Görüş Bildir
Haberler
İzlerken İçinizi Cız Ettirecek, "Orada Olup Yardım Edebilsem Keşke!" Dedirtecek Yoksulluk Kokan Filmler

İzlerken İçinizi Cız Ettirecek, "Orada Olup Yardım Edebilsem Keşke!" Dedirtecek Yoksulluk Kokan Filmler

12.12.2021 - 12:00

Bol dram içerikli bir film izlerken mendilleri mutlaka yanımıza alır, malum sahnelerde hıçkırıklara boğuluruz. Sonra da yanımızdakilerin fark edip etmediğini bir kolaçan eder, usulca duygulanmaya devam ederiz. Kâh ağlayıp kâh tebessüm ettiğimiz bu yapımlarda, bazen karakterin hayatını yaşar gibi ekrana kilitleniriz bazen de konuk oyuncu kimliğiyle filme dahil olup oyuncuya yardım etmek isteriz. Sefaleti, açlığı, yoksulluğu iliklerinize kadar hissedeceğiniz, içinde gerilim dram ve suç barındıran en kaliteli yapımları bir araya toplayıp sizler için IMDb puanına göre listeledik.

Çok beğeneceğinizi düşündüğümüz bu filmler için mendiller hazırsa başlayabiliriz!

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Oliver Twist (2005) - IMDb: 6.8

15. Oliver Twist (2005) - IMDb: 6.8

Charles Dickens’ın ölümsüz romanından esinlenilerek perdeye aktarılan bu film, dram ve suç türünde bir yapım. Yetimhaneden kaçan Oliver Twist, kendisine çok kötü ve acımasız davranan insanların olduğu bir evde yaşamaya başlar. Ardından bu evden kurtulmak için Londra’ya kaçar fakat bu sefer de yankesicilerin eline düşer. Hırsızlığın ayrıntılarını çok iyi bir şekilde kavrasa da onun eşsiz nezaketi ve iyiliği bu işi yapmasına izin vermez.

14. Snowpiercer / Kar Küreyici (2013) - IMDb: 7.1

14. Snowpiercer / Kar Küreyici (2013) - IMDb: 7.1

Dünyanın buz çağına sürüklendiği bir dönemde, insanlıktan geriye sadece bin kişi kalır. 'Kar küreyici' adı verilen trende yaşamak zorunda kalan bu insanlar arasında ise sınıf ayrımı yapılır. Arka vagonlarda yaşayan insanlar yemek bulamazken ön vagonlarda kalanlar zenginlik içinde hayatlarını sürdürür. Haksızlığa dayanamayan bir grup insan, sonunda bir isyan başlatır ve ortalık iyice karışır.

13. Winter’s Bone / Gerçeğin Parçaları (2010) - IMDb: 7.2

13. Winter’s Bone / Gerçeğin Parçaları (2010) - IMDb: 7.2

Yönetmenliğini Debra Granik’in üstlendiği bu filmde, fedakâr Ree Dolly karakterini izliyorsunuz. Ekonomik koşulları iyi olmayan bir kasabada hasta annesine ve küçük iki kardeşine bakmak zorunda kalan 17 yaşındaki genç kız, uyuşturucu bağımlısı olan babasını aramaya karar verir.

12. The Hunger Games / Açlık Oyunları (2012) - IMDb: 7.2

12. The Hunger Games / Açlık Oyunları (2012) - IMDb: 7.2

Gry Ross tarafından yönetilen bu film, dört seriden oluşuyor. Kuraklık, yangın ve kıtlık nedeniyle ekonomik olarak kötüye giden bir ülke, 12 bölge ve bir başkentten oluşmak üzere yeniden kurulur. Her yıl, bu 12 bölgeden kurayla iki genç seçilir ve açlık oyunları yarışmasına gönderilir. Peki, sizce bu nasıl bir yarışma olabilir? Serinin dört filmiyle de izleyenlerin kalbine taht kuran bu filmi kaçırmamalısınız.

11. Angela’s Ashes / Angela’nın Külleri (1999) - IMDb: 7.3

11. Angela’s Ashes / Angela’nın Külleri (1999) - IMDb: 7.3

“Sıradan sefil bir çocukluk yaşamaktan daha kötü olan şey, bir 'İrlandalı' olarak sıradan sefil bir çocukluk yaşamaktır. Ama hepsinden de kötü olanı 'Katolik' bir İrlandalı' olarak sıradan sefil bir çocukluk yaşamaktır.” ünlü repliği ile bilinen bu filmde, yoksulluğu iliklerinize kadar hissedeceksiniz! İşsizlik ve açlık nedeniyle bir baba, karısı ve dört çocuğu ile birlikte Amerika’dan kendi yurdu olan İrlanda’ya geri döner. Ancak İrlanda’da aileyi daha büyük bir sefalet bekler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Biutiful / Güzel (2010) - IMDb: 7.5

10. Biutiful / Güzel (2010) - IMDb: 7.5

Yönetmenliğini Alejandro Gonzales Inarritu’nun üstlendiği dram türünde olan bu film, Barselona’da geçiyor. Filmde, Uxbal karakteriyle illegal işlerle sürekli başı belaya giren fakat çocuklarının geçimini sağlamak için her türlü kuralı çiğneyebilen fedakâr bir babanın hikayesine yakından tanık olacaksınız.

9. The Boy Who Harnessed the Wind / Rüzgarı Dizginleyen Çocuk (2019) - IMDb: 7.6

9. The Boy Who Harnessed the Wind / Rüzgarı Dizginleyen Çocuk (2019) - IMDb: 7.6

Öğrenmeye çok meraklı olan William Kamkwamba, ailesinin parasızlığı nedeniyle okuldan atılır fakat hayallerinden vazgeçmez. Fizik konusunda bir dahi olan William, kuraklığı engellemek ve ekinleri sulamak için rüzgâr gülü icat etmek ister. Ne kadar inandırmaya çabalasa da kimse ona inanmaz. Gerçek hikayeden esinlenilerek oluşturulan bu film; sefalet, kıtlık ve açlık ile mücadele eden ancak yılmayan 13 yaşındaki bir çocuğun hikayesine değiniyor. Yönetmenliğini Chiwetwl Ejiofor’un üstlendiği bu yapım, tüm gerçekliğiyle izleyiciyi adeta büyülüyor.

8. Manbiki Kazoku / Arakçılar (2018) - IMDb: 7.9

8. Manbiki Kazoku / Arakçılar (2018) - IMDb: 7.9

Yönetmenliğini Horikazu Koreeda’nın yaptığı bu film, toplumun alt sınıfında bulunan bir aileyi genişçe ele alan kurgusuyla dikkat çekiyor. Dram ve suç kategorisinde yer alan bu yapımın konusu, hırsızlık yaptıktan sonra evin yolunu tutan baba karakterinin, sokakta soğuktan donmak üzere olan küçük bir kıza rastlayıp onu eve götürmesiyle başlıyor. Kısa zaman içinde eve neşe getiren küçük kız da artık ailenin bir üyesi oluyor. Oldukça hüzünlü olan bu filmi gözleriniz dolu dolu izleyeceksiniz.

7. Lion (2016) - IMDb: 8.0

7. Lion (2016) - IMDb: 8.0

Garth Davis’in yönetmen koltuğunda oturduğu bu film, kalbinizin en derinlerine konuşlanacak bir biyografik dram yapımı. Bir tren vagonunda abisini beklerken uyuya kalan 5 yaşındaki bir çocuğun, Calcutta’da gözlerini açmasıyla hayatı alt üst olur. Bu çocuk, Avustralyalı bir çift tarafından evlat edinilmeden önce bir sürü olayla tek başına mücadele etmek zorunda kalır. Geçen 25 yıla rağmen, abisini trende beklediği zamanı bir türlü aklından çıkaramaz ve biyolojik ailesini aramaya karar verir. Bakalım filmde sizi daha neler bekliyor?

6. The Pursuit of Happiness

6. The Pursuit of Happiness

“Kimsenin sana bir şeyi yapamayacağını söylemesine izin verme! Bir şeyi istiyorsan, git ve al.” repliği ile tanınan ve asla vazgeçmemek gerektiğini vurgulayan dram kurgulu bu film, Gabriele Muccino’nun yönetmenliğini üstlendiği bir Amerikan yapımı. Bu filmde, karısı tarafından terkedilen bir babanın, oğluyla beraber ayakta kalabilme mücadelesini izleyeceksiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Lakposhtha Parvaz Mikonand / Kaplumbağalar da Uçar (2004) - IMDb: 8.1

5. Lakposhtha Parvaz Mikonand / Kaplumbağalar da Uçar (2004) - IMDb: 8.1

Yönetmenliğini Bahman Ghobadi’nin üstlendiği bu film, savaşın acımazsızca yok ettiği hayatlara değiniyor. 'Diktatör ve faşistlerin politikalarına kurban edilen tüm masum dünya çocuklarına' ithafen çekilen bu yapım, Irak - Türkiye sınırındaki sığınma kampında yaşayan ve mayın temizleyerek geçimlerini sağlayan minik bedenlerin yaşadığı acılara odaklanıyor.

4. Ladri Di Biciclette / Bisiklet Hırsızları (1948) - IMDb: 8.3

4. Ladri Di Biciclette / Bisiklet Hırsızları (1948) - IMDb: 8.3

Yönetmen koltuğunda Vittorio De Sica'nın oturduğu film, drama türünde çekilen bir İtalyan yapımı. Film, sefalet içinde olan bir ailenin, ekonomik çöküş yaşayan bir toplum içinde yaşadığı çaresizliği, saf sevgiyi ve ayakta kalabilme mücadelesini konu alıyor. Aile reisi Antonio, uzun işsizlik döneminin ardından bir iş bulur fakat bu işi yapabilmesi için bir bisiklet gerekir. Yatak çarşaflarını satarak aldığı bisiklet ise aniden çalınır. Polise çalınan bisikleti için başvursa da bir sonuç alamayacağını anlayan Antonio, 10 yaşındaki oğlu Bruno ile çaresizce bisikleti aramaya koyulur.

3. Capharnaüm / Kefernahum (2018) - IMDb: 8.4

3. Capharnaüm / Kefernahum (2018) - IMDb: 8.4

Yönetmen koltuğunda Nadine Labaki'nin oturduğu film, dram türünde çekilen bir Lübnan ve Fransız ortak yapımı. Film, 12 yaşında hapse düşen Zein’in, bir mahkeme salonunda kendi anne ve babasını dava etmesiyle başlıyor. Ardından küçük kızların regl görmesi nedeniyle hemen evlendirildiği bir döneme doğru yolculuk yapıyorsunuz. Kendisi de yeterince küçük olan Zein, kız kardeşini korumak için elinden geleni yapıyor fakat yine de yaşanacak olaylar örgüsünü durdurmaya gücü yetmiyor.

2. Cidade de Deus / Tanrı Kent (2002) - IMDb: 8.6

2. Cidade de Deus / Tanrı Kent (2002) - IMDb: 8.6

Yönetmenliğini Fernando Meirelles ve Katia Lund’un birlikte üstlendiği bu film, adını Brezilya hükûmeti tarafından Rio De Janerio şehrindeki artan suç oranını şehirden uzaklaştırmak amacıyla kurulan 'Cidade de deus' kentinden alır. 1980’lerde çekilen yapım, suç oranının yüksek olduğu bir mahallede yaşayan iki küçük çocuğun, 16 yıl boyunca başlarından geçen; suç, uyuşturucu, çete çatışması gibi olayları ele alır.

1. Gisaengchung / Parazit (2019) - IMDb: 8.6

1. Gisaengchung / Parazit (2019) - IMDb: 8.6

Güney Kore yapımı olan ve Bong Joon-ho’nun yönetmenliğini üstlendiği 'Parazit' filmi, kara komedi ve gerilim türünde işleniyor. Film, bakımsız bir evde yaşayan Kim ailesinin oğlu Ki-woo’nun, zenginlik içinde yaşayan Park ailesinin kolej çağındaki kızına özel ders vermesiyle başlıyor. Ardından kız kardeşini bir sanat terapisti, annesini hizmetçi ve babasını ise şoför olarak aynı evde işe aldırıyor. Kim ailesi, Park ailesinin yanında bir parazit gibi yaşamaya başlıyor. Bol entrika, sefalet, hile ve yalan barındıran bu yapım, aynı zamanda fakirlik ve zenginlik üzerinden sınıfsal çatışmaları cesurca ortaya koyuyor.

Bu içerikler de ilgini çekebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın