Görüş Bildir
Haberler
Hem Sahnede İzledik Hem de Beyaz Perdede: Aslında Tiyatro Oyunu Olan 15 Şahane Film

Hem Sahnede İzledik Hem de Beyaz Perdede: Aslında Tiyatro Oyunu Olan 15 Şahane Film

14.09.2021 - 09:00

Günümüzde sinema kadar olmasa da tiyatro da oldukça rağbet görüyor. Bu iki sanat dalı özünde birbirinden farklı tarzlara sahip olsa da, temelde her ikisi de belli bir seyirci kitlesi tarafından izlenmeyi amaçlıyor. Durum böyle olunca da sinema ve tiyatro arasında sağlam bir bağ oluşuyor. Bugüne dek beyaz perdeden tiyatroya aktarılan eser sayısı pek fazla değil. Ancak tiyatrodan sinemaya uyarlanan yapımların sayısı oldukça fazla! Tiyatrodan sinemaya uyarlanan hem yerli hem yabancı filmleri inceledik ve en dikkat çekenleri sizler için derledik. Gelin, birlikte göz atalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Macbeth (2015) IMDb: 6.6

15. Macbeth (2015) IMDb: 6.6

İngiliz yazar William Shakespeare'nin en meşhur oyunlarından biri olan Macbeth, 2015 yılında yönetmen Justin Kurzel tarafından beyaz perdeye uyarlandı. Filmin baş karakterleri olan Kral Macbeth ve Lady Macbeth'i canlarından başrol oyuncuları ise Michael Fassbender ve Marion Cotillard. Bir general olan Macbeth'in kral olmak için verdiği mücadeleyi konu alan film, son dönemin en çok ilgi çeken uyarlama filmleri arasında yer alıyor.

14. Romeo ve Juliet (1996) IMDb: 6.7

14. Romeo ve Juliet (1996) IMDb: 6.7

Tiyatro oyunu dendiği zaman çoğumuzun aklına Romeo ve Juliet geliyor. Hemen herkes bu eserin tiyatro oyunun veya filmini izlemiş veya bu oyunla alakalı kitapları okumuş durumda. 1996 yılında beyaz perdede yayınlanan bu film ise herkesin bildiği Romeo ve Juliet oyununun farklı bir yorumu olarak değerlendirilebilir. Baz Luhrmann'ın yönettiği ve başrollerinde Leonardo DiCaprio ve Claire Danes'in oynadığı film, Romeo ve Juliet'in destansı aşk hikayesini hiç görmediğiniz bir biçimde ele alıyor.

13. Keşanlı Ali Destanı (1964) IMDb: 7.0

13. Keşanlı Ali Destanı (1964) IMDb: 7.0

Türk tiyatro tarihinin en önemli oyunlarından olan Keşanlı Ali Destanı da sinemaya uyarlanan eserler arasında yer alıyor. Usta yazar Haldun Taner'in kaleme aldığı bu oyun, 1964 yılında Atıf Yılmaz'ın yönetmenliği ile beyaz perdeye aktarıldı. Başrollerinde Fatma Girik ve Fikret Hakan'ın yer aldığı film, en iyi erkek ve en iyi kadın oyuncu dallarında da ödüle layık görüldü.

12. Kanlı Nigar (1981) IMDb: 7.1

12. Kanlı Nigar (1981) IMDb: 7.1

Başrollerinde Kemal Sunal ve Fatma Girik'in oynadığı 1981 yapımı film, Sadık Şendil'in kaleme aldığı iki perdelik oyundan beyaz perdeye aktarılan bir yapım. Filmin yönetmen koltuğunda ise Yeşilçam'ın duayen ismi Memduh Ün yer alıyor. Tiyatro sahnelerinde hala sergilenen bu oyunun, sinema filmi de oldukça büyük beğeni toplamış olacak ki, günümüzde bile internette ve televizyonda izlenmeye devam ediyor.

11. Closer (2004) IMDb: 7.2

11. Closer (2004) IMDb: 7.2

Closer, 2004 yılında aynı ismi taşıyan bir tiyatro oyunundan uyarlanarak beyaz perdeye aktarıldı. Başrollerinde Jude Law ve Clive Owen'ın yer aldığı filmin yönetmen koltuğunda ise Mike Nichols bulunuyor. Patrick Marber'in kendi oyunundan uyarlayarak senaryosunu oluşturduğu Closer, son derece akıcı kurgusu ve başarılı oyunculuk performansları sayesinde tiyatrodan uyarlanan filmler arasında en iyilerden bir tanesine dönüşüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Driving Miss Daisy (1989) IMDb: 7.4

10. Driving Miss Daisy (1989) IMDb: 7.4

Bruce Beresford'un, Alfred Uhry'nin oyunundan uyarladığı bu yapım, tiyatrodan uyarlanan filmler arasında en popüler olanlardan biri. Başrollerinde Jessica Tandy ve Morgan Freeman'ın yer aldığı film, dört dalda Oscar ödülü alarak büyük bir başarıya imza attı. Filmde, yaşlı bir kadına işlerini halletmesinde yardımcı olması için tutulan şoför ile aralarında geçen olaylar konu ediliyor.

9. Anne of the Thousand Days (1969) IMDb: 7.5

9. Anne of the Thousand Days (1969) IMDb: 7.5

Yönetmenliğini Charles Jarrott'un yaptığı bu film, esasen Maxwell Anderson'un kaleme almış olduğu bir tiyatro oyunu. Pek çok yazar ve yönetmen tarafından işlenen İngiltere Kralı VIII. Henry ve Anne Boleyn arasındaki aşk, bu uyarlama filmde de başarılı bir şekilde ele alınıyor.

8. Hamlet (1996) IMDb: 7.7

8. Hamlet (1996) IMDb: 7.7

İngiliz tiyatro tarihinin en büyük dramlarından biri olan Hamlet, bu listenin olmazsa olmazlarından biri. Yönetmen Kennet Branagh, Shakespeare'in bu ölümsüz eserini beyaz perdeye kazandırmakla kalmamış, başrolü de bizzat kendisi oynamıştı. Filmin en dikkat çekici yanı, uyarlama olmasına karşın orijinal repliklere harfi harfine sadık kalınmasıydı. Buna rağmen sinematik kurgu da oldukça başarılı bir şekilde yakalanmıştı!

7. Sleuth (1972) IMDb: 8.0

7. Sleuth (1972) IMDb: 8.0

İngiliz yazar Anthony Shaffer tarafından 1970 yılında kaleme alınan oyun, bundan sadece iki yıl sonra beyaz perdeye uyarlandı. Bu uyarlamanın dikkat çeken özelliği de dönemin en ünlü iki aktörü Laurence Olivier ve Michael Caine'i aynı filmde buluşturmasıydı. Öyle ki, her iki aktör de filmde gösterdikleri performans ile Oscar adayı olmaya hak kazanmıştı. Büyük ölçüde tek mekanda çekilen film, bir kadının orta yaşlı kocası ve genç aşığının karşı karşıya gelerek birbirlerine karşı verdikleri mücadeleyi tempolu ve bol diyaloglu bir şekilde anlatıyor. Böylece seyirciye soluksuz bir sinema keyfi sunuyor!

6. A Street Car Named Desire (1951) IMDb: 8.0

6. A Street Car Named Desire (1951) IMDb: 8.0

Yazar ve yönetmen Elia Kazan'ın kaleme aldığı oyundan uyarlanan bu başyapıt, üstün performansları sayesinde oyuncularına Oscar kazandırmayı başardı. Çekici bir kadının kendinden yaşça küçük olan bir çocuğu kışkırtması ve bunun sonucunda yasalarla başının derde girmesini konu alan filmin başrollerinde Marlon Brando ve Jessica Tandy gibi usta isimler yer alıyordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Inherit the Wind (1960) IMDb: 8.1

5. Inherit the Wind (1960) IMDb: 8.1

Jerome Lawrence ve Robert Edwin tarafından kaleme alınmış olan Inherit the Wind, Amerikan tarihinin en iyi oyunlarından biri olarak biliniyor. Gerçek bir hayat hikayesine dayanan bu oyun, 1960 yılında ünlü yönetmen Stanley Kramer tarafından beyaz perdeye uyarlandı. Tarihte 'Maymun Davası' olarak bilinen bu hikaye, bir lise öğretmeninin öğrencilerine Darwin'in evrim teorisini anlatması nedeniyle tutuklanmasını ve bu dava için gönderilen iki savcıyla birlikte meselenin tüm dünyada yankı bulmasını konu alıyor.

4. Pardon (2005) IMDb: 8.2

4. Pardon (2005) IMDb: 8.2

Türk tiyatrosunun iki kavuklusu Ferhan Şensoy ve Rasim Öztekin'in başrollerinde oynadığı film, Ferhan Şensoy'un 'Çok Tuhaf Soruşturma' oyununun hemen hemen aynı kadroyla sinemaya yapılan bir uyarlaması. Film, üç kahramanın yanlış anlaşılmalar üzerine yaşadıkları olaylar silsilesi halinde ilerliyor. Adalet sistemindeki yanlışlara vurgu yaparak dönemin bürokratik ve politik durumuna da göndermede bulunan Pardon filmi, bu yönüyle izleyiciler tarafından ilgi çekmeyi başardı. Yeri gelmişken, yakın zamanda vefat eden iki büyük ustamızı da saygıyla anıyoruz.

3. Amadeus (1984) IMDb: 8.3

3. Amadeus (1984) IMDb: 8.3

İngiliz yazar Peter Shaffer tarafından kaleme alınan Amadeus, beyaz perdeye uyarlandıktan sonra değeri artan oyunlardan biri. 1984 yılında Milos Forman tarafından sinemaya uyarlanan film, tarihin en büyük müzik dehalarından biri olan Mozart'ı ve ona kıskançlık duyan Antonio Salieri'yi konu alıyor. Filmin başrollerinde Tom Hulce ve F. Murray Abraham bulunuyor. Modern klasikler arasında yer alan film, sergilenen üst düzey oyunculuk ve etkileyici hikayesiyle izleyicilere benzersiz bir film deneyimi sunuyor.

2. Casablanca (1942) IMDb: 8.5

2. Casablanca (1942) IMDb: 8.5

Dünya sinema tarihine damga vurmuş 1942 yapımı Casablanca, 'Everybody Comed to Rick's' adlı tiyatro eserinin beyaz perdeye uyarlanmış hali. Murray Burnett'in yönettiği film, Fas'ın Casablanca şehrinde geçiyor ve İkinci Dünya Savaşı'nın arka planını konu alıyor. Tiyatro versiyonu pek ilgi görmemesine karşın, beyaz perdeye uyarlanmış hali dünya çapında ses getiren bir film oluyor. Bu açıdan baktığımız zaman, tiyatro oyunlarının hakkıyla beyaz perdeye uyarlandığında daha fazla değer kazanabileceğini görüyoruz. Yorum sizin...

1. 12 Angry Men (1957) IMDb: 9.0

1. 12 Angry Men (1957) IMDb: 9.0

1957 yapımı '12 Öfkeli Adam' filmi, cinayetle suçlanan bir gencin yargılandığı mahkemede görev alan 12 jüri üyesinin, cinayet zanlısı hakkında karar verme sürecini anlatıyor. Sidney Lumet'in ilk filmi olan bu yapım, tek mekanda çekilen filmlerin en iyi örneklerinden. Zira tek mekanda çekilmiş olmasına rağmen mekan ve oyuncu yönetimi büyük bir ustalıkla yapılmış ve seyirciyi sıkmayan bir kurgu ortaya çıkmış. Bir tiyatro oyunundan uyarlanan bu film ilk olarak İngiliz yazar Reginald Rose tarafından 1950 yılında kaleme alınmış ve hatta aynı yıl İstanbul Şehir Tiyatroları tarafından sergilenmiş.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
2
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın