Görüş Bildir
Haberler
Erasmus'u Litvanya'da Yapmak İçin 20 Neden

Erasmus'u Litvanya'da Yapmak İçin 20 Neden

ORHUN TÜRKER
16.02.2015 - 11:15 Son Güncelleme: 16.02.2015 - 18:14

1. Hibe Miktarı

1. Hibe Miktarı

3. Ülke grubunda yer alan Litvanya 300 Euroluk hibeye (aylık) sahip. 2015 başında EURO ya geçiş yapmasına karşın, fiyatlar üzerinde pek bir etkisi olmadı. Tabi küsüratlı litas fiyatları yukarıya çekildi.

Bir Erasmus öğrencisi için gelen hibe miktarı asla yetmeyecektir. Sürekli değişen Euro endeksi bize tam olarak fiyat verme lüksü sunmasa da, fiyatlar ile ilgili bilgilendirmeyi aşağıda ki maddelerden birinde bahsedeceğim.

Hibe ile birlikte devletten gelen burs/kredi'niz var ise geçiminiz daha da rahatlıyor tabi ki. Evden para istemek durumunda kalabilirsiniz yinede. Tabi hibenin yetip yetmemesi sizin alışkanlıklarınıza da bağlı oluyor burada.  Alkol,sigara ve çeşitli sürekli-bağımlılık halinde bulunduğunuz ürünler fiyatların ucuz olması sebebi ile size daha çok harcatıyor. Bu nedenle bağımlı olduğunuz alışkanlıklarınızın elinizde kalan hibe miktarını etkilediğini söylemeden geçemeyiz.

Kısaca hibe miktarı Litvanya'da ''geçinmeye'' yetecek düzeyde denilebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Doğa Güzellikleri

2. Doğa Güzellikleri

Litvanya yeşil bir cennet. Bizim ülkemiz kadar olmasa da, Litvanya'da ağaçlara çok saygı duyuluyor. Bırakın üzerine AVM yapmayı, ATM bile koymamışlar bir tanesini kesip. Bu konuda benzer noktalarımız var Litvanya ile. 

Her şehirde fazlasıyla yeşil alan bulabilirsiniz. BBQ etkinlikleriniz için harika alanlar var. Şehirle iç içe yeşil alanlar, zaten hiç olmayan şehir trafiğinden veya stresinden sizi uzaklaştıracaktır.

Ülkede bir çok doğal göl bulunmakta , suni göle pek ihtiyaç duyulmamış. Aynı şekilde, dereler tepelerde doğa güzellikleri arasında sayılabilecek kıvamdadır

3. Doğal Güzellikleri

3. Doğal Güzellikleri
www.facebook.com

Litvanya doğal güzellikleriyle de tam bir cennet. Bu başlığı testosteron seviyemin yüksekliğinden ötürü değil, gidince normal bir gün içinde hiç bir özel bir sebep olmadan görebileceğiniz iyi bakımlı güzel insanlardan ötürü yazdım. İlk gittiğinizde dikkatinizi çeken bir şeyde bu olacaktır. 

Sabah acıktınız ve markete gitmeye karar verdiniz , ve altınıza eşofmanınızı çektiniz ve yola çıktınız. Markete yöneldiğiniz anda karşınıza sarışın mavi-yeşil gözlü veya buğday tenli , nadiren esmer ve fiziken de ideal-insan sıfatına uygun kız/erkek'ler görebilmeniz çok olası. 

Tabi bunların yanında sigara isteyen yaşlı ve evsiz insanları görmenizde çok olası.

4. Tarihi Güzellikleri

4. Tarihi Güzellikleri

Başkent Vilnius'a yakın bir mesafede olan bu kale, Trakai kalesidir. Tarih boyunca talihsiz olaylar ile karşılaşmış olsa da, Litvanya'da tarihi olarak bir çok mimari eseri görebilrsiniz.

5. Gezi

5. Gezi

Litvanya, olanakları iyi kullandığınız taktirde Avrupa gezileriniz için güzel bir para biriktirme imkanı sağlıyor. Vilnius üzerinden direkt uçuşlar ile avrupayı tek seferde değil, 2-3 seferde turlayabilirsiniz. Böylece daha az yorulmuş olacaksınız. Baltık denizine olan kıyısı ile gemi seferleri, orta avrupada oluşu sebebi ile çevre güzel ülkelere gidiş ve havaalanı ile de uzak seferler için harika bir stratejik konumda !

6. Vilnius'a Direkt Seferler

6. Vilnius'a Direkt Seferler

Eskiden Erasmus öğrencileri, Riga'da inerek Litvanya'ya geçiş yaparlardı. Artık öyle bir durum kalmadı. THY'nin direkt seferleri başlayınca bu hafif sıkıntılı durum da ortadan kalkmış oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Alkol

7. Alkol
www.geroalausparduotuve.lt

Litvanya'da alkol sudan ucuz desek, muhtemelen gidecek arkadaşlar için hayal kırıklığı yaratmış olacağım.

Ucuz alkol yok değil var. Evet Türkiye'ye göre daha ucuz hemde çok ucuz ama sudan ucuz değil. Denemeniz için tavsiyem : 999 ve Pure Brendy !

Fotoğrafın altında ki linkten alkol fiyatlarının güncel listesini kontrol edebilirsiniz.

8. Ucuz internet ve telefon hatları

8. Ucuz internet ve telefon hatları

Litvanya'da bir dönem boyu internete sahip olmak için çok düşük bir miktar para ödüyorduk. 70 litas gibi bir ücreti vardı ve TTnet'e küfretme derdi olmaksızın her daim hızlı bir internetimiz vardır. 

Telefon hatlarına gelince, onlarda hemen AVM lerin içersinden satın alabiliyor ve ciddi miktarda ucuza konuşup , mesajlaşıp , internete girebiliyorsunuz. 

Örneğin ; 1200 SMS/1000 Dakika ve 1 GB internet sadece 3 euro !

9. Taksiler çok ucuz

9. Taksiler çok ucuz

Soğuk kış günlerinde yürümektense, gideceğiniz yere kadar taksiye doluşup cüzzi bir miktar ödeyeceksiniz !

10. İkinci El

10. İkinci El

İkinci el ,Litvanya'da çok olağan şekilde karşılanan ve her şehirde bolca bulabileceğiniz mağazaları olan bir sektördür. 

Armani , Tommy , H&M , Adidas , Nike vs. bu markaların ikinci ellerini temiz bir şekilde bulabilirsiniz. Beden sıkıntısı oluyor bazen ama şansa işte.. Fotoğraftaki H&M Bluz 4 Litas yani 2.5-3 lira civarındaydı.

11. Gece Hayatı

11. Gece Hayatı

Bu konuda konuşmak pek bir yersiz ama gece hayatı çok canlı. Canlılık şehirlere göre değişiyor. Şöyle ki ;

-Vilnius

-Kaunas

-Klaipeda

-Siauliai, geriye kalan şehir veya bölgelerin gece hayatları ile ilgili pek bilgiye sahip olmayışımın nedeni, muhtemelen gece hayatının pek olmayışı ile ilgilidir.

Konuyu biraz daha açıcak olursak, gece kulüpleri rahat bir havaya sahip. Kızlara asılan erkekten çok erkeklere asılan kızlar var desem, abartıyorsun diceksiniz. Ki öyle evet. Bu ülkede de kızlar teklif etmiyor arkadaşlar. Tabi arada istisnalar oluyor. Hem kız hem erkek arkadaşlarımız için söylüyorum, Litvanya'da gece hayatı sizi rahatsız etmeyecek boyutta eğlenceli ve ucuzdur. Bazen sadece giriş ücreti ödersiniz, içeride içecekler (bira vs.) ücretsiz olur. Ama içkiler ucuz oluyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

12. Güvenli ve Huzurlu

12. Güvenli ve Huzurlu

Litvanya gayet sakin ve güvenli bir yerdir. Olay olduğunu göremedik biz. Günlük gazetelerini okursanız eğer zaten tek sıkıntılarının kaldırım taşları dizmek vs gibi bizimkine göre çok daha hafif sıkıntılar olduğunu anlayacaksınızdır. Litvanya Cumhurbaşkanı yapılan yerel seçimler sonucunda, %51.6'lık katılımda, %68.18 oy ile seçimi kazandı. Ülkenin yarısı katılmış seçime yani yaklaşık 1.600.000 kişi ve bunların %70i aynı cumhurbaşkanına oy vermiştir. Ortada bir siyasi çatışma, etnik grup karmaşası vs hiç bir şey yok.. Aman nazar değmesin..

13. İlginç Plakalar

13. İlginç Plakalar

Ben plakalara bakmayı severim, memleketim 55 den farklı şeyler görmek hoşuma gitmişti. Sonradan farkettim ki ; FAK , BOK , S*K gibi plakaları da mevcut bu ülkenin. Bazen eğlenceli oluyor. Kişisel algılamamak gerek.

14. İlginç Özel Günleri

14. İlginç Özel Günleri

İşte karşınızda pankek günü. Ülkede böyle ilginç günler var. Gerçi bizde aşure falan yapıyoruz ama.. Şenlikli kutlamalı olmuyor bizimkiler. Bir bakıma nevruz gibi, kermes gibi... Değişik geldi bana , o gün resmi tatil ilan ediliyor ve alanlarda eğlence oluyor pankek ve sıcak bira ikram ediliyor..

15. Değişik Tatlar

15. Değişik Tatlar

Solda gördüğünüz, Saltibarsciai soğuk bir çorba türüdür. Lezizdir !

Sağda gördüğünüz AngryDog ise yakan bir votka kokteylidir. Eşsizdir !

Ve bunun gibi bir çok farklı yemeği vardır. Domuz etine karşı hassasiyetiniz var ise , mutlaka mentorunuzdan bilgi alınız yemekler ile ilgili.

16. Donmuş bir gölün üzerinde yürüme imkanı

16. Donmuş bir gölün üzerinde yürüme imkanı

Litvanya dedik doğası dedik e tabi soğuğu da adamı yarar yarar. Çok abartmaya gerek yok termal bir içlik ile her türlü soğuğun üstesinden gelebiliyor insan. 

Donan gölün üzerinde yürümek ilk önce biraz cesaret istiyor. sonra alışıyor insan...

İçeriğin Devamı Aşağıda

17. Katolik olmak

17. Katolik olmak

Gidince katolik olmak için değil de, nüfusunun %80'inin Katolik olduğu bu ülkede farklı bir kültürü, ortodokslardan daha farklı ele alıyor olmaları açısından öğrenilecek çok şey var. 

Özel bir enstitünün araştırmasına göre ; Baltık ülkeleri arasında ''en çok inanan'' ülke Litvanya'dır. Dinlerini diğer ülkelere göre daha muhafazakar yaşarlar diyebiliriz. Bu nedenle '' Katolik olmak tabirini daha çok anlamlandırabilirsiniz.

18. Kendini belli eder

18. Kendini belli eder

Türk her yerde kendini belli eder arkadaş !

Litvanya' diğer 3.Ülke Gruplarına göre en çok Türk Erasmus Öğrencisi kabul eden ülkelerin başını çekmektedir. Litvanya'da meeting partylerde muhtemelen her dönem karşılaşılan, klasik bir tablodur bu.

19. Dersler

19. Dersler

E tabi bir yandan eğitim amaçlı bir program Erasmus. Erasmus'u litvanyada İngilizce olarak yapmak, Portakal Türkiye'de yetişir diyip , Rize'de portakal yetiştirmeye çalışmak gibi oluyor.

Evet portakal yetişiyor ama nasıl yetişiyor. Şöyle ki ;

Litvanya 92 senesinde bağımsızlığını ilan etmiş bir ülkedir. Ülkede genç kesim 7 yaşından itibaren ingilizce eğitim almakta ve 8 yaşında konuşabilmekte ingilizceyi. Fakat gel gelelim öğretmenlere. Öğretmenlerin bir kısmı İngilizce bilmemekte. Bu yüzden dersler de rahat işlenmekte, hatta işlenmemekte. Fakat ben biliyorum ki bazı dersler gerçekten zorlayıcı olabiliyor. Ama ne olursa olsun, dersler çok eğlenceli geçiyor. Bir Danimarka veya İsveç'te akıcı bir ingilizceye sahip olmak gerekirken, Litvanya'da bu durum değişiyor..

20. Litvanya Yolcuları

20. Litvanya Yolcuları
www.facebook.com

2011 yılından beri Facebook üzerinden, Litvanya'ya gidecek olan veya gidip de sıkıntısı olan arkadaşlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Litvanya Yolcuları şuana kadar Litvanya'da Erasmus yapacak olan öğrenciler için kurulmuş en geniş kapsamlı topluluktur. Hepinize şimdiden iyi yolculuklar , aramıza bekleriz !

https://www.facebook.com/groups/litvanya.yolculari/

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
120
41
12
5
4
3
2