Görüş Bildir
Haberler
K-Pop Hayranları Buraya: K-Pop Hakkında Bilinmesi Gereken Fantastik Gerçekler

K-Pop Hayranları Buraya: K-Pop Hakkında Bilinmesi Gereken Fantastik Gerçekler

02.04.2022 - 07:15

BTS, BLACKPINK, TWICE, Stray Kids, TXT, EXO… Eğer bu gruplar size tanıdık geldiyse tebrik ederiz, siz de artık K-Pop’un sihrine kapılmışsınız demektir. İsmini “Korean Pop”un kısaltmasından alan ve bir müzik türü olan K-Pop'un akılda kalan ritimleri, etkileyici rap geçişleri, enstrümantal dokunuşları ve muhteşem dans koreografileri ile zaten gönüllerde taht kurması işten bile değil. Güney Kore’den çıkıp seneler içerisinde tüm dünyayı etkisi altına alan K-Pop ile ilgili ufkunuzu açacak birbirinden ilginç gerçekleri öğrenmek için buyurun yazımıza!

11 Nisan, modern K-Pop'un doğum günü

11 Nisan, modern K-Pop'un doğum günü

Günümüzde birçok müzik türünün ne zaman ortaya çıktığı bilinmezken çağımız K-Pop'unun başlangıcının tamı tamına 11 Nisan 1992 olduğu biliniyor. Bu tarihte bir şarkıcı ve iki dansçıdan oluşan Seo Taiji and Boys isimli müzik grubunun televizyonda ilk kez sergiledikleri performans sayesinde K-Pop çağı başlamış oldu.

Yetenek yarışmasından elenen grup müzik listelerini altüst ediyor.

Yetenek yarışmasından elenen grup müzik listelerini altüst ediyor.

İşin garip tarafı Seo Taiji and Boys, bir yetenek programı kapsamında sergiledikleri bu performanslarıyla sadece programdan elenmekle kalmıyor bir de üzerine jüriden o akşamın en düşük puanını alarak eleniyor. İşte ne oluyorsa bundan sonra oluyor. Programda jürilerin beğenmedikleri, Güney Kore kültürü ile Amerikan pop müziğini harmanlayan “Nan Arayo” isimli şarkıları, kısa sürede büyük bir başarı yakalıyor, Güney Kore’deki müzik listelerinde haftalarca birinci sırada kalıyor ve bu durum da benzer türde müzik yapan diğer gruplara ilham kaynağı oluyor.

İlk idol grup: H.O.T.

İlk idol grup: H.O.T.

Girls' Generation, Shinee, Exo ve Red Velvet gruplarını da müzikseverlere kazandıran SM Entertainment şirketinin kurucusu Lee Soo-man gençlerin modern bir pop grubundan beklentilerini göz önüne alarak 1996’da H.O.T. isimli ilk idol grubu yaratıyor. Grup; şarkı söyleme ve dans etme tutkularının bir araya getirdiği, kişilikleri birbirinden tamamen farklı beş şarkıcı ve dansçıdan oluşuyor.

Michael Jackson ile aynı sahnede bir K-Pop grubu

Michael Jackson ile aynı sahnede bir K-Pop grubu

Grubun global bir yıldız olma potansiyeli çok geçmeden fark ediliyor ve H.O.T. 1999 yılında büyük bir yardım konserinde, Michael Jackson ile aynı sahneyi paylaşmaları için seçilerek müzik kariyerlerinde büyük bir adım atıyor. Daha o zamanlardan K-Pop'un da dünya çapında bilinirliğini artırmış oluyor. K-Pop ile American Pop arasındaki ilişki yıllar içinde daha da gelişiyor. Kanye West, Dua Lipa, Jason Derulo, Ellie Goulding ve Selena Gomez günümüzde K-Pop grupları ile ortak projelere imza atan sanatçılardan sadece birkaçı.

K-Pop idolü olmaya giden zorlu yol

K-Pop idolü olmaya giden zorlu yol

K-Pop idolü olmak isteyen genç yeteneklerin büyük çoğunluğunun daha 10-12 yaşlarında, eğlence şirketlerinin düzenlediği, dans ve şarkı söyleme alanındaki yeteneklerini test eden seçmelere katılmaları gerekiyor. Seçmeyi geçmeyi başaranlar, bu şirketlerle genelde uzun yıllar bağlayıcılığı olan kontratlar imzalıyor ve o andan itibaren de günlerini hem müzik ve dans konularında becerilerini geliştirecekleri hem sanatçılık kariyerlerinde kullanacakları yabancı dil ve iletişim gibi dersler içeren yoğun bir program ile geçiriyor, üstelik artık evlerinde değil diğer idol adayları ile birlikte bir yurtta kalmaya başlıyor. Sonunda mükemmel seviyeye ulaştığına karar verilen öğrenciler, ya bir K-Pop grubuna seçiliyor ya da solo sanatçı olarak kariyerlerine başlıyor.

Bir K-Pop idolü yetiştirmenin maliyeti: 3 milyon dolar

Bir K-Pop idolü yetiştirmenin maliyeti: 3 milyon dolar

Programdan ayrılmak istemenin bedeli ise oldukça ağır. K-Pop idolü olmak istemediğine karar verenler ancak şirketin kendileri için harcadığı parayı geri ödemek şartı ile özgürlüklerine kavuşabiliyor. Şirketlerin sadece potansiyel bir K-Pop idolüne yaptığı eğitim masrafının da ortalama 3 milyon dolar olduğunu da burada belirtelim.

Bir garip keşfedilme hikâyesi

Bir garip keşfedilme hikâyesi

Elbette K-Pop dünyasına seçmelere girmeden dâhil olan şanslı isimler de yok değil. Bugün tanıdığınız ve sevdiğiniz bazı K-Pop sanatçıları günlük hayatlarında tamamen tesadüf eseri keşfediliyor. Örneğin Twice’tan Sana Japonya’da alışveriş yaparken, SHINee’den Minho bir kış tatili sırasında kayak yaparken ve EXO’dan Sehun ise bir sokak satıcısından yiyecek bir şeyler alırken yetenek avcılarının dikkatini çekiyor.

Hayranlardan pirinç desteği

Hayranlardan pirinç desteği

K-Pop gruplarına ait hayran topluluklarının günümüzde artık bir gelenek hâline getirdikleri ilginç bir yardım ve sosyal sorumluluk sistemleri var. Hayran toplulukları kendi içlerinde topladıkları para ile pirinç satın alıyor. Bu pirinçler özellikle bu işi yapan şirketler tarafından 20 kiloluk çuvallarla düzenlenip hayranlardan gelen mesajları ve fotoğrafları içeren kule şeklinde şık bir aranjman hâline dönüştürülerek grupların konser verecekleri yere hediye olarak gönderiliyor. Sonrasında ise pirinç çuvalları idoller tarafından seçilen yardım kuruluşları aracılığı ile ihtiyaç sahibi ailelere bağışlanıyor.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
50
30
6
2
2
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?