Görüş Bildir
Haberler
Kaliteli Bir Uykuya Hasret Kalmıştık! Dünya Üzerinde En Çok Tercih Edilen 5 Uyku Yöntemi

Kaliteli Bir Uykuya Hasret Kalmıştık! Dünya Üzerinde En Çok Tercih Edilen 5 Uyku Yöntemi

Uykusuz gecelere son mu diyoruz?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Uyku hepimizin zayıf noktası... İyi bir gece uykusu sonrası nasıl pamuk şeker kıvamında oluyorsak, kötü bir gece uykusu yaşayınca da günümüz bir o kadar verimsiz geçer.

Aslında belirli metodlar uygulayarak gece uykusu çok daha verimli ve dinlendirici olabilir. Uykusuzluğunun makus kaderini değiştirmeye hazır mısın?

1. Monofazik Uyku

1. Monofazik Uyku

Monofazik uyku, aslında hepimizin bir kere deneyimlediği bir uyku tipidir. Tek fazlı bir uyku olan monofazik uykuda birey gece uyumak üzere yatar ve 7 ila 8 saat boyunca uyur. Bu uyku tipini toplumun yarısı uygular.

2. Segmented Uyku

2. Segmented Uyku

Bölümlenmiş uyku olarak da bilinen segmented uyku türünde kişi günlük uyku ihtiyacını ikiye ayırır. Bu yöntemde kişi gece her zaman yattığı saatte uyur ve tam 3,5 saat sonra kalkar. 1 saatliğine uyanık kaldıktan sonra tekrar uyunur ve yine 3,5 saatin ardından uyanılır. Bu yöntemde iki parça halinde toplamda 7 saat uyunur. Araştırmacılar bu uyku modelinin insan doğası için en uygun olanını bu olduğunu ve gün içerisinde inanılmaz bir direnç sağladığını iddia ediyor.

3. İki Fazlı Uyku / Siesta

3. İki Fazlı Uyku / Siesta

Hem kesintisiz gece uykusu hem de öğlen şekerlemesi şeklinde ilerleyen iki fazlı uyku, özellikle Akdeniz ülkelerinde yaygın olarak kullanılır. İtalya ve İspanya'da herkes öğlen saat 12 olunca 1 saatlik siesta uykusuna yatar. Bu uyku türünün herkesin kullandığı monofazik uykudan çok daha sağlıklı olduğu söyleniyor.

4. Polifazik Uyku

4. Polifazik Uyku

Polifazik uyku, dünya üzerindeki belki de en zor uyku metodudur. Yapılması neredeyse imkansız olan bu uyku metodu kişiden kişiye değişebilir, fakat genel olarak tam bir uyku yerine her biri 20 dakika olmak üzere 6 kez uyumak ya da her biri 2 saat olmak üzere 4 kez uyumak gibi farklı varyasyonları vardır. Leonardo da Vinci, Nikola Tesla ve Thomas Edison gibi çok önemli bilim insanları bu uyku yöntemini kullanmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Kafein Uykusu

5. Kafein Uykusu

Son dönemin en popüler uyku metodu olan kafein uykusu, aslında başlı başına bir uyku yöntemi değil! Bu metod kullanılarak öğlenleri yapılan şekerlemenin kalitesi ve veriminin arttırılması hedeflenir. Bu yöntemde kişi gece 6 saat deliksiz bir uyku çektikten sonra öğlen şekerlemesi yapmadan hemen önce bir bardak kahve içer ve 30 dakikalık uykuya yatar. Kafein uykusunun amacı, kahvedeki kafeinin 30 dakikada kana karışması sonucunda tam 30 dakika sonra kişinin otomatik olarak uyanmasıdır. Kişi aynı zamanda son derece dinç bir uyanıklık yaşar.

İyi uykular!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
17
13
2
2
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
gkhny07

Bir çeşit daha var ayyaş uykusu. Alkol aldıktan sonra 23 saat kesintisiz uyku modeli.

Sena Atabey

2 numaralı uyku bildiğin uyuyup sabah namazına kalkıp geri uyuduğun model değil mi

Angry bird

Uykudan önce kahve içince o mide ne olur? Bana kalırsa geçmiş olsun iyi bilirdik olur.