Görüş Bildir
Haberler
Gerede'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Gerede'de Ne Yenir?

Gerede'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Gerede'de Ne Yenir?

Müge Kakşi
13.12.2021 - 10:18

Karadeniz Bölgesi'nde bulunan Bolu iline bağlı Gerede ilçesi 1470 metre yükseklikte etrafı ormanlarla kaplı engebeli bir arazi üzerinde bulunmaktadır. Güneydoğuda Kızılcahamam ve Çamlıdere ile, kuzeydoğuda Çerkeş ve Eskipazar, güneybatıda Dörtdivan, kuzeyde Mengen ve batıda Yeniçağa ilçeleriyle çevrili olan Gerede ilçesinin iklimi ise sert, bol yağışlıdır. Kışın 5-6 ay sürdüğü ilçe -25 derecelere kadar düşerken yazları da en serin ilçeler arasında yer almaktadır. Yazları da sıcaklık 25 dereceyi çok fazla geçmemekle birlikte yaz akşamları da bölgede sıcaklık anormal bir şekilde düşmektedir. Marmara ve Karadeniz'i birbirine bağlayan yol üzerinde bulunan Gerede daha çok uğrak bir bölge haline gelmiştir. Tatilcilerin memleketlerine giderken uğradığı gerede de keyifli vakit geçirmek isteyenler gezilecek yerleri merak ediyor. Peki, Gerede'de gezilecek yerler nerelerdir? Gerede'de nereye gidilir? Gerede'de ne yenir? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Soğuk ilçelerimizden biri olan Gerede'de bölgesinde yaşlılar gençliklerinde Temmuz ayına kadar kar yağdığını ve kışın evlerden tünel kazarak çıkabildiklerini anlatmaktadırlar. Gerede'nin kuzeyinde ve güneyinde bulunan dağların belli yüksekliklerinden sonra Gerede yayları ortaya çıkmaktadır. Gerede aynı zamanda uluslararası kayak koşu, bisiklet ve kros yarışmaları için çok uygun orman içi spor alanlarına sahip olmasıyla da bilinmektedir. Özellikle kayak merkezine yakın olan Gerede'de her yıl Mart ayında Türkiye Kayak Federasyonu tarafından düzenlenen ve birçok ülkenin katıldığı yarışmalar da düzenlenmektedir. Antik çağlara kadar uzanan eski bir geçmişe sahip olan Gerede'de birçok ülkeden turistin ağırlandığı ve Kayaklı Koşu milli takımımızın da kamp merkezi haline gelen Arkut Dağı bulunmaktadır. Gerede'de gezilecek yerlere ve Gerede'de neler yenileceğine dair tüm detaylara içeriğimizden ulaşabilirsiniz...

Gerede'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Gerede'de Nereye Gidilir?

Gerede'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Gerede'de Nereye Gidilir?

Keçi Kalesi: İlçeye 5 km uzaklıkta yer alan Keçi Kalesi'nde ilk yerleşenlerin Bitinyalılar olduğu söylenmektedir. Kalenin yapımının 7. ve 13. yüz yılları arasında olduğu söylensede net tarihi bilinmemekle birlikte İpek Yolu'nun da buradan geçtiği öngörülmektedir. 

Çalar Saat Kulesi: Tarihi Han ile aynı yerde bulunan Çalar Saat Kulesi Gerede'de görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor. Kitir Mahallesi'nde bulunan Çalar Saat Kulesi 1882 yılında Ahmet Usta tarafından yaptırılmıştır. 

Kiliseli Tüccarlar Hanı: Yine ilçenin Kitir Mahallesi'nde yer alan Kiliseli Tüccarlar Hanı'nın Bizans Dönemi'nde inşa edildiği bilinmektedir. Ahşap ve beton kullanılan hanın pencerelerinden birinde haç işaretli bir kilit bulunduğu için bir dönem kilise olarak kullanıldığı düşünülmektedir.

Arkut Dağı Kayak Merkezi: Bolu Gerede deyince akla ilk gelen şeylerden biri kayak ve kar oluyor. Gerede merkeze 5 km uzaklıkta bulunan Arkut Dağı Kayak Merkezi 1300 metre rakımda bulunmaktadır. İlçenin belkide en önemli yerlerinden biri olan kayak merkezi aynı zamanda uluslararası çapta da ziyaretçi almaktadır. 

Esentepe Mesire Yeri: Yine Gerede Merkez'e çok yakın olan Esentepe Mesire Yeri aynı zamanda Esentepe Ormanı olarak da bilinmektedir. Doğa ile baş başa olabilceğiniz bu alanda manzaranın ve sessizliğin tadını çıkarabilirsiniz.

Gerede'de Ne Yenir?

Gerede'de Ne Yenir?
  • Tarhana çorbası

  • Tirit

  • Mantar Yemekleri 

  • Et Haşlama

  • Hindi Dolması

  • Kedi Batmaz

  • Etli Makarna

  • Şak Şak Helvası

  • Mıklama

  • Kızarmış Kaz

  • Kapalı Yoğurtlu Pide

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
8
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ali Balaban

Bizim memleketin tanıtımını yapan ilk defa bir site görüyorum :D :D

Ilyas Taşdemir

Memleketimin her yeri güzellikleri yemekleri ile meşhur tam gidip gezilecek yerleri ailecek yaşanılacak yerdir GEREDE