Görüş Bildir
Haberler
Dünyada Fakirlik Artarken, Kriz Zengini Daha Zengin Yapıyor

Dünyada Fakirlik Artarken, Kriz Zengini Daha Zengin Yapıyor

Dünyada yoksulluk, gelir adaletsizliği ile artarken, Oxfam raporunda verilen sayılar korkutucu boyutu gözler önüne seriyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hayat şartları daha da kötüleşti

Hayat şartları daha da kötüleşti

İngiltere merkezli yardım kuruluşu Oxfam, ‘’Önce Kriz, Sonra Felaket’’ başlıklı yayımladığı raporunda, Covid-19 ve Rusya-Ukrayna savaşının zaten eşitsizliklerin baskın olduğu bir dönemde, temel gıda ürünleri ve enerji fiyatlarındaki artışlarla dar gelirlerinin hayat şartlarının daha da kötüleştiği ancak büyük şirketler ve zenginlerin kârlarına kâr kattığının altı çizildi.

Korkutan yoksulluk rakamları

Korkutan yoksulluk rakamları

Birgün'den Tolga Uğur haberine göre, kuruluşun raporunda, yeterli önlemler alınmazsa İspanya, Almanya, Fransa ve İngiltere’nin nüfuslarının toplamı kadar insanın (263 milyon kişi) günlük 1,90 dolar ve altında bir kazançla aşırı yoksulluğa sürüklenerek sayılarının yılsonuna kadar da 860 milyonu bulabileceği uyarısında bulundu. 

Sahra Altı Afrika ülkelerinde yapılan harcamaların yüzde 40’nın gıda harcaması olduğu ve bunun gelişmiş ülkelerin iki katı olduğu belirtilen raporda, ABD örneğinde, en az kazanan kesimin yüzde 20 olan gıda harcaması payının, en zengin yüzde 20’ye göre dört fazla olduğu da belirtildi. Sendikalaşma oranının düşük olması ile çalışan kesimin yükselen enflasyon karşısında çaresiz kaldığını da altı çizildi.

Oxfam, yoksulluğun daha da büyümemesi için zenginlere servet vergisinin getirilmesi gerektiği önerisinde bulundu.

Oxfam, yoksulluğun daha da büyümemesi için zenginlere servet vergisinin getirilmesi gerektiği önerisinde bulundu.

Ekonomik kriz ve enflasyonla birlikte zenginlerin daha da zenginleştiği vurgulanırken, petrol ve doğalgaz şirketlerinin 2021’de 205 milyar dolar kâr elde ettiğine dikkat çekildi. 

Eylül 2021'de, 250 kişiden az çalışanın bulunduğu küçük işletmelerin yüzde 18’nin kapandığı, yüzde 36’sının ise eleman azalttığı vurgulanırken, en zengin bin 200 şirketin değerinin ise 2 yılda yüzde 56 arttığı hatırlatıldı. 

Oxfam, yoksulluğun daha da büyümemesi için zenginlere servet vergisinin getirilmesi gerektiği önerisinde bulundu. Raporda, 5 milyon dolar üzerinde gelir elde edenlere yüzde 2,50 milyon dolar üzerinde kazananlara yüzde 3 ve bir milyar dolar üzerinde servete sahip olanlara getirilecek yüzde 5’lik verginin ise 2,3 milyar yoksulu yoksulluktan kurtarmaya yetecek 2,5 milyar dolar gelir getireceğini belirtildi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın