Görüş Bildir
Haberler
Defalarca İzleseniz de Bıkmayacaksınız: Sinema Tarihinin Efsaneleşmiş En Güzel 15 İtalyan Filmi

Defalarca İzleseniz de Bıkmayacaksınız: Sinema Tarihinin Efsaneleşmiş En Güzel 15 İtalyan Filmi

10.10.2021 - 10:00

Sadece sinema sanatına değil, dünya sanat tarihine en büyük katkıyı veren ekollerden olan İtalya, sinemanın ilk günlerinden günümüze bizlere birçok şaheser sundu. Hala bir İtalyan filmi izlemediyseniz çok büyük bir hazineyi gözden kaçırıyorsunuz! İtalyan sinemasını merak edenler ve nereden başlayacağını bilemeyenler için en sevilen ve en başarılı İtalyan filmlerini listeledik. Gelin, sinema tarihine kattıklarından son dönemdeki başarılarına kadar İtalyan sinemasını inceleyelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

15. Dogman (2018) - IMDb: 7.2

15. Dogman (2018) - IMDb: 7.2

Türkiye'de de aynı ismiyle vizyona giren film, beladan uzak durmaya çalışan ürkek bir köpek bakıcısının, tüm mahallede terör estiren bir boksör olan Simone ile olan ilişkisini anlatıyor. Son dönem İtalyan sinemasının en çarpıcı filmlerinden olan Dogman'i sakın kaçırmayın!

14. Malena (2000) - IMDb: 7.5

14. Malena (2000) - IMDb: 7.5

Usta isim Giuseppe Tornatore'nin yönettiği film, küçük ve geri kalmış bir İtalyan kasabasında yaşayan, Monica Bellucci'nin canlandırdığı Malena adlı bir güzele aşık olan genç Renato'nun hikayesini anlatıyor. Toplumsal eleştiri yaparken savaş sonrası İtalya'ya da ışık tutuyor. En İyi Sinematografi ve En İyi Müzik olmak üzere iki dalda Oscar adayı olan film, Ennio Morricone'nin harika müzikleri eşliğinde duygu dolu bir film izlemek isteyenler için birebir.

13. Divorzio all'italiana (1961) - IMDb: 7.5

13. Divorzio all'italiana (1961) - IMDb: 7.5

Ülkemizde 'İtalyan Nikahı' ismiyle gösterime giren En İyi Senaryo Oscar'ına sahip film, döneminde oldukça sükse yapmış ve sonrasında birçok benzer isme sahip İtalyan komedisine ön ayak olmuştu. Marcello Mastroianni'nin başrolünde olduğu film, İtalya'da boşanmanın yasak olduğu döneme sosyal bir eleştiriyle yaklaşırken güldürmeyi de başarıyor.

12. Il Postino (1994) - IMDb: 7.7

12. Il Postino (1994) - IMDb: 7.7

Filmde, kendi halinde bir postacı olan Mario, meşhur bir şairle tanışınca şiire ilgi duymaya başlar ve adanın güzellerinden Beatrice'i tavlamaya çalışır. Mario'nun tanıştığı meşhur şair ise İtalya'nın küçük bir adasına sürgüne gönderilen ünlü Şilili şair Pablo Neruda! Film, 5 dalda Oscar adayı olmuş, ünlü besteci Luis Bacalov'un müzikleriyle En İyi Müzik dalında Oscar ödülünü almıştı. Postacı, sinemaseverlerin ve Pablo Neruda hayranlarının mutlaka izlemesi gereken bir film.

11. La Grande Belleza (2013) - IMDb: 7.8

11. La Grande Belleza (2013) - IMDb: 7.8

Paolo Sorrentino'nun yönettiği Muhteşem Güzellik filmi, çapkın gazeteci Jep'in hikayesini anlatıyor. Yıllar boyunca Roma gece hayatıyla haşır neşir olan Jep, 65. doğum gününde hayatını ve geçmişini sorgulamaya başlıyor. Film son dönem İtalyan sinemasının en çok ses getiren yapımlarından biri oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

10. L'avventura (1960) -IMDb: 7.9

10. L'avventura (1960) -IMDb: 7.9

Ünlü yönetmen Michelangelo Antonioni'nin en meşhur filmlerinden olan Serüven, bir Akdeniz gezisi sırasında kaybolan bir kadını konu alıyor. Arayış sırasında kaybolan kadının sevgilisi ve en yakın arkadaşı birbirleriyle yakınlaşmaya başlıyor. Duayen yönetmen Martin Scorsese'nin favori filmi olan Serüven, sinemaseverlerin kaçırmaması gereken bir yapım.

9. La Strada (1954) - IMDb: 8.0

9. La Strada (1954) - IMDb: 8.0

Federico Fellini'nin başyapıtlarından Sonsuz Sokaklar, En İyi Yabancı Film Oscar'ının da sahibi. Film; Anthony Quinn'in canlandırdığı, kasaba kasaba gezip gösteriler düzenleyen Zampano'nun para karşılığında ailesinden satın aldığı Gelsomina'nın üzücü hikayesini konu alıyor. Anthony Quinn'in harika oyunculuğuyla göz kamaştırdığı film, Fellini'nin filmografisinde ve sinema tarihinde önemli bir yere sahip.

8. La Dolce Vita (1960) - IMDb: 8.0

8. La Dolce Vita (1960) - IMDb: 8.0

Federico Fellini'nin en meşhur filmlerinden Tatlı Hayat, ilk paparazi Marcello'nun hikayesini anlatıyor. Çapkın ve keyfine düşkün bir gazeteci olan Marcello, peşine düştüğü ünlülerle ilişkiler yaşıyor ve bir yandan da nişanlısıyla uğraşıyor. Filmde Marcello'nun hayatına bir haftalığına konuk oluyor ve yaşadığı hayatın tüm ışıltısına rağmen basit bir hayata özlem duyan birinin hikayesini izliyoruz.

7. Il Conformista (1970) - IMDb: 8.0

7. Il Conformista (1970) - IMDb: 8.0

Ülkemizde 'Konformist' adıyla vizyona giren film, ünlü İtalyan yönetmen Bernardo Bertolucci'nin en önemli filmlerinden biri. Filmde, 1938 yılında Mussolini için çalışmaya başlayan ve zayıf bir iradeye sahip bir adam olan Marcello'nun hikayesini izliyoruz. Balayını geçirmek için Paris'e giden Marcello'ya patronları, faşistler iktidara geldiğinde Fransa'ya kaçan eski bir öğretmeni hakkında bilgi alma ve onu öldürme görevi veriyor. En İyi Senaryo dalında da Oscar adaylığı bulunan filmi özellikle de sinematografiye ilgi duyanlar kaçırmamalı!

6. 8½ -IMDb: 8.0

6. 8½ -IMDb: 8.0

Federico Fellini'nin en çok bilinen filmi olan 8½, ülkemizde de 'Sekiz Buçuk' adıyla gösterime girmişti. Film, Marcello Mastroianni'nin oynadığı hayatından bezmiş bir yönetmenin anılarına ve hayallerine odaklanıyor. Filmde, büyük başarı kazanan son filminin ardından rahatlamaya çalışan ve etrafındakilerin talepkar davranışlarından bıkan Guido, yeni bir fikir bulmak için çabalıyor. Bu esnada hayatındaki tüm büyük olayları ve sevdiği ama terk ettiği kadınları hatırlıyor. Fellini'nin hemen hemen tüm filmlerinde çalıştığı ünlü besteci Nino Rota müzikleriyle filme değer katıyor. Federico Fellini'nin başyapıtı Sekiz Buçuk, sinema tarihinin en önemli filmleri arasında gösteriliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

5. Roma Citta Aperta (1945) - IMDb: 8.1

5. Roma Citta Aperta (1945) - IMDb: 8.1

Ünlü yönetmen Roberto Rossellini'nin Roma Açık Şehir filmi erken İtalyan sinemasının en bilinen eserlerinden. Film, 1944 yılında 'açık şehir' olarak nitelendirilen, yani bombalardan ve ölüm tehlikesinden uzakta olan ama yine de Nazi işgali altında olan Roma'da geçiyor. Roma Açık Şehir, işgal sırasında direniş lideri olan Manfredi'nin Nazilerden kaçış hikayesini anlatıyor. En iyi Senaryo dalında Oscar adaylığı bulunan filmin senaristlerinden birinin de Federico Fellini olduğunu hatırlatalım.

4. Indagine su un Cittadino al di Sopra di ogni Sospetto - IMDb: 8.1

4. Indagine su un Cittadino al di Sopra di ogni Sospetto - IMDb: 8.1

Ülkemizde gösterime girmeyen film, 'Her Türlü Kuşkunun Ötesinde Bir Vatandaş Üstüne Soruşturma' adıyla biliniyor. Filmde, cinayet masasının başındaki bir dedektif, metresini öldürüyor. Ama arkasında özellikle onu sorumlu tutacak ipuçları bırakıyor. Biz de Ennio Morricone'nin muhteşem müzikleri eşliğinde, polisin olayları soruşturmasını izliyoruz. En İyi Yabancı Film dalında Oscar ödülü sahibi olan film, harika senaryosunun yanı sıra başroldeki Gian Maria Volonte'nin inanılmaz oyunculuğu için izlemeye değer.

3. Ladri di Biciclette - IMDb: 8.3

3. Ladri di Biciclette - IMDb: 8.3

Vizyona girdiği tarihte dünya çapında büyük ses getiren ve dikkati İtalyan sinemasına yönelten Bisiklet Hırsızları, En İyi Yabancı Film dalında Oscar ve Altın Küre ödülleri kazanmış, En İyi Senaryo dalında da Oscar ödülüne aday gösterilmişti. Ünlü İtalyan aktör ve yönetmen Vittorio De Sica'nın yönettiği film basit görünen konusu üzerinden güçlü bir sosyal eleştiri yapıp dönemin İtalya'sına ışık tutuyor. Filmde, uzun süreli yokluktan ve işsizlikten sonra bir iş bulmayı başarabilen ve bu iş için bisiklete ihtiyacı olan Ricci'nin çalınan bisikletini çaresizce arayışını ve bu arayış esnasında oğluna hayatı öğretme çabasını izliyoruz.

2. Cinema Paradiso - IMDb: 8.5

2. Cinema Paradiso - IMDb: 8.5

Ülkemizde 'Cennet Sineması' olarak vizyona giren bu İtalyan başyapıtı, vizyona girdiği dönemde tüm dünyada oldukça ses getirmişti. Giuseppe Tornatore'nin yönettiği film, En İyi Yabancı Film Oscar ve Altın Küre ödüllerinin yanı sıra Cannes Film Festivali'nde de Jüri Büyük Ödülü'nü kazanmıştı. Filmde, küçük yaşta sinema sevgisi ile tanışan Toto'nun yaşadığı kasabadaki sinema göstericisiyle dostluğunu, daha sonra gençliğini ve bir yönetmen olma yolunda başından geçenleri 'geriye dönüşler' eşliğinde izliyoruz. Ennio Morricone'nin muhteşem müzikleriyle dolu film, hem nostaljiyi hem de sinema tutkusunu tam anlamıyla seyirciye yaşatıyor.

1. La Vita e Bella - IMDb: 8.6

1. La Vita e Bella - IMDb: 8.6

Hayat Güzeldir, vizyona girdiği tarihte tüm dünyada ses getirmiş, ülkemizde de kendine birçok hayran edinmişti. En İyi Yabancı Film, En İyi Erkek Oyuncu, ve En İyi Film Müziği dallarında Oscar ödülü kazanan film, 7 adaylık ile o tarihe kadar en çok Oscar adaylığı alan yabancı film olmuştu. Roberto Benigni'nin yazıp yönettiği ve başrolünde oynadığı film, İkinci Dünya Savaşı'nda Alman işgali esnasında garsonluk yapan Yahudi bir kütüphanecinin, oğluyla birlikte toplanma kampına götürüldükten sonra yaşadıklarını anlatıyor. Guido, oğlunu yaşadıklarının bir oyun olduğuna inandırıyor. Guido'nun bu ortamda oğlunu koruma ve ailesini tekrar bir araya getirme çabasına tanık oluyoruz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
3
2
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın