Görüş Bildir
Haberler
Maçka'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Maçka'da Nereye Gidilir?

Maçka'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Maçka'da Nereye Gidilir?

Müge Kakşi
17.01.2022 - 10:33

Turistik gezi turlarının Doğu Karadeniz Bölgesi gezileri için mutlaka uğranması gereken yerler listesinde üst sırada Maçka ilçesini yazabiliriz. Trabzon ilinin bir ilçesi olan Maçka, il merkezine 30 km mesafede Gümüşhane yolu üzerinde bulunur. Doğu Karadeniz’in diğer yerleri gibi yemyeşil tabiat, yüksek dağlar, derin vadiler, coşkun akan akarsular başta olmak üzere bütün karakteristik özelliklerini taşıyan şirin ilçe Maçka tarihi yapılar açısından da çok zengindir. Kısacası doğa ile tarihin iç içe olduğu bu bölgeyi gezmeye ve tanımaya 1-2 günün yetmeyeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Birçok kişi Maçka'da gezilecek yerleri merak ediyor. Peki, Maçka'da gezilecek yerler nerelerdir? Maçka'da nereye gidilir? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Karadeniz'in turistik açıdan en çok ziyaret alan ilçelerinden biri Trabzon'un Maçka ilçesidir. Tarihte bu bölgede yıllarca Pontus-Rum devleti hüküm sürdükten sonra bölge 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilip Osmanlı egemenliği altına girmiştir. 1916 yılında iki yıllık Rus işgali altında kalan bölge 1918 yılında Rusların çekilmesi ile bağımsızlığına kavuşmuştur. Birçok tarihi dokuyu ve doğal güzellikleri içerisinde barındıran Maçka'da görülmesi gereken yerler internet üzerinden araştırılıyor. Maçka'da gezilecek yerelere ve Maçka'da görülmesi gereken tarihi yerlere dair tüm detaylara haberimizde sizler için yer verdik...

Maçka'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Maçka'da Nereye Gidilir?

Maçka'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Maçka'da Nereye Gidilir?

Trabzon gezisinin ilk ve en önemli durağı, ilçe merkezine 19 km uzaklıkta sarp kayalar üzerinde bulunan Sümela Manastırı her yıl on binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir. Ulaşımı zor olan Manastıra dar ve uzun, patikaya benzer merdivenli bir yoldan yürüyerek ulaşmak mümkündür. İçinde misafirhane, öğrenci odaları, kütüphane, kilise ve ibadet yerleri gibi birçok alan bulunur. 

Bizans İmparatorluğu döneminde 14.yy. da inşa edildiği tahmin edilmektedir. İlçe merkezine 10 km uzaklıktaki bir diğer Manastır ise Vazelon Manastırı’dır. 3.yy. da yapıldığı söylenen ve mimari açıdan dikkat çekici bir görüntüsü olan bu tarihi yapı çok geniş bir alana yayılmıştır. Yollarından dolayı ulaşımı oldukça zor olan Vazelon Manastırını her yıl binlerce turist ağırlamaktadır. Manastır varlığı bakımından Türkiye’nin en zengin yeri olan bölgedeki üçüncü manastır ise Peristera Manastırı’dır. Kuştul Manastırı da denilen bu heybetli yapı bölgeye hâkim ve panoramik manzaralı yüksek bir kaya kütlesinin üzerinde inşa edilmiştir. Günümüze pek az kalıntısı ulaşan manastırın İçinde kilise, keşiş odaları, misafirhane gibi birçok alan bulunur.

Maçka'da Ne Yenir?

Maçka'da Ne Yenir?

Tarih ve kültür gezilerinden başka doğa severler için de Karadeniz’in tüm doğal güzelliklerini içinde barındıran yerler vardır. Altındere Vadisi Milli Parkı bu coğrafyada yeşilin her tonunu yansıtan görüntüsüyle adeta bir yeryüzü cennetini andırır. Sümela Manastırı yolu üzerinde bulunan bu yerde bölgeye özgü ağaçlarla bezenmiş ormanlar, buraları mesken tutmuş geyikler ve şırıl şarıl akan dereler ile gelen ziyaretçilere adeta manevi bir rahatlama sağlar. Zigana dağ silsilesi içinde 2533 m yükseklikte bir buzul gölü olan Çakırgöl yaz aylarında doğa severlerin ziyaret ettiği alanlardandır. Maçka’nın güney kısımlarında ilçeye 15 km mesafede bulunan, denizden yüksekliği 1700 m olan ve daha çok yaylalardan oluşan Şolma Turizm Merkezi doğa ile iç içe olmak ve fotoğraf çekmek isteyenlerin tercih ettiği bir turizm alanıdır. İçinde ziyaretçiler için kafe ve restoran alanları da bulunmaktadır. 

Bu bölgeyi gezmeye gelen ziyaretçilere Doğu Karadeniz’in lezzet dolu yemeklerinden tatmalarını özellikle tavsiye ederiz. Maçka’da bunları tadabileceğiniz birçok restoran bulunur. Bu yemeklerden karalahana sarması ve çorbası, kuymak, kaygana, pazı kavurması, fasulye turşusu ve Hamsiköy sütlacı en önde gelenlerdendir. Maçka ilçe merkezine ulaşım kolay olduğu kadar manastırlara, milli parka ve yaylalara ulaşmak yol durumu ve mesafeleri açısından zor olduğunu belirtmekte fayda var. Bu yüzden Maçka ve çevresini gezip görmek isteyen ziyaretçiler için buradaki yeterli sayıda var olan otellerde birkaç gün geçirmeleri önerilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın