Görüş Bildir
Haberler
İzmir’de İranlı Kadınlar: 'Bu Protesto Değil, Devrim'

İzmir’de İranlı Kadınlar: 'Bu Protesto Değil, Devrim'

İran'da Mahsa Amini'nin ölümü sonrası başlayan protestolar tüm hızıyla devam ediyor. Bugün yapılan eylem çağrıları üzerine İran'daki birçok üniversitede eylemler gerçekleştirildi. İran'da eylemler düzenlenirken, İzmir'de de Mahsa Amini için basın açıklaması düzenlendi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

En az 244 kişi hayatını kaybetti

En az 244 kişi hayatını kaybetti

Tahran’da 13 Eylül’de “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin 16 Eylül’de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmıştı.

Emini’nin 17 Eylül’de memleketi Sakkız kentindeki cenaze töreni sonrasında başlayan gösteriler, ülkenin birçok kentine yayılmıştı.

İran devlet televizyonu, 24 Eylül’de, gösterilerde aralarında güvenlik güçlerinin de olduğu 41 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

İran İnsan Hakları Aktivistleri Ajansı (HRANA) ise bugün yayınladığı raporda 32'si çocuk 26'sı güvenlik görevlisi olmak üzere en az 244 kişinin hayatını kaybettiğini ileri sürmüştü.

İran’ın Kerec Goherdeşt, Senendec, Sakkız ve Bukan gibi şehirlerinde de gösterilere destek veren esnaf kepenk kapatarak tepkisini gösterdi. Kirmanşah Razi Üniversitesi öğrencileri “Gayretli öğrenciler haydi desteğe” sloganıyla kampüs içinde yürüyüş yaparken, Tahran Beheşti Üniversitesi öğrencileri de sloganlar eşliğinde kampüste toplandı.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, Tahran Bilim ve Kültür Üniversitesi öğrencilerinin “Bana fitneci deme, fitneci sensin zalim” sloganları attığı dikkati çekti.

Meşhed Tıp Bilimleri Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri kampüste oturma eylemi yaparken, Tebriz, Hemedan Tıp Bilimleri, Tahran, Şiraz Teknoloji, Yezd, Mazenderan, Zahidan, Ahvaz Cundişapur, Tahran Allame Tebatebai üniversiteleri de protestolara sahne oldu.

'Yaşasın kadın'

'Yaşasın kadın'

İzmir’de yaşayan İranlı kadınlar, Gündoğdu Meydanı'nda bir araya gelerek Mahsa Amini’nin katledilmesi ve İran’da yaşanan katliamları protesto etmek için basın açıklaması düzenlendi. “Bu bir protesto değil devrimdir. İran sorunu başörtüsü değil seçme hakkımızın olmamasıdır” yazılı pankart ve İran’daki eylemlerinde yaşamını yitiren protestocuların fotoğraflarının bulunduğu fotoğraflar taşıyan kadınlar, sık sık, “Kadın yaşam özgürlük”, ”Zeng zengdegi azadî” sloganları attı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan İranlı bir kadın, “Bizim sizin desteğinize ihtiyacımız var. Instagram’da, Facebook’ta, Tiktok'ta gerçek olan haberleri ve olayları Mahsa Amini ya da ‘Zen, zendegi, azadi’ etiketiyle, yalan ve gerçek olmayan haberleri ve olayları önlemek için doğruları yaymanızı istiyoruz. Eğer İranlı bir arkadaşınız, tanıdığınız veya çalışanınız varsa bugünlerde onun yanında olmanızı ve ona destek çıkmanızı istiyoruz. Çünkü çok zor günler geçiriyoruz. Bütün insanlar barış ve huzur içinde bir arada yaşayabilir ve biz onun için uğraşıyoruz. Yaşasın insanlık, yaşasın onur, yaşasın cesaret ve yaşasın kadın, özgürlük, yaşam” dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
9
6
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ayşe Haseki

Az önce Twitter da okudum, İranlı kadınlar önceleri sadece erkek öğrencilerin girebildiği kantine girmişler, erkek öğrenciler de kadın öğrencilerini girişini... Devamını Gör

Borys Hjuven

Cok guzel de gidin iran da yapin bir ise yarasin ablacim

Bozkurt

Bizim meczupların imrediği düzen. Dergâh safsataları ile bir şeriat imajı çiziyorlar, İskandinav ülkeleri nal topluyor!