Görüş Bildir
Haberler
Dünyaca Ünlü 10 Poster ve Arkasındaki Gerçekler

Dünyaca Ünlü 10 Poster ve Arkasındaki Gerçekler

clandestin
02.09.2014 - 07:21 Son Güncelleme: 02.09.2014 - 15:46

Posterler genellikle ürün tanıtımı, film afişi,milliyetçi propaganda konulu olurlar.Göreceğiniz bu posterler dünya çapında popülerlik kazanmış  fakat arkasındaki yaşanmışlıklar da  bir o kadar ilgi çekici...

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Gökdelende Öğle Yemeği

10. Gökdelende Öğle Yemeği

İlk bakışta gerçek olup olmadığı hakkında insanı şüpheye düşüren bu fotoğraf, 29 Eylül 1932 tarihinde Charles Ebbets tarafından çekilmiş. Fotoğraftaki 11 işçi, New York’taki GE binasının 69. katında öğle yemeklerini yiyorlar. Fotoğraf inşaatın son aylarında çekilmiş ve fotoğraftaki işçiler şu an aileleri tarafından tespit ediliyorlar. Mesela en soldaki ve en sağdakiler Matty O’Shaughnessy ve Patrick Sonny Glynn’dir. İkisi de İrlandalı göçmenlerdir. Sağdan 4. sıradaki Francis Michael Rafferty’dir ve hemen sağındaki en yakın arkadaşı Stretch Donahue’dir. Charles Ebbets aynı işçilerin bir fotoğrafını daha çekmiştir. O fotoğrafta da hepsi güneşin altında uyumaktadır. Fotoğrafın 2003 yılına kadar kime ait olduğu bilinmiyordu. 2003 yılında yapılan araştırma sonucu Charles Ebbets’e ait bilgilere ulaşılabildi.

9. We Can Do It!

9. We Can Do It!

1941 yılında Amerikalı grafiker J. Howard Miller tarafından tasarlanan bu illüstrasyonun ismi “Rosie the Riveter” idir. Ordudaki kadınları ve orduya destek veren kadınları motive etmek için tasarlanan bu poster, 70li ve 80li yıllarda kadın haklarını savunan dernekler tarafından da kullanıldı. J. Howard Miller resimde model olarak Geraldine Doyle’nı bir fotoğrafını kullanmıştı ve Geraldine’in 1984 yılına kadar bundan haberi olmamıştı. Geraldine Doyle 2010 yılında 86 yaşında iken hayata veda etti.

8.

8.

90lı yıllarda popüler hale gelen stereogramlar, bir bilgisayar programcısı ve tasarımcı ortak iş birliği sonuç çıkmıştır. İlk olarak 1991 yılında tasarlanmıştır. Görüntüyü görmek için dört görüntü belirene kadar gözlerinizi çaprazlaştırın, daha sonra görüntüler üçlü bir set olana kadar yakınlaşmalarına izin verin ve ortadaki görüntüye odaklanın.

7. Lord Kitchener Seni İstiyor

7. Lord Kitchener Seni İstiyor

5 Eylül 1914 tarihinde basılan poster, Lord Kitchener’ın İngiliz ordusuna daha fazla gönüllü asker almak istemesi üzerine tasarlanmıştır. Lord Kitchener 1916 yılında savaş gemisiyle Rusya’ya görüşmelere giderken, bir Alman mayınına çarparak hayatını kaybetti. Ölümünden sonra bu posteri daha da ünlendi ve Amerikalıların ünlü “Uncle Sam Seni İstiyor!” posterine ilham kaynağı oldu.

6. Albert Einstein

6. Albert Einstein

14 Mart 1951 tarihinde Arthur Sasse tarafından çekilen bu fotoğraf, Einstein’ın en popüler fotoğrafı olmuştur. 72.doğum gününü kutladıktan sonra Dr.Frank Aydelotte ve eşiyle beraber arabaya binerken, fotoğrafçılar gülümsemesi için ısrar ettiler fakat Einstein onlara daha güzel bir poz verdi. Einstein daha sonra fotoğrafı gördüğünde çok beğendi ve tanıdıklarına gönderdiği bütün tebrik kartlarında bu fotoğrafını kullandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Ali – Liston

5. Ali – Liston

25 Mayıs 1965 tarihinde Neil Leifer tarafından çekilen bu fotoğraf, Muhammed Ali ve Sonny Liston mücadelesine aittir. Liston yere yığılmış, Muhammed Ali de ona bakıp “kalk ve savaş!” diye bağırıyor. Neil Leifer bu kare için çok şanslı olduğunu düşünüyor çünkü tesadüfen fotoğraf için en doğru noktada bulunuyordu.

4. İtalya’daki Amerikan Kızı

4. İtalya’daki Amerikan Kızı

1951 yılında Amerikalı fotoğrafçı Ruth Orkin, İtalya’da yine Amerikalı Jinx Allen ile tanıştı. Beraber genç bir kadının yalnız seyahat etmesindeki zorlukları ve kendi yaşadıkları deneyimleri konuştular. Ruth Orkin, Jinx Allen’ın “yalnız gezmekten korkma” ismini verdiği fotoğraflarını çekti. Bu fotoğrafta bir grup İtalyan adam, sokaktan geçen Allen’ı süzmektedir. Daha sonraları İtalya’da çok meşhur olan fotoğraf neredeyse her pizza kafede görülür oldu. Ruth Orkin 1985 yılında 63 yaşında iken kansere yenik düştü.

3. Hotel de Ville’de Öpücük

3. Hotel de Ville’de Öpücük

1950 yılında Life dergisi Robert Doisneau’dan Paris’teki aşıkların fotoğraflarını çekmesini istedi. Öpüşen bir çift bulan Robert, çiftin fotoğraflarını çekmek istediğini söyledi. 20 yaşındaki Françoise Delbart ve 23 yaşındaki Jacques Carteaud Place de la Concorde, Rue de Rivoli ve Hôtel de Ville’in önünde fotoğraf çektirdiler. Fotoğraf poster olarak basıldı ve bir anda popüler oldu. Fotoğraf çekildikten bir sene sonra çift ayrıldı. 2005 yılında Françoise, fotoğrafın orjinalini açık arttırma ile 155.000 Euro’ya sattı.

2. Che Guevara

2. Che Guevara

5 Mart 1960 tarihinde Küba’da Alberto Korda tarafından çekilen bu fotoğraf, 1968 yılında İrlandalı sanatçı Jim Fitzpatrick tarafından poster haline getirildi. Poster dünya çapında çok büyük bir üne kavuştu ve ikon haline geldi. İlk basıldığı zamanlarda, Avrupa’daki devrimci kuruluşlar da rahatça kullanabilsin diye poster için telif hakkı aramayan Jim Fitzpatrick, bu yıl telif hakları için başvurdu. Telif hakkını ise Guevara’nın ailesine vereceğini söyledi.

1. Times Meydanında VJ Günü

1. Times Meydanında VJ Günü

VJ günü “Victory Over Japan Day” yani 2.Dünya Savaşı’nda Japonya’ya karşı alınan zaferin kutlandığı gündür. 14 Ağustos 1945 tarihinde Alfred Eisenstaedt tarafından Times meydanında çekilen bu fotoğraf, Life dergisinde yer aldı. Fotoğrafta bir denizci ile hemşire öpüşmektedir. Denizcinin adı Glenn McDuffie’dir. Hemşirenin kim olduğu 70lerin sonuna dek bilinmiyordu. Edith Shain, Alfred Eisenstaedt’a bir mektup yazdı ve fotoğraftakinin kendisi olduğunu söyledi. Daha sonraları fotoğraf “Savaşa Elveda Öpücüğü” adıyla meşhur oldu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın