Görüş Bildir
Haberler
Farklı Ülkelerin Mutfaklarından Birbirinden Lezzetli 16 Çikolatalı Tatlı Çeşidi

Farklı Ülkelerin Mutfaklarından Birbirinden Lezzetli 16 Çikolatalı Tatlı Çeşidi

29.08.2021 - 12:30

Çikolata, dünyanın her mutfağında kendine yer edinebilmiş vazgeçilmez bir lezzet. Her ülkenin kendine has bir çikolatalı tatlı çeşidi var. Biz de size en popüler ve en lezzetlilerinden 16 tanesini sunmak istedik. Belki en beğendiğinizi gider

alırsınız veya evde kendiniz yaparsınız. Hatta belki bir gün Masterchef’e katılırsınız da çikolatalı bir şeyler yapmanız gerekir, o zaman buradaki tatlılardan birini şeflere sunarsınız. İşte farklı ülkelerin çikolatalı tatlı çeşitleri…

1. Belçika- Pralin çikolata

1. Belçika- Pralin çikolata

Bitter, beyaz ve sütlü çikolatanın karışımından oluşan pralin çikolata; yuvarlak veya silindir şeklinde servis edilen, yumuşak, lokmalık bir çikolata türü. Tercihe göre içine kahvaltılık gevrek, fındık, fıstık ve çeşitli meyveler de koyulabiliyor.

2. Almanya- Karaorman Pastası

2. Almanya- Karaorman Pastası

Orijinal adı “Schwarzwälder Kirschtorte” olan, ilk olarak 1800’lü yıllarda Almanya’da ortaya çıkan karaorman pastası da çikolatalı başka bir lezzet. Vişne, pandispanya ve çikolata kremasından oluşan pastanın rom içeren türleri de mevcut.

3. Meksika– Champurrado

3. Meksika– Champurrado

Meksika tarzı sıcak çikolata diyebileceğimiz champurrado, klasik sıcak çikolataya göre daha yoğun kıvamlıdır. İçinde mısır hamuru, tarçın, isteğe göre misket limon veya anason olan bu tatlı türü Meksika’nın meşhur Ölüler Günü’nde de bolca tüketilir.

4. Brezilya- Brigadeiro

4. Brezilya- Brigadeiro

Yoğunlaştırılmış süt kullanarak yapılan bu Brezilya tatlısı, sütün yanında bitter kakao ve tereyağı kullanılarak yapılıyor. Oldukça pratik bir şekilde yapılan bu tatlı yokluk dönemlerinde ortaya çıkmış ama tüm Brezilya halkı tarafından çok sevilmiş.

5. Fransa- Sufle

5. Fransa- Sufle

Fransız Mutfağı’nın dünyaya sunduğu eşsiz lezzetlerden biri olan sufle, 1783 yılında ortaya çıkmış. Bu sıcacık ve enfes tatlının adı, Fransızca “souffler” yani “üflemek” kelimesinden türetilmiş.

6. Nijerya- Çikolatalı Puf Puf

6. Nijerya- Çikolatalı Puf Puf

Birazcık bizim lokmaya benzeyen, yağda kızartılmış hamurun çikolatayla buluşmuş hali diyebileceğimiz bir atıştırmalık. Çikolata sosu ve pudra şekeriyle de muazzam bir hal alıyormuş. Çikolatalı puf puf, Afrika’nın en popüler atıştırmalığı olarak da biliniyor.

7. Polonya- Çikolatalı Babka

7. Polonya- Çikolatalı Babka

Çikolatalı ekmek olarak da bilinen bu tatlı, ABD’de oldukça popüler olsa da Polonya’da yıllardır severek yenilen geleneksel bir tatlı türüymüş.

8. Japonya- Nama

8. Japonya- Nama

Yedikten sonra “Japon yapıyor abi” diyebileceğiniz; bitter çikolata, krema, kakao ve tereyağından oluşan mükemmel bir lezzet.

9. İtalya- Tiramisu

9. İtalya- Tiramisu

Böyle bir listede tiramisu olmazsa olmazdı herhalde. Mascarpone peyniri ve çikolatanın buluşmasından oluşan bu tatlı yiyeni “alıp götürür”. Zaten tiramisu Fransızca, “al götür beni” anlamına da gelmektedir. Tiramisu İtalyan olsa da isminin Fransızcadan geldiği düşülüyor.

10. ABD – Brownie

10. ABD – Brownie

Küçük, yapışkan, kekimsi kurabiye anlamına gelen brownie, dondurmayla veya çikolata sosuyla ayrı bir güzel oluyor. Gerçi sade hali bile damaklarda bayram havası estirmeye yetiyor. Olsa da yesek…

11. Güney Afrika – Malva Pudingi

11. Güney Afrika – Malva Pudingi

Malva pudingi aslında özünde kayısı olan bir puding çeşidi. Ancak çikolatayla çok yakın bir ilişkisi de bulunuyor. Güney Afrikalılar dünya mutfağına sundukları bu benzersiz tatlılarını genellikle çikolata sosuyla sunmayı tercih ediyorlar.

12. Kanada- Nanaimo Bar

12. Kanada- Nanaimo Bar

En alt katmanı gofret, üzeri krema, en üstü de enfes çikolata kaplaması… Tarifi bile adeta reklam cümlelerinden oluşan Nanaimo bar, Kanada’nın dünyaya sunduğu, yiyenlerde bağımlılık yapan bir tatlı…

13. İsveç- Kladdkaka

13. İsveç- Kladdkaka

İsveç usülü çikolatalı kek kladdkaka, içi yumuşak ve dışı çıtır çıtır olan oldukça pratik bir tatlı. Üzerine vanilya, damla çikolata ve pudra şekeri eklenerek farklı şekillerde servis edildiğini de görebilirsiniz.

14. Jamaika- Romlu Çikolatalı Kek

14. Jamaika- Romlu Çikolatalı Kek

Bol çikolatalı, oldukça fantastik bir lezzet olan romlu çikolatalı kek, bol çikolatasına rağmen boğmayan, yedikçe yiyesiniz gelen bir tatlı türü.

15. Avustralya– Lamington Kek

15. Avustralya– Lamington Kek

Lamington kek, bayat kekin yenilebilir hale getirilebilir hale gelmesinden ortaya çıkmış, yokluğun var ettiği bir tatlı türüymüş aslında. Kek parçalarının, çikolatalı özel bir sosa batırılmasıyla ortaya çıkan Lamington kek bugün Avustralya’da oldukça popüler.

16. Türkiye– Mozaik pasta

16. Türkiye– Mozaik pasta

Listede ülkemizi çok sevdiğimiz petibör bisküviyi yine çok sevdiğimiz çikolatayla en güzel şekilde buluşturan mozaik pasta temsil ediyor. Yapımı oldukça kolay, lokmalık da servis edilebilen, annelerimizin en bir güzel yaptığı mozaik pastayı sevmeyen yoktur herhalde?

Kaynak

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
43
28
7
3
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gizem Yenikler

Okurken insanın canı çekiyor.

tontikke

Mozaik pasta hayatımda cheescake türlerinden sonraki en berbat lezzet

cagcak

mozaik pasta fakirin seküler lezzetidir