Görüş Bildir
Haberler
Daha Önce Hiçbir Yerde Duymadığınızı İddia Ettiğimiz Her Biri Birbirinden Etkili 19 Psikolojik Gerçek

Daha Önce Hiçbir Yerde Duymadığınızı İddia Ettiğimiz Her Biri Birbirinden Etkili 19 Psikolojik Gerçek

Gülbeyaz
21.01.2023 - 09:11

Bazı insanlar psikolojiyi biyoloji ya da fizik gibi bir bilim dalı olarak görmez. Oysa psikoloji de deneylere dayanan tezleri ve sonuçları olan bir bilim dalıdır. Bazı psikolojik bilgileri kendiniz bile test edebilirsiniz. Bu yazıda okuyacağımız bilgileri sizin için test edip onaylamışlar. İşte günlük hayatta kullanabileceğiniz ve insan ilişkilerinde istediğinizi elde etmenize yardımcı olacak 19 psikolojik gerçeği sizler için derledik.

Kaynak: https://www.boredpanda.com/psychologi...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Defalarca yinelemek

1. Defalarca yinelemek

İnandıkları her şeye karşı olsa bile, insanlar tekrar tekrar kendilerine söylenen şeylere inanmaya meyillidir. Hatta bu bir öğrenme metodu olarak kullanılıyor. Bu yüzden tüm dünyadaki gazeteler büyük bir önem taşır. Çünkü bu manşetler tekrar edilerek günlerce hatta aylarca önümüze çıkar.

2. Sessiz kalmak

2. Sessiz kalmak

Bir soruya kesinlikle cevap almak istiyorsanız soruyu sorun ve başka hiçbir şey demeden bekleyin. Sessizlik onları rahatsız edecek ve bozmak için cevap verme ihtiyacı hissedecekler.

3. Amaca yönlendirmek

İş yerinizde biri sizi rahatsız ediyorsa onunla konuşmayı sürdürürken bir yandan ayağa kalkın ve onun masasına doğru yürüyün. Oraya gittiğiniz için masasına oturma ihtiyacı hissedecektir ve sonra da konuşmayı kısa kesip işinize dönebilirsiniz. Her zaman işe yarar.

4. Fedakarlık psikolojisi

4. Fedakarlık psikolojisi

Yapılan araştırmalara göre sevmediğiniz bir şeyi yapıyormuş gibi görünmek o işten sıyrılmanın en kolay yolu. 

Örneğin, iş yerinizde her hafta perşembe günü saat 17'de nefret ettiğiniz bir toplantı oluyor diyelim. Patronunuza her perşembe 17.45'te dil kursuna gittiğinizi söyleyip toplantının ilk 10 dakikasına girerek sonradan çıkarsanız aslında ortada bir kurs olmamasına rağmen patronunuz 'Vay be, işi olmasına rağmen 10 dakika dahi olsa uğruyor. İşine önem veriyor.' diye düşünür.

5. Suçunu üstlenmek

Eğer yaptığınız hatayı örtbas etmek yerine ,öne çıkıp kabul ederseniz ve düzeltmek için elinizden geleni yapacağınızı söylerseniz başkalarının gözünde daha güvenilir bir insan haline gelirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Düşüncelerinizi kendinize saklamak

6. Düşüncelerinizi kendinize saklamak

Her kimle konuşuyor olursanız olun, kötü bir namınız olmaması için insanların arkasından hep iyi konuşun. Bir şekilde kulaklarına gidecek, emin olabilirsiniz.

7. Alma - verme psikolojisi

7. Alma - verme psikolojisi

Birine yardım etmek istiyorsanız fakat gururundan kabul etmeyeceğini biliyorsanız önce ondan aslında ihtiyacınız olmasa bile minik bir iyilik isteyin. İyiliğinin karşılığı olarak da yardıma ihtiyacı olduğu şeyi yapın.

8. Teşekkür etmek

8. Teşekkür etmek

Birine karşı normalde teşekkür edilmeyecek küçücük şeylere bile sürekli teşekkür ederseniz ve sonra birden teşekkür etmeyi keserseniz sizin ona teşekkür etmenize o kadar alışmış olacak ki afallayacaktır. Yeniden teşekkürünüzü kazanmak için sizin istediğiniz şeyleri yapmaya başlar. 

Ya da katıldığını bildiğiniz bir konuyu belirtip 'Öyle değil mi?diyerek onun da onayını isterseniz, bir sonraki dediğinize de katılma olasılığı artar.

9. Minnettarlık

Aynı şekilde eğer bir insanın sizi sevmesini istiyorsanız da ondan sizin için küçük iyilikler yapmasını isteyin ve yaptığında ona hep teşekkür edin. Minnettar olduğunuz için aranızda pozitif enerji oluşacaktır.

10. İnsanların yüzüne bakmamak

10. İnsanların yüzüne bakmamak

Kalabalıkta hızlı yürümek istiyorsanız kimsenin yüzüne bakmayın ve sadece yola bakın. Böylece otomatik olarak yolunuzdan çekileceklerdir.

Ayrıca insanların yüzüne bakarak konuşurken alnına bakmak onları oldukça rahatsız ediyormuş.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Öneride bulunmak

11. Öneride bulunmak

Bir iş yapılmadan önce öneride bulunmanın gücü küçümsenmemeli. Çoğu insan bunun başkalarını nasıl etkileyebileceğini hafife alır. Neden o şekilde yapılması gerektiğine dair insanları ikna etmeye çalışmak yerine sadece basitçe önerin ya da soru yöneltin. 

Yapılan bir çalışmada 'Bugün biraz solgun görünüyorsun. Hasta mısın?' diye sorulan kişilerin aslında gayet zinde iken o gün hasta hissettikleri ya da soru yöneltildikten sonraki 3 gün içerisinde gerçekten de hasta oldukları gözlemlenmiş.

12. Boş anı yakalamak

12. Boş anı yakalamak

Telefonda konuşurken insanların onlara uzatılan her şeyi sorgulamadan eline aldıkları komik videoları belki görmüşsünüzdür. Bu gerçekten de psikolojik bir gerçek. İnsanlar savunmasız anlarında ya da bir şeye çok odaklanmışken ellerine verilen şeyleri alıyorlar. 

Bunu kullanarak vermeye çekindiğiniz bir şeyi verebilir ya da hakkında hoşunuza gitmeyecek sorular soracağını bildiğiniz bir şeye hemen evet cevabı alabilirsiniz. Muhtemelen nereye koyduğunu bilemeyerek size yeniden soracak ve siz de ona zaten verdiğinizi söyleyeceksiniz.

13. Boşa gitmesin hissi

13. Boşa gitmesin hissi

Birçok insanın satın aldıkları yiyeceği tadını beğenmeseler de bitene kadar yediklerini görürsünüz. Bunun sebebi onun karşılığında bir bedel ödemiş olmalarıdır. Ona para verdikleri için boşa gitsin istemezler. Aynı şekilde hiç kimse çok emek harcadığı bir şeyi ne kadar sevmezse sevmesin bırakmak istemez.

14. Sözcük seçimleri

14. Sözcük seçimleri

Kullandığınız dili 'ben' dilinden 'biz' diline çevirin ve büyüyü görün. Bu  duygusal bir bağ kuracağından insanlar otomatik olarak kendini sizin tarafınızda hissedecek.

15. Dilin önemi

15. Dilin önemi

Travmanız olan bir olaydan bahsetmek zorunda kaldığınızda çok yakın zamanda olmuşsa ya da hala yaşıyor olsanız bile geçmiş zaman kullanarak anlatın. Etkilerini azaltmakla birlikte o an panik olmanıza engel olacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Soru sormak

16. Soru sormak

Biri ile hararetli bir tartışma içerisinde iseniz 'İyi misin? Neden bu kadar hızlı nefes alıp veriyorsun?' diye sorun. Nefes alışlarına odaklanmaktan söyleyeceklerine odaklanamayacaktır.

17. Bakışların etkisi

17. Bakışların etkisi

Bir sorunun doğru cevabını öğrenmek için önce yanlış cevabı söyleyin. Özellikle internette işinize yarar. 

 Kubrick bakışı denilen teknikle dik dik insanlara alttan alttan bakmak sizi rahat bırakmaları için sinyal verir.

18. Kafa sallamanın etkisi

Birinin dediğinize katılması için kafanızı aşağı yukarı hafifçe sallayın. Politikada yaygın olarak kullanılan bir beden dili.

19. Taklit etmek

19. Taklit etmek

Sadece onları taklit ederek insanların davranışlarını kontrol edebileceğinizi söylesek? Bu gülümsemek ya da sandalyeyi onun ardından sizin çekmeniz kadar küçük bir davranış bile olabilir. 

Mesela birisi elini yüzüne koydu, siz de koydunuz, bacağına koydu, siz de koydunuz. Bir sonraki hareketini de yapacağınızı bildiğinden panik olacaktır ve bir şey yapmak yerine sizin harekete geçmenizi bekleyerek tekrarlayacaktır. Sonra siz elinizi masaya koyarsanız o da elini masaya koyar. Böylece insanların hareketlerini küçük ölçüde kontrol edebilirsiniz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
30
17
7
4
2
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın