Görüş Bildir
Haberler
Leonardo Da Vinci Kimdir? Leonardo Da Vinci'nin Hayatı, Ölümü ve Eserleri...

Leonardo Da Vinci Kimdir? Leonardo Da Vinci'nin Hayatı, Ölümü ve Eserleri...

Şebnem Sucu
30.11.2021 - 11:32

Leonardo di ser Piero da Vinci, İtalyan Rönesansının büyük yaratıcı zihinlerinden biriydi, bir sanatçı ve heykeltıraş olarak çok etkili, aynı zamanda mühendis, bilim adamı ve mucit olarak son derece yetenekliydi. İşte Leonardo da Vinci'nun hayatına dair merak edilenler; Leonardo da Vinci kimdir, neler yapmıştır? Leonardo da Vinci'nin eserleri...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Leonardo Da Vinci Kimdir?

Leonardo Da Vinci Kimdir?

Leonardo da Vinci, ressam, mimar, heykeltraş ve mucitti. Bugün, dünyanın en ünlü ve beğenilen iki tablosu olan Mona Lisa ve Son Akşam Yemeği ona ait. Ayrıca, Vinci bilim ve doğa ile bağlantılıydı. Büyük ölçüde kendi kendini eğitmiş, anatomi ile ilgili gözlem ve teorilerini figür eskizleri halinde toparlamıştır. Eğer Leonardo da Vinci'nin eserleri anlaşılır bir biçimde yayınlansaydı, da Vinci'nin öncü bir bilim adamı olarak yeri tartışılmazdı. Yine de onun gerçek dehası bir bilim adamı ya da sanatçı olarak değil, ikisinin bir kombinasyonu idi: 'sanatçı-mühendis'.  Peki, Leonardo da Vinci kimdir? İşte kısaca Leonardo da Vinci'nin hayatı...

Hayatı

Leonardo da Vinci, 15 Nisan 1452'de Floransa'nın yaklaşık 40 km batısındaki Vinci köyü yakınlarında doğdu. Floransa'nın önde gelen noteri olan Ser Piero da Vinci'nin gayri meşru oğludur.

Leonardo'nun çocukluğu hakkında çok fazla şey bilinmiyor, ancak on beş yaşındayken, babası onu Floransa'nın önde gelen sanatçısı Andrea ve Verrocchio'nun yanına verdi. Bir heykeltıraş, ressam ve kuyumcu olan Verrocchio dikkate değer bir zanaatkardı. Leonardo, çıraklığını tamamladıktan sonra Verrocchio'nun dükkânında asistan olarak kaldı. Atölyede sadece resim yapmayı değil, lir çalmayı da öğrendi.

1476 yılında, sevgilisi Verrocchio ile birlikte yaşarken 17 yaşındaki model Jacopo Saltarelli ile eşcinsel ilişki kurduğu gerekçesiyle suçlandı. Ancak davada bu suçlamayı kanıtlayacak hiçbir şahit bulunamadı ve dava düştü.

Çalışmaları

* Leonardo, 1482'de Floransa'yı 1482'de terkederek Milano Dükü Sforza'nın hizmetine girdi. Mühendis, ressam, mimar ve en önemlisi bir heykeltıraş olarak görev yaptı. 

* Da Vinci, doğa, mekanik, geometri, uçan makinelerin yanı sıra, kilise, kale ve kanal yapımı gibi mimari yapılar ile ilgilendi. 

*Anatomi çalışmaları yaptı, öğrenciler yetiştirdi. Leonardo insan vücudunu anlayabilmek için dış gözlemin yetersiz oldığunu düşünerek kadavralar ile çalışmıştır. Kemiklerin, kasların ve eklemlerin birbirleriyle ilişkilerini kavramak istemiştir. 

* 1495'ten 1497'ye kadar Milano'daki Santa Maria delle Grazie Manastırı'nın yemekhanesinde 'Son Akşam Yemeği' duvar resmi yaptı.

* Da Vinci, şehir 1499'da Fransızlar tarafından işgal edilinceye ve Sforza ailesi kaçmak zorunda kalana kadar Milano'daydı. Floransa'da geçirdiği süre boyunca birkaç portre çizdi, ancak hayatta kalan tek ünlü portresi'Mona Lisa oldu. Bu resmi tamamladıktan sonra tüm seyahatlerinde yanında taşıdı.

Son Yılları

1506 yılında Leonardo, bir Lombardiya aristokratının 15 yaşındaki oğlu olan Kont Francesco Melzi'yle tanıştı. Melzi'ye Salai adını verdi ve 30 yılı birlikte geçirdiler. Bu dönemde Salai hiç sanatsal eser üretmedi.

1517'de Fransız kral I. Francis'in daveti üzerine Leonardo, 2 Mayıs 1519'da öldüğü Fransa'daki Amboise yakınlarındaki Cloux Château'ya taşındı. Leonardo'ya büyük hayranlık duyan kral, sık sık ziyarete gelir ve sohbet ederdi. Sağ koluna felç inen Leonardo da Vinci, bu dönemde resimden çok bilimsel çalışmalara ağırlık verdi. Kendisine dostu Melzi yardımcı olmaktaydı. Salai ise Fransa’ya geldikten sonra onu terk etmişti.

Eserleri

Leonardo da Vinci'nin en ünlü 10 tablosu aşağıdaki gibidir;

- Mona Lisa 

- Son Akşam Yemeği 

- Vitruvius Adamı

- Kakımlı Kadın

- Kırmızı Tebeşir Otoportresi 

- Kayalıklar Bakiresi 

- La Scapigliata

- Salvator Mundi

- Ginevra Benci'nin Portresi

- Meryem ve Oğlu Azize Anne ile

Ölümü

Leonardo 2 Mayıs 1519’da Amboise’daki (Fransa) evinde 67 yaşında öldü.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
42
21
13
12
10
10
8
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın