Görüş Bildir
Haberler
Hey Dünyalı Biz Dostuz! Evrenin İnanılmaz Bir Yer Olduğunu Size Tekrar Hatırlatacak Dizi, Film ve Belgeseller

Hey Dünyalı Biz Dostuz! Evrenin İnanılmaz Bir Yer Olduğunu Size Tekrar Hatırlatacak Dizi, Film ve Belgeseller

Film yapımcıları uzayın adını ilk duydukları günden beri buranın hayalini kuruyorlar. Evren, sonsuzluğu, boşluğu ve bu yüzden ondan duyduğu korkular nedeniyle insanoğlu için hâlâ büyük bir gizem. Bu yüzden birçok bilim kurgu filmi uzayda geçiyor. Bu yazıda size evrenin inanılmaz bir yer olduğunu hatırlatacak dizi, film ve belgeselleri bir araya topladım. Listedeki yapımları izlemek için kaydetmeyi unutmayın.

İyi seyirler dilerim.👩‍🚀

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. High Life (2018)

1. High Life (2018)

Claire Denis'in yönettiği ve Denis ile uzun süredir birlikte çalışan Jean-Pol Fargeau tarafından yazılan bilim kurgu korku filmidir. Filmin başrolünde Robert Pattinson ve Juliette Binoche yer alır. Filmin konusu ömür boyu hapis cezasına çarptırılan suçlu bir grubun bilimsel deneylerde yer almaya zorlanması ve bir kara deliğe doğru uzay görevine gönderilmesini ele alır. Grup, cezayı almamak için bu ölümcül deneye katılır ancak içinde bulundukları gemi kozmik ışın fırtınasına maruz kalınca ölümle burun buruna gelirler.

2. Cosmos: A Spacetime Odyssey - Kozmos: Bir Uzay Serüveni (2014)

2. Cosmos: A Spacetime Odyssey - Kozmos: Bir Uzay Serüveni (2014)

Amerikan yapımı bir bilimsel belgesel dizisi olan Kozmos, 1980 yılında Carl Sagan'ın yazıp sunduğu Cosmos: A Personal Voyage dizisinin devamı niteliğindedir. Bu belgesel bilim insanlarının çalışmalarını sinematik bir şekilde anlatır ve kozmostan ve evrenden örnekler vererek uzay-zamanı açıklar. Sunuculuğunu Carl Sagan'ın eski öğrencisi astrofizikçi Neil deGrasse Tyson üstlenmiştir ve evrenin karmaşıklığını eğlenceli bir şekilde açıklamıştır. İlk dizi gibi 13 bölümden oluşan dizinin Türkçe seslendirmeni Haluk Bilginer'dir.

3. Dark Star - Karanlık Yıldız (1974)

3. Dark Star - Karanlık Yıldız (1974)

John Carpenter tarafından yönetilen ve Dan O'Bannon ile birlikte yazılan Amerikan bilim kurgu komedi filmidir. Film, 22. yüzyılda bozulan yıldız gemisi Dark Star'ın mürettebatının diğer gezegenlerin gelecekteki kolonizasyonunu tehdit edebilecek dengesiz gezegenleri yok etme görevlerini konu alır.

4. The Planets - Gezegenler (2019)

4. The Planets - Gezegenler (2019)

Güneş Sistemi hakkında BBC tarafından yayınlanan belgesel dizisidir. İngiltere versiyonunda Profesör Brian Cox ve ABD versiyonunda Zachary Quinto tarafından sunuldu. Beş bölümden oluşan dizi, insansız araçlarla Güneş Sistemi'ndeki gezegenleri inceleyerek onların oluşumu ve evrimi hakkındaki bilimsel teorileri konu alır.

5. Dark Matter (2015)

5. Dark Matter (2015)

Joseph Mallozzi tarafından yaratılan Kanada yapımı bir bilimkurgu televizyon dizisidir. 3 sezon yayınlanan dizide enkaz halindeki uzay gemisinde hafızasını kaybetmiş halde uyanan ve neden orada olduğuna dair hiçbir fikri olmadan bu sırrı çözmeye çalışan altı kişilik bir mürettebatın hikâyesini anlatılır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Alien Worlds - Uzaylıların Dünyaları (2020)

6. Alien Worlds - Uzaylıların Dünyaları (2020)

Alien Worlds, Sophie Okonedo tarafından anlatılan bir İngiliz bilimkurgu doğa belgeselidir. Netflix'te yayınlanan 4 bölümlük mini dizi, gerçeği bilim kurgu ile harmanlıyor ve dünyadaki yaşam kurallarını hayali ötegezegenlere uygulayarak uzaylı yaşamının nasıl olabileceğini kavramsallaştırıyor.

7. Contact - Mesaj (1997)

7. Contact - Mesaj (1997)

Carl Sagan'ın aynı adlı romanından beyaz perdeye uyarlanan ve yönetmenliğini Robert Zemeckis yaptığı bir bilimkurgu filmidir. Filmin başrollerinde Dr. Eleanor Ann Arroway rolüyle Jodie Foster ve Palmer Joss rolüyle Matthew McConaughey oynar. Filmde doktor, Vega yıldızından gelen bir sinyal keşfeder. Sinyal çözülür ve ortaya yüksek teknolojili bir araç tasarımı ortaya çıkar. Uzaklara gidilmesine olanak verecek bir uzay gemisi olma ihtimali dünya çapında tartışıldıktan sonra ABD hükümeti aracı üretmeye karar verir.

8. Star Trek: The Original Series - Uzay Yolu: Orijinal Seri (1966)

8. Star Trek: The Original Series - Uzay Yolu: Orijinal Seri (1966)

Star Trek, Gene Roddenberry tarafından yaratılan ve mürettebatının maceralarını anlatan bir Amerikan bilim kurgu televizyon dizisidir. Dizi 2266-2269 yıllarında Samanyolu galaksisinde geçiyor. Gemi ve mürettebat, Kaptan James T. Kirk (William Shatner), Birinci Subay ve Bilim Subayı Spock (Leonard Nimoy) ve Baş Sağlık Görevlisi Leonard H. 'Bones' McCoy (DeForest Kelley) tarafından yönetiliyor. Her bölümün açılış jeneriğinde Shatner'ın dış ses girişi, yıldız gemisinin amacını belirtiyor. 'Boşluk: son sınır. Bunlar, Enterprise yıldız gemisinin yolculukları. Beş yıllık misyonu garip yeni dünyaları keşfetmek, yeni yaşam ve yeni medeniyetler aramak, daha önce hiç kimsenin gitmediği yerlere cesurca gitmek.

9. Mission Control: The Unsung Heroes of Apollo - Apollo'nun İsimsiz Kahramanları (2017)

9. Mission Control: The Unsung Heroes of Apollo - Apollo'nun İsimsiz Kahramanları (2017)

Yönetmen David Fairhead'in yönettiği belgeselde Apollo görevinde aya bir adam göndermek için yorulmadan çalışan bir grup kadın ve erkek var. Apollo 11'in 50. yıl dönümünün kutlandığı zaman çekilen belgesel uzay uçuşları hakkında birçok ilginç bilgiyi gün ışığına çıkarıyor.

10. Apollo 13 (1995)

10. Apollo 13 (1995)

Ron Howard'ın yönettiği ve başrollerinde Tom Hanks, Kevin Bacon, Bill Paxton, Ed Harris ve Gary Sinise'nin oynadığı Amerikan uzay belgesel drama filmidir. Film, 1970 yılında iptal edilen ve Amerika'nın Ay'a üçüncü iniş olması planlanan Apollo 13 ay görevinde bulunan Lovell, Jack Swigert ve Fred Haise astronotlarını kurguluyor. Filmin konusu; uzayda seyreden gemideki bir patlama, uzay aracını oksijen kaynağını ve elektrik gücünü yok eder. Bu da NASA'nın uçuş kontrolörlerini Ay'a iniş görevini iptal etmeye ve üç adamı güvenli bir şekilde eve götürmek için bilimsel ve mekanik çözümler üretmeye zorlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. The Expanse (2015)

11. The Expanse (2015)

Mark Fergus ve Hawk Ostby tarafından geliştirilen ve James S. A. Corey'nin aynı adlı roman serisine dayanan bir Amerikan bilim kurgu televizyon dizisidir. Dizi, insanlığın Güneş Sistemi'ni kolonize ettiği bir gelecekte geçiyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi Chrisjen Avasarala, polis dedektifi Josephus Miller, gemi zabiti James Holden ve mürettebatı gibi farklı karakterlerin başına gelenleri anlatıyor. Dizi karakterleri yeni keşfedilen uzaylı teknolojisinin getirdiği varoluşsal krizlerle uğraşırken diğer yandan da sistemin kırılgan soğuk savaş durumunu tehdit eden komplolarla mücadele ediyor.

12. The Last Man on the Moon (2014)

12. The Last Man on the Moon (2014)

The Last Man on the Moon, Mark Craig tarafından yazılan ve yönetilen, insanların ayın yüzeyinde son kez yürüdükleri Apollo 17 misyonunun bir parçası olan Gene Cernan'ın hayatını inceleyen bir belgeseldir. Belgeseli diğerlerinden farklı kılan şey, astronotun gözünden olanları izlemek ve astronotun yaşam tarzının ve hırslarının ailesi üzerinde oluşturabileceği baskıyı görmektir.

13. The Sunshine - Gün Işığı (2007)

13. The Sunshine - Gün Işığı (2007)

Danny Boyle tarafından yönetilen ve Alex Garland tarafından yazılan bilim kurgu psikolojik gerilim filmidir. 2057 yılında geçen hikaye, ölmekte olan Güneş'i yeniden canlandırmak için tehlikeli bir göreve çıkan bir grup astronotun hikayesini anlatıyor. Kadroda Cillian Murphy, Chris Evans, Rose Byrne, Michelle Yeoh, Cliff Curtis, Troy Garity, Hiroyuki Sanada, Benedict Wong, Chipo Chung ve Mark Strong yer alıyor.

14. Red Dwarf (1988)

14. Red Dwarf (1988)

Red Dwarf, Rob Grant ve Doug Naylor tarafından yaratılan ve esas olarak 1988 ile 1999 yılları arasında BBC Two'da ve 2009'dan beri Dave'de yayınlanan bir  İngiliz bilim kurgu komedi serisidir. Dizi, üç milyon yıl sonra uyanan düşük rütbeli teknisyen Dave Lister'in yaşayan son insan olmasını ve madencilik uzay aracı Red Dwarf'ta yaşadıklarını konu alıyor.

15. Black Hole Apocalypse (2018)

15. Black Hole Apocalypse (2018)

Rushmore DeNooyer'in yazdığı ve yönettiği belgeselde astrofizikçi Janna Levin kara delik bilimini araştırıyor. Belgesel, ilk kara deliğin keşfinden, iki kara deliğin birleştirilmesinin ve ardından LIGO tarafından yerçekimi dalgalarının tespitine kadar tarihe uzanıyor. Gökbilimciler, galaksileri nasıl etkilediklerini kapsamlı ama eğlenceli bir şekilde açıklıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. For All Mankind (1989)

16. For All Mankind (1989)

Al Reinert tarafından yönetilen ve 1968'den 1972'ye kadar ilk insanları başarıyla hazırlayıp  Ay'a inen NASA'nın Apollo programından orijinal görüntülerden oluşan 1989 tarihli bir belgesel filmdir. Apollo 7'den Apollo 17'ye kadar olan görüntülerden oluşan filmde Reinert'in Apollo mürettebat üyeleriyle yaptığı röportajlardan alınan sesler kullanıldı.

17. Lost In Space (2018)

17. Lost In Space (2018)

Lost in Space, gemileri rotasından sapan bir uzay kolonicisi ailenin maceralarını takip eden bir Amerikan bilim kurgu televizyon dizisidir. Seri, 1812 tarihli The Swiss Family Robinson adlı romandan esinlenerek aynı adlı 1965 serisinin yeniden çekilmiş halidir. Dizi 2018-2021 yılları arasında Netflix'te yayınlandı.

18. The Mars Generation (2017)

18. The Mars Generation (2017)

The Mars Generation, Michael Barnett tarafından yönetilen ve uzay kampındaki genç astronotları ve insanlığın Mars'a gelecekteki yolculuğunu anlatan 2017 yapımı bir belgesel filmdir. Filmin prömiyeri 2017'de Sundance Film Festivali'nde yapıldı ve 5 Mayıs 2017'de Netflix tarafından yayınlandı.

19. First Men in the Moon (1964)

19. First Men in the Moon (1964)

Yönetmenliğini Nathan Juran'ın yaptığı ve başrollerini Edward Judd, Martha Hyer ve Lionel Jeffries'in paylaştığı İngiliz bilim kurgu filmidir. Film, H. G. Wells'in 1901 tarihli The First Men in the Moon adlı romanından senarist Nigel Kneale tarafından uyarlanmıştır. Film, insanın Ay'a ilk inişinden beş yıl önce çekildi.

20. The Jetsons - Jetgiller (1962)

20. The Jetsons - Jetgiller (1962)

Jetgiller, Hanna-Barbera yapım şirketi tarafından üretilen bir çizgi dizidir. İlk olarak 1962’den 1963 yılına kadar pazar günleri ABC Kanalı’nda yayınlandı. Taş Devri çizgi filmi gibi Jetgilller de çağdaş Amerikan kültürünün ve yaşam stilinin başka bir zamana uyarlanmış bir aile sitcomudur. Jetgiller; robotların, uzaylıların, hologramların ve enteresan buluşların olduğu bir gelecek zaman ütopyasında yaşar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Behind the Curve (2018)

21. Behind the Curve (2018)

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki dünyanın düz olduğuna inanan insanlar hakkında bir belgesel filmdir. Daniel J. Clark'ın yönettiği film, 15 Kasım 2018'de Amerika Birleşik Devletleri'nde ve Şubat 2019'da Netflix'te gösterime girdi. Belgesel, dünya düzdür diyenler arasında önde gelen Mark Sargent ve Patricia Steere ile UCLA ve Caltech gibi üniversitelerden astrofizikçiler de dahil olmak üzere, düz dünya hakkındaki fikirleri farklı perspektiflerden detaylandırıyor.

22. Solaris (1972)

22. Solaris (1972)

Stanisław Lem'in 1961 tarihli aynı adlı romanına dayanan Sovyet bilim kurgu drama filmidir. Andrei Tarkovsky'nin yönettiği filmde Donatas Banionis ve Natalya Bondarchuk rol alıyor. Film, üç bilim insanından oluşan bir ekibin duygusal krizlere düşmesine ve bilimsel bir görevin gerçekleştirildiği Solaris gezegeninin yörüngesinde dönen bir uzay istasyonuna odaklanıyor.

23. The 100 (2014)

23. The 100 (2014)

The 100, 19 Mart 2014'te The CW'de prömiyeri yapılan ve 30 Eylül 2020'de sona eren bir Amerikan kıyamet sonrası bilim kurgu drama televizyon dizisidir. Jason Rothenberg tarafından geliştirilen dizi, yıkıcı bir nükleer kıyametten yaklaşık bir yüzyıl sonra dünyaya gönderilenleri konu alıyor. Dünyaya gönderilen ilk insanlar, yerde nükleer felaketten kurtulanların torunlarıyla karşılaşan bir grup çocuk suçludur.

24. Challenger: The Final Flight (2020)

24. Challenger: The Final Flight (2020)

Steven Leckart ve Glen Zipper tarafından yaratılan ve Daniel Junge ve Steven Leckart tarafından yönetilen bir belgesel dizisidir. Belgesel, NASA'daki Uzay Mekiği Challenger'ın 1986'da 7 astronotun hayatını kaybettiği trajik kazaya odaklanıyor.

25. Silent Running (1972)

25. Silent Running (1972)

Douglas Trumbull'un ilk yönetmenlik denemesi ve başrollerinde Bruce Dern, Cliff Potts, Ron Rifkin ve Jesse Vint'in yer aldığı bir Amerikan kıyamet sonrası bilim kurgu filmidir. Konusu, bir astronot ve onun üç robot arkadaşı Louie, Huey ve Dewey'in uzayda sürüklenirken, bahçe işi yaparken ve insanlığın neslinin tükenmesi karşısında aklı başında kalmaya çalışmasıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

26. Farscape (1999)

26. Farscape (1999)

Rockne S. O'Bannon tarafından yaratılan ve 1999 yılında ilk sezon bölümleri çekilen dizi 4 sezon sürmüştür. Dizi astronot John Crichton'ın arkadaşlıklar edinmesi ve çeşitli maceralara girmesini anlatır. Astronot John dünya yörüngesinde uzay araçlarıyla yapılabilecek bir tür kayma hareketiyle hızlı uzay yolculukları yapılabileceğini düşünür. Bunu Farscape projesi olarak isimlendirir. Farscape projesinin deneme aşamasında bir kaza olur. Astronot, ortaya çıkan bir solucan deliği ile kazara yolculuk yaparak birçok farklı uygarlığın bulunduğu yabancı galaksilere ulaşır.

27. Return to Space (2022)

27. Return to Space (2022)

Netflix için yapılan ve Jimmy Chin ile Elizabeth Chai Vasarhelyi tarafından yönetilen bir Amerikan belgesel filmidir. Hikayesi, Elon Musk ve SpaceX mühendislerinin NASA astronotlarını uluslararası uzay istasyonuna geri göndermek ve uzay yolculuğunda devrim yaratmak için yirmi yıllık görevini konu ediniyor.

28. Forbidden Planet - Meçhul Dünya (1956)

28. Forbidden Planet - Meçhul Dünya (1956)

Allen Adler ve Irving Block'un orijinal bir film hikayesine dayanan ve Fred M. Wilcox tarafından yönetilen  Amerikan bilim kurgu filmidir. 1950'lerin en büyük bilim kurgu filmlerinden biri olarak anılır ve çağdaş bilim kurgu sinemasının öncüsü olarak kabul edilir. 23. yüzyılda bir yıldız gemisi ekibi, uzak bir gezegende var olan koloninin sessizliğini araştırmaya gider. Karşılarına hayatta kalan iki kişi, bir robot çıkar ve kayıp bir uygarlığın ölümcül sırrını bulmaya çalışırlar.

29. 2001: A Space Odyssey - Bir Uzay Destanı (1968)

29. 2001: A Space Odyssey - Bir Uzay Destanı (1968)

Stanley Kubrick'in yapımcılığını ve yönetmenliğini yaptığı epik bilim kurgu filmidir. Senaryo Kubrick ve bilimkurgu yazarı Arthur C. Clarke tarafından yazılmıştır Clarke'ın kısa öykülerinden esinlenmiştir. Film, uzaylı bir monolit keşfinden sonra duyarlı süper bilgisayar HAL'in Jüpiter'e yaptığı bir yolculuğu anlatıyor. Film insan evrimi, teknoloji, yapay zeka gibi unsurlarını işler ve geleneksel anlatım teknikleri yerine sessizlik ve az düzeydeki karşılıklı konuşmaları ile bilinir.

30. Star Wars (1977)

30. Star Wars (1977)

Yıldız Savaşları George Lucas tarafından yazılıp yönetilen Amerikan destansı uzay operası filmidir. Star Wars film serisinin ilk filmi ve 'Skywalker Saga'nın dördüncü kronolojik bölümüdür. 'Uzun zaman önce' galaksinin zalim Galaktik İmparatorluk tarafından yönetildiği kurgusal bir evrende geçen hikaye, İmparatorluğun en yeni silahı olan Ölüm Yıldızı'nı yok etmeyi amaçlayan Asi İttifakı olarak bilinen bir grup özgürlük savaşçısına odaklanıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

💭

Benim en sevdiğim Dark Star filmi. Sizin favori filminiz hangisi? Yorumlarınızı bekliyorum.

Bunlar da İlgini Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
3
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Erkan Özcan

Harika liste olmuş, For All Mankind 'in dizi sürümü de eklenebilir.