Görüş Bildir
Haberler
Dolar Neden Düşüyor? Kur 7 TL'nin Altını Görür mü?

Dolar Neden Düşüyor? Kur 7 TL'nin Altını Görür mü?

Dolar, Kovid-19 salgınının ABD'yi etkisi altına aldığı Mart 2020'den bu yana küresel piyasalarda sürekli düşme eğiliminde. Dolar/TL kuru şu dakikalarda 7.14 seviyesinde bulunuyor. Euro fiyatları ise 8.51 TL seviyesinden işlem görüyor. Ekonomistler, dolar kurunda yaşanan düşüş hareketini değerlendirirken; kurun 7.00 TL psikolojik seviyesinin altını görüp göremeyeceği konusunda görüş bildirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD'nin ticari ortaklarının para birimlerine göre yüzde 10-12 aralığında değer kaybeden dolar, 2018'den bu yana en düşük seviyeleri gördü.

Dolar/TL kuru da bu düşüşten etkilendi.

Dolar/TL kuru son 3 gündür gerileme kaydederken, Ağustos'tan bu yana en düşük seviyeyi test ediyor.

Dolar/TL kuru son 3 gündür gerileme kaydederken, Ağustos'tan bu yana en düşük seviyeyi test ediyor.

Bugün 7,14 seviyesinden işlem gören Dolar/TL kuru, Kasım 2020'de 8,58'i görmüştü.

Doların seyrine ilişkin Bloomberg'deki analizinde ekonomist Stephen Roach, Haziran ayında yaptığı tahmini hatırlatarak, 2021 sonu itibarıyla doların küresel piyasalardaki düşüşünün yüzde 35 seviyesinde olacağı öngörüsünü yineliyor.

Roach'a göre küresel piyasalarda doların düşüşünde üç etken öne çıkıyor:

  • ABD'nin cari açığındaki artış

  • Euro'nun yükselişi

  • Dolardaki zayıflığa karşı ABD Merkez Bankası'nın atabileceği adımların sınırlı olması

Bu etkenlerin ışığında Roach, doların düşüşünün süreceğine yönelik tahminleri konusunda 'daha emin' olduğunu belirtiyor.

Dolar kuru 7.00 TL'nin altını görür mü? Türk ekonomistler ne diyor?

Dolar kuru 7.00 TL'nin altını görür mü? Türk ekonomistler ne diyor?

İntegral Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Seda Yalçınkaya Özer'in değerlendirmesi şu şekilde:

DolarTL’de yön değiştirecek önemli bir gelişme bulunmuyor. Kredi temerrüt takas risk priminin (CDS) 300 baz puanın altında seyretmeye devam etmesi tansiyonun kontrol altında olduğunu gösteriyor.

Dün açıklanan verilere göre; yurt içi yerleşiklerde döviz mevduatlarına yönelik inatçı tutum kırılmış görünüyor. DolarTL’deki sakin ve dengeli seyir yatırım aracı olarak cazibiyetini sınırlı kılıyor. Yukarı yönlü tepkilerin olması halinde satış fırsatı olarak kullanılabilir. Şimdilik 7.00 TL seviyesi güçlü destek konumunda olmaya devam ediyor.

Teknik olarak DolarTL’de 200 günlük ve 50 haftalık gibi yön değiştirici hareketli ortalamaların altındaki seyir sürüyor. Genel olarak, teknik yönün aşağı olduğunu söylemekte fayda var. Geri çekilmelerin alım fırsatı olarak kullanılması yerine, yükselişlerin satış fırsatı olarak kullanılması daha doğru bir strateji olacaktır. Bu açıdan 50 haftalık ortalama olan 7.20 TL seviyesi ilk direnç konumunda izlenebilir. 

"7.00 TL altındaki kapanışlara dikkat"

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
7
4
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
neden-ulan-neden

dolar kendi değer kaybediyor. bu tl değerlendiği için olmuyor çünkü amerikan merkez bankası pandemi döneminde vatandaşına ve işletmelere yardımcı olmak için ... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Her şeyi anladım da. Türk parasını neden gang filmi gibi buruşuk koymuşlar? Hakarete bak artık fotoğraf sanatının da bi sınırı var.