Görüş Bildir
Haberler
Hakkâri'de Karakola Bombalı Saldırı: 10 Asker Şehit Oldu, 5 Sivil Hayatını Kaybetti

Hakkâri'de Karakola Bombalı Saldırı: 10 Asker Şehit Oldu, 5 Sivil Hayatını Kaybetti

Emre Ordu
09.10.2016 - 10:48 Son Güncelleme: 09.10.2016 - 18:19

Hakkari Şemdinli'de Durak Hudut Bölük Komutanlığı önünde teröristler tarafından bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. Saldırıda 10 asker şehit oldu. Saldırıda 8 vatandaşın da hayatını kaybettiğini açıklayan Hakkari Valiliği, bir düzeltme yayınlayarak, 'Biri İran vatandaşı 5 sivilin hayatını kaybettiği tespit edilmiştir' dedi. Öte yandan RTÜK, saldırıyla ilgili Başbakanlığın yazısı ile geçici yayın yasağı getirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fotoğraf: Arşiv 

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'ne yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan Durak Jandarma Karakolu önünde araç ve kimlik kontrolü yapan güvenlik güçlerine teröristler bomba yüklü araçla saldırdı.

Hakkari Valisi ve Başbakan Yıldırım, 10 askerin şehit olduğu saldırıda 8 sivilin de hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Hakkari Valiliği'nden bugün yayınlanan yeni açıklamada, hayatını kaybeden sivillerin sayısı 5 olarak düzeltildi.

Valiliğin açıklamasına göre saldırıda şehit olan askerler ve hayatını kaybeden sivillerin isimleri şöyle:

  • Uzman Jandarma Çavuş Mustafa DOBUR, 

  • Jandarma Uzman Erbaş Ertan BAYRAKTAR, 

  • Jandarma Uzman Erbaş Bayram AKSU, 

  • Jandarma Er Evren KARA, 

  • Jandarma Er Eyüp HACIOĞLU, 

  • Jandarma Er Erkan ÖZDEMİR, 

  • Jandarma Er Latif Aşık MUSLU, 

  • Piyade Asteğmen Ömer BAYDİLLİ, 

  • Piyade Sözleşmeli Er Hasan AYDOĞDU, 

  • Piyade Sözleşmeli Er Özkan ALTINOK,

  • İran vatandaşı 1966 doğumlu Şemsettin RESAİ,

  • Şemdinli nüfusuna kayıtlı 1987 doğumlu Bahri FIRAT, 

  • 1992 doğumlu Oğuz UYSAL,

  • 2000 doğumlu Sinan ERBAŞ,

  • Yüksekova nüfusuna kayıtlı 1985 doğumlu Selami ÇEVİK.

Geçici yayın yasağı getirildi

Geçici yayın yasağı getirildi
İçeriğin Devamı Aşağıda

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca terör saldırısıyla ilgili Başbakanlığın yazısı ile geçici yayın yasağı getirildi. 

Yasağın, patlama anı, patlama sonrası olay yeri, yaralılar ve hayatını kaybedenlere ait görüntü ve görselleri kapsadığı kaydedildi.

Saldırının ardından siyasilerden gelen açıklamalar şu şekildeydi:

'Türkiye terör örgütlerine asla teslim olmayacaktır'

'Türkiye terör örgütlerine asla teslim olmayacaktır'

Saldırıya ilişkin hükmet cephesinden açıklama Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş'tan geldi. Twitter hesabından değerlendirmede bulunan Kurtulmuş 'Türkiye terör örgütlerine asla teslim olmayacaktır' dedi.

Kurtulmuş'un açıklaması şu şekilde:

 'Şemdinli'de hain terör saldırısında şehit olan askerlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Tüm milletimize başsağlığı diliyorum. Türkiye terör örgütlerine asla teslim olmayacaktır. Bu menfur saldırıların hesabı sorulacaktır'

'Canlı bomba saldırısı sonucu 10 askerimiz şehit oldu, 8 sivil vatandaşımız da hayatını kaybetti'

'Canlı bomba saldırısı sonucu 10 askerimiz şehit oldu, 8 sivil vatandaşımız da hayatını kaybetti'

Saldırıya ilişkin değerlendirmede bulunan Başbakan Yıldırım, can kayıplarına ve yaralılara ilişkin son bilgileri de paylaştı. 10 askerin şehit olduğunu ve 8 sivil vatandaşın da hayatını kaybettiğini belirten Yıldırım şunları söyledi: 

'Şemdinli'de, Hakkâri'de maalesef alçak terör örgütünün, canlı bombayla saldırısı neticesinde şehitlerimiz var, sivil halktan hayatını kaybeden vatandaşlarımız var. Şu an itibarıyla 10 askerimiz var şehit, 8 sivil vatandaşımız var, yaralılarımız var. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. 5 ton bir patlayıcıyla yol kontrol noktasına intihar dalışı yapan bir kamyonet, canlı bomba, kendisini ve bombayı patlatmak suretiyle bu olay meydana gelmiştir.'

'Türkiye'nin, her türlü terör örgütüyle mücadelesi kararlılıkla sürecek'

 'Türkiye'nin terörle, bölücü terörle, DAEŞ'le ve her türlü terör örgütüyle mücadelesi kararlılıkla sürecek. Terör mihraklarından memleketi, milleti kurtarmak için elimizden gelen bütün çalışmaları sürdüreceğiz.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Erdoğan: 'Devletimiz terör örgütünü eylem yapamaz hale getirmekte kararlıdır'

Erdoğan: 'Devletimiz terör örgütünü eylem yapamaz hale getirmekte kararlıdır'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Erdoğan, açıklamasında şunları kaydetti:

'Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde, Durak Jandarma Karakolu önündeki kontrol noktasında 10 askerimizin ve 8 sivil vatandaşımızın şehadetine, 27 kişinin de yaralanmasına yol açan menfur terör saldırısını şiddetle kınıyorum.

Bölücü terör örgütü PKK’nın, ülkemize ve milletimize saldırma vazifesi doğrultusunda, insani ve ahlaki tüm değerlerden yoksun eylemlerini yoğunlaştırma arayışı içinde olduğu anlaşılıyor. Ankara’da teröristlerin etkisiz hale getirilmeleriyle önlenen girişimin, İstanbul’da ise 10 vatandaşımızın yaralanmasıyla neticelenen saldırının ardından yapılan Şemdinli eylemi, bunun en açık ifadesidir.

Bölücü örgüt, geçtiğimiz yıl başlattığı çukur eylemlerinin akabinde bölge halkı tarafından adeta tecrit edilmiş, dışlanmıştır. Bunun üzerine örgüt üyeleri, tıpkı FETÖ ve DEAŞ mensupları gibi, sadece kan dökmeyi, can almayı hedefleyen saldırılarla varlıklarını ispata yönelmişlerdir.

Suriye ve Irak’ta hesapları olan karanlık odakların taşeronluğunu yapan bu örgütün eylem teşebbüslerinin büyük bölümü, esasen, halkımızın desteği sayesinde, güvenlik ve istihbarat kuruluşlarımızın gayretleriyle önlenmektedir.

Maalesef, son Şemdinli saldırısında olduğu gibi, önüne geçilemeyen eylemler de yaşanabilmektedir.

Devletimiz, tüm kurumlarıyla, milletimizle el ele vererek, bölücü terör örgütünü eylem yapamaz hale getirmekte kararlıdır. İnsan gücünden teknolojik imkanlara kadar bunun için ne gerekiyorsa seferber ediyoruz.

Devletimizin ve milletimizin bekası için, yurt içinde ve yurt dışında, her türlü siyasi, diplomatik, askeri tedbiri almakta kararlıyız. Kendimizin ve çocuklarımızın daha güvenli, huzurlu, müreffeh geleceği için ödediğimiz bedeller, inşallah boşa gitmeyecektir. Şemdinli'deki menfur saldırıda şehit olan vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum.'

Kılıçdaroğlu: 'İcra makamında olanlar sorumlulukla hareket etmeli'

Kılıçdaroğlu: 'İcra makamında olanlar sorumlulukla hareket etmeli'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, saldırıya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada saldırıyı lanetleyerek, hayatını kaybeden şehitlere Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifa diledi.

Türkiye'de, demokrasiye ve birlikte yaşama iradesine yönelen bu saldırıların asla amacına ulaşamayacağını kaydeden Kılıçdaroğlu, Türkiye Cumhuriyeti'nin milletiyle birlik ve bütünlük içerisinde var olmaya devam edeceğini vurguladı.

Kemal Kılıçdaroğlu, her gün gelen şehit haberleriyle ortaya çıkan acının icra makamında olanların yükümlülüklerini artırdığını belirterek, 'Acıların dinmesi, halkımızın huzura kavuşması için icra makamında olanların basiret ve sorumlulukla hareket etmesi gerekmektedir. Ancak üzülerek ifade etmeliyim ki basiret ve sorumluluk, kendileri tarafından yeterince kavranmış değildir. Yönetenler şikayet eden değil, sorunları çözme makamında olduklarını asla unutmamalıdır.' ifadesini kullandı.

Bahçeli: 'Tezvirleri defedeceğiz, tefrikanın kolunu kanadını kıracağız, işbirlikçi ve ihanet ortaklarının oyununu bozacağız'

Bahçeli: 'Tezvirleri defedeceğiz, tefrikanın kolunu kanadını kıracağız, işbirlikçi ve ihanet ortaklarının oyununu bozacağız'
İçeriğin Devamı Aşağıda

MHP Genel Başkanı Bahçeli de saldırıyla ilgili Twitter hesabı üzerinden açıklamalarda bulundu. 

Muharrem ayının kana bulandığını belirten Bahçeli, 'Türk milleti her gün kötü ve kahredici haberlerle sarsılıyor. Terörizm bir yanda kanımızı kuruturken diğer yanda ocaklar yıkıyor. Bugün Hakkâri Şemdinli’deki Durak Jandarma Karakolu’nun olduğu bölgeye, 5 ton bomba yüklenmiş bir araçla saldıran terörist dehşet saçtı. Ne büyük bir acı. Muharrem ayındayız ve bu ayda savunma maksadıyla yapılanlar dışında her tür savaş, çatışma ve kan dökmek haramdır. Ama caniler ne bilsin. Din düşmanları, insanlığı çiğneyen, vicdanı reddeden, kalplerinde acıma hissiyatı olmayan azılı katiller Muharrem ayını da kana buladılar. Firavun’un mirasçıları, Yezid’in takipçileri, fitne ve bozgunculuğun simgeleri Türkiye’ye saldırıyor, Türklüğün gövdesinde ameliyat yapıyor. Hainlerin yüzü dün gülmedi, bugün de gülmeyecektir' ifadelerini kullandı.

Terörle mücadelede ne gerekiyorsa yapılması gerektiğini vurgulayan MHP lideri Bahçeli, açıklamalarını şöyle sürdürdü: 

'Millet tam bir kenetlenme haliyle namus, şeref ve izzetini savunacaktır. Tezvirleri defedeceğiz, tefrikanın kolunu kanadını kıracağız, işbirlikçi ve ihanet ortaklarının oyununu bozacağız. Ve milletçe eğilmeyeceğiz. Terörle mücadelede ne gerekiyorsa yapılmalı, milli seferberlik ruhuyla bu musibet, bu melanet kökten, tümden, hepten bitirilmelidir. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, silah arkadaşlarına ve aziz milletimize başsağlığı diliyorum. Ayrıca yaralı gazilerimize şifalar niyaz ediyor, hepsine geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, terörizmi lanetliyorum. Daha büyük bir felaket yaşamadan, kayıp bir vatan, kararmış bir istiklal ve istikballe karşılaşmadan artık herkes aklını başına almalıdır.'

HDP: 'Barış ve çözüm konusunda üzerimize düşen her türlü sorumluluğu almaya hazırız'

HDP: 'Barış ve çözüm konusunda üzerimize düşen her türlü sorumluluğu almaya hazırız'

HDP Merkez Yürütme Kurulu'ndan ise yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

'Bugün Şemdinli'de gerçekleşen patlama sonrasında 18 insanımızı yitirdik. Can kayıplarından büyük üzüntü duyuyoruz. Yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına ve ailelerine başsağlığı; yaralılara acil şifalar diliyoruz. Gittikçe derinleşen çatışma ve savaş ortamı her geçen gün yeni acılar yaratmaktadır. Her barış çağrısına, çabasına ve girişimine karşı savaş politikalarını yükselterek, gerginlik ve kutuplaşmayı arttırarak cevap veren siyasi iktidar ortaya çıkan bu acı tablonun en doğrudan sorumlusudur. 

Partimiz, nereden ve kimden gelirse gelsin her türlü şiddete karşıdır ve bu ilkesel duruşundan asla taviz vermemektedir. Yaşanan tüm acılardan ve bu savaşın yarattığı yıkımdan tek çıkış yolu kalıcı barışı bir an önce tesis etmektir. Bir kez daha vurguluyoruz ki, bizler barış ve çözüm konusunda üzerimize düşen her türlü sorumluluğu almaya hazırız. Bu ülkenin insanları bu acıları yaşamayı hak etmiyor. Kalıcı bir barış ortamı için herkes üzerine düşeni yapmalı, sorunlarımızı konuşarak, müzakere ederek çözme yönünde adımlar atılmalıdır.'

Ajanslar, Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Kürtten olsa da evliya sokma sakın avluya

ynsemrebagiban

Kürt terörü bugün 8 yiğidi şehit etti...

gökhan gök

Kürtler sınır dışı edilmeli. +1