Görüş Bildir
Haberler
Dolar'da Rekor Yürüyüşü: 3,60'tan Döndü

etiket Dolar'da Rekor Yürüyüşü: 3,60'tan Döndü

FreiGeist
02.12.2016 - 13:57 Son Güncelleme: 02.12.2016 - 17:45

Güne 3.49 seviyelerinden başlayan dolar/TL Erdoğan'ın faiz ve döviz fiyatları ile ilgili yaptığı açıklama sonrası 3.59'u aşarak rekor seviyeyi test etti. Kur, art arda rekor kırdıktan sonra bir miktar geriledi. Borsa İstanbul ise Erdoğan’ın çağrısı üzerine, tüm nakdi varlıklarının Türk Lirasına çevrileceğini ve Türk Lirası hesaplarında tutulacağını açıkladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün yaptığı konuşmada faizi düşürmekten başka çare olmadığını söylemiş, kurdaki yükselişe de değinerek 'Yastığının altında döviz olanlar parasını altına, TL'ye dönüştürsün, TL değer kazansın' çağrısında bulunmuştu.

Ham petrol fiyatlarının 50 dolar civarında olması ve ABD tahvil faizlerinin 1 yılın en yüksek seviyelerine çıkması gelişen ülkelerde baskı yaratmaya devam ediyor. 

FED'den Aralık'ta faiz artış beklentileri de doların küresel anlamda güçlenmesinde etkili oluyor.

Açıklamanın olduğu dakikalarda 3,5183'i gören sonrasında yükselişini sürdüren kur, tarihi zirveyi 3.5932'e  kadar taşıdı.

Dolarla birlikte euro da 3,8301 TL'ye kadar çıkarak rekor tazeledi.

Dolarla birlikte euro da 3,8301 TL'ye kadar çıkarak rekor tazeledi.

Rekor seviyelerin ardından dolar piyasaların kapanış saatleri itibarıyla 3.5080, euro ise 3,74 seviyesinden işlem görüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Borsa İstanbul tüm nakdi varlıklarını liraya çeviriyor

Borsa İstanbul tüm nakdi varlıklarını liraya çeviriyor

Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamada, 'Borsa İstanbul, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün yaptığı çağrıya destek mahiyetinde, 2 Aralık 2016’dan itibaren tüm nakdi varlıklarının Türk Lirasına çevrilmesine ve Türk Lirası hesaplarında tutulmasına karar vermiştir.' denildi.

BloombergHT'ye konuşan Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ şunları söyledi:

'Ekonomik Koordinasyon Kurulu sonrası Cumhurbaşkanı ve Başbakanımızın açıklamaları doğrultusunda kendi hazır değerlerimizde yer alan ihtiyaç duymadığımız varlıklarımız Türk Lirası'na olan güvenimizi yansıtmak için, sektöre de bunun bir örnek olması anlamında, TL'ye çevirdik. Bu sadece varlık kalemleriyle ilgili değil. Tüm grup şirketlerimizle beraber tüm sektörle ilgili çalışmalarımızda yer alan dolar, euro bazlı tarifelerimizin de tamamını Türk Lirası'na çevirmek için geniş kapsamlı bir çalışma yaptık.Türkiye'de yaşıyoruz ve bizim gibi kurumların Türk Lirası'na öncelik etmesi lazım.'

Ne kadarlık para TL'ye çevrilecek?

Karadağ, ne kadarlık varlığın çevrileceği ile ilgili olarak ise 'Biz, mali tablolarımızda grup olarak birkaç şirketten oluşuyoruz. Mali tablolara detaylı olarak bakmak lazım. Yanlış bilgi vermemek adına 'Hangi döviz cinsinde ne kadar tutarımız vardı' bilgisini paylaşmayayım' dedi.

TMSF'den de işlemleri TL ile yürütme kararı

TMSF'den de işlemleri TL ile yürütme kararı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) da alacakların tahsilatında ve bundan sonraki satışlarda yabancı para kullanılmayacağı, işlemlerin Türk lirası ile yürütüleceği bildirildi.

TMSF'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

'TMSF, bankacılık sektörünün sigorta kurumudur ve vatandaşlarımızın bankalardaki bireysel tasarruflarının sigortacısı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Türkiye ekonomisine duyduğumuz güvenin bir göstergesi olarak, alacaklarımızın tahsilatında ve bundan sonraki satışlarımızda yabancı para kullanılmayacak, işlemler Türkiye'nin egemenliğinin bir parçası olan Türk lirası ile yürütülecektir.'

Dolar/TL paritesi dün Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Anayasa değişikliği ile ilgili açıklamalarının ardından 3,5063 ile rekor kırmıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Son rekorlarla birlikte Türk Lirası'nın yılbaşından bu yana değer kaybı yüzde 22, euro karşısındaki kaybı da yüzde 19'u buldu.

Son rekorlarla birlikte Türk Lirası'nın yılbaşından bu yana değer kaybı yüzde 22, euro karşısındaki kaybı da yüzde 19'u buldu.

Rabobank Stratejisti Piotr Matys BusinessHT'ye yaptığı açıklamada lirada satış dalgasını yeniden tetikleyen nedenleri şöyle sıraladı:

Rabobank Stratejisti Piotr Matys BusinessHT'ye yaptığı açıklamada lirada satış dalgasını yeniden tetikleyen nedenleri şöyle sıraladı:

1) Petrol fiyatlarındaki keskin artış: Türkiye enerji ihtiyaçlarının yaklaşık yüzde 90'ını ithal ediyor ve yüksek petrol fiyatları ve zayıf lira Türkiye ekonomisi üzerinde ekstra yük oluşturuyor.

2) ABD tahvil faizlerindeki yükseliş

3) Piyasaların Erdoğan'nın son açıklamalarını Merkez Bankası'nın faiz artırımı için sınırlı alanı olduğu şeklinde algılaması

Fortune TurkeyDünya ve Business HT

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
234
98
47
38
28
17
13
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
AliYazar VeliBozar

Ülke batıyor bunlarda ki rahatlığa bak ya. Ülkenin kaynaklarını teknolojiye, bilime ve fabrikaya yatıracağınıza, saraylara, köprülere, medyaya, ucuz yollara,... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

süper tespit

Pasif Kullanıcı

Lan bende diyodum bu s2msonik rabia işareti ne demek diye cshjcvjsdsdsdfsdfsdss, adam doları 4 lira yapcam diye birilerine sinyal veriyomuş ya la asadsfasd... Devamını Gör

Serap Gümbür

anlaşılan doları yakmak bir işe yaramadı bir de götünüze sokup deneyin