Görüş Bildir
Haberler
İlk İzleyişimizin Üzerinden 25 Yıl Geçmesine Rağmen Hala Belleklerimizde Taze Olan 27 Film

İlk İzleyişimizin Üzerinden 25 Yıl Geçmesine Rağmen Hala Belleklerimizde Taze Olan 27 Film

04.12.2015 - 22:41

Günümüzde filmlere ulaşmak çok kolay. Sadece gösterimdekiler değil, eski yıllara ait filmleri zorlanmadan bulabiliyoruz. Çocukluk dönemimizde ise izleme fırsatı elde edilen her film kıymetliydi. Defalarca izlesek bile şikayet etmezdik. Aşağıdaki listedeki filmlerin ortak özelliği hepsinin yapım yılının 1990 olması. 25 sene geçmiş. Muhtemelen şu an izlemeye kalksak, bir çoğu yine aynı etkiyi yaratacaktır.

Filmlerin konularıBeyazperde ve Filimadamı'ndan derlenmiştir. Sıralama IMDb puanlarına göre hazırlanmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

27. Rocky V

27. Rocky V

Ivan Drago ile geçirdiği ağır maçın ardından evine geri dönen Rocky Balboa, maçtan beyninde bir hasarla çıkmıştır. Hastalığı nedeniyle ringlere dönme konusunda isteksiz gözüken Rocky, başka boksörlerin antrenörlüğünü yapmaya başlar..

Yönetmenliğini John G. Avildsen'in yaptığı film, serinin önceki filmlerinden farklı olmakla birlikte, bildiğimiz hırs küpü, ring adamı Rocky'den farklı bir adam portresi sunuyor.

IMDb: 5,1

26. Problem Child / Problem Çocuk

26. Problem Child / Problem Çocuk

Junior, bugüne kadar evlatlık verildiği her aile tarafından, çocuk esirgeme kurumuna geri gönderilmiş, sabıkalı ve tehlikeli bir baş belasıdır. Rahibelerin yurdunda onların ve kalan diğer çocukların başına bela olmaktadır. Ta ki Ben Healy ve eşi Flo tarafından evlat edinilene kadar. Çift Junior sayesinde mahalledeki çocuklu çiftler tarafından kabul edileceklerine sevinirken, başlarına nasıl bir problem açtıklarının farkında değildirler.

IMDb: 5,2

25. 3 Men and a Little Lady / Üç Adam Ve Bir Küçük Hanım

25. 3 Men and a Little Lady / Üç Adam Ve Bir Küçük Hanım

3 bekar ve kafadar arkadaş - mimar Peter, sanatçı Michael, ve oyucu Jack - Manhattan'da aynı apartman dairesini paylaşmaktadırlar. Jack bir film çekimi için yurt dışına çıkınca, 2 ev arkadaşı kapının önüne terkedilmiş bir bebek bulurlar. Üstelik Jack'in kızı olan bu bebekten kendisinin de haberi yoktur! Jack dönesiye kadar bebeğin bakımını üstlenen iik arkadaş ne kadar büyük bir yükün latına girdiklerini ise çok sonradan fark edeceklerdir. 

IMDb: 5,2

24. Cadillac Man

24. Cadillac Man

İnanılmaz... Dayanılmaz... Başa çıkılmaz bir satıcıydı. Zirveye yaya çıkılmayacağını öğrenmişti.Taleplerinin sonu gelmeyen metresi, sünger gibi para çeken sevgilisi, hala ondan parasal destek bekleyen eski karısı, eline bakan yeniyetme kızı ve dul annesi Joey un hayatını bir maraton haline getirmek için sözbirliği etmiş gibiydiler. Stres son haddindeydi. O pazar sabahı Joey, peynir ekmek gibi otomobil satmak zorundaydı. Arabaları sırtında taşısa bu kadar ezilirdi.

IMDb: 5,6

23. Child's Play 2 / Çocuk Oyunu 2

23. Child's Play 2 / Çocuk Oyunu 2

Chucky geri döndü! Kötülüğü dillere destan katil bebek şeytani gülümsemesiyle yeniden aramızda! Kötü kalpli bebek bu sefer genç Andy Barclay’nin (Alex Vincent) ruhunu ele geçirmeye çalışır.

IMDb: 5,7

İçeriğin Devamı Aşağıda

22. RoboCop 2

22. RoboCop 2

RoboCop 2 İlk RoboCop filmindeki Kahraman yarı Robotu canlandıran Peter Weller 1990 yapımı bu filmde tekrar canlandırıyor.Bu kez nükleer madde üreten bir çete lideri olan Kane'e ve onu destekleyen bir işkadınına karşı mücadele ediyor.

IMDb: 5,7

21. Bird on a Wire / Teldeki Kuş

21. Bird on a Wire / Teldeki Kuş

Rick Jarmin, Eugene Sorenson isimli bir FBI ajanının uyuşturucu satıcısı olmaktan yargılandığı bir davada tanıklık yapmayı kabul eder ve dava sona erdiğinde tanık koruma programına dahil edilir. Artık hayatını daha güvenli bir yerde, başka bir kimlikle geçirecektir. Ta ki aradan geçen on beş yılın ardından eski nişanlısıyla karşılaşana dek... Rick hiç de beklemediği bir anda karşılaştığı eski nişanlısı Marianne'ı tanımamış gibi davranmak gibi zorundadır. Zira tanık koruma programı kurallarına göre geçmişte tanıdığı kimseyle konuşmaması gerekmektedir. Sorenson ise hapis cezasını tamamlar ve özgürlüğüne kavuşur. Ancak bu işleri bırakmaya hiç niyeti yoktur. Öncelikli hedeflerinden biriyse Rich Jarmin'i bulmak olacaktır.

IMDb: 5,8

20. Another 48 Hrs. / 48 Saat Daha

20. Another 48 Hrs. / 48 Saat Daha

San Fransisco polis teşkilatında çalışan Jack Cates, adı Ice Man olarak anılan bir uyuşturucu kaçakçısının peşindedir. Takip sırasında kendini savunmak için Ice Man'in adamlarından Arthur Brock'u vurur. Brock'un üstünden silah çıkmaması Jack'i çok zor duruma düşürür. Jack adam öldürme suçundan hapishaneye girme tehlikesi ile yüz yüze kalmıştır.

Bunun üzerine Jack, Reggie'den yardım ister. Ancak Reggie bu sefer şartları kendi koymak istiyordur.

IMDb: 5,8

19. Kindergarten Cop / Anaokulu Polisi

19. Kindergarten Cop / Anaokulu Polisi

John Kimble zorlu Los Angeles sokaklarının üstesinden gelmeye her daim hazır kıdemli bir dedektiftir. Azılı bir suçluyu yakalamak üzere belki de şimdiye kadar karşılaştığı en zorlu görevlerinden biri verilir. Kimliğini saklayacak ve bir anaokulu öğretmeni olacaktır.Bir yandan çocukları kontrol altında tutmaya bir yandan da kimliğini saklamaya çalışırken zaman hızla tükenmekte ve Kimble'ın büyük karşılaşma için hazırlanması gerekmektedir.

IMDb: 6,0

18. Dick Tracy

18. Dick Tracy

Bir zamanlar Hollywood'un en gözde aktörlerinden biri olan Warren Beatty, efsanevi grafik-roman karakteri Dick Tracy olarak karşımıza çıkıyor 90'lı yılların bu görkemli prodüksiyonuyla... Çizgi romanın bu sinema uyarlamasında, tıpkı orijinalinde olduğu gibi bindokuzyüzotuzların buhranlı, noir atmosferi bir hayli gerçekçi resmedilmiş. Chicago'nun gözüpek külhanbeyi Big Boy Caprice, kendisi gibi bir gangster olan Lips Manlis'in çetesine savaş başlatır. Manlis'in sahip olduğu ve suç aleminin nabzının attığı gece kulübünü basarak Manlis'in gözdesi çekici şarkıcı Breathless Mahoney'i de kendi haremine katar! Big Boy'un, 'meslekdaşlarının' ayağını kaydırma hırsı öyle büyük bir patırtıya sebebiyet verir ki; bir süre sonra kanun adamı Dick Tracy'nin dikkatini çekmesi gecikmez.

IMDb: 6,1

İçeriğin Devamı Aşağıda

17. Gremlins 2: The New Batch

17. Gremlins 2: The New Batch

1984 yılında çekilen ve bir hayli ses getiren korku komedi filmi Gremlins’in devam filmi niteliğinde olan Gremlins 2: The New Batch’de Gremlinler geri dönüyor; hem de bu kez önemli bir medya şirketinin binasını ele geçirerek! Hikaye onlarca küçük yaratık doğuran yaratık Gizmo’nun maceralarıyla devam ediyor. İlk filmde hayali bir kenti işgal eden Gizmo’nun yavruları ikinci filmde New York’taki bir gökdelende üremeye başlıyorlar. Bu yeni yaratıklar yüzünden şehir büyük bir tehdit altındadır. Bina sakinleri maksimum hasarla binadan kaçmayı başarabilecekler midir?

Imdb: 6,3

16. Lord of the Flies / Sineklerin Tanrısı

16. Lord of the Flies / Sineklerin Tanrısı

Hiçbir yetişkinin hayatta kalmadığı bir uçak kazası sonrasında ıssız bir adaya düşen bir grup küçük çocuk, kendi küçük topluluklarıyla hayatta kalma savaşı verirler. Fakat çocuklar ister istemez iki gruba ayrılmışlardır: Ralph'ın başında olduğu bir grup sığınak yapmak ve yiyecek toplamak isterken, Jack'in grubu eğlenmek ve avlanmak isterler. 

Bu grup ayrılığı Ralph ve Jack arasında acı bir rekabeti başlatır. Aralarında gelişen bu düşmanlık da sonunda onları kanlı ve korkutucu bir noktaya getirir. 

IMDb: 6,4

15. Teenage Mutant Ninja Turtles / Ninja Kaplumbağalar

15. Teenage Mutant Ninja Turtles / Ninja Kaplumbağalar

Radyasyona maruz kalan dört küçük kaplumbağa insan boyutlarına gelir ve büyük bir şehrin kanalizasyonunda kendileri gibi değişime uğramış fare Splinter efendi tarafından dövüş sanatlarında eğitilir. Kaplumbağalara çok sevdiği rönesans ressamları Michelangelo, Raphael, Leonardo ve Donatello’nun isimlerini veren Splinter, onları suçla savaş konusunda yönlendirir.

Güzel televizyoncu April ninja kaplumbağaların varlığını keşfedip güvenlerini kazandığında, birlikte kötü savaş beyi Shredder’ın planlarını engellemeye girişirler.

Kevin Eastman’ın 80’lerde bir dönem dikkatleri üzerine toplamayı başarmış çizgi romanından uyarlanan Ninja Kaplumbağalar, sinema perdesiyle tanışmadan önce TV’lerde çizgi film kahramanları olarak uzun bir süre boy gösterdiler. Steven Barron’ın yönettiği bu eğlenceli uyarlamanın başarısında, kaplumbağa kostüm ve makyajlarına imza atan efsanevi Jimmy Henson Productions’ün rolü az değildir.

IMDb: 6,7

14. Pretty Woman / Özel Bir Kadın

14. Pretty Woman / Özel Bir Kadın

Son derece varlıklı bir işadamı olan Edward gösterişli olmasına rağmen sahte şeylerle örülü hayatından oldukça sıkılmıştır. Kendisini sokaklara attığı bir sırada Vivian isimli oldukça çekici bir sosyetik hayat kadınına rastlar ve o geceyi birlikte geçirirler. Bu sırada ilginç bir karar alırlar. Bir hafta boyunca birlikte olup sevgili gibi yaşayacaklar, bir haftanın ardından da yollarını ayıracaklardır. Bu süreç boyunca ikisinin hayatlarında da büyük duygu değişimleri olur. 

Başrolleri Julia Roberts ve Richard Gere tarafından canlandırılan film dönemin en önemli romantik komedilerinden biriydi.

IMDb: 6,9

13. Ghost / Hayalet

13. Ghost / Hayalet

Molly ve Sam, aşk yaşayan, New Yorklu bir çifttir. Sam cüzdanını taşıyan bir serseri tarafından bıçaklanarak öldürülür. Ruhu bedeni terkettiğinde ölümden sonraki yaşamı yavaş yavaş keşfetme fırsatı bulur. Ölülerin ruhlarının canlılarla aynı ortamda varolduğu ama yaşayanların ruhları göremediği bir ortamdır bu.

Yardımsever bir hayalet Sam’in bu yeni durumu kabullenip alışmasına yardım eder. Genç adam artık bazı nesneleri hareket ettirebilmektedir. Ancak eski iş arkadaşı Carl’ın kirli çamaşırları ve Molly ile ilgili kötü planları gün ışığına çıktığında, canlılarla iletişim kurmanın tek yolunun bir medyum aracılığıyla mümkün olduğunu anlar. Sam’in karşısına medyumların belki de en eksantrik olanı çıkacaktır.

Birden fazla film türünün klişelerini müthiş bir beceriyle eriten Hayalet, gerçekten de 1990 yılının belki de en sevilen, en sıcak filmi olmayı başarmıştır. Sayısız adaylığının yanısıra Whoopi Goldberg’in ilk Oscar’ına vesile olurken, Patrick Swayze ve Demi Moore’u da Sam ve Molly rolleriyle ölümsüzleştirmiştir.

IMDb: 7,0

İçeriğin Devamı Aşağıda

12. Die Hard 2 / Zor Ölüm 2

12. Die Hard 2 / Zor Ölüm 2

Dedektif Mcclain (Bruce Willis) bir kez daha başını derde sokmuştur. Washington’un Dulles havaalanı üzerinde turlamakta olan yolcu uçağında karısı da bulunmaktadır. Havaalanı iniş sistemi teröristler tarafından ele geçirilmiştir ve onların kontrolündedir.

John, nerdeyse her hareketine muhalefet eden havaalanı yetkililerine rağmen teröristleri yenmeli ve uçağın yakıtı bitmeden yere inmesini sağlamalıdır.

IMDb: 7,1

11. Tremors / Yeraltı Canavarı

11. Tremors / Yeraltı Canavarı

Küçük bir çöl kasabası, insan yiyen dev bir yaratığın istilasına uğrar. Bacon ile Ward, kasabayı bu canavarlardan kurtarmak için harekete geçerler. Komedi ve gerilimin iyi harmanlandığı, özel efektleri ve oyuncuların performansıyla kült olmuş bir yapım.

IMDb: 7,2

10. Home Alone / Evde Tek Başına

10. Home Alone / Evde Tek Başına

Kevin, ailesi Fransa’ya tatile giderken yanlışlıkla evde unutulur. Yalnız kaldığını farkettiği anda, evini de hırsızlara karşı korumak zorunda kalacağını anlar.

Harry ve Marv’ın niyeti, Kevin’in mahallesindeki tüm evleri soymaktır. Kevin’in evinin kolay lokma olmayacağını acı deneyimlerle öğreneceklerdir.

John Hughes’un senaryosunu yazdığı filmin yönetmeni ise Chris Colombus. Evde Tek Başına, vizyona girdiği dönemde büyük ilgi toplamış ve 2 devam filmi çekilmişti.

IMDb: 7,4

9. Back to the Future Part III / Geleceğe Dönüş 3

9. Back to the Future Part III / Geleceğe Dönüş 3

Bir önceki serüvenin sonunda, 1955 yılında kısılıp kalan Marty’yi kurtarmak için Dr. Brown zamanda seyahat eder. Ancak kendisi 1885’e gelip DeLorean bozulduğu ve o zamanın teknolojisi yetmediği için burada takılan Doktor, Marty’ye bir mektup yazarak arabayı gömdüğü yeri söyler.

1955’teki Marty bu sayede arabayı bulur ve Doktoru kurtarmaya vahşi batıya gelir. Tabii burada işler umduğu gibi olmaz zira hem iyi doktor çok feci aşık olmuş hem de peşine onu öldürmek isteyen bir kanun kaçağı çetesini takmıştır.

Geleceğe Dönüş 2 ile birlikte kotarılmış olan bu son film, teknik kadro ve oyuncularda bir değişiklik gereği olmaksızın üçlemeyi mütevazi bir şekilde bağlıyor. Yine de önceki kardeşlerini, özellikle de 1985’teki klasiği mumla aratıyor.

IMDb: 7,4

8. Total Recall / Gerçeğe Çağrı

8. Total Recall / Gerçeğe Çağrı

Bir adam hayalinde Mars gezegenine sanal yolculuklar yaparken umulmadık bir takım olaylar, onu gerçekte de söz konusu gezegene gitmek yönünde zorlayacaktır. Douglas Quaid her gece rüyasında bu gezegeni gören bir işçidir aslında. Bir şirketi, anı transferi ile yolculuk satar. O da Mars tatili ister ve bunu satın alır. Ancak anı transferi esnasında sıradışı bir durum olur. Quaid bir anda kendisini gizli bir ajan olarak bulur. Coogan adındali Mars’ın acımasız lideri ile karşı karşıyadır. Gerçek ile hayal arasında bir yerde sıkışan Douglas, çıkış yolunu bulmak zorundadır. Film, bilim kurgu yazarı Philip K. Dick’in kısa hikayesinden uyarlanmıştır.

IMDb: 7,5

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. The Hunt for Red October / Kızıl Ekim

7. The Hunt for Red October / Kızıl Ekim

Rus Kaptan Marko Ramius (Sean Connery), Amerika’ya iltica etmeye karar verir ve gemideki KGB subayını öldürerek Amerika’ya yönelir.

Onu durdurmak isteyen Ruslar, Amerika’ya kaptanın kontrolden çıktığını ve füzelerini ateşlemeyi planladığını söylerler. Bunun üzerine CIA ajanı Jack Ryan (Alec Baldwin), geminin kontrolünü ele geçirmek ve kaptana eşlik etmek için denizaltıya biner.

IMDb: 7,6

6. The Godfather: Part III / Baba 3

6. The Godfather: Part III / Baba 3

Sinema tarihinin başyapıtlarından biri olan Baba serisinin üçüncü ve son filmi. Ailenin lideri olan Michael Corleone artık 60’ına geldiği için kendisine yeni bir varis aramaktadır. Kendisi yeraltı dünyasından çekilecek ve ailesinin suç dünyasıyla ile olan bağlarını da koparacaktır. 

Varis olarak gözünü kestirdiği kişi ise Vincent’dır. Fakat olaylar Michael’ın umduğu gibi gitmez ve yeni hesaplaşmalar ve oyunlar baş gösterir...

90 yılı yapım, daha az aksiyon içerdiği için kimileri tarafından en zayıf bölüm olarak kabul edilir, ama yine de serinin önceki filmlerine göre yavaş olan rtimi sonlara doğru yükselir ve unutulmaz bir finale ulaşır.

IMDb: 7,6

5. Misery / Ölüm Kitabı

5. Misery / Ölüm Kitabı

Dehşetli bir hikayenin muhteşem bir sahicilikle sinemaya aktarıldığı olağanüstü bir gerilim 'Ölüm Kitabı'... Tabi bu hikayede, canlandırdığı Annie Wilkes karakteriyle harikalar yaratan -belki de kabuslar yaşatan dememiz daha doğru olacaktır- başarılı aktrist Kathy Bates'in parmağı büyük. Dikkatli sinema izleyicisi, oyuncunun bu filmindeki sıradışı performansı sonucunda Oscar'ı kazandığını da anımsayacaktır. Filmin konusuna gelince, Paul Sheldon kolay okunan popüler romanlar yazarıdır. Artık kariyerinde bir dönüm noktasında olduğunu düşünür, seri maceralarını yazdığı karakteri Misery Chastain’in öldürüp diziyi bitirir. Paul taşrada geçirdiği bir araba kazasından yaralı kurtulur. Onu bulup evinde bakmaya başlayan Annie Wilkes, şans eseri Paul’un sadık okurlarından biridir ve kahramanı Misery Chastain’in de sıkı bir hayranıdır. Son kitabı okuyup Misery’nin ölümüyle şoke olan kadın öfkeye kapılır ve Paul’u ayağından feci şekilde yaralayarak onu yatağa hapseder. Hem bölge şerifi hem de menajeri umutsuzca Paul’ü ararken o, gardiyanı Annie’ye özel bir Misery macerası daha yazmak zorundadır.

IMDb: 7,8

4. Awakenings / Uyanışlar

4. Awakenings / Uyanışlar

Oliver Sacks’ın kendi hayatını kaleme aldığı aynı isimli romandan sinemaya uyarlanan film, ömrünü bilime adayan asosyal bir doktorun, icat ettiği bir ilaç sayesinde değiştirdiği yaşamları anlatır. Nörolog Malcolm Sayer, yeni çalışmaya başladığı bir hastanede, daha önce görmediği tarzda bir hastalığa sahip bir grup hastayla karşılaşır. Bu insanlar uzun yıllardır hareket etmeden yatağa bağlı bir şekilde uyku modundadırlar. Doktor Malcolm bir konferans esnasında tanıtılan bir ilacın bu hastalığı da iyileştirebileceğini düşünür ve bu hastalar üzerinde uygulamaya başlar. Uyandırılıp hayata dönen ilk hasta Leonard Lowe olur. 

Üç kategoride Oscar ödülüne aday gösterilen filmin başrollerinde Robert De Niro ve Robin Williams gibi usta oyuncular bulunuyor.

IMDb: 7,8

3. Edward Scissorhands / Makas Eller

3. Edward Scissorhands / Makas Eller

Edward Scissorhands’i yatan mucit, işini tam olarak bitiremeden ölmüş ve Edward’ı makaslardan oluşan elleriyle bırakmak zorunda kalmıştır. Münzevi bir yaşam süren genç, Peg Boggs’in onu evine götürmesiyle birlikte topluma karışmaya başlayacaktır. 

Fakat kimi sürprizler içeren bu buluşma, üzücü olaylara da gebedir...

Hüzünlü ve komik bir Frankenstein hikayesi olan yapımın yönetmenliğini, tarzın usta isimlerinden Tim Burtonüstleniyor. 

Klasikleşmiş bir modern çağ masalı olan Makaseller, defalarca izlenebilecek türde bir film.

IMDb: 8,0

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Dances with Wolves / Kurtlarla Dans

2. Dances with Wolves / Kurtlarla Dans

John Dunbar Amerikan İç Savaşı'nın hakkı verilmiş kahramanlarından biridir. 1865 yılında batının unutulmuş ve terk edimiş bir karakoluna atanır. Bu görev onun için oldukça heyecan vericidir. Görevi ise buraya getirilecek olan askerleri beklemektir. Dunbar, burada geçirdiği günlerin keyfini sürerken yeni tanıştığı Lakota Siularıyla yakınlaşmaya başlar. Gün geçtikçe sadece barışı düşünen bu Kızıderilileri daha da yakından tanıyarak onlarla arkadaş olur. Bir süre sonra artık onlardan biri olduğunu kabullenmeye başlayacaktır.

Kevin Costner, ilk yönetmenlik denemesinde az görülen bir başarıya imza atarak 12 dalda aday olduğu Oscar ödüllerini, en önemlileri de dahil olmak üzere kazanmıştı.

IMDb: 8,0

1. Goodfellas / Sıkı Dostlar

1. Goodfellas / Sıkı Dostlar

Filmde Henry Hill adında bir gangster, Jimmy Conway ve Tommy De Vito adlı iki arkadaşıyla birlikte bir soyguna kalkışır. Gözleri daha yukarda olan iki arkadaşı soyguna katılan diğerlerini öldürür ve mafya içinde yükselmeye başlarlar. Bu durum Henry’i olumsuz etkilemiştir ve bu konuda birşeyler yapması gerekmektedir. Büyük usta Martin Scorsese’nin başyapıtlarından biri olan Goodfellas, 1991 yılında 6 dalda Oscar’a aday gösterilmiş, en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında Joe Pesci’ye ödül kazandırmıştı.Bu film gerçek bir hikayeden alınmıştır.

IMDb: 8,7

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
169
42
16
14
12
11
3