Görüş Bildir
Haberler
Kendi Kültüründen İzler Taşırken Dünya Sinemasının da Nabzını Yakalayan Gürcistan'a Ait Harikulade Filmler

Kendi Kültüründen İzler Taşırken Dünya Sinemasının da Nabzını Yakalayan Gürcistan'a Ait Harikulade Filmler

claude cahun
14.01.2022 - 09:00

Tarihiyle, doğasıyla dikkat çektiği kadar sinema kültürüne katkılarıyla da önem arz eden Gürcistan'a ışınlanıyoruz bugün. Hem kendi kültüründen izler taşıyan hem de dünya sinemasının nabzını yakalamayı başaran Gürcü sinemasından çıkmış birbirinden şahane 15 filmi sizler için derledik. Hazırsanız detaylara geçelim;

Not: Film açıklamalarında Sinemalar.comve Beyazperde'den faydalanılmıştır. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Let It Snow - Stanislav Kapralov

1. Let It Snow - Stanislav Kapralov

Ölümcül Snowboard, snowboard yaparken yasak bir bölgeye girmeleriyle hayatları altüst olan Mia ve Max'ın hikâyesini konu ediyor. Mia ve Max, snowboard yapabilmek için merkezden uzakta bulunan bir tesise gider. Otele girişi yaptıklarında resepsiyon görevlisi Mia ve Max’a patikalarda gerçekleşen açıklanamayan ölümlerden bahsetse de ikili snowboard yapmaya kararlıdır. Ancak snowboard yaparken yasak bir bölgeye gizlice girdiklerinde Max aniden ortadan kaybolurken Mia’da bir kar motosikleti üzerinde bulunan maskeli birinin saldırısına uğrar. Şimdi onlar sadece doğaya karşı değil çevresindeki tehlikelere karşı da savaşmak zorunda kalır.

2. 27 Missing Kisses - Nana Dzhordzhadze

2. 27 Missing Kisses - Nana Dzhordzhadze

Öncekilere hiç benzemeyen bir yazdı. Sybil sonbahar gelmeden Mickey’e yüz öpücük vereceğine söz vermişti. Ancak oğlan kızı sadece 73 kere öpebilmişti. Bu hoş, romantik ancak hayal kırıklığı yaratan bir yazın öyküsüdür ve Gürcistan ormanlarının derinliklerinde kaybolmuş güzel, romantik, küçük, sakin bir köy olan Karsnye Utki’de geçer. Burada ilginç insanlar yaşamaktadır ve yaşam her zaman olduğu gibi votkayla desteklenerek yavaş ve güvenli bir biçimde akıp gitmektedir. Derken çok daha sıcak geçen, güneşin tutulduğu o yaz gelir. Yazla birlikte de 14 yaşında çok güzel, ama arsız bir Lolita olan Sybil, yaz tatilini geçirmek için teyzesi Martha’nın yanına gelir. O ayrıldığında artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır... Daha ilk gününde Sybil eski gözlemevinin bekçisi, yalnız bir dul olan Alexander’e tutulur. Alexander 41 yaşındadır ve Sybil’in henüz aşık olunamayacak kadar küçük olduğunu düşünür. Aynı hızla, bu kez de Alexander’ın 14 yaşındaki oğlu Mickey Sybil’e tutulur...

3. The Search - Michel Hazanavicius

3. The Search - Michel Hazanavicius

İkinci Çeçen Savaşı'nın yaşandığı 1999 yılında geçen filmde, birbirlerine dokunan dört farklı hayatın hikayesi ela alınıyor. Küçük Hadji savaş sırasında Çeçen köyünde yaşayan bir çocuktur. Gözleri önünde anne ve babası öldürüldükten ve ablasını kaybettikten sonra Hadji de köydeki bir grup insanla birlikte yollara düşer. Mülteciler hep birlikte köyden kaçarken küçük çocuk kendini şehir merkezinde bulur. Carol ise Avrupa Birliği'nin Heyet Başkanı olan başarılı bir kadındır. Bölgede görevli olan Carol, küçük Hadji ile kaçtığı yerde karşılaşır ve onu koruma altına alır. Bu sırada Hadji'nin ablası Raissa da tüm imkanlarıyla kardeşini aramaktadır. Hikayenin bir diğer kahramanı olan Kolia ise 20 yaşındaki bir Rus gencidir. Kolia esrar taşırken yakalanıp orduya asker olarak gönderilince dünyanın daha önce hiç görmediği bir yanıyla tanışacaktır. Oscar ödüllü yönetmen Michel Hazanavicius'ın yönettiği filmin başlıca rollerinde Bérénice Bejo, Annette Bening ve Maksim Emelyanov yer alıyor.

4. What Do We See When We Look at the Sky? - Aleksandre Koberidze

4. What Do We See When We Look at the Sky? - Aleksandre Koberidze

Gürcistan’ın Kutaisi kasabasında yolları kesişen Lisa ve Giorgi birbirlerine aşık olur. Ancak bu karşılaşma sırasından birbirlerine adlarını sormazlar. Yollarına devam etmeden önce ertesi gün buluşmaya karar verirler. Lisa ve Giorgi yeniden buluşmayı başaracak mı ve eğer buluşabilirlerse kim olduklarını bilecekler midir?

5. Blind Dates - Levan Koguashvili

5. Blind Dates - Levan Koguashvili

İzleyiciyle ilk kez Toronto Film Festivali’nde buluşan bu sevimli trajikomedi, Tiflis’te yaşayan kırk yaşındaki bir öğretmenin öyküsü. Daha şimdiden başında saç kalmamış ve bu yaşta hâlâ ailesiyle yaşayan Sandro’nun aşk konusunda pek şansı olmadığı ortada. İnternette tanıştığı biriyle yaşadığı felaketin hemen ardından Sandro, tamamen rastlantı eseri, kuaför Manana ile tanışır. Manana, kalbini ilk görüşte fethedecektir, ancak evlidir ve kocası Tengo hapisten yeni çıkmaktadır. Yıllarca süren onca savaş ve yokluğa rağmen, Gürcistan’da bugün bile varlığını sürdüren sıcacık insani ilişkilerden yola çıkan İlk Randevu, tüm insanların samimiyet ve şefkate ne kadar çok ihtiyaç duyduğunu gösteriyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Keep Smiling - Rusudan Chkonia

6. Keep Smiling - Rusudan Chkonia

Birbirinden farklı ancak aynı düşük ekonomi standartlarında yaşayan on orta yaşlı kadın, büyük ödülü kazanabilmek için sıra dışı bir güzellik yarışmasına katılırlar. Bu yarışmaya sadece üç taneden fazla çocuğu olan anneler katılabilmektedir ve büyük ödül 25 bin dolar değerinde nakit para ve bir apartman dairesidir. Birbirleriyle kıyasıya rekabet içerisinde olan kadınlar arasında zamanla büyük anlaşmazlıklar çıkar. Bu süreçte en büyük problemi yaşayan ise yarışmanın olaysız geçmesini sağlamakla görevli olan yapımcı ekiptir.

7. Ashug-Karibi - Sergei Parajanov & Dodo Abashidze

7. Ashug-Karibi - Sergei Parajanov & Dodo Abashidze

Zengin bir tüccarın kızına aşık olan gezgin Âşık Garib, tüccar tarafından reddedilir ve dünyayı 1001 gece süresince gezmeye zorlanır. Ancak yeteri kadar para topladıktan sora dönüp sevdiğiyle evlenebilecektir. Kız, onu bekleyeceğine söz verir ve Âşık Garib zorlu bir maceraya atılır.

8. Brighton 4th - Levan Koguashvili

8. Brighton 4th - Levan Koguashvili

Bir zamanlar güreş şampiyonu olan Kakhi, artık dinlenebileceği yeni bir hayat yaşamak ister. Bu yüzden Gürcistan'dan ayrılıp Brooklyn’in kenar mahallelerine, oğlu Soso'nun yanına giden Kakhi, burada beklenmedik bir durumla karşılaşır. Oğlunun başının kendisi gibi Gürcistan’dan gelen bir çete ile dertte olduğunu gören Kakhi, oğluna bir şans vermek için son bir karşılaşmaya hazırlanır.

9. 13 Tzameti - Géla Babluani

9. 13 Tzameti -  Géla Babluani

Sebastian adındaki genç bir adam başkası için olan bazı bildirileri takip etmeye karar verir. Bu yolculuğun kendisini nereye taşıyacağından habersizdir. Ayrıca bilmediği bir diğer konu da Gerard Dorez, bıçak sırtı bir polisin peşinde olduğudur. Sebastian, aslında çatısını onardığı bir evde başkası için bırakılan zarfı açarak bu maceraya atılmıştır. Varması gereken yere ulaştığında hiç ummadığım tüyler ürpertici bir dünyanın orta yerine düşer. 

2005 Venedik Film Festivali’nde En İyi İlk Film Ödülü’nü alan film, ayrıca uluslararası çok sayıda ödülün de sahibidir.

10. My Happy Family - Nana Ekvtimishvili & Simon Groß

10. My Happy Family - Nana Ekvtimishvili & Simon Groß

Ataerkil bir toplumda, sıradan bir Gürcü ailesi üç nesil ile bir çatı altında yaşamaktadır. 52 yaşındaki Manana, anne-babasının evinden çıkıp yalnız yaşama kararı aldığında herkes şok olur. Ailesi ve kocası olmadan bilinmeyen bir yolculuk başlar... Kişisel hayatındaki tatminin, üç neslin bir arada bulunmasıyla sağlanıp sağlanmadığı sorusunu ve bir ilişkinin bazen yeni bir başlangıç yapmaya ihtiyacı olup olmadığı sorusunu sorar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Corn Island - George Ovashvili

11. Corn Island - George Ovashvili

Bir çiftçi ve torunu sakin ve tekdüze bir hayat sürmektedir. Bir tarım sezonu boyunca anlatılan hikayede bu dede ve torunun yaptığı şey, her yıl olduğu gibi toprağı belleyip mısır ekmektir. Gürcistan ile Abhazya arasındaki adada çalışan ikili, gün boyunca kıyıdan geçen askerler dışında kimseyi görmezler. Fazlasıyla sessiz ve sakin bu hayatı yeni bir gelişme biraz karıştıracaktır: Yaralı askerlerden biri, yetiştirdikleri mısırların arasına gizlenir ve bu durum bir taraf tutmaları ihtimalini yaratır.

12. And Then We Danced - Levan Akin

12. And Then We Danced - Levan Akin

And Then We Danced, kendisini keşfetmeye çalışan bir gencin hikâyesini konu ediyor. Çocukluğundan itibaren dansa ilgisi olan Merab, bir Gürcü topluluğu ile birlikte çalışır. Tutku ile bağlı olduğu dans ile hayatındaki sorunlarından uzaklaşmayı planlayan Merab, en iyisi olabilmek için hiç yorulmadan çalışır. Ancak onun hayatı, gruplarına yeni bir dansçının dahil olmasıyla bambaşka bir hal alır. Grubun yeni üyesi Irakli’yi başlarda en güçlü rakibi olarak gören Merab, zamanla farklı duygulara kapılır. Irakli’ye karşı farklı hisler beslemeye başlayan Merab, bu süreçte kendisini ve bedenini tanımaya başlar.

13. Gagma Napiri - George Ovashvili

13. Gagma Napiri - George Ovashvili

Tebo, 12 yaşındaki küçük bir çocuktur ve Abhazya ile Gürcistan arasındaki savaş yüzünden yaşadığı topraklardan ailesiyle birlikte sürülür. Babasını sağlık sorunları yüzünden geride bırakan Tebo, annesinin yaşantısından da memnun değildir. Günün birinde geri dönmek üzere yola çıkar fakat bıraktığı topraklar artık çok farklıdır...

14. The Machine Which Makes Everything Disappear - Tinatin Gurchiani

14. The Machine Which Makes Everything Disappear - Tinatin Gurchiani

Bir sinemacı 15 ve 23 arasında genç oyuncu adaylarını toplamak için bir ilan verir. Ülkesi Gürcistan’da insanların ergenlikte büyüme süreçlerini kayıt altına almak istemektedir. Bir amacı da sosyal ve etnik farklılıkları ortaya koymaktır. Pek çok şehir, köy ve kasaba gezer, ilanına karşılık veren gençleri kendi evlerinde ziyaret eder. Her gencin başvuruda bulunmasının farklı kişisel nedenleri vardır. Kimi kendi hikayesini anlatmak istemiştir, kimi bu filmi bir film yıldızı olmak için şans olarak görür. Hepsinin ayrı ayrı hikayesi Sovyet geçmişinin gölgesinde, savaş, barış, sevgi, zenginlik ve fakirlik gibi kavramların iç içe geçtiği modern bir portresidir. Tinatin Gurchiani’nin yönetmenliğini üstlendiği belgesel türündeki yapım pek çok festivalden ödüller ve adaylıklarla dönmüş bir film.

15. Mandariinid - Zaza Urushadze

15. Mandariinid - Zaza Urushadze

Mandalinalar, savaşın ortasında kalan iki yaşlı adamın hikâyesini konu ediyor. Kafkasya'da artık savaş kapıdan içeri girmiştir. Çatışmanın kendileri üzerinde oluşturacak tahribatın farkında olan halk; canlarını güvenlik altında alabilmek için Estonya'ya göç etmeye başlamıştır. Yaşadıkları yeri tek edemeyen iki yaşlı insan; savaşın tam kalbinin attığı yerde kalmış ve yavaş yavaş da maddi sıkıntılar yaşamaya başlamışlardır. Bu iki yaşlı adamın, göç edememe sebebi de bu maddi sıkıntılardır. Biri marangozluk yaparak diğeri de bahçesindeki mandalinaları toplayarak bu parayı temin edip göç etmeyi planlamaktadır. Fakat ne yazık ki her ikisi de bulundukları toprakları terk etmek için geç kalmıştır ve iki yaşlı adam tam savaşın ortasında kalır. Bir Gürcü bir de Çeçen askerini evlerine alıp tedavi eden bu insanlar, bu sayede savaşın taraflarında biri olmaksızın ayakta kalmaya çalışırlar.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kürş Efendi

Çok fazla sanat filmi adamı değilimdir ama Mandariinid filmini kesinlikle izleyin derim