Görüş Bildir
Haberler
Her Gencin Hayatında En Az Bir Kez İzlemesi Gereken 9 Önemli Tiyatro Oyunu

Her Gencin Hayatında En Az Bir Kez İzlemesi Gereken 9 Önemli Tiyatro Oyunu

Gossip Dio
01.09.2022 - 15:02

Pandemi boyunca tiyatro oyunlarını hasret kaldığımız bir yıl geçirdik. İzlenecekler listesinde yer alması gereken çok oyun var ama bazı oyunlar listenin başında geliyor. Seçim yaparken zorlanmamanız için izlediğinizde bambaşka bakış açıları kazandıracak olan tiyatro oyunlarını sizler için derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. William Shakespeare - Hamlet

1. William Shakespeare - Hamlet

Danimarka Prensi Hamlet, Danimarka Kralı babasının ölümüyle birlikte bunalıma girer. Babasının ölümüne şüpheli gözle bakan ve  tahta geçen amcası Claudius'a karşı intikam duygusuyla dolan Hamlet, ölümü bile göze almıştır. Olay döngüsünün içinde intikam, sevgi, cesaret, mutluluk, ölüm her duygunun yoğun bir şekilde işlendiği tiyatro oyunudur aslında Hamlet. Shakespeare bu eseriyle bizi hem hüzünlendiriyor hem de düşündürüyor.

2. Herman Melville - Kâtip Bartleby

2. Herman Melville - Kâtip Bartleby

Herman Melville tarafından 1853 yılında yazılan, sessizliğin aslında bir çığlık da olabileceğini anlatan eser. Wall Street'te bir avukatın bürosunda geçen olayları konu alan bu oyunda birbirinden farklı karakterler gözler önüne geliyor. Aralarından ana karakterimiz olan Bartleby ise bize sessizliğin çığlık da olabileceğini gösteren bir karakter. Katip Bartelby'nin hayata karşı tutumu hem patronunu hem de bizleri oldukça derinden etkiliyor. Hayata karşı tutumunuzu sorgulatacak bu oyunu izleme listenize eklemenizi tavsiye ediyoruz.

3. Samuel Beckett - Godot'yu Beklerken

3. Samuel Beckett - Godot'yu Beklerken

Bekleme eylemini tam anlamıyla hissedeceğiniz oyun. Samuel Beckett tarafından kaleme alınan Godot'yu Beklerken, iki karakterin asla gelmeyen Godot'u bekleme anlarını anlatmaktadır. Karakterlerin bu süreç boyunca yaptıkları eylemsizlikler ibret olacak boyuttadır. Bir şeyin gerçekleşmesi için harekete geçmenin önemini vurgulayan bu oyun, geleceğe dair düşüncelerinizi şekillendirebilir.

4. Lev Tolstoy - Ivan İlyiç'in Ölümü

4. Lev Tolstoy - Ivan İlyiç'in Ölümü

Ölüm korkusu hiç bu kadar derinden hissedilmemişti. Kahramanımız Ivan İlyiç başlarda kendi fikrine göre mükemmele yakın bir hayat yaşıyordur. Bu durum ne kadar iyi hissettirse bile zaman geçtikçe yaşamaya başlayacağı hastalık, onu geçmişe döndürecek ve aslında yaşamak istediği hayatın bu olmadığını fark edecektir. Hasta yatağındaki sorgulama sürecine şahit olacağınız bu eserde, Tolstoy ölüm ve ölüm kaygısı kavramlarını da detaylı bir şekilde işlemektedir.

5. Stefan Zweig - Satranç

5. Stefan Zweig - Satranç

Stefan Zweig'ın en önemli eserlerinden bir olan Satranç kitabı kadar sahne oyunuyla da sizi etkileyecek. Oyunun konusu New York'tan Buenos Aires'e giden bir gemide geçmektedir. Eserin iki karakteri de birbirinden oldukça farklıdır. Bir karakterimiz Dr.B elindeki belgelerden dolayı tutuklanmıştır. Diğer karakterimiz ise dünya satranç şampiyonu olan Mirko Czentovic'dir. Bu iki karakter gemide karşı karşıya gelir ve bir satranç müsabakası serüveni başlar. Durağan gibi gözüken ama bir o kadar da sizi heyecanlandıracak bu oyunu izlemelisiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. William Shakespeare - Bir Yaz Gecesi Rüyası

6. William Shakespeare -  Bir Yaz Gecesi Rüyası

William Shakespeare'nin kaleminden, her dönemde popülerliğini koruyacak ve bizleri düşündürecek başka bir eser daha. Bir Yaz Gecesi Rüyası'nda aşk ve evlilik temaları işlenmektedir. Dans ve müzik ile bütün olan bu komedi izlenmesi gereken tiyatro oyunları listenizde yer almalı.

7. Peter Shaffer - Amadeus

7. Peter Shaffer - Amadeus

Klasik müzikseverlerin bu oyunu çok seveceğinden eminiz. Shaffer'ın kaleme aldığı Amadeus'ta başarılı besteci Mozar ve onun rakibi olarak nitelendirilen  Antonio Salieri'nin aralarındaki iletişim anlatılmaktadır. Shaffer'in bu eserinde vurgulamak istediği kısım yasakların insanı nasıl kendisine yabancılaştırdığıdır. Birbirinden iki zıt düşünceye sahip bestecilerin anlatıldığı bir tragedya da diyebiliriz bu oyun için.

8. N. H. Kleinbaum - Ölü Ozanlar Derneği

8. N. H. Kleinbaum - Ölü Ozanlar Derneği

Ergenlik çağındaki gençlerin, disiplinlerle dolu bir okuldaki serüvenlerin kaleme alındığı bir eser. Gençlerin öğretmeni olan John Keating, öğrencilerine hayata kendi dizeleri ile katılabilmeleri için farkındalık kazandırmaya çalışmaktadır. Edebiyatın yoğun bir şekilde ele alındığı bu oyun ile kendi isteklerinizin önemini daha çok anlayacaksınız.

9. Reginald Rose - 12 Öfkeli

9. Reginald Rose - 12 Öfkeli

Reginald Rose'un sizi bolca çelişkiye düşüreceği bir oyun. Çelişkiye düşeceksiniz diyoruz çünkü bir cinayeti konu alan bu eserde, genç bir insanın katil olup olmadığına karar vermeye çalışan 12 Öfkeli Adam'ın aralarındaki diyalogları izleyeceksiniz. Her yorum sizi farklı bir sonuca götürecek. 12 Öfkeli Adam'dan sadece bir tanesi gencin suçsuz olduğunu savunacak. Oyunu izlediğinizde siz hangi tarafta olacaksınız? Yorumlarınızı merakla bekliyoruz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
4
4
2
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
yengegeldikmi

Sadece Amadeus'u izlemişim :( Ama bu oyunların nerede oynanacağını da paylaşsanız içerik daha fazla amaca hizmet etmez mi?