Görüş Bildir
Haberler
Hem Bakan Hem de Milletvekili Olabilirler mi?

Hem Bakan Hem de Milletvekili Olabilirler mi?

Kübra Köklü
16.05.2023 - 12:29 Son Güncelleme: 16.05.2023 - 12:54

Türkiye Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nin kesin olmayan sonuçlarına göre partilerin aldığı oy oranı ve çıkardığı vekil sayısı belli oldu. Prof. Dr. Metin Günday, milletvekili seçilen 16 bakanın acilen istifa etmesi gerektiğini vurgulatarak, “Anayasa’ya aykırı” dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bakanlar acilen istifa etmeli

Bakanlar acilen istifa etmeli

Türkiye 14 Mayıs'ta Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekillerini seçmek için sandık başına giderek oylarını kullandı. 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nin kesin olmayan sonuçlarına göre partilerin aldığı oy oranı ve çıkardığı vekil sayısı belli oldu. 

Bununla birlikte AK Partinin 2023 yılında meclisteki sandalye sayısı ise 266 oldu. 2023 yılında CHP'nin milletvekili sayısı 169 olarak belirlendi.

MHP'nin 2023 yılındaki milletvekili sayısı ise 50 oldu. İYİ Parti'nin milletvekili sayısı 44 olarak kayıtlara geçti. Yeşil Sol Parti'nin meclisteki sandalye sayısı 62 oldu.

Yeniden Refah Partisi'nin 2023 yılında yapılan seçimler sonucunda 5 milletvekili çıkardı. Türkiye İşçi Partisi, 2023 yılında mecliste 4 sandalye kazandı.

'Muhalefetin mutlaka gerekli itiraz mekanizmalarını işletmesi gerekiyor'

'Muhalefetin mutlaka gerekli itiraz mekanizmalarını işletmesi gerekiyor'

Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, 14 Mayıs seçimlerinde Erdoğan kabinesindeki 16 bakan milletvekili seçildi. 

İdare hukukçusu ve Prof. Dr. Metin Günday, bakanların istifa etmesi gerektiğini vurgulayarak, sözlerine devam etti: “Zaten propaganda sürecinde tüm bakanlar aktif görev alarak seçim yasaklarına uymama durumunu ortaya çıkardılar. Özellikle Milli Savunma Bakanı ve İçişleri Bakanı… Orada bir hukuksuzluk oldu bir kere. Propagandalarını bakanlıkların imkanlarını kullanarak yaptılar, itirazları dikkate almadılar ve demokratik olmayan bir koşulda seçimlere gidildi. İster istemez imkânları daha fazla ve vatandaşa ulaşma yolları daha kolay oldu.” 

Muhalefeti uyaran Prof. Dr. Metin Günday, “Muhalefetin mutlaka gerekli itiraz mekanizmalarını işletmesi gerekiyor. Bu kişilerin bakanlık görevlerini bir an önce bırakmaları gerekiyor. Ortada sakıncalı bir durum var. Mazbatalarını aldıkları an zaten milletvekili olacaklar. İki görev bir arada olmaz. İlk turda seçimi kazanamamış Cumhurbaşkanı’nın milletvekili olarak seçilen mevcut bakanları, ülke ikinci tura giderken aynı koltuklarında kalamazlar. Aksi durum Anayasa ihlali olur” dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
24
12
7
6
4
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kağan

Adamlar Türkiye Cumhuriyeti’nin siyasi dinamiğini o kadar değiştirdiler ki, asıl olması gerekenlere şaşırıp tepki veriyoruz.

Pasif Kullanıcı

siyaset değil ki artık bunun adı olsa olsa suç carteli derim ben buna...

RACON X RACON

Mac oynanrken kural koymak bir tek akp ye mahsus.O kanunu koyanlar akp li olsa dahi...

Bozkurt

Ne kadar vukuatlı bakan varsa vekil yapıldı fakat Türkiye'de adeta tabulaştırılan militarizme rağmen Hulusi Akar'ın nasıl bir açığı vardı ki milletvekili yap... Devamını Gör

Birden çok açıkları var o kesin ama tek amaçta o değil, bu sayede bir çok vurgunu daha rahat yapabilecekler artık ve insanların kişisel haklarına daha çok ta... Devamını Gör