Görüş Bildir
Haberler
İsveç'in Yüzölçümü ve Nüfusu Kaçtır? İsveç'in Dili Nedir?

İsveç'in Yüzölçümü ve Nüfusu Kaçtır? İsveç'in Dili Nedir?

Müge Kakşi
19.01.2022 - 11:09

Kuzey Avrupa'da bulunan İskandinav yarım adasında yer alan İsveç dünyada önemli ülkeler arasında yer almaktadır. Norveç ve Finlandiya ile sınır komşusu olan İsveç güneyinde bulunan Öresund Köprüsü'yle de  Danimarka'ya bağlıdır. Yüzölçümü bakımından geniş bir alana yayılan İsveç bu bakımından Avrupa Birliği'ne bağlı ülkeler arasında üçüncü sırada yer almaktadır. Ülkenin nüfusu güneye gittikçe artmaktadır. Ayrıca az bir nüfusa sahip olan İsveç'in kilometre başına düşen nüfus yoğunluğu da az sayılmaktadır. Ülkenin hem başkenti hem de en büyük şehri olarak bilinen Stokholm ise oldukça popüler bir şehirdir. İsveç'te ülkenin büyük çoğunluğu kentlerde yaşamaktadır. Ülkedeki diğer büyük ve popüler şehirler ise Göteborg ve Malmö olarak bilinmektedir. Birçok kişi İsveç'in yüzölçümünü ve nüfusunu internet üzerinden araştırıyor. Peki, İsveç'in yüzölçümü kaçtır? İsveç'in nüfusu kaçtır? İsveç'in dili nedir? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Meşruti monarşi ile yönetilen İsveç aynı zamada bir meclis yönetimini de sahiptir. The Economist'in Demokrasi İndeksi'ne göre ilk sırada olan İsveç ekonomik açıdan da oldukça iyi konumdadır. BM'nin İnsani Gelişim Endeksine göre ise ilk on içerisinde bulunan İsveç yaklaşık 28 yıldır Avrupa Birliği üyesidir. Modern merkezi yönetime 16. yüzyılda Gustav Vasa'nın kral olmasıyla geçiş yapan İsveç çok eski tarihlerden beri bağımsız ve tek bir ülke olarak bilinmektedir. Ülkenin tarih öncesi dönemi ise  MÖ 12000'li yıllara kadar dayanmaktadır.  Danimarka, Almanya, Polonya, Rusya, Litvanya, Letonya, ve Estonya gibi ülkelerle deniz sınırına sahip olan İsveç'in bu nedenle uzun bir kıyı şeridi bulunmaktadır. Bulunduğu konumdan dolayı ülkenin belli bölgesi yazın 18 saat aydınlık olurken kış ayında ise yalnızca 6 saat aydınlık kalmaktadır. Sibirya ile aynı enlemde yer alan İsveç buna rağmen çevrensinde diğer ülkelere göre daha ılıman bir iklime sahiptir. Birçok kişi İsveç'e dair bazı bilgileri merak ediyor. İsveç'in yüzölçümüne, nüfusuna ve diline dair birçok detaya haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz...

İsveç'in Yüzölçümü ve Nüfusu Kaçtır? İsveç'in Dili Nedir?

İsveç'in Yüzölçümü ve Nüfusu Kaçtır? İsveç'in Dili Nedir?

Yaşam şartları açısından oldukça iyi bir konumda olan İsveç'in nüfusu en merak edilen konular arasında yer alıyor. Ülkenin kilometre başına düşen nüfus yoğunluğu az olmakla birlikte 2020 sayımlarına göre İsveç'in nüfusu 10.377.781 kişi olarak bilinmektedir. İsveç'in hem en büyük şehri hem de başkenti olma özelliği gösteren Stockholm'de ise toplam nüfus 2 milyonu bulmaktadır. Ülkenin nüfusunun yüzde 21'i Stockholm'de yaşamaktadır.

İsveç'le ilgili merak edilen bir diğer konu ise yüzölçümüdür. Avrupa Birliği ülkeleri arasında en büyük 3. yüzölçümüne sahip olan İsveç'in yüzölçümü 450.295 kilometrekare olarak biliniyor. Ayrıca ülkede su alanlarının bulunduğu alan ise yüzde 8,7 olarak bilinmektedir. Ülkenin metropolü olarak bilinen başkent Stockholm'ün yüzölçümü ise 6.519 kilometrekare olarak ölçülmüştür. 

Dışarıdan göç alan ülkeler arasında olan İsveç'in resmi dili ise İsveççe olarak bilinmektedir. İsveççe Hint-Avrupa dil grubunun, Cermen dil ailesinin kuzey koluna ait bir dildir. Ayrıca ülkede konuşulan bölgesel dillerden bazıları ise Fince, Meänkieli, Laponca, Roman dili ve Yidiş olarak bilinmektedir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın