüğü tamir etmek isteyen, birlik ve varlık için uğraşan, birileri için veya bir neden için tutkulu ve canı gönülden savaşan birisin. Kendin ve sevdiklerin için dünyaya barış ve bütünlük getirmeye çalışıyorsun. Bağımsız ve alçakgönüllü, inandığın şeyler için olağandışı fedakarlıklarda bulunmak isteyen bir yapın var. Genelde çok farklı bir çocukluk geçirmiş olan, anne babalarıyla problem yaşama ihtimali olan bir kişilik tipine sahip olduğunu da söyleyebiliriz. Kendine güvenmekte zorlanan, saflık ve sadelik için uğraşan birisin ama günah içinde de yüzebilecek bir kapasiten de var. Yeri geldiğinde kurban rolü oynamaktan çekinmiyorsun. Düşüncelerin hakkında ise yeni yaklaşımlara açıksın. Tüm bunların arkasındaki melankoli bağımlılığını da görmezden gelemeyiz. İşte tam da bu nedenlerden dolayı Veronika Ölmek İstiyor adlı eseri okurken sayfalarda kendini bulabileceğini düşünüyoruz.

Akhilleus'un Şarkısı - Madeline Miller

Akhilleus'un Şarkısı - Madeline Miller

Olasılıklara odaklı, manevi değerlere düşkün, hemen kestirip atmaya meyilli bir kişilik tipine sahipsin sen. Kişilerin insani potansiyellerini kazanmalarını kendine dert edinen, başkalarının feraha çıkması için olağanüstü katkılarda bulunan, arkadaşlarına kişilik gelişimi konusunda rehberlik yapmaktan hoşlanan biri olduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz. Özel hayatını çevrenden sakınmayı tercih ediyorsun genelde. Hislerin çok keskin, anlaşılması zor ve uçlarda geziniyor. Olağanüstü zengin bir iç dünyasına sahipsin ayrıca. Güvenmediğin kimseye gerçek tepkilerini, yüzünü göstermek istemeyen, kişisel bütünlüklerine önem veren bir karakterin var. Akıl okuma işinde de oldukça iyisin ve başkalarının hislerinin içine işleme gücün var. Normal dışı sezgilere sahip olduğunun da farkındasın. Şiirsel ve mistik bir ruha sahipsin ve metaforları kullanmakta başarılısın. Problem çözmeyi seven biri olduğunu da ekleyelim. İşte tam da bu nedenlerden dolayı Akhilleus'un Şarkısı isimli eser, okurken sana büyük keyif verecektir.

Bir Kadının Portresi - Henry James

Bir Kadının Portresi - Henry James

Toplulukların göz dolduran, vazgeçilemez liderleri ENFJ'ler... Bulunduğun grubun öğrenme ihtiyacını karşılamak için elinden geleni yapma eğilimindesin. Her insanın potansiyelini gören ve kolaylıkla ortaya çıkarabilen biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. İnsanların potansiyelini harekete geçiren, içlerindeki heyecanı, tutkuları anlayan ve anında sosyal bağlantılar oluşturabilen bir yapın var. Çok az hazırlıkla bile birçok veriyi işlemenin kolaylıkla üstünden gelebiliyorsun. Seni takip eden insanlara ilham kaynağı oluyorsun. Onları geliştiren, şefkat ve ilgiyle saran bir öğretmen görevi görüyorsun. Başkalarının sevgisine önem veren ve buna doğuştan yeteneği olan birisin. Uyumlu ilişkilere değer veren, kişisel ilişkileri idealize ettiği için bu konuda çok hassas olan, kolay bir şekilde incinebilen, güzel konuşma yetenekleri olan, doğuştan iletişimci, sosyal bir karakter. İşte tam da bu nedenlerden ötürü Bir Kadının Portresi isimli eser, senin zevk alacağın türden bir kitap.

Gizli Bahçe - Frances Hodgson Burnett

Gizli Bahçe - Frances Hodgson Burnett

Başkalarını harekete geçiren, hayata can veren bir enerjiye sahipsin sen. Gizemli derecede de bir sezgi gücün var. Tutkulu, duygusal dürtülere sahip, başkalarının hayatını etkileyen bütün olayları anlama isteğiyle dolu bir ruha sahip olduğunu da söyleyebiliriz. İnsanlar ve olaylar hakkındaki doğruları araştırmayı görev edinmişsin. İkna kabiliyetin de epey bir güçlü. Başkalarını harekete geçirmekte, insanlara sonuna kadar gitmeleri için ilham vermekte zorluk yaşamıyorsun. Yeniliklere karşı da dayanılmaz bir arzu duyuyorsun. Bağımsızlığına önem veriyor ve herhangi bir bağımlılığı kabul etmiyorsun. Kendine has bir güven duygusuyla dolusun. Gözlem yeteneğin ise dillere destan bir seviyede. Bu özelliklere sahip olduğun için Gizli Bahçe adlı eseri okurken keyifli vakit geçireceğine inanıyoruz.

Sineklerin Tanrısı - William Golding

Sineklerin Tanrısı - William Golding

Sorumluluk sahibi ve toplumun temel direkleri ESTJ'ler... Düzenle ilgili prensipleri yaratmaya, kuralların ve yöntemlerin detaylarını oluşturmaya bayılıyorsunuz. Bu konuda acayip başarılısınız. İşlerin düzgün yapıldığını görmek isteyen, kural ve prosedürleri dayatan bir karakteriniz var. Diğer insanların rızasını alma konusunda ciddi görüşlere sahipsiniz. Özgürlük sınırlarını aşmamaya dikkat ediyorsunuz. Akışı sağlamak uğruna yönerge veya talimatlardan vazgeçmiyorsunuz. Standart prosedüre uygun davranışın önemli olduğuna inanıyorsun. Kuralların öneminin farkındasınız ve bu konuda katı bir duruş sergiliyorsunuz. İşbirliği ve bağlılık bekliyorsunuz karşınızdakilerden. İşte tam da bu nedenlerden ötürü Sineklerin Tanrısı isimli eser, sizlere keyifli bir okuma yaşatabilecek kapasiteye sahip.

Kuzuların Sessizliği - Thomas Harris

Kuzuların Sessizliği - Thomas Harris

Toplumda, pratik konulardaki keskinliğinle kendini gösteriyorsun. Geleneksel kurumların koruyucusu olarak bilindiğini de söyleyebiliriz. Saygıdeğer ve özenli, her şeyin düzgün ve doğru olmasını tasdik etmek isteyen bir karaktere sahipsin. Çoğu zaman perde arkasında çalışıp ön plana çıkmayı reddediyorsun. Bulgular ve veriler konusunda başkalarına nadiren güvendiğini de söyleyebiliriz. Bir olaya ya da meseleye kendini adıyorsun, bağlılığını hissettiriyorsun. Aidiyet duygusuyla yanıp tutuştuğunu inkar edemezsin. Otoriteye bu denli inandığın için de bazen kötümser, katı bir portre çiziyorsun. Genelde sessiz ve ciddi bir duruşun var. Bu yüzden de sözün senettir senin. Tüm bu özellikler nedeniyle de Kuzuların Sezsizliği adlı eseri seveceğini düşünüyoruz.

Sırça Fanus - Sylvia Plath

Sırça Fanus - Sylvia Plath

Bütün kişilik tiplerinin içerisinde en sosyal olanı ESFJ'lerdir. Beğendiğiniz kişileri idealize etmekten hoşlanırsınız genelde. Derneklere destek veren, toplumsal uyum ve işbirliğini gözeten, kişilerin ihtiyacı olan sağlık ve zenginliği sağlamaya çalışan, sosyal katılımcı, destekçi yönlere de sahipsiniz. Törenlerin başını çeken ve olağanüstü başarılı bir ev sahibi olan insanlarsınız. Olayların, insanların ve problemlerinin farkında olan, bunu tartışmayı seven bir yapınız da var. Sosyal geleneklere önem veren biri olduğunuzu da rahatlıkla söyleyebiliriz. Hemen seven veya hemen soğuyan bir kalbe sahipsiniz ayrıca. Duygusal tepkilerini bastırmak istemeniz de bu yüzden. Başkalarının fikirlerini saygılısınız ama kişisel eleştiri karşısında da yıkılıyorsunuz. Sürekli olarak da çevrenizdeki insanların desteklerini hissetmek istiyorsunuz. İşte tam da bu nedenlerden ötürü Sırça Fanus'u okumak, sana yeni bir bakış açısı kazandırabilir. Okurken keyifli saatler geçireceğine eminiz.

Hayvan Mezarlığı - Stephen King

Hayvan Mezarlığı - Stephen King

Temel amacın olarak hizmet etmeyi benimsemiş, bireysel ihtiyaçlara aracı olmak isteyen, başkalarının güvende olmasını gözeten, ezilmiş insanlara sahip çıkmaktan mutlu olan bir yapın var senin. Hem başkalarının hem de kendinin ihtiyaçlarıyla başa çıkabilen birisin. Ama yabancılardan çok da haz etmediğini söyleyebiliriz. Amaçlarına önem veren ve bunlara gönülden bağlısın ve kıymeti bilinmeyen görevlerde uzun saatler çalışabilirsin. Seni kolay kolay yıldıramazlar. Abartılı biçimde eksiksiz ve tutumlu olmak istediğin anlar da oluyor. Kaynakların yanlış veya savurgan kullanılmasına dayanamıyorsun. Genellikle yanlış anlaşılan ve olduklarından aşağı değer verilen insanlara şefkatle yaklaşıyorsun. Sonuna kadar güvenilir olduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz. Koşulların değişmesinden de haz etmiyorsun. İşte tam da sahip olduğun bu karakter yüzünden Hayvan Mezarlığı isimli eseri okurken zevk alacağını düşünüyoruz.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
28
16
8
3
3
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mert Soylu

yapacaan içeriğe sokam editör

Eda Hakim

Veronika Ölmek İstiyor - Paulo Coelho

Gizem Yenikler

Savaş Sanatı - Sun Tzu