Görüş Bildir
Haberler
İHD'den Kobani Eylemleri Raporu

İHD'den Kobani Eylemleri Raporu

adem kara
14.10.2014 - 15:13
İçeriğin Devamı Aşağıda

46 Kişi Öldü, 682 Kişi Yaralandı, 323 Kişi Tutuklandı

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi, 7-12 Ekim günlerinde Kobanê'ye destek eylemleri sırasında yaşanan hak ihlallerine ilişkin raporunu açıkladı.

Rapora göre, 6 günde, 46 kişi yaşamını yitirdi.. İHD'nin 46 kişilik raporunda, eylemciler, HÜDAPAR sempatizanları ve polisler yer alıyor.

Yaşamını yitirenlerin isimlerin isimleri ve ölüm nedenleri şöyle:

YAŞAMINI YİTİRENLER

7 Ekim 2014’te, Van'da Kobanê'ye saldırılara karşı düzenlenen eylemlerde göğsüne isabet eden kurşun ile ağır yaralanan Hamdi Caner (55) isimli yurttaş, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada ameliyata alınan Caner, müdahalelere rağmen 8 Ekim de kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

7 Ekim 2014’te, Siirt'in Kurtalan ilçesinde ise AKP'li Belediye Başkanı Navzat Karatay'a yakın korucular tarafından açılan ateş sonucu Y.Ç. (17) ile Mehdi Erdoğan (35) isimli 2 kişi yaşamını yitirdi. 11 kişi de yaralandı.

7 Ekim 2014’te, Muş’un Varto ilçesinde Hakan Buksur polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdi. Umut Bozkurt, Mehmet Salih Bingöl ile Diyar Barut yaralandı.

7 Ekim 2014’te, Diyarbakır’da polis ve Hizbulkontracıların açtığı ateş sonucu 55 yaşındaki Mahmud Enez, 19 yaşındaki Süleyman Kale, Turan Yavaş, Yusuf Tokar, Riyat Güneş, Mahsun Çoban, Hasan Gökyüz ve Ahmet Dağkak öldürüldü. 1’i gazeteci 10 kişi yaralandı. Ölenlerden 2 kişinin üzerinden kimlik çıkmazken, bu kişilerin kimlik belirleme çalışmaları sürüyor.

7 Ekim 2014’te, Batman’da gösteriler sırasında çıkan olaylarda silahla vurulan 23 yaşındaki Emrah Demir, kaldırıldığı Batman Bölge Devlet Hastanesi’nde öldü.

7 Ekim 2014’te, Mardin Kızıltepe'de, Kerem Karaaslan (22) isimli bir genç, protestolar sırasında plakası belirlenemeyen bir araçtan açılan ateş sonucu hayatını kaybetti.

7 Ekim 2014’te, İzmir’de Kobanê’deki IŞİD saldırılarını protesto etmek için sokağa çıkan binlerce vatandaşa polisler ve sivil faşist gruplar saldırdı. Doğanlar’da çıkan çatışmada ağır yaralan 38 yaşındaki Ekrem Kaçaroğlu isimli vatandaş Ege Üniversite hastanesine kaldırıldı.9 Ekim günü yaşamını yitirdi.

8 Ekim 2014’te, Mardin’in sokağa çıkma yasağının olduğu Kızıltepe ilçesinde akşam saatlerinde 2 kişi vurularak öldürülmüş halde bulundu. Ölenlerden birinin Suudi Arabistan vatandaşı Fehad İbrahim Elduveric diğerinin de Suriye vatandaşı Abdullah Muhamet Latif olduğu öğrenildi.

8 Ekim 2014’te, Mardin’in Dargeçit ilçesinde Kobanê'ye yönelik saldırılara karşı yapılan protesto eylemlerinde Bilal Gezer ve Sinan Toprak isimli vatandaşlar hayatlarını kaybetti.(Bu kişilerin HUDA-PAR ilçe başkanı tarafından öldürüldükleri iddia edilmektedir.)

9 Ekim 2014’te, Kobanê’ye yönelik saldırılara karşı yapılan eylemlerde Mardin Dargeçit’te önceki gün hayatlarını kaybeden Bilal Gezer ve Sinan Toprak’ın taziyesinden dönenlerin üzerine asker ateş açtı. Aralarında Dargeçit Belediyesi Eş Başkanı Sinan Akan’ın da bulunduğu 6 kişi yaralandı, bir kişi öldü. Yaralılar Midyat Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Yaralılar arasında bulunan ve durumu ağır olan Abdulkerim Seyhan, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

8 Ekim 2014’te, Mardin Dargeçit Umutlu köyü yakınlarında 7 Ekim günü köylüler tarafından yaralı halde bulunan ve Dargeçit Devlet Hastanesine getirilen Eshan Akdoğan yaşamını yitirdi.

8 Ekim 2014’te, Siirt’te, polisle gençler arasındaki çatışmalarda Davut Nas (17) isimli bir genç polisin silahlı saldırısı sonucu yaşamını yitirdi. Nas'ın cenazesi Siirt Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

9 Ekim 2014’te, Kamil Taş'ın (25) tedavi gördüğü Siirt Devlet Hastanesi'nde yaşamını yitirdiği bildirildi. Saldırıda 5 kişi de yaralanmıştı.

9 Ekim 2014’te, Mardin’in Nusaybin İlçesi'nde sınır bölgesinde çıkan olaylarda askerin açtığı ateş sonucu yaşındaki Beşir Ramazan Arif yaşamını yitirdi.

9 Ekim 2014’te, Kurtalan ilçesinde AKP'li belediye başkanı Nevzat Karatay ve yakınlarının da aralarında bulunduğu korucu ve AKP'li il genel meclis üyelerinin halka uzun namlulu silahlar ile saldırması sonucunda Yusuf Çelik (17) ve MEYADER Kurtalan Temsilcisi Mehdi Erdoğan yaşamını yitirirken, Yusuf Çelik'in babası Necmettin Çelik ağır yaralanmıştı. Siirt Devlet Hastanesi'ne kaldırılan ve tedavi altına alınan Çelik, yapılan tüm müdahalelere rağmen bugün yaşamını yitirdi. Kurtalan'da Kobanê için yapılan eylemlere AKP'li belediye başkanın yakınları olan korucular ve AKP'li İl Genel Meclis üyelerinin silahlı saldırısında yaralanan Necmettin Çelik de yaşamını yitirdi.

9 Ekim 2014’te, Adana’nın Yüreğir İlçesi’nde çatışmaların devam ettiği esnada kimliği belirsiz bir grupla evinin önünde oturan Ahmet Albay (69) uğradığı bıçaklı saldırıda yaşamını yitirdi, oğlu Veysi Albay’da yaralandı.

9 Ekim 2014’te, Van’daki Kobani eylemleri sırasında ateşli silahla yaralanan Yunus Aktaş hayatını kaybetti.

9 Ekim 2014’te, Bingöl'de kimliği belirsiz kişilerce silahlı saldırıya uğrayan Emniyet Müdür Yardımcısı Atıf Şahin ile Komiser Hüseyin Hatipoğlu yaşamlarını yitirdi.

9 Ekim 2014’te, Bingöl'de kimliği belirsiz kişilerce silahlı saldırıya uğrayan emniyet mensuplarının faili oldukları iddiasıyla güvenlik güçleri tarafından Bingöl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde memur olarak çalışan 46 yaşındaki Ali Bozan, Şanlıurfa'nın Viranşehir İlçesi nüfusuna kayıtlı 22 yaşındaki 'Bahoz Ahmed ' kod adlı Ramazan Özmaskan ile Muş nüfusuna kayıtlı 15 yaşındaki 'Kendal Serhat ' kod adlı Emre Ekinci ve 22 yaşındaki 'Ciya' kod adlı Şahabettin Naş öldürüldü.

9 Ekim 2014’te, akşamı Gaziantep’de gerçekleşen saldırılarda, Ömer UÇAKER (27 yaşında) Süleyman BALCI (15 yaşında), Şahin DAĞHAN (24 yaşında) hayatını kaybetmiştir.

9 Ekim 2014’te, Gaziantep’te Kobani protestoları düzenlendiği sırada çıkan çatışmada saat 21.00 sıralarında bir tabancadan çıkan kurşun, Vatan mahallesindeki evinde yemek yiyen 18 yaşında ki Sevgi ALICI’nın yaşamını yitirmesine neden oldu.

9 Ekim 2014’te, Diyarbakır da Kobani protestoları düzenlendiği sırada karşıt görüşlü protestocular arasında çıkan çatışmada Yasin Börü ve Hasan Gökgöz yaşamını yitirdi.

9 Ekim 2014’te, Diyarbakır'da Kobani protestoları nedeniyle süren olaylarda 19 yaşındaki Uğur Özbay ile 18 yaşındaki Baver Şeyhanoğulları'nın yaşamını yitirdi.

10 Ekim 2014’te, IŞİD'in Kobani'ye (Ayn el Arap) yönelik saldırılarını protesto gösterileri sırasında Bağlar ilçesinde çıkan olaylarda yaralanan Murat Dağ (24), tedavi gördüğü Diyarbakır Gazi Yaşargil Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

10 Ekim 2014’te Diyarbakır'da Kobanê'ye yönelik saldırılara karşı halkın protesto eylemlerine yönelik saldırılarda çıkan çatışmada 7 Ekim'de Bağlar'da yaralanan Hizbullah-HÜDA-PAR üyesi olduğu belirtilen Cumali Güneş (30) de hayatını kaybetti.

10 Ekim 2014’te Esenyurt’ta, Kobanê’ye IŞİD saldırısını protesto eylemlerinin ardından kurşunla çenesinden vurulan Emek Gençliği Üyesi 18 yaşındaki Mert Değirmenci yaşamını yitirdi.

10 Ekim 2014’te Diyarbakır Yenişehir ilçesi Şehitlik semtinde Kobanê'ye yönelik saldırılara karşı halkın protesto eylemlerine yönelik saldırılarda yaralanan ve hastanede tedavi altına alınan Mesut Menekşe (42) isimli vatandaş ise hastaneden taburcu olduktan sonra evde hayatını kaybetti.

12 Ekim 2014’te, Gaziantep'te, Irak Şam İslan Devleti'nin (IŞİD) Kobani'ye yönelik saldırılarını protesto etmek isteyenler ile karşıt görüşlü kişiler arasında çıkan ve 4 kişinin öldüğü çatışmalarda ağır yaralanan 26 yaşındaki Musa Bayram, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

682 KİŞİ YARALANDI

Saldırılarda 682 kişinin yaralandığının tespit edildiği belirtilen raporda, çok sayıda kişinin gözaltına alınma endişesi ile hastanelere gitmediği hatırlatıldı.

323 KİŞİ TUTUKLANDI

Bin 974 kişi gözaltına alınırken, 323 kişi tutuklandı. Gözaltına alınanlardan 38'i işkence gördüğünü belirterek İHD'ye başvurdu.

Eylem nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edildiğine de dikkat çeken İHD, insan hakları savunucularının da saldırılara maruz kaldığını belirtti.

Kobanê direnişini sahiplenmek ve dayanışmak amacı ile yapılan gösteriler ile saldırıların çözüm sürecinin kırılganlığını birkez daha gözler önüne serdiğini belirten İHD, 'Bu nedenle hükümetin barış ve çözüm sürecini ilerletebilmek amacı ile Kürt siyasal hareketi ile yürütmüş olduğu diyalogu müzakere aşamasına çıkarması ve böylece kırılganlığı ortadan kaldırması gerekmektedir' yorumunu yaptı.

'Yaşanan olaylarda paramiliter grupların saldırıları göstermektedir ki Türkiye'de kontrgerilla teşkilatı dağıtılmamıştır' denilen raporda, hükümetin her türlü kontra yapıyı tasfiye ederek, etkili bir şekilde mücadele edecek adımları atması gerektiği vurgulandı.

Gözaltına alınanlara karşı düşmanca bir tutumun sergilendiği vurgulana raporda, 'Olaylar göstermiştir ki nefret söyleminin kullanılması ile birlikte çok sık nefret suçu işlenmiştir. Hükümetin ayrımcılıkla mücadele ve eşitlik kurulunu bir an önce oluşturması, nefret söylemini yasaklayan ve nefret suçları ile etkili mücadele edecek yasal düzenlemeler yapması gerekmektedir' denildi.

İHD raporunda koruculuk sistemi ile ilgili 'Siirt Kurtalan ilçesinde yaşanan olaylar göstermiştir ki köy koruculuğu sistemi derhal lav edilmeli, koruculardan silahlar alınmalıdır' değerlendirmesi de yer aldı.

Başka Haber

Kaynak: http://www.baskahaber.org/2014/10/ihd...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0