Görüş Bildir
Haberler
Güçlü Psikolojisi Olanlar Buraya! İzleyeni Gerim Gerim Geren 25 Psikolojik Film

Güçlü Psikolojisi Olanlar Buraya! İzleyeni Gerim Gerim Geren 25 Psikolojik Film

Adorno
07.11.2021 - 12:00

İzlerken kasvetli ve gerilim dolu bambaşka dünyaların kapılarını açan, artık bitse de rahatlasam diye bekleyeceğiniz filmleri sizin için derledik!

Not: Film açıklamaları için Beyazperde ve Sinemalar.com kaynak olarak kullanılmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Das Experiment (2001)

1. Das Experiment (2001)

Bilim insanları, insanların içgüdüsel dürtülerini ölçebilmek adına bir deney kurgulamaya karar verirler. Deneye göre 8 kişi gardiyan, 12 kişi tutuklu olarak yalancı bir hapishaneye alınırlar. Gardiyanlar, gardiyan rolünü; mahkumlar ise mahkum rolünü oynayacaklardır. Her şey bir oyun olarak başlar ancak durumun gittikçe daha ciddi bir hal almaya başlaması, oraya para için gelen yirmi kişiyi rollerinin içerisine mahkum eder. Artık sahte gardiyanlar gerçek gardiyan gibi davranmaya başlayacaklardır. Bilim insanları ise deneyin kontrolünü tamamen kaybedeceklerdir.

2. Kill List (2011)

2. Kill List (2011)

Elindeki işi yüzüne gözüne bulaştırdıktan sonra yeni görev üstlenen bir tetikçi, üç cinayet için garanti vererek önceki başarısızlığına dair sağlam bir bedel ödeyecektir. Başlangıçta kolay bir iş gibi görünen olay çok geçmeden farklı bir biçimde çözülmeye başlar. Öyle ki katilin kalbi dipsiz karanlıklara doğru yola çıkacaktır. Bedel sözcüğü hiç ummadığı bir anlamda gerçek olacaktır. Hayatını yöneten kişinin kendisinden ziyade çok daha yüksek bir güç ve enerji olduğu artık aşikardır. Duruma teslimiyet ise, elbette kaçınılmazdır.

3. Timecrimes (Los cronocrímenes - 2007)

3. Timecrimes (Los cronocrímenes - 2007)

Hector, eşiyle birlikte yeni evlerine taşındığı gün inanılmaz bir olay yaşar. Elinde dürbünü çevreyi gözetlerken, ormanda çıplak bir kadın görür, çaktırmadan yanına gider fakat bu esnada gizemli bir adam tarafından bıçaklanır.

Aynı adamdan kaçarken garip bir mekana ve mekanda yer alan bir aletin içine sığınır. Fakat bu kaçış onun zamanda geriye gitmesine neden olacaktır. Hector zamanda geriye gidince bir anda 2. Hector durumuna düşer. Eski hayatına devam etmek için orijinalini öldürmesi gerekmektedir. Ancak süreç tekrarlandıkça, Hector’ların sayısı giderek artar.

4. Angel Heart (1987)

4. Angel Heart (1987)

Louis Cypher adlı gizemli bir müşteri, özel dedektif Harry Angel'dan bir adamı bulmasını ister. Verilen ipuçlarını değerlendiren Angel, hedefine doğru ilerledikçe bir takım doğaüstü olaylarla karşılaşır. Dahası, aranan kişiye dair bilgi aldığı herkes vahşice öldürülmektedir. Polisin suçu kendi üzerine atmasından korkan Angel, her şeye rağmen görevini yerine getirmeye çalışacaktır.

5. The Secret in Their Eyes (El secreto de sus ojos - 2009)

5. The Secret in Their Eyes (El secreto de sus ojos - 2009)

Gözlerindeki Sır'da, ülkenin en önemli mahkemelerinden birinde yıllarca sorgu müfettişliği yapan Benjamin Esposito, görevini bırakarak inzivaya çekilmeye karar vermiştir. Bu süreçte, görev yaptığı süre boyunca kendisini oldukça etkileyen bir vakayı kaleme alıp romana çevirmeyi planlamaktadır. Yaklaşık otuz yıl önce işlenen bu vahşi tecavüz ve cinayet vakasıyla ilgili detayları yeniden hatırlamaya başlayan adam, tekrar bu dava üzerinde çalışmaya  başlar. Bu üstü kapanmış suçu aydınlatmaya karar verir. Belge ve bulguları yeniden inceleyebilmek için ilk adım, eski çalıştığı yere geri dönmektir. Esposito için bu süreç adaletin ve vicdan kavramının acı gerçeklerinin su yüzüne çıktığı bir yolculuğa dönüşecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. A Tale of Two Sisters (Janghwa, Hongryeon - 2003)

6. A Tale of Two Sisters (Janghwa, Hongryeon - 2003)

İki kız kardeşin anneleri tuhaf bir biçimde ölür ve bunu takiben de kardeşler hastalanırlar. İyileşene dek de hastanede kalırlar. Tedavileri tamamlandıktan sonra eve dönen kardeşler, babalarının yeni eşi olan Eun-joo isimli üvey anneleriyle anlaşamaz. Zaman zaman üvey annelerinin garip davranışları ve kardeşlerin hastalığının tekrarlaması evde huzursuzluk yaratır. Ayrıca babalarının olaylara tepkisiz kalışı ve labirenti andıran yapısıyla yaşadıkları ev, kızları tedirgin etmeye başlar. Tüm bunlar yetmezmiş gibi bir de doğaüstü olayların meydana gelmesi, gerilimi arttıracaktır.

7. Jacob’s Ladder (1990)

7. Jacob’s Ladder (1990)

Vietnam Savaşı’na katılan Jacob Singer, savaşın ardından evine geri dönüp hayata yeniden adapte olmaya çalışan bir adamdır. Eşi ve çocuğu ile birlikte yaşayan Vietnam gazisi, akıl sağlığını korumakta zorluk çeker. Sık sık halüsinasyon gören Jacob, aklını kaçırdığını düşünmeye başlar. Yaşadıklarına bir türlü anlam veremeyen Jacob, Vietnam'da askerler üzerinde denenen çok güçlü bir uyuşturucunun etkisinde midir? Yoksa Jacob’ın başına gelenler sadece savaş sonrası bunalımı mıdır ya da tahminlerin de ötesinde çok daha korkunç bir durumla mı karşı karşıyadır?

8. Tell No One (Ne le dis à personne - 2006)

8. Tell No One (Ne le dis à personne - 2006)

Margot Beck, sekiz yıl önce gizemli bir cinayete kurban gitmiştir. Yapılan araştırmaların hepsi, bu cinayetin de başka cinayetler ile birlikte aynı seri katilin elinden çıktığını göstermektedir. Katilin her şeyi itiraf etmesine rağmen, Margot’u öldürdüğünü hiçbir şekilde kabul etmemesi, ilk etapta bir soru işareti yaratsa da ceset üzerinde yapılan araştırmalar, tereddütsüz katilin o olduğunu konusunda baskı yaratmaktır.

Aradan geçen sekiz yıla rağmen eşinin  yokluğuna bir türlü alışamayan Alexandre Beck ise Margot’nun boşluğunu işi ile doldurmaya çalışarak, yavan bir hayat sürmektedir. Ama hayatı, yeni cinayetlerle bir kere daha altüst olacaktır. Margot’nun cesedinin bulunduğu yerin yakınlarında iki ceset daha bulunması ile soruşturma yeniden başlayacak ve Alexandre kendisini gerilim dolu bir kovalamacanın içinde bulacaktır...

9. Repulsion (1965)

9. Repulsion (1965)

Londra’da kız kardeşi ile yaşayan Carol’un (Catherine Deneuve) güzelliğinin ve sıradan yaşamının arkasında kimsenin bilmediği takıntılı tiksintileri saklıdır. Özellikle cinselliğe olan tiksintisi kız kardeşinin tatile çıktığı bir zamanda oldukça şiddetli ve şizofrenik bir görünüm kazanır.

Tiksinti, yönetmenin en karakteristik filmlerinden biri. Başrolünde genç bir Catherine Deneuve ile klostrofobik bir karabasan, siyah beyaz bir görsel ustalık gösterisi...

10. Videodrome (1983)

10. Videodrome (1983)

Max Renn, genelde cinsellik içeren, bel altı basit ve ucuz hikayeleri kovalayan bir televizyon yöneticisidir. Rating oranlarını yükseltemek arzusu ile bir çare ararken enteresan bir korsan yayın dikkatini çeker. Videodrome isimli underground yayın, ilk başta gerçek cinayetlere yer veren bir 'snuff' tv havasındadır. Videodrome’u keşfettikçe altüst edici görüntüler, teknolojiye tapınma, sado-mazoşizm ve cinsellik içerikli yayınlar Max’ın profesyonel ilgisinin kişisel merakına yenik düşmesine sebep olur. Çok geçmeden perde arkasındaki garip ve tehlikeli karakterlerle tanışır

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Les Diaboliques (1955)

11. Les Diaboliques (1955)

Michel Delassalle karısına ait olan okulun yöneticiliğini yapmaktadır. Çekilmez bir adam olan Michel karısı dahil herkese zalimce davranmaktadır. Ayrıca Michel’in okuldaki öğretmenlerden biriyle gizli bir ilişkisi vardır. Sevgilisi olan öğretmene de aynı karısına ve diğer insanlara olduğu gibi kötü davranmaktadır. Bir gün bu gizli ilişki açığa çıkar. İki kadının Michel’den başka bir ortak noktaları daha vardır; Michel’e duydukları nefret! İki kadın yaşadıklarının intikamını almak için bir cinayet planı yaparlar. Her şey yolunda gider ancak gizemli bir olay bütün işleri karıştırır ve işin içinden çıkılmaz bir hale sokar.

12. Manhunter (1986)

12. Manhunter (1986)

Will Graham, özel bir vazifelendirmeyle tekrar eski işine geri dönmek durumunda kalmıştır. Kendisi emekli olmuş bir gizli ajandır. Daha önce FBI için hizmetlerde bulunmuş, emekli olmuş, lakin şimdi amansız bir seri katili enselemek için tekrar iş başı yapmıştır. Will Graham, psikopat düşünce tarzını çözme konusundaki yeteneğine ek olarak, daha önce yakaladığı ünlü katil Dr. Hannibal Lecter’ın da yardımıyla Kızıl Ejder olarak bilinen korkunç caninin peşine düşer.

13. Eyes Wide Shut (1999)

13. Eyes Wide Shut (1999)

Bill Harford ve karısı Alice Harford'ın dış dünyaya mutlu bir yansıyan bir evlilikleri vardır. İlişkilerinde her şey yolunda gibi görünmektedir. Bir gün katıldıkları bir davette Alice, başka erkeklerle sohbetlere dalar. Bunu fark eden Bill, hem sinirlenir hem de yaşanan bu duruma tuhaf bir tepki gösterir. Bill, yaşanan o geceden sonra kimliğini cinselliğe emanet edecektir. Oldukça tuhaf düşüncelerle örülü bir cinsellik dünyasına doğru savrulacaktır.

Sinemanın gelmiş geçmiş en büyük ustalarından Stanley Kubrick'in sinemaya veda filmi olan Eyes Wide Shut'ın başrollerinde filmin çekildiği dönemde evli olan Tom Cruise ve Nicole Kidman rol alıyorlar.

14. The Tenant (Le locataire - 1976)

14. The Tenant (Le locataire - 1976)

Trelkovsky, Paris’te yeni bir apartmana taşınır. Kiraladığı dairede kendisinden önce oturmakta olan kiracı Simone, intihara kalkışıp camdan atlamıştır ve komadadır. Simone’yi hastanede ziyaret eden Trelkovsky, kız ölünce onu takıntı haline getirir ve kendini yavaş yavaş önceki kiracısının sürüklendiği intiharın eşiğinde bulmaya başlar.

15. The Innocents (1961)

15. The Innocents (1961)

Deneyimsiz dadı Bayan Giddens, bir papazın kızı olarak yetişmiş, deneyimsiz bir mürebbiyedir. Annesiz babasız kalmış iki kardeş Flora ve Miles’e bakmak için amcaları tarafından tutulur. Zamanla bu yeni yerleştiği evin sırlarını keşfetmeye başlar.

Çocukların eski dadıları Bayan Jessel, bir yıl önce intihar etmiştir ve ilişkisi olduğu uşağın da bu evde öldüğü ortaya çıkar. Bir süre sonra bu iki kişinin hayaletini görmeye başlayan Giddens, onların çocukları ele geçirip yeniden bir araya gelmeyi planladıklarını anladığında çocukları korumak ister. Fakat çocuklar, hayaletleri görmelerine rağmen bunu itiraf etmedikleri için Giddens’ın işi daha da zorlaşır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. The Conversation (1974)

16. The Conversation (1974)

İşinin ehli bir gözetleme uzmanı olan Harry’ye esrarengiz ve güçlü bir işveren tarafından, genç bir çifti takip edip casusluk yapma görevi verilir. Konuşmaları teybe alan Harry, çiftin bir cinayete kurban gideceğinden şüphelenmeye başlar. Bir yandan kendi karmaşık iç dünyası ve münzevi hayatının hastalıklı yönleri; bir yandan geçmişinde yaşadığı kötü deneyimler, Harry’nin elindeki bu işle obsesif bir şekilde içli dışlı olmasına yol açar. Yaptığı işi sorgulamaya başlarken, paranoya onu ele geçirmeye başlar.

17. Hour of the Wolf (Vargtimmen - 1968)

17. Hour of the Wolf (Vargtimmen - 1968)

Borg çifti, sessiz ve sakin bir köyde yaşamlarını sürdürmektedir. Çevresinde bilinen bir ressam olan Johan, evin geçimini sağlamaktadır. Fakat Johan aynı zamanda hafıza kaybı sorunu yaşamaktadır. Bu sorununa ek olarak bir de, gecenin yerini gündüze bıraktığı ve çoğu insanın doğduğu ve öldüğü, kabusların ve korkuların saati olarak da bilinen Kurdun Saati’ne takıntısı vardır. Johan, gecenin yerini gündüze bıraktığı bu saat diliminden önce uyuyamaz.

18. The Wicker Man

18. The Wicker Man

Neil Howie isimli bir dedektif polis İskoçya'daki Summerisle Adası'nda meydana gelen gizemli bir davayı çözmek için bölgeye gider. Bir genç kız esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolmuştur ve Howie onu bulması için görevlendirilmiştir. Adaya vardığında bir sürprizle karşılaşan dedektif, yerli halktan aslında öyle bir kızın asla var olmadığını işitir. Koyu bir pagan inancına sahip olan yerli halk, genç kızın varlığını kabul etmedikçe Neil Howie burada paganizme dair öğrendiği şeylerle birlikte olayların göründüğü gibi olmadığına kanaat getirecek, genç kıza ne olduğunu öğrenebilmek için ada halkına karşı zorlu bir mücadeleye girişecektir.

19. Dead Ringers (1988)

19. Dead Ringers (1988)

Mantle kardeşler, tüm hayatlarını birlikte geçirmiş, aynı mesleği ve mesleklerini birlikte yürütmeyi tercih etmiş çift yumurta ikizleridirler. Aralarındaki en büyük fark ise kadınlara karşı olan tavırlarından ileri gelmektedir. Birisi kadınlara karşı oldukça çekingen ve utangaç; diğer ise yakın ve özenlidir. Bu nedenle kadınları paylaşarak, tek bir kişiymiş gibi davranarak yaşamaktadırlar. Aralarındaki bu mutualist ilişkiyi birinin yaşamaya başlayacağı aşk bozacaktır.

20. Whatever Happened to Baby Jane (1962)

20. Whatever Happened to Baby Jane (1962)

Giderek yaşlanan iki kardeş film aktrisi Hollywood'ta aynı evde beraber yaşamaktadırlar. Jane Hudson, şöhreti çocuk yaşta kazanmış bir film yıldızıdır. Kardeşi Blanche ise şöhretini kardeşine kaptırmış eski bir yıldızdır. Ancak bir süre sonra Jane, sakat kardeşi Blanche'a bakmak zorunda kalmıştır. Baş başa kalan iki kız kardeş tüm nefretlerini, sakladıkları gerçekleri ortaya dökmeye ve birbirlerinden geçmişin hesabını sormaya başlayacaklardır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Blue Velvet (1986)

21. Blue Velvet (1986)

Evinden bir süredir uzak olan Jeffrey Beaumont, babasının geçirdiği kalp krizi üzerine geri döndüğünde, evinin yakınlarında kesilmiş bir kulak bulur. Polisin vakayla yakından ilgilenmemesi üzerine olayı kendisi araştırmaya koyulan Jeffrey, kendisini karmaşık bir dizi olayın içinde bulur. Uyuşturucu bağımlısı psikopat Frank Booth (Dennis Hopper), şarkıcı Dorothy’nin (Isabella Rossellini) küçük oğlunu kadına işkence etmek için kaçırmıştır...

22. The Night of the Hunter (1955)

22. The Night of the Hunter (1955)

Virginia’nın izbe bir yerleşim bölgesinde, iki kişinin öldüğü soygunun faili olarak bir adam idam cezasına çarptırılır. Suçlu bulunmasına rağmen çalınan para ortaya çıkmamıştır, çünkü Ben, tutuklanmadan önce parayı sadece küçük oğlu John’un bildiği bir yere saklamıştır. Para John’un geleceğini garanti altına almak için yerinde beklemektedir. Bu esnada hikayeye ilginç bir rahip çıkagelir. Sağ ve sol kollarında 'SEV' ve 'NEFRET ET' yazılı dövmeler bulunan ve çeşitli suçlar işleyen rahip Powell, Ben Harper’ın hücre arkadaşıdır ve paranın peşindedir. Tüm denemelerine rağmen paranın yerini öğrenemeyen rahip, Ben’in uykusunda sayıkladığı bir cümleden yola çıkarak paraya ulaşmaya çalışacaktır.

23. Don’t Look Now (1973)

23. Don’t Look Now (1973)

İngiliz bir çift, görünmez bir kaza sonucu bir anda çocuklarını kaybederler. Bu olayla burun buruna geldikleri andan itibaren, etrafı dehşet bir panik ve isyan sarar. Her yer kırmızıya bulanır. Mimar olan John, bir kilise restorasyonu için gittiği Venedik’te yaşanan bu acı kaybın yarattığı psikolojik yükü eşinin üzerinden alabilmek için çırpınır durur. Bu süreçte ikili çok başka bir boyutta kesişmeye başlarlar. Bir zaman sonra çocuklarının ölümünden beri ilk kez cinselliği paylaşacak gibidirler ve belki de durum gerçekten öyledir. Öte yandan Venedik’in dar sokaklarında gece vakti cinayetler işlenir. Hayatın bu yüzü ikiliyi ne derece etkileyecektir bilinmez. Cevap, kırmızıda gizlidir. Parlak kırmızı bir yağmurluk, polisin çözemediği seri cinayetleri ve insanoğlunun yazgı diye adlandırdığı karmaşık denklemleri birbirine bağlar...

24. Rosemary’s Baby (1968)

24. Rosemary’s Baby (1968)

Tanınmış bir aktör olmak için çabalayan Guy ve güzeller güzeli karısı Rosemary, yeni hayatlarına başlamak için eski bir binada mütevazi bir daire kiralarlar. Genç çiftin bu yabancı yere alışmalarındaki en büyük yardımcısı üst katlarında oturan yaşlı Castavet çifti olur. Castavet çiftinin 'fazlaca' misafirperver olan tavırları güzel Rosemary'i şüphelere sürüklerken, kocası Guy olan bitenin farkında değildir. Günden güne tedirginleşen ve şüpheleri kocası tarafından önemsenmeyen Rosemary, gördüğü tuhaf ve korkutucu bir rüyayla derinden sarsılır. Rüyasında şeytani bir varlık tarafından tecavüze uğradığını gören kadın gerçek hayatında da hamile kaldığında komşuların gizemi giderek artacaktır.

25. Vertigo (1958)

25. Vertigo (1958)

Bir suçluyu kovalarken çatıdan düşen ortağını kurtaramayan dedektif Scottie Ferguson’da, bu olayın ardından yükseklik korkusu başgösterir. “Vertigo” hastalığına dönüşen bu korku nedeniyle mesleğini bırakıp emekli olan dedektif, eski bir arkadaşı tarafından, ruhsal sağlığından şüphe ettiği eşi Madeleine’ni izlemesi için kiralanır. Scottie de kadını daha yakından izledikçe bir şeylerin yolunda gitmediğini fark eder; dahası kadının intihara meyilli olduğunu düşünmektedir. Artık işleri yoluna koymak için uzaktan takip etmek yetersiz kalacak, durum Scottie’yi kendi korkularıyla da yüzleşeceği bir mücadelenin içerisine sürükleyecektir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
3
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasolini

Çok başarılı bir liste olmuş, teşekkürler