Görüş Bildir
Haberler
Devlet Tiyatroları'nda Artık 'Yabancı' Oyun Yok

etiket Devlet Tiyatroları'nda Artık 'Yabancı' Oyun Yok

ATKN
28.08.2016 - 19:15 Son Güncelleme: 02.09.2016 - 13:16

'Türkiye'nin Perdeleri Türk Tiyatrosuyla Açılıyor' sloganı ile yeni sezona başlayacak olan Devlet Tiyatroları'nda artık sadece yerli oyunlar sahnelenecek... Haber geçtiğimiz günlerde basına yansımış, uygulama eleştirilere neden olmuştu. Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Nejat Birecik, 'Milli, manevi duyguları pekiştirmek için hümanist vatan milliyetçisi sanatçılar olarak vatan bütünlüğüne, birliğine katkıda bulunmak amacıyla sadece yerli oyunlarla sahnelerimizi açıyoruz' demişti. Başbakan Binali Yıldırım haberi doğruladı. Yıldırım 65. hükümetin ilk yüz gününü değerlendirirken yaptığı açıklamada 'Devlet tiyatroları tamamen Türk sanatçıların eserleriyle sahne açacak' dedi. Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, verdiği soru önergesi ile konuyu Meclis'e taşıdı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu yıl 'Türkiye’nin Perdeleri Türk Tiyatrosuyla Açılıyor' sloganıyla 4 Ekim'de 8 oyunla, 12 bölge ve 65 sahnede perdelerini açacak olan Devlet Tiyatroları'nda artık yabancı oyunlar sergilenmeyecek.

Binali Yıldırım doğruladı: 'Devlet tiyatroları tamamen Türk sanatçıların eserleriyle sahne açacak'

Binali Yıldırım doğruladı: 'Devlet tiyatroları tamamen Türk sanatçıların eserleriyle sahne açacak'

'65. Hükümeti̇n İlk Yüz Günü' değerlendi̇rme toplantısında konuşan Başbakan Binali Yıldırım,  bir müjdesi olduğunu belirterek 'Devlet tiyatroları bu yıl yalnızca Türk yazarların oyunlarını oynayacak' dedi.

Ne olmuştu?

Ne olmuştu?

Devlet Tiyatroları'ndaki yeni uygulaya ilişkin ilk açıklama Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Nejat Birecik'ten gelmişti. Birecik Devlet Tiyatroları'nın 15 Temmuz'dan bağımsız hareket edemeyeceğini belirterek, Milli, manevi duyguları pekiştirmek için hümanist vatan milliyetçisi sanatçılar olarak vatan bütünlüğüne, birliğine katkıda bulunmak amacıyla sadece yerli oyunlarla sahnelerimizi açıyoruz” diye konuşmuştu.

Karar'da yer alan habere göre geçen yıl yaklaşık 2 milyon seyirciye ulaşan DT’nin repertuvarında 150’ye yakın oyun bulunduğunu aktaran Birecik, geçen yıl kapalı gişe oynayan oyunların bu yıl da sahneleneceğini ifade etmişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Peki hangi oyunlar sergilenecek?

Peki hangi oyunlar sergilenecek?

Sergilenecek oyunlar arasında; Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Kenan Işık tarafından sahneye uyarlanan ve yönetmen koltuğunda Nurullah Tuncer’in oturduğu ‘Huzur’ eseri ile Recep Bilginer’in yazdığı Zafer Kayaokay’ın yönettiği ‘Yunus Emre’ ve Nahit Sırrı Örik’in kaleme aldığı ’Düşüş’ var. 

Ayrıca ‘4. Murat’, ‘Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe’ ve ‘Rumuz Goncagül’ gibi geçmiş senelerde izleyiciyle buluşan daha birçok yerli oyun da sahnelenecek.

Konu sosyal medyanın da gündemine gelmişti

Konu sosyal medyanın da gündemine gelmişti
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda

‘Yerli ve milli tiyatro' Meclis'e taşındı

‘Yerli ve milli tiyatro' Meclis'e taşındı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Nejat Birecik'in, Devlet Tiyatrolarında bu yıl “sadece yerli oyunlara sahnelerimizi açıyoruz” açıklaması üzerine yazılı soru önergesi vererek konuyu meclis gündemine taşıdı.

Altıok yazılı soru önergesinde 'Bu uygulama ile sanatın evrenselliğini hiçe sayan sanata siyaset karıştıran bu açıklama Birecik'in kendi inisiyatifi midir? Yoksa siyasi iradenin bir talimatını mı yerine getirmektedir?' diye sordu.

Bu haber bugün yaşanan son gelişmeler ile güncellendi...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
926
653
121
72
43
27
12
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hilal Doğan

Bu uygulama milliyetçilik değil gericiliktir. Sanat evrenseldir.

Eren Gezer

Millet zaten cahil, daha da cahilleşsinler. Çok cahiller keşke ölse.

Xx

Ülkemizde yabancı oyunları kaldırmak yerine, diğer ülkelerde sahnelenme potansiyeline sahip oyunlar ortaya çıkarmaya çalışmak çok daha milliyetçi bir hareket... Devamını Gör