Görüş Bildir
Haberler
İzleyenlerin Mental Sağlığında Hasarlar Bırakıp Psikolojisini Altüst Eden Duygusal Diziler

İzleyenlerin Mental Sağlığında Hasarlar Bırakıp Psikolojisini Altüst Eden Duygusal Diziler

Rana Önder
30.01.2023 - 13:19

Bazı diziler izlenildiği zaman izleyenleri psikolojik açıdan da etkilemeyi başarabilir. İzleyenlerin psikolojisini hasarlayan ve derinden etkileyen dizileri seyretmeyi seven büyük bir çoğunluk var.

İçerisinde; Euphoria, BoJack Horseman, Six Feet Under, This Is Us gibi dizilerinde bulunduğu izleyenlerin mental sağlığında hasar bırakan yapımları izlemek için içeriğe göz atabilirsiniz. İyi seyirler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Fatma (2021-)

20. Fatma (2021-)

IMDb: 7.4 

Özet: Dizi, sıradan bir temizlikçi olan Fatma'nın hapisten yeni çıkan kayıp kocası Zafer'i ararken beklenmedik bir cinayet işlemesini konu alıyor. Zafer'in tehlikeli yeraltı ortakları kısa sürede ne yaptığını öğrenir ve bu adamın dünyasında hayatta kalabilmesinin tek yolu öldürmeye devam etmektir. Kimse onu sıradan bir temizlikçiden fazlası olarak görmediğinden, görünmez bir katile dönüşür. Sonunda cinayet, bastırdığı yıllarca süren mücadele ve kederden kurtulması ve yüzleşmesi gereken kimliğinin yeni bir parçası haline gelir. 

Yönetmen: Özgür Önürme

Oyuncular: Burcu Biricik, Mehmet Yılmaz Ak, Hazal Türesan

19. The Sinner (2017-2021)

19. The Sinner (2017-2021)

IMDb: 7.9 

Özet: Kitaptan uyarlanan bir dizidir. Cora çocuklarıyla gittiği sahilde kendisini bir anda acımasızca cinayet işlemiş bir biçimde buluyor. Öldürdüğü kişiyi tanımadığını söyleyen genç anne hapse girer. Ancak dedektif olayın arka planını merak eder ve araştırmaya başlar. Dedektifin olayın arka planına indiği ve suçu çözmeye çalıştığı bir dizidir. Genç bir annenin içine düştüğü öfke ile başına gelenlerin konu edinildiği bir dizidir. 

Yönetmen: Derek Simonds

Oyuncular: Bill Pullman, Jessica Biel, Matt Bomer

18. Dahmer-Monster: The Jeffrey Dahmer Story (2022)

18. Dahmer-Monster: The Jeffrey Dahmer Story (2022)

IMDb: 7.9

Özet: Milwaukee Canavarı'nın hikayesi, kurbanların ve Wisconsin yerlisinin çok yıllı bir öldürme olayına girmesine izin veren polisin beceriksizliğinin bakış açısından anlatılır. Jeffrey Dahmer, ABD'nin en kötü şöhretli seri katillerinden bir tanesidir. Dahmer kurbanlarını öldürüp sonrasında onları yiyen bir seri katildir. Bu mini dizide de Dahmer'in çocukluğundan ölümüne kadarki süreç, ailesinin ve polisin ihmalkarlığı konu ediniliyor. Dizi kısa bir süre içerisinde çok fazla kişi tarafından izlenildi. Yaşananların gerçek bir hikayeden alınması da izleyenlerin ekstra acı çekerek izlemesine neden oldu. Dizi, kurbanların aileleri tarafından da izlenildiği için tartışmalara neden oldu. 

Yönetmen: Ryan Murphy, Ian Brennan

Oyuncular: Evan Peters, Richard Jenkins, Penelope Ann Miller

17. Unorthodox (2020)

17. Unorthodox (2020)

IMDb: 8.0 

Özet: Yurtdışında yeni bir hayata başlamak için görücü usulü evliliğinden ve dini cemaatinden kaçan genç bir Ortodoks Yahudi'si olan kadının hikayesidir. Genç kadın Berlin'e gider ve burada bir sanat okulunda eğitim görmeye başlar ancak geçmişi peşini bir türlü bırakmaz. 

Yönetmen: Anna Winger

Oyuncular: Shira Haas, Amit Rahav, Jeff Wilbusch

16. Gabriel Fernandez'i Kim Öldürdü? (2020)

16. Gabriel Fernandez'i Kim Öldürdü? (2020)

IMDb: 8.1 

Özet: Film yapımcısı Brian Knappenberger, annesi ve erkek arkadaşı tarafından korkunç tacize ve onu koruyamayan parçalanmış ve karmaşık sistemlere katlanan 8 yaşındaki Kaliforniyalı bir çocuğun trajik ölümünü araştırmaya başlar. İnci Feranandez ve erkek arkadaşı Isauro Aguirre'nin 8 yaşındaki bir çocuğa yaptıklarının konu edinildiği bir belgesel dizidir.

Yönetmen: Brian Knappenberger

Oyuncular: William Guirola, Wyatt Hinz, Alfredo Tavares

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. The Leftovers (2014-2017)

15. The Leftovers (2014-2017)

IMDb: 8.3 

Özet: Ortada hiçbir sebep yokken bir anda ortadan kaybolan insanları ardında kalanların konu edinildiği bir dizidir. Küresel insan nüfusunun %2'sinin ortadan kaybolmasından üç yıl sonra, küçük bir New York topluluğundaki bir grup insan, olayın açıklanamayan doğasının trajedisiyle başa çıkarken hayatlarını sürdürmeye çalışmasının konu edinildiği bir dizidir. 

Yönetmen: Damon Lindelof, Tom Perrotta

Oyuncular: Justin Theroux, Amy Brenneman, Christopher Eccleston

14. Masum (2017)

14. Masum (2017)

IMDb: 8.3 

Özet: Cevdet ve eşi, kırsal bir çiftlikte huzur içinde yaşamak için emekli maaşlarıyla emekli olurlar, ancak oğulları aniden gelen korkunç bir haberle hayatları mahvolur. Eşiyle birlikte huzurlu bir hayat yaşamak için kırsala yerleşen Cevdet'in bir gece yarısı küçük oğullarından gelen korkunç bir haberle hayatlarının altüst olmasını konu edinen bir dizidir. 

Yönetmen: Berkun Oya

Oyuncular: Haluk Bilginer, Nur Sürer, Ali Atay

13. Euphoria (2019-)

13. Euphoria (2019-)

IMDb: 8.4 

Özet: Yasaklı madde, cinsel ilişki ve şiddet sorunlarıyla boğuşan bir grup lise öğrencisinin hayatını ve yaşadıklarını konu edinen bir filmdir. 17 yaşındaki Rue bir yandan uyuşturucu bağımlılığı ile uğraşırken diğer yandan da travmaları, kimlik arayışı, aşk ve arkadaşlık gibi sorunlarla da başa çıkmaya çalışır. Rue ve arkadaşlarının yaşadığı zorlukların, arkadaşlık sorunlarının ve kimlik arayışlarının konu edinildiği bir dizidir. Dizi izleyen çoğu kişi tarafından çok sevilse de içerisindeki ağır travmatik sahnelerden dolayı da bazı insanlar tarafından tartışma konusu olmuştur.  

Yönetmen: Sam Levinson

Oyuncular: Zendaya, Hunter Schafer, Jacob Elordi

12. After Life (2019-2022)

12. After Life (2019-2022)

IMDb: 8.4 

Özet: Tony'nin karısı öldükten sonra, iyi adam kişiliği, eski dünyasını kasıp kavuran fevri, umursamaz bir tavırla değişir. Karısı meme kanserinden ölünce Tony'nin hayatı alt üst olur. İntihar etmeyi düşünür, ancak bunun yerine ne isterse söyleyerek ve yaparak karısının ölümü için dünyayı cezalandıracak kadar uzun yaşamaya karar verir. Bunu 'süper gücü' olarak görse de etrafındaki herkes onu daha iyi bir insan yapmaya çalışınca planı suya düşer.

Yönetmen: Ricky Gervais

Oyuncular: Ricky Gervais, Kerry Godliman, Tom Basden

11. Normal İnsanlar (2020)

11. Normal İnsanlar (2020)

IMDb: 8.4 

Özet: Farklı geçmişlere sahip ama İrlanda'daki aynı küçük kasabadan gelen Marianne ve Connell, birbirlerinin romantik hayatlarını örerken takip eden bir dizidir. Marianne ve Connel başlarda lise aşkı olarak ilişkilerine başlarlar ancak bir süre sonra aralarında derin bir bağ oluşur. Bu derin ilişki kimim zaman karmaşık bir hal alsa da ikili hiçbir zaman birbirlerine karşı olan sevgilerini kaybetmezler. Hayat ikiliyi farklı yollara sürüklese de yine de birbirlerini bulmayı başarırlar. 

Yönetmen: Sally Rooney, Alice Birch, Mark O'Rowe

Oyuncular: Daisy Edgar-Jones, Paul Mescal

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. The Handmaid's Tale (2017-)

10. The Handmaid's Tale (2017-)

IMDb: 8.4

Özet: Margaret Atwood’un aynı adlı romanından uyarlanan, distopik bir evrende geçen dizidir. Dizi. Gilead isimli bir toplumda kadınların damızlık olarak yetiştirildiği ve yalnızca doğum yapmak için kullanıldığı bir evrende geçer. Toplumun nülüsü azalır ve kadınlar devletin malı olarak kabul edilir ve Offred hem bu düzen içerisinde hayatta kalmaya hem de bu hapsolduğu sistemden kaçarak kızını ve eşini bulmaya çalışır.  

Yönetmen: Bruce Miller 

Oyuncular: Elisabeth Moss, Joseph Fiennes, Clea DuVall

9. Mindhunter (2017-2019)

9. Mindhunter (2017-2019)

IMDb: 8.6 

Özet: 1970'lerde FBI ajanı olarak çalışan iki kişi seri katiller, tecavüzcüler gibi ağır suçlular üzerinde psikolojilerine dair araştırmalar yaparlar ve suç dünyasına yeni bir yöntem kazandırırlar. Profil çıkarma teknikleri bakımından yeni teknikler bulan ikilinin geliştirdikleri yöntemin konu edindiği bir yapımdır. Eski bir FBI şefinin yazdığı kitaptan uyarlanan bir dizidir. FBI görevlisi Holden Ford ve Bill Tench'in kötü seri katilleri ve tecavüzcüleri soruşturmalarını ve yeni teknikleri bulmalarını konu edinen bir dizidir. 

Yönetmen: Joe Penhall

Oyuncular: Jonathan Groff , Holt McCallany, Anna Torv

8. Vezir Gambiti (2020)

8. Vezir Gambiti (2020)

IMDb: 8.6 

Özet: Dokuz yaşındaki yetim Beth Harmon sessiz, somurtkan ve görünüşe göre dikkat çekici değildir. Ancak ilk satranç oyununu oynayınca duyuları keskinleşir, düşünceleri netleşir ve hayatında ilk kez kontrolün tamamen kendisinde olduğunu hisseder. On altı yaşına geldiğinde, ABD Açık şampiyonası için yarışır. Fakat Beth profesyonel pistte becerilerini geliştirdikçe riskler artar, izolasyonu daha da korkutucu hale gelir ve kaçış düşüncesi daha da cazip hale gelir. Walter Tevis'in kitabından uyarlanan bir dizidir. 

Yönetmen: Scott Frank, Allan Scott

Oyuncular: Anya Taylor-Joy, Thomas Brodie-Sangster, Bill Camp

7. This Is Us (2016-2022)

7. This Is Us (2016-2022)

IMDb: 8.7  

Özet: Pearson ailesinin nesiller boyu süren hikayesi bu duygusal dramada ortaya çıkar. Aşk, neşe, zafer ve kalp kırıklığı anlarında, ebeveynler Jack ve Rebecca'nın geçmişinden açıklamalar çıkarken, üçüz Kate, Randall ve Kevin günümüz yaşamlarında daha derin anlamlar keşfederler. Başarılı bir iş adamı ve baba olan Randall, biyolojik ebeveynleri hakkında bilgi arar. Kate, obezite ile savaşırken aşkı ve kendini kabulü bulur. Kevin ise bazı zor seçimleri beraberinde getiren daha anlamlı bir kariyer peşinde koşar. 

Yönetmen: Dan Fogelman

Oyuncular: Milo Ventimiglia, Mandy Moore, Sterling K. Brown

6. Six Feet Under (2001-2005)

6. Six Feet Under (2001-2005)

IMDb: 8.7

Özet: Los Angeles'ta bağımsız bir cenaze evi işleten işlevsiz bir ailenin hayatları konu edinilir. Nathaniel Fisher, karısı Ruth ve çocukları David ile Claire, yakınlarda bulunabilecek en iyi bakımı sunan küçük bir cenaze işi yürütür. Cenaze evi işleten bir ailenin, babalarının ölümüyle birlikte değişen hayatlarının, tekrardan birlik olmalarının konu edinildiği bir dizidir. 

Yönetmen: Alan Ball

Oyuncular: Peter Krause, Michael C. Hall, Frances Conroy

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Fleabag (2016-2019)

5. Fleabag (2016-2019)

IMDb: 8.7 

Özet: En fazla aday gösterilen dizi rekoruna ve Emmy ödülüne sahip bir dizidir. Bir yandan güldürürken diğer yandan da izleyenlerin yüreklerini ihmal etmeyen dizide Londra'da 30'lu yaşlarında olan bir kadının hayatı konu ediniliyor. Fleabag takma ismini kullanan genç kadın arkadaşıyla bir kafe işlettiği sırada yakın arkadaşının intiharı üzerine mekanı işletmeye devam eder. Fleabag, Phoebe Waller-Bridge'in tek kişilik tiyatro oyunundan uyarlanmış bir dizidir ve kadın karakterin hayata tutunma, yaşama çabasını anlatan hem komedi hem de dram türünde bir iştir.

Yönetmen: Phoebe Waller-Bridge

Oyuncular: Phoebe Waller-Bridge, Andrew Scott, Brett Gelman

4. Anne with an E (2017-2019)

4. Anne with an E (2017-2019)

IMDb: 8.7 

Özet: Anne kimsesiz ve yetimhanede yaşayan bir çocuktur. Bir gün evlenmemiş yaşlı bir kadın ve kardeşi ağır islere yardımcı olması için erkek çocuk evlat edinmeye karar verirler. Ancak bir yanlışlık olmasıyla birlikte Anne yollanınca başta Anne'yi yollamak isterler ancak çocuk onlarla yaşamaya başlar ve Anne'nin hayal gücü ile sonsuz enerjisiyle birlikte birbirlerine iyi gelmeye başlarlar. Abla-kardeş ve Anne bir aile haline gelirler. Dizi üç sezon yayınlanmasına rağmen hikaye tamamlanmadan iptal edildi. 

Yönetmen: Moira Walley-Beckett

Oyuncular: Amybeth McNulty, Geraldine James, Lucas Jade Zumann

3. BoJack Horseman (2014-2020)

3. BoJack Horseman (2014-2020)

IMDb: 8.8 

Özet: Bir at olmasının yanı sıra aynı zamanda 90'ların ünlü bir komedi yıldızını konu edinen bu dize güldürürken bir yandan da insanı kendi içine dönüp önemli konularda düşünmesini sağlıyor. BoJack Horseman, 80'ler ve 90'larda hit televizyon dizisi 'Horsin' Around'un yıldızıydı, ama şimdi Hollywood'da yaşayan, her şeyden şikayet eden ve rengarenk kazaklar giyen bir at olarak hayatını idame ettirir. Özellikle de insan psikolojisine derinden değinen ve izleyenler tarafından oldukça beğenilen bir dizidir. 

Yönetmen: Raphael Bob-Waksberg

Oyuncular: Will ArnettAmy SedarisAlison Brie

2. Şahsiyet (2018-)

2. Şahsiyet (2018-)

IMDb: 9.0 

Özet: Emekli olan Agâh 60'lı yaşlarındadır ve sıradan bir hayat sürmektedir. Nevra ise Cinayet Masasında çalışan kadın polistir. Hayatları boyunca farklı yollarda yürüyen Agâh ve Nevra aslında birbirlerine yaklaştıklarından habersizdirler. Agâh, eşini yıllar önce kaybetmiştir ve sahibi olduğu apartmanın dairelerinden birinde oturan, çevresindekiler tarafından saygı ve sevgi duyulan birisidir. Ancak Agah, doktorundan öğrendiği bir haberle hayatını kökten değiştirecektir. Yurtdışında yaşayan kızı ve torunu da yanına geldiğinde, hayatının sükûneti tamamen bozulacaktır. Alzheimer teşhisi konan Agah, bu haberle birlikte geçmişin intikamını almaya karar verir. 

Yönetmen: Hakan Günday

Oyuncular: Haluk Bilginer, Cansu Dere, Metin Akdülger

1. Çernobil (2019)

1. Çernobil (2019)

IMDb: 9.4 

Özet: Nisan 1986'da Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'ndeki Çernobil nükleer santralinde meydana gelen patlama, dünyanın en kötü insan kaynaklı felaketlerinden birisi olmuştur. 1986'da Çernobil, insanlık tarihinin en kötü nükleer patlaması yaşandı. Sovyetler Birliği'nin gidişatını değiştirdi ve Avrupa'da Komünizmin kaçınılmaz çöküşüne yol açtı. Bu, kaosun ön saflarında yaşananların, kapalı kapılar ardındaki örtbasların ve dünyanın en büyük nükleer felaketinin koşullarına mahkum tutulan sivillerin yaşadıklarının konu edinildiği çarpıcı bir dizidir. 

Yönetmen: Craig Mazin

Oyuncular: Jared Harris, Stellan Skarsgård, Paul Ritter

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ömer

After life efsanedir…