Görüş Bildir
Haberler
Işığın Efendileri İstanbul'u Aydınlatıyor! 22 Işık Sanatçısının Birbirinden Işıltılı Eserleri

Işığın Efendileri İstanbul'u Aydınlatıyor! 22 Işık Sanatçısının Birbirinden Işıltılı Eserleri

Birleşmiş Milletler'in 'Uluslararası Işık Yılı' olarak ilan ettiği 2015 yılının sonunda düzenlenecek İstanbul Light Festival’da ışığın efendileri İstanbul'u aydınlatacak.

Festivalde yer alacak 23 ışık enstalasyonu, dünya çapında en ünlü 22 ışık sanatçısı tarafından kurulacak. Workshop ve söyleşilerle zenginleştirilecek İstanbul Light Festival, 13-29 Kasım tarihleri arasında Zorlu’da. Bu ışıltılı deneyimi sakın kaçırmayın!

Şimdi gelin, bu ünlü ışık sanatçılarının eserlerine yakından bakalım...

KEYFRAMES

KEYFRAMES

GROUPE LAPS

Fransa

Canlandırılmış figürler Afrika’dan Avustralya’ya kadar birçok şehri işgal etmiş, sadece ışığın yanıp sönmesiyle canlandırılan kinetik bir çalışma yaratılmıştır. İlk dönemlerde popüler bir eğlence olan krono fotografçılığının ilkelerine sadık kalınan çalışmada zıplayan çerçeveler bir aksiyon olduğunu gösterirken boşluklar da hayal gücü yardımıyla hareketsiz olanı hayata geçirerek doldurulur.

THE POOL

THE POOL

JEN LEWIN

Amerika Birleşik Devletleri

The Pool, interaktiftir. Biçim, ışık, ses ve hareket aracılığıyla, bir bağlantı ve sihir dünyası yaratır. Havuza girdiğinizde, oyun ve beraberinde hareketin dönen ışık ve renk etkilerini yarattığı bir dünyaya girersiniz. Hep birlikte ışıkla boyadığınız ve ışık sıçrattığınız dev bir kanvasta etkileşimler büyüleyici renklere dönüşmektedir.

LES LUMINEOLES

LES LUMINEOLES

CHRISTOPHE MARTINE

Fransa

Şiirsel hayaller ve helyum kadar hafif uçurtmalar olan Lumiéole’ler enerjilerini zeminde parlak ışıklarla aydınlatılan çiçeklerden alır. Daha sonra ışıkla dolan bu eserler aydınlatılmış renkli elbiselerini ifade etmek için hafif ve güzel bir bale eşliğinde gökyüzüne yükselir.

ASTERA

ASTERA

TILT

Fransa

Astera, kırsal kesimlerde rastladığımız devedikeninin uzak bir kuzenidir. Kentsel ortama uyum sağlamış bu yaban çiçeğin boyu kolaylıkla 10 metreye kadar çıkabilir. Gün içinde parlak yansımalara sahip entrikacı bu gümüşi bitki, gece büyüleyici bir yaratığa dönüşür ve diken diken yapısını ışıkla kaplayan renkli huzmeleri kalbinden yayar.

DAY DREAM V2

DAY DREAM V2

NONOTAK STUDIO

Fransa / Japonya

Mekanda bozulmalar yaratan görsel ve işitsel bir enstalasyondur. Sanal mekan ile gerçek mekan arasında fiziksel bir bağlantı kurarken sınırları bulanıklaştırarak seyirciyi kısa süreliğine gerçeklikten uzaklaştırmaktadır. Işıklar soyut mekanlar yaratırken, sesler de sanal mekanların yankılarını tanımlar.

BEEKEEPER

BEEKEEPER

LITA ALBUQUERQUE 

Amerika Birleşik Devletleri

Beekeeper, üretici bir bilgisayar yazılımı tarafından kontrol edilen bir video projeksiyonudur. Beekeeper’ın imgesini oluşturan pikseller tek tek ayrılarak dışarı yayılır. Yazılım sayesinde her piksel her defasında kendine özel bir yol seçer, böylece sürekli oluşma aşamasında olan bir eser yaratılır.

DRESSES OF MEMORY

DRESSES OF MEMORY

TAE GON KIM

Güney Kore / Fransa

“... ve bizler sevdiğimiz insanlara dönüşürüz...”

Yüzlerce fiberoptik iplik, dört muhteşem elbiseye dönüşür. Karanlıkta asılı olan elbiseler, düş dünyasının pırıl pırıl parıldayan görüntüleri gibidir. Her elbisede aydınlatılan optik elyafların yavaş yavaş renk değiştirmesi onun geçmişini ve zaman içinde geçirdiği dönüşümü simgeler.

TUNNEL OF LOVE | Vestel’in katkılarıyla

TUNNEL OF LOVE | Vestel’in katkılarıyla

STUDIO VOLLAERS ZWART

Hollanda

“Hiç kimse aşk virüsünden kaçamaz, o virüs bir kez bulaştığında da yavaş yavaş tüm şehre yayılır...”

Binlerce kalbin kullanıldığı eser, tünelde büyüleyici bir gösteriye sahne olur. Mevcut ışıkların yerini siyah ışıkların aldığı şölende kalpler arka planda ışıldayarak yüzer.

PRIMARY

PRIMARY

FLYNN TALBOT

Avustralya

Renk ve ışıktan oluşan eser, üç LED ışık kaynağı tarafından aydınlatılan üç taraflı bir duvar enstalasyonudur. Burada üç ana renk olan kırmızı, yeşil ve maviye atıfta bulunulmaktadır. Mukavvadan yapılan yapı, ışığı parçalara ayıracak ve renkli ışığın nasıl karıştığını gösterecek şekilde tasarlanmıştır. Işık ve nesne aslında birbirine bağlıdır.

THE CODE OF MIGRATION

THE CODE OF MIGRATION

REBECA MENDEZ

Meksika / Amerika Birleşik Devletleri

Kuzey Kutbu’nda yaşayan, dünya üzerindeki bütün canlılar arasında en uzun göç yolunu kateden ve küçük bir deniz kuşu olan deniz kırlangıcının her yıl Kuzey Kutbu’ndan Güney Kutbu’na yaptığı yolculuğu ve geri dönüşünü konu alır. Göçün doğal kuvveti, iklim değişikliğinin yarattığı sorunlar, insan eliyle yaratılan enkaz, sahil kıyıları ve kutupların değişen tabiatı gibi daha geniş temalar üzerinde durulmaktadır.

INTRUDE

INTRUDE

AMANDA PARER

Avustralya

Avustralyalı sanatçının eseri; beş adet dev, aydınlatılmış, şişirilebilir, 7metrelik tavşandan oluşmaktadır. Eserin adı, masum tavşan yüzünün ardında yatan daha derin anlam katmanını gösterir.

BELLS AND WHISTLES

BELLS AND WHISTLES

PASCUAL SISTO

İspanya / Amerika Birleşik Devletleri

Bir performansın farklı unsurlarını dile getirmenin yanı sıra; ışık, video ve sesin senkronizasyonudur. Ana konuyu vurgulamak için her zaman kullanılan bir animasyonun ya da performansın farklılıklarını bir araya getirir. Ön plana çıkarılan arka plandır. Bir görünüp bir kaybolan duman, çarpmalar ve vınlamalarla desteklenir.

ENTITY

ENTITY

STORYBOX

Yeni Zelanda

Dijital bir mandaladır. Mandala kavramını ruhani bir öğretme aracı, kutsal bir mekan yaratma yöntemi, meditasyona ve düşünmeye yardımcı bir araç olarak inceler. Eser, izleyicilerin sözcükleri girebilecekleri ve kendi mandalalarını yaratabilecekleri interaktif bir enstalasyon şeklinde tasarlanmıştır.

UNIVERSAL SPIN

UNIVERSAL SPIN

ALESSANDRO LUPI

İtalya

Evrensel döngü, rüzgârla kendi kendini düzenleyen ve kendi etrafında dönen üç boyutlu bir yapı yaratan kinetik bir enstalasyondur. Heykel, doğadaki geometriye ve sonsuzluğun simge bilimine dayanan çalışmalardan yola çıkarak yapılmıştır.

MY LIGHT IS YOUR LIGHT

MY LIGHT IS YOUR LIGHT

ALAA MINAWI

Lübnan

İnsanlar şehirlerinden ayrılmaya zorlandıklarında, arkalarında bıraktıkları evleri, eşyaları, okulları, sevdikleri oyuncakları, arkadaşları ve komşuları değildir, onlar tenlerini, organlarını ve anılarını geride bırakırlar. Saçılan bir ışığın dış hatlarına dönüşürler. Tek bir şey fısıldayarak yürürler; benim ışığım senin ışığındır...

CAVE XI

CAVE XI

LARA KAMHI

Türkiye

Enstalasyon, günümüzün üç boyutlu dijital dünyasının aldatıcı ancak bir o kadar da baştan çıkarıcı doğasını sorguluyor. Samimi bir dışsallığı özel bir şekilde ortaya çıkararak, fiziksel benliğin kendi yansımasıyla yer değiştirdiği ve ışık odaları içinde sıkıştırıldığı bir süreci keşfediyor.

LIMINAL ROOM | Zorlu Holding’in katkılarıyla

LIMINAL ROOM | Zorlu Holding’in katkılarıyla

REFİK ANADOL

Türkiye

İzleyicinin mekanla ilişkisini sorgulayan, mekanı yaşayan bir organizmaya dönüştüren, sonsuzluk ve güven kavramlarını sorgulatan sıra dışı bir enstalasyon. Sanal bir çevrede fiziksel olmayan bir dünya... Algının göreceliği ve beraberinde çizilen sınırların gerçekçiliğini sorgulayacağınız bir eser.

LIGHT IS HERE

LIGHT IS HERE

KARI KOLA

Finlandiya

Işığı çeşitli şekillerde ele alan enstalasyon, yüzlerce yüksek güçlü LED ışık ve bir düzine büyük video projektörü kullanarak doğal ışığın en güçlü unsurlarını yansıtır; kuzey ışıkları ve güneşin doğuşu...

Finli sanatçı Kari Kola “Light is here” ile, 2015 yılında UNESCO’nun Paris’teki merkezinde Uluslararası Işık ve Işık Bazlı Teknolojiler Yılı’nın açılış törenini gerçekleştirmiştir.

LINEAR PERSPECTIVES

LINEAR PERSPECTIVES

CASEY REAS

Amerika Birleşik Devletleri

Materyallerini gazetelerden toplayan sanatçı, medyayla kendi kişisel yüzleşmelerini gösteren üç gerçek zamanlı video eseri yaratmıştır. Ana galeri duvarında sergilenen Lineer Perspektif, kaynağı bütün bir yıl boyunca New York Times’ta yayımlanan ön sayfa fotoğrafları olan bitmemiş bir çalışmadır. Eser, 31 Aralık 2015’te tamamlanacaktır.

THE FLIGHT

THE FLIGHT

PITAYA     

Fransa

Mekan, egzotik göçmen kuşlarla dolup taşıyor. Özenle kesilmiş görünümleriyle origamiyi çağrıştıran kuşların dünya çapındaki göç yolculuğunu konu alan enstalasyon, ışıldayan kuşların her bir dinlenme noktasındaki yaşama gücünü temsil ediyor.

LIGHT HOUSE

LIGHT HOUSE

PITAYA 

Fransa

Dev deniz fenerleri ışığın birer temsilcileri olarak parlıyor. Üstlerindeki ahşap evler ise onları fark edenlere kendi hikayelerini yaratmaları konusunda ısrarcı davranıyor. 

“Orada kim, nasıl bir varlık yaşayabilir ki?” sorularını akıllara kazıyan enstalasyonlar, gerçek deniz fenerlerine dönüşüyor.

1PM015

1PM015

MAGDALENA FERNANDEZ

Venezüela

Tanınmış ve etkili Venezuelalı sanatçının eserlerindeki anlam, 20. yüzyılın başında ülkesinde filizlenen Latin Amerika’daki modernist soyut akımına dayanmaktadır. Birden fazla disiplini içeren enstalasyonlar; ışık, hareket ve ses ile desteklenmektedir.

DANDELION

DANDELION

MIROSLAW STRUZIK

Polonya

Binalarda modern malzemeler, baskıda ise modern teknikler kullanılarak yaratılmış bir eserdir. Doğrudan doğadan ilham alan “Dandellion”, elektro polisajlı, aside dayanıklı paslanmaz çelikten yapılmıştır ve 7 metre yüksekliğindedir.

Sanat ışıkla Zorlu'da | 13-29 Kasım

Sanat ışıkla Zorlu'da | 13-29 Kasım

Tıkla!

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
173
83
9
9
9
6
0