Görüş Bildir
Haberler
Çocuklar Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Nasıl Beslenmeli?

Çocuklar Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Nasıl Beslenmeli?

Şebnem Sucu
25.01.2022 - 11:38

Vücudu mikroplara karşı koruyan bağışıklık sistemi zayıfladığında vücut enfeksiyonlara açık hale gelir ve bu durum çeşitli hastalıklara davetiye çıkarır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücut direncini arttırmak için yeterli ve dengeli beslenmek önem taşır. Öyleyse çocuklar bağışıklık sistemini güçlendirmek için nasıl beslenmeli? İşte daha güçlü bağışıklık sistemi için yapılması gerekenler…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Günümüzde bağışıklık sistemini güçlü tutmak her birimizin istediği bir durum. Koronavirüs salgının etkisini hala gösteriyor olması bu durumu net olarak açıklıyor. Çocukların sık sık hasta olmalarının altında yatan en önemli sebeplerden biri zayıf bağışıklığa sahip olmalarıdır. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için gıda çeşitliliği bulunan dengeli bir beslenme düzeni oluşturmak gerekir. Bu sayede onları olası hastalıklardan korurken sağlıklı gelişimlerine de destek olabiliriz. Peki, çocuklar bağışıklık sistemini güçlendirmek için nasıl beslenmeli? İşte cevabı…

Bağışıklık Sistemi Nedir?

Bağışıklık Sistemi Nedir?

Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerden önce ilk olarak bağışıklık sistemi nedir? Bu sorunun cevabını bilmek gerekir. Bağışıklık sistemi, doğuştan gelen ve edinilmiş bağışıklık olmak üzere 2 ana gruba ayrılır. Doğuştan gelen bağışıklık sistemi, solunum, deri, göz korneası, genitoüriner ve gastrointestinal yolları kaplayan mukoza zarından oluşur. Bunlar, zararlı mikrop ve parazitlere korumaya karşı fiziksel bariyer oluşturur. Kalıtsal olan bu sistem dışarıdan gelen bir istilacıyı tanıdığında hızla harekete geçer. 

Edinilmiş bağışıklık sistemi yaşam boyu değişime uğrar. Bir rahatsızlığın geçirilmesi ile gelişir veya dışarıdan vücuda alınan serum ve aşı ile gelişir ayrıca yeterli dengeli beslenme ile gelişim gösterir.

Çocuklar Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Nasıl Beslenmeli?

Çocuklar Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Nasıl Beslenmeli?

Çocuklar günde en az 4 öğün tüketmeli; karbonhidrat, yağlar, protein, vitamin ve minerallerden zengin bir beslenme düzenine sahip olmalıdırlar. Sebze ve meyvelere çocukların beslenmesinde yer vermek iyi bir bağışıklık için şarttır. Tahıllı besinler de son derece önemlidir. Ev yemekleri her zaman ilk tercih olmalıdır. Hazır ürünlerden çocuklar mutlaka uzak tutulmalıdır. Çocukların bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olacak besinler şöyledir;

• Omega 3 yağ asitleri içeren balıklar haftada 2-3 gün verilmelidir. Oldukça güçlü bir antioksidan kaynağı olan balık, bağışıklık sisteminin çok güçlü tutulmasına yardımcı olur. 

• Özellikle kış aylarında olası hastalıklara karşı korumak sağlamak için C vitamini içeren portakal, greyfurt, kivi mandalina ve kivi tüketilmelidir. C vitamini demir emilimini arttırdığından çocukların belenmesinde zaten önemli rol oynamaktadır.

• Yumurta bağışıklık sistemini güçlendirmeye destek olan oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Yumurtanın yanı sıra süt ve süt ürünleri kırmızı et, çinko içeriği yüksek gıdalara beslenmede yer verilmelidir.

• Lahana, kereviz, pazı, brokoli, ıspanak, turp, sarımsak, soğan ve tatlı patates gibi çeşitli sebzelerle hazırlanan besinler sık sık yenmelidir.

Zeytinyağı, zeytin ve kuruyemişler güçlü bir bağışıklık sistemi için harika seçeneklerdir.

• Bunlara ilaveten içerdiği probiyotiklerden ötürü yoğurt ve kefir gibi gıdaları çocuğunuzun beslenmesine dahil ederek bağışıklık sistemlerini güçlendirebilirsiniz.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın