Görüş Bildir
Haberler
Doğru Bildiğiniz Yanlışlar Sizi Sağlığınızdan Edebilir: Sağlıklı Gibi Gözüken Zararlı 9 Alışkanlık

Doğru Bildiğiniz Yanlışlar Sizi Sağlığınızdan Edebilir: Sağlıklı Gibi Gözüken Zararlı 9 Alışkanlık

esma çetin
07.05.2022 - 18:55

Kilo vermek ve sağlıklı yaşam hakkında internette dolaşan önerilere mutlaka denk gelmişsiniz. Bu önerilerin hangisi sağlıklı hangisi sağlıksız ayırt etmek giderek zorlaşıyor. Sizler için sağlıklı yaşam konusunda doğru bildiğiniz yanlışları derledik. Hadi buyurun.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Spor yapmak için erken uyanmak,

1. Spor yapmak için erken uyanmak,

Sabah saatlerinde spor yapmak, vücudun hormon salınımlarıyla uyum sağlıyor, gün içindeki modunuzu yükseltiyor ve iştahınızı düzenlemeye yardımcı oluyor. Bu yüzden sabahları spor yapmak akşamları yapmaktan daha sağlıklı. Ancak spor yapmak için çok erken saatlerde kalkıp uykunuzu alamamak istediğiniz olumlu etkiyi yaratmayabilir. Uykusuzluk iştahınızı ve gün içindeki besin alımınızı arttırır. Bu da kilo almanıza sebep olur.

2. Her gün spor yapmak,

2. Her gün spor yapmak,

Düzenli spor yapmak, sağlıklı bir yaşam için atılabilecek en güzel adımlardan. Ancak kaslarınızdaki mikroskobik yırtıklarınların düzelmesi, laktik asit ve glikojen seviyelerinizin düzenlenmesi için vücudunuzun dinlenmeye ihtiyacı vardır. Dinlenmeye ayrılan günlerde kaslarınız kendisini toparlar ve yaralanma riskiniz azalır. haftanın her günü spor yapmak yerine spor yaptığınız günlerin sayısını 3'e düşürebilirsiniz. 

Çok fazla spor yapmak adrenalin yorgunluğa ve özellikle göbek bölgesinden kilo almanıza sebep olur. Bunun sebebi ise stres hormonu olarak bilinen kortizolün artışıdır. Kortizol hormonu direkt olarak stresle bağlantılı olduğu için dinlenmek, hem fiziksel hem de mental olarak size iyi gelecektir.

3. Çok fazla uyumak,

3. Çok fazla uyumak,

Az uyumak vücudunuz için ne kadar zararlı ise çok uyumak da aynı ölçüde zararlıdır. Çok fazla uyumak, kalp hastalıkları, diyabet, kaygı bozukluğu ve obeziteye sebep olabilir. '7-8 saatlik uyku bana yetmiyor hala yorgun hissediyorum' diyorsanız doktora görünmenizde fayda var.

4. Yeteri kadar yağ almamak,

4. Yeteri kadar yağ almamak,

Yağlar, vitaminlerin emilmesinde, hücrelerin büyümesinde, göz ve beyin sağlığında, hormon üretiminde ve vücudun daha çabuk iyileşmesinde önemli rol oynarlar. Ayrıca vücudumuz için harika bir enerji kaynağıdır. Ancak tabii ki sağlıklı yağlardan bahsediyoruz. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeninde yağlar da olmalıdır. 

Miskin ve genellikle aç hissediyorsanız, eklemleriniz ağrıyorsa veya normalden fazla üşüyorsanız sağlıklı yağ tüketiminizi arttırmalısınız. Yumurta ve peynir, fındık ve avokadonun içierinde bulunan yağlar, zeytinyağı ve tereyağı sağlıklı yağlar arasındadır.

5. Şekeri tamamiyle kesmek,

5. Şekeri tamamiyle kesmek,

Şeker tüketimini azaltmanın; diyabet riskini azaltmak, kilo vermek, erken yaşlanmanın önüne geçmek ve daha kaliteli bir uyku çekmek gibi faydaları var. Ancak şekeri tamamiyle kesip şeker yerine tatlandırıcı kullanmak çok daha zararlıdır. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeninde şekere de yer vermek gerekiyor. Ancak bahsettiğimiz şekerler abur cuburlardaki şekerler değil tabii ki. Sebze ve meyvelerin içerisinde bulunana şekerler beslenme planınızın bir parçası olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Yumurta sarısı yememek,

6. Yumurta sarısı yememek,

Dünya üzerindeki en sağlıklı besinler listesi olsa yumurta ilk 10'a giriş yapar diyebiliriz. Yumurtanın içerisinde vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besin değerleri ve vitaminler vardır. Yumurtanın sarısını yemediğiniz zaman bu besin değerlerinin yarısını çöpe atıyorsunuz demektir. Yumurta sarısının içerisinde bulunan kolin, beyin sağlığı için çok önemli rol oynar. Ayrıca yumurtanın içerisindeki yağ, sağlıklı bir yağdır ve vücudumuzun yağlara da ihtiyacı vardır.

7. Proteinli gıdalar yerine salata yemek,

7. Proteinli gıdalar yerine salata yemek,

Salatalar diyet programlarının olmazsa olmazı. Ancak midenizi salata ile doldurduğunuzda vücudunuzun ihtiyacı olan proteinlere yer kalmayacaktır. Vücudumuzun proteine ihtiyacı vardır. Yeteri kadar protein tüketmemek, kas kütlesi kaybına, bağışıklık sisteminin zayıflamasına, tırnak ve saçların incelmesine sebep olur.

8. Meyveli yoğurt yemek,

8. Meyveli yoğurt yemek,

Yoğurdun içerisinde vitaminleri mineraller, protein ve probiyotikler bulunur. Tüm bunlar da mikrobiyom ve bağışıklık sistemimiz için oldukça faydalıdır. Ancak marketlerde satılan meyveli yoğurtların içerisinde birçok katkı maddesi ve tatlandırıcı bulunduğu için sağlıklı bir tercih değildir. Meyveli yoğurt yemeyi seviyorsanız hazır almak yerine evde yoğurdunuzun içine meyveler eklemeyi deneyebilirsiniz.

9. Çok fazla su içmek,

9. Çok fazla su içmek,

Vücudumuzun büyük bir kısmı sudan oluşur ve su, bizim için hayati önem taşır. Her şeyin bir ayarı olduğu gibi su içmenin de vardır. Az su içmek de çok fazla su içmek de sağlığımızı tehlikeye atar. Vücutta aşırı su toplanması, vücudumuzda bulunan tuz ve diğer elektrolitlerinin çok fazla seyrelmesine sebep olur. Ayrıca çok fazla su içmek kandaki sodyum oranını düşürür, bu da hücrelerin şişmesine sebep olur. Bu yüzden su içmenin bile ayarını kaçırmamak lazım.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
30
4
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hülya Taşlı

bu tarz bilgileri kaynaksız paylaşmanın çok yanlış olduğunu düşünüyorum onedio olarak yazı sonuna bi kaynakça ekleseniz daha yerinde olur internet alemi herk... Devamını Gör