Görüş Bildir
Haberler
Eğitimciler Endişeli: Yeni Sistem Yoksul Çocukları Kalitesiz Bir Eğitime Sürüklüyor

etiket Eğitimciler Endişeli: Yeni Sistem Yoksul Çocukları Kalitesiz Bir Eğitime Sürüklüyor

Yasin Arslan
06.11.2017 - 14:21 Son Güncelleme: 06.11.2017 - 17:41

TEOG'un yerine getirilen yeni sistem tartışmaları da beraberinde getirdi. İsteyen öğrencinin sınava gireceği isteyen öğrencinin ise ikametgah ettiği bölgedeki en yakın liseye gideceği sistemde uzmanlar, okullar arasındaki kalite farkının çok fazla olduğunu belirtiyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yapacağı sınavda ise öğrencilerin sadece yüzde 10'unun 'seçilmiş' okullara yerleşecek olması, yoksul çocuklarının kalitesiz bir eğitime mahkum olacağı endişesini gündeme getiriyor...

Peki uzmanlar ne düşünüyor? Yakından bakalım...

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz TEOG'un yerine gelecek sistemi dün açıkladı 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

BBC Türkçe'nin derlemesine göre sosyal medyada bazı eğitim uzmanları, yeni sistemin sınavla girilecek lise sayısını sınırlamasının doğru bir yaklaşım olduğunu, bazıları ise değişikliğin çapı daraltılan yeni bir sınav sistemi getireceğini söylüyor.

'Bu sistem dershaneye bağımlılığı artıracak'

'Bu sistem  dershaneye bağımlılığı artıracak'

Mahalli yerleştirme sisteminin TEOG'dan çok daha kötü olduğunu söyleyen Abbas Güçlü, yeni sistemin dershanelere olan bağımlılığı artıracağını belirterek sistemin ekonomik durumu iyi olanları bir adım öteye taşıyacağını söyledi.

'İki tür lise var: Nitelikli/Niteliksiz'

'İki tür lise var: Nitelikli/Niteliksiz'

New York Üniversitesi Öğretim Üyesi, Eğitim ve İstatistik Uzmanı Selçuk Şirin, okullar arasındaki başarı farkının yüksek olduğunu bu nedenle bu sistemin yoksul çocuklarını kalitesiz eğitime mahkum edeceğini söylüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Avantajlı öğrenciler için oyun aynı'

'Avantajlı öğrenciler için oyun aynı'

Yeni sistemin yoksul öğrencileri kalitesiz bir eğitime sürükleyeceğini savunan isimlerden biri de Eğitim Platformu Girişimi Direktörü Batuhan Aydagül. Yeni sistemin eski bir zihniyet olduğunu belirten Batuhan Aydagül, okullar arası kalite farkına dikkat çekiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Adrese dayalı sistemde adres taşıma olur'

'Adrese dayalı sistemde adres taşıma olur'

Eğitim Reformu Girişimi üyesi Yeliz Düşkün ise sınavla öğrenci alan okul sayısının azalmasını olumlu buluyor. Ancak mahalli yerleştirme sisteminin velilerin daha iyi okullar için sahte ikametgah belgesine zorlayacağını söylüyor ve bu riskin olmadığını söylemenin hata olacağını belirtiyor.

'Velilerin telaşlanmasına gerek yok'

'Velilerin telaşlanmasına gerek yok'

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi eğitimci Bekir Gür ise yeni sisteme olumlu yaklaşanlardan. Sistemin temelde doğru bir sistem olduğunu belirten Gür, velilerin telaşlanmasına gerek olmadığı söylüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sendikalar ikiye bölündü

Sendikalar ikiye bölündü

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) yeni sistemi 'Çelişkilerle dolu' ifadeleriyle eleştirirken, Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) adrese dayalı sistemden memnun olduklarını dile getirdi. 

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, anadolu liselerinin kontenjanlarının azaldığını ve yeni sistemin öğrencileri imam hatibe zorlayacağını söylüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Yeni sistem pedagojik açıdan isbetlidir'

'Yeni sistem pedagojik açıdan isbetlidir'

Eğitim-Bir-Sen ise yeni sistemin olumlu olacağı yönünde. Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın yeni sistemin pedagojik açıdan isabetli olduğunu belirtiyor. Ali Yalçın ayrıca yeni sistemin 'Gözden Çıkarılmış Öğrenciler algısını dağıtacağını da vurguluyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
414
297
92
20
14
10
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
hipotalamus

Ülke zaten belli bir yalak kesim dışında yoksulluğa ve kalitesiz bir hayata iteklendi komple; bu vizyonsuz, kinci, nefret dolu , açgözlü zihniyetin sonucunda... Devamını Gör

sokakmagandasi

Eğitim seviyesinde Finlandiya ile aynı seviyedeyiz evet ama taş devrindeki Finlandiyayla aq

luffys

ben ortaokula başlayacağım zamanda böyle bir şey vardı müdüre para verince kaydını alıyordu bu sistemle yine birçok kişiyi bu duruma getirirler.Yine parası o... Devamını Gör