Görüş Bildir
Haberler
Eski Çağlarda Çeşitli Ülke Vatandaşlarının Ödemekle Yükümlü Oldukları 10 Tuhaf Vergi Çeşiti

etiket Eski Çağlarda Çeşitli Ülke Vatandaşlarının Ödemekle Yükümlü Oldukları 10 Tuhaf Vergi Çeşiti

Lunami
15.03.2022 - 12:00

Tarihte ne vergiler vardı ne vergiler... Duvar kağıtlarından pencerelere, oyun kartlarından muma işte duyduğunuzda aklınızda binlerce soru yaratacak o vergiler. 🤔🧐

İçeriğin Devamı Aşağıda

Özgürlük vergisi

Özgürlük vergisi

Günümüzden oldukça eski zamanlarda kölelik vardı. Antik Roma’da da oldukça yaygın olarak görülen bu durum köle bireylerin hayatlarının sonuna kadar taşımalarına gerek duyulmayan bir konuydu. Bu ise özgürlük adı verilen bir vergi türü ile sağlanmaktaydı. Köle olan bireyler belirli bir bedel karşılığında bu statülerini bırakabiliyorlardı. Ancak kölelikten azat olan bireyleri elde ettikleri özgürlükleri için vergilendirilmek bekliyordu…

İdrar vergisi

İdrar vergisi

Eski çağlarda idrar ile halledilen birçok iş vardı. Temizlik bunlardan sadece bir tanesi olsa da idrarın içindeki amonyağı hafife almayın deriz! İdrar vergisi milattan sonraki ilk yıllarda Roma imparatorunun koyduğu bir vergilendirmeydi. Roma’da halka açık olan tuvaletlerde idrar toplayan insanlardan alınan bir vergiydi.

Bekarlık vergisi

Bekarlık vergisi

Kim demiş bekarlık sultanlıktır diye? Roma'da denmediği kesin! Zira Antik Roma’da otuz sekiz yaşından büyük olan erkek bireyler için bir vergi bulunmaktaydı. Sadece bu da değil bu vergilendirmeyi ortaya koyan ilk Roma imparatoru Augustus üç veya daha fazla çocuğu olan aileleri ödüllendirmiştir.

Pencere vergisi

Pencere vergisi

Pencerenin bir servet göstergesi olarak görüleceği kimin aklına gelirdi ki! 1696’lı yılların İngiltere'sinde bu durum böyleydi. Yani ne kadar fazla ve büyük pencereli bir eve sahipseniz o kadar zengin olarak görülebilirdiniz. Teoride oldukça makul kabul gören bu gösterge uygulamada o kadar da mantıklı değildi.

Nedeni ise bu verginin yürürlüğe girmesinin ardından pencerelerinden vergi alınmasın diye bireyler pencerelerini çeşitli yollarla kapatmaya çalıştılar. Ancak pencerelerin kapanması beraberinde sağlık sorunlarını getirdiğinden bu vergilendirme 1851 senesinde yürürlükten kaldırıldı.

Korkaklık vergisi

Korkaklık vergisi

İsimlendirmesi biraz ağır gibi görünen bu vergilendirme Orta çağda yaşayan ve savaşa katılmayı istemeyen şövalyelerden alınan bir vergiydi. Bu vergiyi ödeyen bir şövalye belirlenen bir savaştaki askerlik hizmetini yapmama hakkına sahip oluyordu. Bu vergilendirme yaklaşık 1199 ve 1216 yılları arasında süregelen bir vergi olmuştur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Duvar kağıdı vergisi

Duvar kağıdı vergisi

Duvar kağıdına da vergi koymazsın diyenlerdensen merak etme biz de aynı tepkiyi verdik... Ama İngiltere birçok ilginç vergilendirmesiyle baskılı duvar kağıdına da el atarak ona da vergi koymuş. Ee sonuç birçoğumuzun tahmini üzerine insanların baskılı duvar kağıdı kullanmak yerine baskısız duvar kağıtlarının kullanılmasıyla hallolmuş.

İkinci koca vergisi

İkinci koca vergisi

İkinci koca vergisinin ismi biraz kaba olsa da gerçekten adını yansıtan bir vergi! Bunun nedeni ise on dördüncü yüzyıl İspanya'sında birçok kadın ikinci bir evlilik yapmasından kaynaklanmaktadır. Oldukça absürt olan bu vergi ikinci kere nikah masasına oturan kadınlardan alınıyordu.

Oyun kartı vergisi

Oyun kartı vergisi

Evet evet, yanlış duymadınız kartlarla oynanan oyunlara da vergi koymuşlar... On altıncı yüzyılın başına gelindiğinde ortaya çıkan bu vergi neredeyse yirminci yüzyılın ikinci yarısına kadar yürürlükte olmaya devam etmiş. Ee tabi millet durur mu, sahte oyun kartları çıkartmışlar ve oyunlarını oynamaya devam etmişler. 😂

Mum vergisi

Mum vergisi

Muma da vergi koyulur mu demeyin çünkü bu vergi evlerinde mum yapan insanlardan alınan bir vergiydi. Maksat ekonomiye katkı olsun deyip 1789 yılında bireylerin yaptıkları mumların vergisini ödemedikleri sürece mum yapmaları bir yasak haline geldi. İngiltere'nin 1831 yılında bu vergiyi kaldırmasının ardından muma hasret kalınmasından olsa gerek mumlara olan ilgi hızlı bir şekilde yükselişe geçmişti.

Pudra vergisi

Pudra vergisi

İngiltere'de takılan perukların daha beyaz görünmesi ve daha güzel kokmasını sağlamak amacıyla pudra kullanılırdı. Ancak bu durum 1795 yılında yürürlüğe konulan pudra vergisiyle bir son buldu desek yeridir. Pudra kullanılmamasının  üzerine peruklara olan ilginin azalması da beraberinde getirerek peruk modasının son bulmasını sağladı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
4
4
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
jamiryuu

Bi "sikme-sikilme" vergisi eksik :)

keremagaoglu39

Burdan yeni vergilendirmeler çıkar.