Görüş Bildir
Haberler
Dünya Borsaları Neden Çöktü: Türkiye'yi Ne Bekliyor? Atilla Yeşilada Anlattı

Dünya Borsaları Neden Çöktü: Türkiye'yi Ne Bekliyor? Atilla Yeşilada Anlattı

Fed faiz artırımına gitmedi ama gidecek. Domino taşı etkisi dün itibarıyla başladı gibi görünüyor. Piyasalarda ayılar boy göstermeye başladı. 

Ekonomistler son dönemdeki yurt içi ekonomik durumla, yurt dışı piyasalardaki durumun birleşmesini çok olumlu görmüyor. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Deneyimliler riskleri farklı fiyatlayacak

Deneyimliler riskleri farklı fiyatlayacak

Küresel piyasalarda bu hafta ABD Merkez Bankası Fed ve Rusya-Ukrayna gerilimi fiyatlandı. Bu fiyatlama genel olarak borsalarda sert satışlar olarak görüldü. 

Ekonomist Atilla Yeşilada, Youtube kanalında ekonominde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Hisse senetleri ve kripto paralar gibi tüm riskli varlıkların ‘okka' altında olduğunu belirten ekonomist Atilla Yeşilada, nedenini ise uzun süredir biriken risklerin bir anda fiyatlanması olarak açıkladı. 

Diğer yandan da dünyanın 2008 gibi bir kriz yaşamayacağını ama o dönemleri hatta 90'ları yaşayan deneyimli piyasacıların riskleri fiyatlamasının farklı  olacağının da altını çizdi.

Sıcak para yok!

Sıcak para yok!

'Reel ekonomiye bulaşan ciddi bir finansal kriz beklemiyorum ama ekonominin yavaşlaması sonucunu doğuracak” diyen, Yeşilada, Türkiye'nin de dahil olduğu gelişmekte olan ülkelerin kredi piyasalarından sıçrayan kurumsal tahvillere ulaşabilecek şekilde tüm riskli varlıkların tehdit altında olduğunu söyledi. 

Türkiye'ye etkisinin ise sıcak para vasıtasıyla olmayacağını çünkü kaçacak hatta gelecek sıcak para kalmadığını söyleyen Yeşilada, “Türkiye'de hakikaten sıcak para yok, ancak gelişmekte olan ülkelere para akımı yavaşlayacak. Dolayısıyla AKP hükümeti bir gecede tüm politikalarını dünya ekonomisin genel kurullarına ayarlasa dahi sıcak para gelmez çünkü gelecek sıcak para yok” yorumunu yaptı.

Diğer yandan da son günlerde yaşanan İran, gaz, enerji krizi gibi durumların üretim, enflasyon, ihracat gibi etkilerine de dikkat çekerek, jeopolitik gerilimlerin ise etkisinin hissedileceğini de belirtti.

Kredilere yansıma riski var

Kredilere yansıma riski var

Türkiye'nin ciddi bir kredi ihtiyacı olduğuna işaret eden Yeşilada, “Şu anda Fed faizi sıfır, sene sonunda yüzde 1'e çıkarsa, bu borçlanma maliyetlerini 100 baz puan ekleniyor. Yani % 2.25 dolar faizi ile kredi alırken %3.25 ile alacaksınız. Bunun swap maliyeti var, vergileri var. TL faizlere yansıması 4-5 puan. Üstelik Fed bir de bilanço daraltmaya başlarsa kredi bulmakta zorluklar da baş gösterebilir” dedi. Enflasyonun yurt içinde zirve yapacağını sonra gerileyeceğini , büyümenin de gerçekleşeceğini ama 'tapering' konusunda ise bilanço küçülmesi sonrası sıkıntıların baş göstereceğini hatırlattı.

Enflasyon sürecek

Enflasyon sürecek

Ekonomist Atilla Yeşilada, “Fed'in tahmin ettiğinden daha yüksek bir enflasyon tehlikesi var. Yatırımcıların Fed'in 2023 sonuna kadar parasal sıkılaşmayı sürdüreceği gerçeğine göre hazırlıklı olması gerekir. Mevcut durum bir iki haftada atlatılsa dahi sene içinde kısa soluklu ayı pazarına giriş ve düzeltmeler tekrarlanır” dedi. Risklerin başında Rusya-Ukrayna krizini sayan Yeşilada, Fed'in ise enflasyonun etkisini nispeten hafife aldığını 10-20 sürecek bir enflasyonist sürecin dünyayı beklediğinin altını çizdi.

Dünya Borsaları NİYE Çöktü? Ne Zaman Toparlanır?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
4
4
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Yavuz

Çok kıymetli saygıdeğer başkomutanımız, iki cihan lideri biricik ekonomist reisimiz sayesinde bu tip olaylar anca bizi teğet geçer. Üzerinde durmaya lüzum yok.