Görüş Bildir
Haberler
Erdoğan, Alman Komedyen Jan Böhmermann'dan Şikayetçi Oldu

etiket Erdoğan, Alman Komedyen Jan Böhmermann'dan Şikayetçi Oldu

ATKN
11.04.2016 - 14:05 Son Güncelleme: 11.04.2016 - 14:06

Türkiye, Almanya'nın kamu kanalı ZDF'teki programında Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında okuduğu 'satirik şiir' (Schmähgedicht) nedeniyle Alman komedyen Jan Böhmermann'ın hakim karşısına çıkması için ilk resmi adımı attı ve komedyenin yargılanması için Almanya’ya resmi başvuruda bulundu. Mainz Başsavcılığı da Erdoğan'ın avukatlarının Böhmermann hakkında suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. Öte yandan Böhmermann'a Alman mizahçılardan destek açıklamaları geldi. 'Ergen' gibi davranmakla da eleştirilen Böhmermann'a en ilginç destek ise 'Erdoğan lütfen benden de davacı ol' adlı bir şarkı yayınlayan komedyen Dieter Hallervorden'den geldi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

DW'nin haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ilişkin satirik şiiri nedeniyle, Türkiye’nin Alman komedyen Jan Böhmermann’ın yargılanmasını talep etmesi Berlin’de tartışmaları alevlendirdi. Alman hükümeti, bu talebin titizlikle incelenerek, önümüzdeki günlerde karar verileceğini duyurdu.

Kalın: 'Takip edeceğiz'

Kalın: 'Takip edeceğiz'

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, bu konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Bundan sonrası Alman makamlarının yürüteceği, Alman hukuk sistemi çerçevesinde ilerleyecek bir süreçtir. Ama şunun altını çizmek isteriz, bir ülkenin Cumhurbaşkanına ve bir halkı hedef alarak, bu tür hakaret içeren, galiz ifadelerle yapılan saldırıların ifade ve basın özgürlüğüyle hiçbir ilgisi yoktur. Dünyanın her yerinde bu hakarettir, bir suçtur. Bununla ilgili de Alman makamları süreci takip ediyor, biz de yakından takip edeceğiz.”

İçeriğin Devamı Aşağıda

Soruşturma başlatılmıştı

Soruşturma başlatılmıştı

Jan Böhmermann

ZDF kanalının bulunduğu Mainz kentindeki savcılık, geçen hafta Alman Ceza Yasası'nın 103'üncü maddesi uyarınca Böhmermann hakkında 'yabancı devlet adamına hakaret etmek' iddiasıyla soruşturma başlatmıştı.

Erdoğan, Böhmermann'dan şikayetçi oldu

Öte yandan Mainz başsavcılığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatlarının Böhmermann hakkında suç duyurusunda bulunduğunu da açıkladı. 

Davanın açılabilmesi için mağdurun şikâyetçi olması ve Alman hükümetinin de yabancı devlet adamı olması sebebiyle dava açılmasına onay vermesi gerekiyor.

Böhmermann suçlu bulunması durumunda 3 yıla kadar hapis ya da para cezasına çarptırılabilir. 

Alman televizyonlarındaki siyasi komedi programlarında, bazen diğer ülkelerin liderleri de hicvediliyor. Ancak son yıllarda başka bir ülke liderinin Almanya’ya bu konuda şikayette bulunduğu bilinmiyor. 

Konuyu DW Türkçe’ye değerlendiren medya hukuku konusunda uzman olan avukat Dr. Ansgar Koreng, Ankara’nın Böhmermann hakkında dava açılması isteğinin “meşru” olduğunu söyledi. Avukat Koreng, Erdoğan'ın şikayetiyle ilgili Alman hükümetinin adlî kovuşturma başlatılmasına onay vermesi halinde. Almanya'daki Türklerin suç duyurusunda bulunmasının da bir işe yaramayacağını ifade etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

ZDF: Program devam edecek

ZDF: Program devam edecek

Böhmermann'ın Erdoğan'la ilgili hakaret içeren şiirinin yer aldığı video, ZDF yönetimi tarafından internetteki arşivden silinmişti. Yapılan açıklamada da şiirin yayıncılık ilkeleri ile bağdaşmadığı için internetten silindiği belirtilmişti.

BBC Türkçe Servisi'nden Hülya Topcu'nun haberine göre ZDF yönetimi son açıklamasında ise Böhmermann'ın 'Neo Magazin Royale' adlı programının devam edeceğini vurgulayarak, Böhmermann'a destek verdi.

Varoufakis'ten destek

Varoufakis'ten destek

Böhmermann kamuoyundaki tartışmalardan uzak dururken, kendisine destek verenler açıklama yapıyor.

Yunanistan eski Maliye Bakanı Yannis Varoufakis bir zamanlar kendisini de mizah programına taşıyan Böhmermann'a destek çıktı. Varoufakis Twitter hesabından, 'Avrupa önce Türkiye ile mülteci uzlaşmasına giderek ruhunu kaybetti. Şimdi ise mizah anlayışını kaybediyor. Böhmermann'dan elinizi çekin' mesajını paylaştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Erdoğan lütfen benden de davacı ol"

"Erdoğan lütfen benden de davacı ol"

Dieter Hallervorden

Onlarca dergi ve gazeteyi bünyesinde barındıran Axel-Springer Yayınevi yöneticisi Mathias Döpfner ve kabare sanatçısı Dieter Hallervorden de Böhmermann'a destek veren isimler arasında.

Hallervorden Facebook sayfasında paylaştığı, 'Erdoğan lütfen benden de davacı ol' başlıklı şarkıda hem Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, hem de Almanya Başbakanı Merkel'i eleştirdi.

Şarkıda Erdoğan’ın verdiği tepkilerle söz konusu programları meşhur ettiğine dikkat çeken Hallervorden, “Erdoğan, Erdoğan beni de meşhur et. Sinirlen ve bana da dava aç. Sen büyük bir reklam adamısın. Benim şarkımı da meşhur et” diye sesleniyor.

Ancak Alman medyasında Böhmermann hakaret içeren sözcüklere yer verdiği için şiiri 'çirkin' diye nitelendirerek eleştirenler de var.

Örneğin Frankfurter Allgemeine Zeitung konuyla ilgili yorumunda, 'Erdoğan mizah programında gayet iyi gerekçelerle eleştirilebilir. Ancak onu‚ sodomist diye nitelendirmek, mizah değil, ancak bir ergenin yapacağı iştir' görüşüne yer verdi.

Ajanslar, BBC Türkçe ve Deutsche Welle Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
384
173
133
30
17
10
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
kartacali

tayyip olunca hemen bizim ülkeden birini eleştiriyor vs diye milliyetcilege oynayan çok zeki troller ''ke-mal'' espirisini yapmaktan da geri durmazlar bunla... Devamını Gör

kartacali

ak-it bu ülkeden mı saydın?? ak-it dedigin arap yamamasıdır baş yazarları sudiarabistanda viyagradan ölen insan artıgıdır bunu türk mü zannediyordunuz....tay... Devamını Gör

m.m.demir

RTE' yi zerre sevmem ama başka ülkeden hödüğün biride çıkıp TV' den benim ülkemin Cumhurbaşkanı' na hakaret edemez

Yiğit1903

rte yi zerre sevmesen umrunda olmazdı klasik mhp tabanı sizin sayenizde akp buralarda zaten

Dex Dex

AKP çocuklarının gelip , '' Ne olursa olsun benim ülkemin Cumhurbaşkanına gavur laf edemez '' temalı konuşmalarına bakmayın . Bunların derdi sahiplerini koru... Devamını Gör

Andy Dufresne

provokatör bugunluk görevini yaptın aferin.