Görüş Bildir
Haberler
Çikolatanın Tarihi Yolculuğu Güzelkelam

Çikolatanın Tarihi Yolculuğu Güzelkelam

serkan bolat
07.10.2015 - 02:28

Çikolatanın Tarihi Yolculuğu Güzelkelam

Çikolatanın ana maddesi olan kakao çekirdeklerinin elde edildiği kakao ağacını, bugünkü Guyana sınırında Güney Amerika'nın eski yerlileri olan Mayalar keşfetti. Aztekler de kakao, kralların vazgeçemediği günlük sıcak içimlikler arasında yer almıştır. Avrupa'nın kakaoyu tanıması Kristof Kolomb'la olmuştur. 1502 yılında yerlilerin kakaoyu içecek olarak kullandıklarını gördü, 1509 yılında ünlü İspanyol kaşif Hernando Cortes, bu ürünün önemini fark etti ve İspanya'ya götürdü. Kakao böylece İspanya'da kullanılmaya başlandı.

Fransa sarayı kakao ile tanıştığında, bu içeceğin enerji verici özelliği de keşfedildi. 15. Louis'in kakaodan bir karışım hazırlama, satma ve dağıtma hakkı verdiği David Chaillou, o büyülü lezzeti, çikolatayı icat etti. Çikolata sonraki dönemde bir süre sarayın dışına çıkamadı ve halk bu lezzeti tanıyamadı. 1778'de bir Parislinin ilk kırma, karıştırma ve yoğurma makinesi icadının ardından, 1825'te Antoine Brutus Meiner, Noisel-sur-Marne'de ilk makineli çikolata fabrikasını kurdu ve bu çikolatanın büyüsünü tüm dünyaya taşıyan adım oldu.

Hollandalı çikolata yapımcısı Çonrad J. Van Houten, bulduğu yöntemle kakao tohumları içindeki yağı çıkarmayı basardı. İlk çikolata barını üreten Houten'dan ilham alan Joseph Storrs Fry oldu. Çikolataya süt katan İsveçli Daniel Peter ise sütlü çikolataya öncülük etti.

Çikolata Üreticilerinin Dili İle Çikolatanın Tarihi

Nestle'nin Dilinden Çikolata Tarihi

Çikolata... Genç, yaşlı, kadın veya erkek, herkesin ortak tutkusu, tartışmasız dünyanın en sevilen lezzeti. Yüzyıllardır devam eden bu aşk, ilk olarak ne zaman başladı biliyor musunuz?

Bundan 4000 yıl önce, Honduraslı yerliler tüm dünyayı etkileyecek bir keşif yaptılar. Kakao çekirdeklerinden bir içecek üretmişlerdi ve bunun onlar için anlamı yeni bir tat bulmanın çok da ötesinde değildi. Oysa hayatımızda önemli bir yeri olan çikolataydı keşfettikleri.

Etimoloji uzmanları çikolata kelimesinin, Aztek dilindeki 'xocolatl” kelimesinden geldiğini belirtiyorlar. Kelimenin sonundaki “atl” kısmı “su” veya “içecek” anlamına geliyor. “Xocol” kısmı için ise üç farkılı açıklama bulunuyor; kakao çekirdeklerinin gürültülü bir şekilde havanda dövülmesinden dolayı “gürültü” anlamına geldiğini düşünenen etimologların yanı sıra, “acı” ya da “sıcak” anlamında kullanıldığını söyleyenler de bulunuyor.

Callebaut'un Dilinden Çikolatanın Tarihi

Kakao ve çikolatanın tarihinin yaklaşık 4000 yıl geriye gittiğini biliyor muydunuz? Ya da kakaonun Maya ve Aztek kültürlerinde para birimi olarak önemli bir rol oynadığını?

Kakao ve çikolata gibi zengin ve ilginç bir hikayesi olan çok az besin maddesi vardır. Aynı kahve gibi, kakao çekirdeğini de Latin Amerika'da Kolomb öncesinde kurulmuş medeniyetlerden miras aldık.

Hernando Cortés kakaoyu ilk defa Avrupa'ya ihraç ettiğinde ve kakao kullanarak çikolatalı içecek yapmayı öğrendiğinde, bu oldukça ilgi uyandırdı: bazıları için ilahi, diğerleri için inanca aykırı. Bugün bile, kakao ve çikolata hâlâ bir gizem, lüks ve zevk havası yaymaktadır. Biraz tarih bunun nedenini anlamamıza yardımcı olabilir.

Kaynak: http://www.guzelkelam.com/2014/01/cik...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın