Görüş Bildir
Haberler
Çığır Açan İcatlara İmza Atmalarına Rağmen İsimlerini Daha Önce Muhtemelen Hiç Duymadığınız Kişiler

Çığır Açan İcatlara İmza Atmalarına Rağmen İsimlerini Daha Önce Muhtemelen Hiç Duymadığınız Kişiler

Mucit denildiğinde hemen aklımıza Thomas Edison ve Wright Kardeşler gibi bazı ünlü isimler geliyor. Ancak birçok önemli buluşu yapan kişilerin isimleri bilinmiyor. Sizler için az bilinen mucitlerin bir listesini yaptık. Buyurun...👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Katsuko Saruhashi

1. Katsuko Saruhashi

Katsuko Saruhashi'nin bilim ve teknolojiye katkıları, bugün toplumumuz üzerinde kalıcı bir etki yarattı. Bilim insanlarının deniz suyundaki karbondioksit (CO2) seviyesini tespit etmek için bugün kullanılan yönteme öncülük etti. Bu ölçümler küresel ısınmayı ve iklim krizini anlamada hayati hale geldi. Ardından yeni bulduğu teknikleri, yer üstü nükleer testlerinin sonuçlarını anlamak için uyguladı. Saruhashi, Amerika Birleşik Devletleri için ünlü bir atomik test alanı olan Bikini Atoll'daki radyasyon seviyelerini ölçtü. Onun ölçümleri, Soğuk Savaş sırasında yerüstü atom testlerinin yasaklanmasını sağladı.

2. Mary Anderson

2. Mary Anderson

1902'de Anderson, yoğun kar yağışı sırasında New York'ta trafikte kaldı. Korkunç trafik daha da kötüleşti çünkü sürücüler sürekli arabalarından inmek ve ön camlarındaki karı silmek zorunda kalıyordu. Bu durumdan rahatsız olan Anderson, ön camı silebilecek ve arabanın içinden kontrol edilebilecek bir cihaz icat etti. Planı çizdi ve 1903'de patentini aldı. Patentini satmaya çalıştığında kimse almak istemedi. İcadının yaygın olarak kullanıldığını gördü ancak bundan hiç kar etmedi.

3. Mary Sherman Morgan

3. Mary Sherman Morgan

Soğuk Savaş boyunca Sovyetler Birliği ve ABD arasındaki uzay yarışı devam etti. İnsanlığın aya ilk ayak basması bu dönemde oldu. Yuri Gagarin, Neil Armstrong ve Buzz Aldrin gibi isimler dünya çapında tanındı. Ancak ABD'nin uzaya gönderdiği ilk aracın yakıtını yapan kadının ismi hala az biliniyor. Mary Sherman Morgan bu yakıtı bulmak ile görevlendirildi. Genellikle roketin inşası daha kolay olduğundan, yakıta göre bir roket belirlenir ancak Mary'e yapılmış bir rokete yakıt bulma görevi verilmişti. Üniversite mezunu olmamasına rağmen hiçbir yardım almadan bu yakıtı icat etti. Temel katkılarına rağmen ismi çok az duyulmuştur.

4. John Bardeen, Walter Brattain ve William Shockley

4. John Bardeen, Walter Brattain ve William Shockley

Bilgisayarın minyatürleştirilmesi ve artan işlem gücü hayati bir buluş olan transistör ile mümkün olmuştur. Transistör olmasaydı modern dünya şimdikinden çok farklı olurdu. İnternet, cep telefonları, taşınabilir bilgisayarlar ve GPS, transistörler olmadan var olamayacak teknolojilerden sadece birkaçı. 1948'de Bell Laboratuvarlarında üç fizikçi transistörü icat etti. Üçlü John Bardeen, Walter Brattain ve William Shockley'den oluşuyordu. Yirminci yüzyılın en önemli icadı olarak kabul edilen şeyin tanınmasıyla Nobel Ödülü aldılar.

5. Thomas Savery

5. Thomas Savery

Birçok tarihçi, buhar motorunun ortaya çıkışının batı dünyasında Sanayi Devrimi'ni başlattığına inanıyor. Hemen hemen herkes icadı biliyor olsa da, yaratıcısını çok az kişi biliyor. Motorun mucidi, ilk makineyi 1698'de tasarlayan Thomas Savery'dir. Buharla çalışan ve madendeki suyu dışarı çıkarmak için kullanılan bir makine icat etti. Tasarımı sadece derin bölgelerden su çekebilmek için kullanılsa da Savery, buhar makinesi yapan ilk kişiydi. Daha sonra Thomas Newcomen ve James Watt onun tasarımını geliştirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Carl Djerassi

6. Carl Djerassi

Carl Djerassi, adını bilmediğimiz, ancak icadı için teşekkür borçu olduğumuz bir mucit. En ünlüsü, artık sadece 'hap' olarak bilinen oral kontraseptif sentezi. Djerassi, “hapın babası” olarak bilinmesine rağmen, modern doğum kontrol haplarında kullanılan hormonu oluşturmak için bir ekiple birlikte çalıştı.

7. James Goodfellow

7. James Goodfellow

ATM şifreniz muhtemelen sahip olduğunuz en iyi korunan bilgi parçalarından biri.  Artık ATM kullanırken pek düşünmüyor olsak da bir zamanlar bankaların mesai saatleri dışında işlem yapmak imkansızdı. Goodfellow, hesap bilgilerinize kolayca kodlanabilen kişisel kimlik numarası (PIN) kavramını icat etti. Şifreniz ile kartınızı eşleştirerek hesabınıza güvenli bir şekilde erişimini sağladı ve yasa dışı girişi engellemiş oldu. ATM'ler şu anda her yerde ancak Goodfellow buluşundan neredeyse hiçbir şey kazanamadı.

8. Ernie Fraze

8. Ernie Fraze

Ernie Fraze'nin buluşu kullandığınızda pek de aklınıza gelmeyen ancak oldukça kolaylık sağlayan bir icat. Fraze, içecek kutularında kullanılan açılır kapakları icat etti. Açılabilir kapaklı teneke kutular bulunmadan önce konserve açıcılarla açılmaları gerekiyordu. Bir içeceği açmak istediğinizde yanınızda bir tane bulundurmanız lazımdı. Bu icat Fraze'ye milyonlarca dolar kazandırdı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
22
2
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ayşe Haseki

Harika bilgiler idi, teşekkürler