Görüş Bildir
Haberler
Cezası Ölüm! Bizler İçin Son Derece Normal Olsa da Kuzey Kore'de Yasak Olan 10 Durum

Cezası Ölüm! Bizler İçin Son Derece Normal Olsa da Kuzey Kore'de Yasak Olan 10 Durum

Gülbeyaz
08.04.2023 - 20:18

Kuzey Kore, dünyanın en dışa kapalı ve gizli ülkesi. Ancak bu orada yaşayan insanların gündelik hayatı hakkında hiçbir şey bilmediğimiz anlamına gelmiyor. Çoğumuz bu ülkenin diğerlerinden farklı olduğunu ve katı kuralları olduğunu biliyoruz. Vatandaşlarının özgürlüğü neredeyse yok. Kuzey Korelilerin çoğu muhtemelen acımasız kurallarla yaşadıklarını bile bilmiyorlar çünkü dışarıdaki herhangi bir bilgiye erişimlerine izin verilmiyor. Gelin Kuzey Koreliler için yasak olan ama aslında bize çok doğal gelen 10 şey neymiş bir bakalım.

Kaynak: https://listverse.com/2023/03/28/10-c...
İçeriğin Devamı Aşağıda

10. İnternet kullanmak

10. İnternet kullanmak

İnternetin olmadığı bir dünya hayal edebiliyor musunuz? Ya da size hangi web sitelerine erişebileceğinizi söyleyen birinin olduğunu? 

Kuzey Kore'de internet kullanmak yasalara aykırı. Hükümetin internet üzerinde sıkı kontrolleri var ve yalnızca birkaç hükümet görevlisi ile birkaç bilim insanının buna erişmesine izin veriliyor. Diğer herkes için hükümet, kullanımı kontrol ediyor ve Kwangmyong adında devlet tarafından işletilen bir ağa sahipler. İnternet, dünyanın her yerinden insanların birbirine erişimi olduğu için Kuzey Kore hükümeti tarafından bir tehdit olarak görülüyor. Bilgi paylaşımına ve fikir alışverişine olanak tanınmamalı diye düşünüyorlar. Vatandaşlarını dünyanın geri kalanından izole etmek istiyorlar.

9. Gülümsemek

9. Gülümsemek

İster inanın ister inanmayın, Kim Il-sung'un ölüm yıldönümü olan 8 Temmuz'da gülümsemek Kuzey Kore'de yasalara aykırı. Vatandaşlar bu kuralın yasasını çiğnerse, toplama kamplarına gönderilebilir, hatta canlarından bile olabilirler. Aynı şey gürültülü olmak, alkol tüketmek veya doğum günü partisi yapmak için de geçerli. Ne yaparsanız yapın, 8 Temmuz'da gülümsemeyin. Bu dönemde alışveriş yapmaları veya diğer boş zaman etkinlikleri de yasaklanıyor ve 11 gün süren yas boyunca gülümsemek yasak olmaya devam ediyor.

8. Televizyon izlemek

8. Televizyon izlemek

Sevdiklerinizle güzel bir film izlemek, maç izleme heyecanı, bağımlısı olduğumuz diziler... Bunların hepsinin yasak olduğunu düşünsenize.

Kuzey Korelilerin kendi kanalları hariç televizyon izlemelerine, hatta dışarıdan radyo dinlemelerine dahi izin verilmiyor. İnternet gibi, kendi devlet televizyonları da var. Resmi Kuzey Kore medyasına ait olmayan herhangi bir şey yasak sayılıyor. Zira bunu yapmak onları Batı kültürüne maruz bırakacak. Kendi kanallarında ise sadece haber oluyor.

7. Araba sürmek

7. Araba sürmek

Her yere yürümek zorunda olduğunuzu hayal edin. Kuzey Kore'nin 100 kişiden sadece birinin araç sahibi olmasına izin verdiğine inanabiliyor musunuz? 

Ancak kadınların araba kullanmasına izin verilmiyor. Kadınların trafik polisi olarak çalışsalar bile tamamen araba kullanmaları yasak. Bir zamanlar kadınların şehirde bisiklet sürmeleri bile yasaktı. Ancak bu kısıtlama kaldırıldı. Araç sahibi olamayan herkes çoğunlukla yürümeyi tercih ediyor.

6. Ülke dışına çıkmak

6. Ülke dışına çıkmak

Kuzey Kore halkı istedikleri yere gitme hakkına sahip değil. 

Ülkelerinde sıkışıp kalmış bir haldeler. Herhangi bir seyahat zorunluluğu varsa bu kesinlikle devlet tarafından onaylanmalı. Şimdiye dek bunu başaran çok az kişi oldu ve birçoğu ülkeden kaçmaya çalışırken hayatlarını kaybetti. Dışarı çıkmayı başaran birkaç kişi ise onları ülke dışına kaçırması için rüşvet verdiklerini söylüyor. Yakalanırlarsa, onlar ve onlarla birikte tüm aileleri hapse gönderilebilir, hatta öldürülebilirler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Kot pantolon giymek

5. Kot pantolon giymek

Moda kişiliğimizin bir parçası olarak kendimizi birçok yönden ifade etmemize izin verir. Biz istediğimiz gibi giyinme özgürlüğüne sahibiz ancak dünyadaki herkes bu özgürlüğe sahip değil ne yazık ki. 

Kuzey Kore'de kot pantolon giyemezsiniz. Kot pantolon batı medeniyetine benzememeleri için yasaklanan kıyafetlerden sadece biri. Bu moda kuralını çiğnemenin sonucu ise mahkemeye çıkmak ve suçlarını yazılı olarak itiraf etmekten geçiyor. Giyecek uygun bir kıyafeti birisi size getirene kadar orada tutuluyorsunuz ve bu suçu işlediğinize dair iş arkadaşlarınızdan ailenize herkese haber veriliyor. Aynısı boyalı saçlar ve piercingler için de geçerli.

4. Telefonla konuşmak

4. Telefonla konuşmak

Uluslararası bir telefon görüşmesi yapmak Kuzey Kore'de öldürülmenize sebep olabilir. Ne yazık ki, Güney Pyongan eyaletindeki bir Kuzey Koreli fabrika şefi, Ekim 2007'de 150 bin seyircinin önündeki bir stadyumda bu sebeple idam edildi. Suçu sadece başka ülkelerden insanlarla telefon görüşmeleri yapmaktı. Kalabalıklar stadyumdan çıkarken bir izdiham meydana geldi ve 6 kişi daha öldü.

3. Meslek seçimi

3. Meslek seçimi

Hepimiz hayalimizdeki mesleği yapmıyoruz evet ama Kuzey Koreliler gerçekten hiç seçim yapamıyor. Liseyi bitirirken tüm vatandaşların orduya katılması gerekiyor. Erkekler 10 yıl, kadınlar ise 23 yaşına kadar askerde kalıyor. Ordudan sonra onlara hayatlarında idame ettirecekleri iş de devlet tarafından veriliyor. Kendi seçim hakları ya da istekte bulunma hakları yok. 

Tüm çalışanların haftada 48 saat çalışması ve sadece pazar günleri izinli olması gerekiyor. 2016'da yeni düzen nedeniyle halk 70 gün üst üste çalışmak zorunda kalmıştı.

2. Saçı isteğe göre şekillendirmek

2. Saçı isteğe göre şekillendirmek

Bazen herkes yeni bir görünüme sahip olmak ister. Saç kestirmek yeni başlangıçlar olarak bile görülüyor. Kuzey Koreliler içinse bu o kadar da anlam ifade etmiyor. Aralarından seçim yapabilecekleri toplamda 28 saç kesimi var. Evli kadınların daha kısa saçları olması gerektiğine dair bir kural da mevcut.  Erkeklerin saçlarını ise 5 cm'den fazla uzatmalarına izin verilmiyor. Saç boyasının yasak olduğundan bahsetmemize gerek bile yoktur sanıyoruz.

1. Hükümet hakkında konuşmak

1. Hükümet hakkında konuşmak

Hükümeti eleştirmek Kuzey Kore'de ağır cezalara neden oluyor. Kim Jong-un'un yönetimi altında yaşayan tüm Kuzey Koreliler kendisine, ailesine ve devlete sadakat ve itaat yemini ediyor. Yüce lideri tehdit eden, hatta hakaret edenler idam ediliyor. Bu ziyaretçiler için de geçerli elbette. Amerikalı öğrenci Otto Warmbier, rehberli bir tur grubunun parçası olarak Kuzey Kore'den ayrılmayı beklerken Pyongyang Uluslararası Havaalanı'nda bu sebepten dolayı tutuklandı. Bir kişi de kaldığı otel odasından reklam panosu çaldığı için tutuklandı. Kuzey Kore bunu bir hakaret olarak görmüştü. 

Kuzey Kore bugün dünyanın en izole ve gizli ülkelerinden biri olmaya devam ediyor. Bir dahaki sefere Kuzey Kore hakkında yorum yapmadan önce bu listeyi tekrar düşünmenizi ve söylediklerinize dikkat etmenizi öneririz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

👇

👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
96
38
36
16
6
5
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Azra

Üzüldüm...😢😓

Bu ülkede ölmek yasak ölürsen öldürülürsün