Görüş Bildir
Haberler
Gişede Çakılsa da Kıymeti Daha Sonra Anlaşılan ve Efsane Haline Gelen Filmler

Gişede Çakılsa da Kıymeti Daha Sonra Anlaşılan ve Efsane Haline Gelen Filmler

Penny
15.09.2020 - 12:11

Listede oldukça şaşırtıcı filmler var.

Filmlerin açıklamaları beyazperde.com'dan alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Esaretin Bedeli / The Shawshank Redemption (1994 ‧ Dram/Polisiye)

1. Esaretin Bedeli / The Shawshank Redemption (1994 ‧ Dram/Polisiye)

Yıllardır en iyi filmler listesinin başında olan Esaretin Bedeli çıktığı dönemde pek ilgi görmemişti. 

  • IMDb Puanı: 9,3/10

  • Hasılat: 58,3 milyon dolar

Esaretin Bedeli, Andy ve Red isimli iki mahkumun parmaklıklar ardında kurdukları dünyanın hikayesini anlatıyor. Andy Dufresne, genç ve başarılı bir bankerdir. Karısını ve karısının sevgilisini öldürmek suçundan yargılanır ve ömür boyu hapis cezası alır. Shawsank Hapishanesi'nde dayak, işkence, tecavüz, her türlü durum yaşanmaktadır fakat Andy gene de hayata bağlı ve iyimserdir. Bu tutumu etrafındakileri de etkiler. Andy umutlu bakış açısıyla çevresindeki tüm mahkumları, parmaklıklar arkasında bile özgür bir yaşam olabileceğine inandırır. Andy'nin bu çabalarına ortak olacak bir arkadaşı da olacaktır: Red.Bir Stephen King uyarlaması olan filmde Morgan Freeman ve Tim Robbins başrolde. Film, 1995'te, aralarında en iyi film adaylığı da olmak üzere tam 7 dalda Oscar'a aday gösterildi.

2. Dövüş Kulübü / Fight Club (1999 ‧ Dram/Gerilim)

2. Dövüş Kulübü / Fight Club (1999 ‧ Dram/Gerilim)

Yeraltı edebiyatının usta ismi Chuck Palahniuk'in Dövüş Klübü kitabından sinemaya uyarlanan film şimdi efsane olsa da ilk zamanlarda ilgi görmeyenlerden. 

  • IMDb Puanı: 8,8/10

  • Hasılat: 100,9 milyon dolar

Jack, hayatın sıradanlığına kapılmış bir sigorta memurudur. Uzun bir süredir 'insomnia' yani uykusuzluk hastalığından şikayetçidir. Kendi psikolojik sıkıntılarından kurtulabilmek adına grup terapilerine katılmaktadır. Terapiler esnasında Marla adında bir kızla tanışır. Bir süre sonra da hayatını değiştirecek olan Tyler Durden ile... Durden, Jack'in ulaşmak istediği tüm hedeflere ulaşmış olan bir adamdır ve Jack'i asla hakkında konuşulmaması gereken bir organizasyon olan 'Dövüş Kulübü' ile tanıştıracaktır. David Fincher'ın kısa sürede kült mertebesine erişen filminin popülerliği dillere destan. Filmin başrollerinde de Brad Pitt, Edward Norton ve Helena Bonham Carter gibi ünlü simaları görmek mümkün...

3. Leon: Sevginin Gücü (1994 ‧ Aksiyon/Dram)

3. Leon: Sevginin Gücü (1994 ‧ Aksiyon/Dram)
  • IMDb Puanı: 8,5/10

  • Hasılat: 46,1 milyon dolar

Sevginin Gücü, masum bir kız ve bir katilin hikayesini anlatıyor. Onların birbirlerinden başka kaybedecek hiçbir şeyleri yok. Erkek duygusuzca öldürüyor. Zayıf noktasını sadece 12 yaşındaki bir kız biliyor.12 yaşında New York’ta yaşayan Mathilda, üvey ailesinin yanında sevimsiz bir yaşamı paylaşmaktadır. Babası, iki taraflı oynayan bozulmuş polis için uyuşturucu saklamaktadır. Mathilda’yı kaçıp gitmekten tek alıkoyan küçük erkek kardeşidir. Bir gün, tüm ailesinin katledildiği zaman alışverişte olan Mathilda şans eseri hayatta kalır ve en çok ihtiyacı olduğu sırada Léon’un dairesine saklanarak kendini kurtarır.

4. Donnie Darko / Karanlık Yolculuk (2001 ‧ Bilim Kurgu/Fantastik)

4. Donnie Darko / Karanlık Yolculuk (2001 ‧ Bilim Kurgu/Fantastik)
  • IMDb Puanı: 8/10

  • Hasılat: 4,116,307 dolar

Karanlık Yolculuk, genç bir adamın gizemli macerasını konu ediyor. Yıl 1988… Donnie Darko isimli genç bir gece insan-tavşan karışımı olan bir yaratık tarafından odasından çıkarılıp bir sırra doğru sürüklenir. Yaratık, genç çocuğa 28 gün, 6 saat, 42 dakika, ve 12 saniye sonra dünyanın sonunun geleceğini söylemiştir. Olayın şokunu üzerinden atamayan Donnie, bu büyük sırrın ağırlığı altında, tüm sosyal yaşantısını sonlandırarak bu gizemli tavşanın peşinden gidecektir. Genç yönetmen Richard Kelly'nin henüz ilk uzun metrajı olan bu esrarengiz filmi 2000’li yılların en dikkat çeken yapımları arasında. Donnie Darko özellikle Brokeback Mountain ve Zodiac gibi filmlerle başarılı kariyerini sürdüren Jake Gyllenhaal'ın keşfedilmesinde önemli bir faktör olmuştur.

5. Bıçak Sırtı / Blade Runner (1982 ‧ Bilim Kurgu/Aksiyon)

5. Bıçak Sırtı / Blade Runner (1982 ‧ Bilim Kurgu/Aksiyon)
  • IMDb Puanı: 8,1/10

  • Hasılat: 260,5 milyon dolar

Bıçak Sırtı, çekildiği yıldan çok uzak bir dönemde, 2019 yılında, dünyanın artık distopik bir yaşam alanı haline geldiği bir dönemde geçer. Tyrell gibi devasa üretici firmalar Replikant isimli, dış görünüm olarak insan türünden ayırt edilemeyen robotlar üretmektedirler. Dünya dışı kolonilerin tehlikeli ve illegal işlerinin halledilmesi için kullanılan bu robotlar, Blade Runners isimli özel polisler tarafından yakalanmaktadır. Uzman bir Blade Runner olan Rick Deckard, görevini bıraktığı bir esnada, Los Angeles’a gelen bir grup replikantı yakalamak için verilen son bir görevi kabul eder. Ancak iki milyon insanın yaşadığı bu şehirde görünüm olarak insandan hiçbir farkı bulunmayan bu robotları teşhis etmek hiç kolay olmayacaktır. 

Bilim kurgu türünün üstadı Ridley Scott’ın başyapıtlarından biri olan film, distopik film türünün öncüllerinden biri olmasının yanı sıra bilim kurgu türünün de en önemli örneklerinden biri olarak kabul görür.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Scott Pilgrim vs. the World (2010 ‧ Aksiyon/Komedi)

6. Scott Pilgrim vs. the World (2010 ‧ Aksiyon/Komedi)
  • IMDb Puanı: 7,5/10

  • Hasılat: 48,1 milyon dolar

Güzel, akıllı ve hoş bir kız arkadaş edinmek kolay değildir. Hele ki güzel, akıllı, hoş ancak eski yedi sevgilisini dövmek suretiyle kazanabileceğiniz bir sevgili ise düşman başınadır! Ama gönül bu, her zaman kolaya konmaz. İngiliz oyuncu, senarist ve yönetmen Edgar Wright’ın son çalışması Scott Pilgrim vs. The World’da kahramanımız Scott Pilgrim’in manitacılık kurumuyla gireceği zorlu mücadele gayet eğlenceli. Yaptıkları işlerle komedi dünyasında farklı bir yer edinen iki ismin buluştuğu bu çizgi-roman uyarlaması yılın en merak uyandıran yapımlardan biri.

7. Büyük Lebowski (1998 ‧ Komedi/Suç)

7. Büyük Lebowski (1998 ‧ Komedi/Suç)
  • IMDb Puanı: 8,1/10

  • Hasılat: 46,7 milyon dolar

Büyük Lebowski, muhtemelen Coenlerin kendine has filmografilerinin içerisinde bile ayrı bir yere ve öneme sahip olarak değerlendiriliyor. Bir karışıklık bazen umulmadık olaylara sebep olabilir. Kaldı ki işin içinde para varsa olaya dahil olacak bir sürü insan da çıkar. Jeff Lebowski böyle bir meselenin orta yerinde kalır. Kendisi bir milyoner ile karıştırılır. Milyonerin karısına ait borçlar ödenmemiştir ve bundan sebep kahramanımız gangsterlerden dayak yer ve çok değerli halısı zarar görür. Lebowski, ortadaki bu yanlış anlaşılmayı çözmek zorundadır. Adaşı olan milyonerin malikânesine giderek konuşmak ister.

8. The Rocky Horror Picture Show (1975 ‧ Müzikal/Korku)

8. The Rocky Horror Picture Show (1975 ‧ Müzikal/Korku)
  • IMDb Puanı: 7,4/10

  • Hasılat: 46,7 milyon dolar

Evlenmeye karar vermiş çiftimiz Janet ve Brad, yağmurlu bir gecede yollarını kaybedince kasvetli bir şatoya sığınırlar. Şatonun sahibi ise Transeksüel Gezegeni'nden gelmiş travesti Dr. Frank-N-Furter'dır. 

Tam da o gece Dr., kendisi için Rocky Horror adında bir aşk kölesi yaratma projesini açıklar. İkilinin yaşayacakları çılgınlıklarla dolu o gece, bu mutlu ideal çiftin bastırılmış tüm duygularını ortaya çıkaracaktır.

9. Yurttaş Kane (1941 ‧ Dram/Gizem)

9. Yurttaş Kane (1941 ‧ Dram/Gizem)
  • IMDb Puanı: 8,3/10

  • Hasılat: 46,7 milyon dolar

Yurttaş Kane, ölen bir iş adamının ölmeden önce söylediği bir sözün sırrını açığa çıkarmaya çalışan bir muhabirin hikayesini konu ediyor. Tanınmış iş adamı Charles Foster Kane gösterişli bir hayatın barındırdığı her şeye sahiptir; bolca para, şöhret, prestij ve kadınlar... Fakat ani ölümünün ardından, ölmeden önce söylediği son söz olan “Rosebud” bir giz perdesini doğurur. Yakın çevresindeki kimsenin anlamanı bilmediği bu sözcük Kane’in ölümüne ve yaşamına dair bazı sırların varlığını işaret eder. Bu kelimenin anlamını açığa çıkarmaya çalışan gazeteci Jerry Thompson Foster’ın arkadaşları, ailesi ve iş arkadaşlarıyla röportajlar yapmaya başlar. Bu kişiler Kane hakkında hikayeler anlattıkça gazeteci puzzle’ın parçalarını birleştirmeye başlar. Usta yönetmen Orson Welles’in başyapıtı Yurttaş Kane, sinema tarihinin en önemli kilometre taşlarından biridir.

10. Oz Büyücüsü /The Wizard of Oz (1939 ‧ Fantastik/Müzikal)

10. Oz Büyücüsü /The Wizard of Oz (1939 ‧ Fantastik/Müzikal)
  • IMDb Puanı: 8/10

  • Hasılat: 26.1 milyon dolar

Oz Büyücüsü aslında bir çocuk filmi. Amerikalı yazar L. Frank Baum'un yazdığı kitaptan uyarlanan filmin aslında yetişkinler için de önemli mesajlar içerdiği anlaşılınca filmin de değeri anlaşıldı. 

Oz Büyücüsü, Dorothy Gale'in maceralarını konu ediyor. Kansas’ta kendi halinde bir çiftlikte hayatını sürdüren Dorothy Gale, yaşadığı hayattan mutludur. Bir gün koskoca bir evi beraberinde sürükleyecek bir hortum çiftliği vurur. Dorothy ve Toto, uyandıklarında kendilerini oldukça tuhaf, peri masalından çıkma bir köyün içerisinde bulurlar. Bu esnada ölen lanetli doğu cadısının intikamını almak isteyen lanetli batı cadısı Dorothy’nin peşine düşer. İyi cadı Glinda ise Dorothy’yi korur ve ona Oz Büyücüsü’nden yardım almasını tavsiye eder. Dorothy, beklenmedik bir yolculuğa çıkmak durumundadır. Sinema tarihinin en önemli fantastik yapıtlarından biri olarak kabul edilen The Wizard of Oz’un yönetmen koltuğunda ünlü yönetmen Victor Fleming oturuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Kızgın Boğa / Raging Bull (1980 ‧ Spor/Dram)

11. Kızgın Boğa / Raging Bull (1980 ‧ Spor/Dram)
  • IMDb Puanı: 8,1/10

  • Hasılat: 23.4 milyon dolar

Kızgın Boğa ortasiklet bir boksörün dizginlenemez kariyer hırsının, boksörün hayatına olan etkilerine odaklanıyor. Her zaman en iyisi olmak için kendine zarar verecek derecede korkutucu bir hırs barındıran boksör Jake La Motta, bu agresifliğini sadece ringde rakipleri üzerinde değil; ring dışındaki özel hayatına da taşıyor. Bu nedenle zamanla kariyerini kendi elleriyle un ufak ederken yakın çevresini de yavaş yavaş kaybediyor. 

Bu yükseliş ve düşüş hikayesini, bizlere boksörün kendi sesinden anlatan siyah-beyaz film, usta yönetmen Martin Scorsese imzalı ve özellikle başroldeki Robert De Niro’nun muazzam oyunculuğu daha uzunca yıllar hafızalardan silinmeyecek türden. Usta aktörün bu başarılı performansıyla Akademi Ödülleri’nde Oscar’ı kucakladığını hatırlatalım.

12. Labirent (1986 ‧ Fantastik/Müzikal)

12. Labirent (1986 ‧ Fantastik/Müzikal)
  • IMDb Puanı: 8,1/10

  • Hasılat: 12.9 milyon dolar

On beş yaşındaki genç kız olan Sarah, küçük bir bebek olan erkek kardeşinin kaybolmasını diler. Ahı tutup da küçük Tobey gerçekten de goblinler tarafından kaçırılınca, onu bulmak için maceraya atılmak başa düşer. Yollara düşen genç kız, fantastik bir labirentin göbeğindeki goblin şatosuna ulaşmak ve büyücü kralın esir ettiği kardeşini kurtarmak zorundadır. Bu yolda tuhaf yaratıklar ve sayısız tehlike onu beklemektedir. Birbirinden zor bilmeceler de cabası.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
32
9
5
3
3
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

şimdi nescafe yapıcam.içine eti burçak püsküt bandırcam ve oz büyücüsünü izlicem.

daredevil.

where is my mind :(