Görüş Bildir
Haberler
Büyüklüklerini Öğrendiğinizde Ağzınızın Açık Kalacağı Tarihin En Zengin 11 İmparatorluğu

Büyüklüklerini Öğrendiğinizde Ağzınızın Açık Kalacağı Tarihin En Zengin 11 İmparatorluğu

luna
30.04.2021 - 08:00

Ufkum açıldı! 😱

Kaynak: https://finance.yahoo.com/news/11-ric...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Mezopotomya

1. Mezopotomya
www.instagram.com

İnsanlık tarihindeki en ünlü ve zengin imparatorluklardan bahsederken Mezopotomya'yı eklemeden geçemeyiz tabii. Mezopotomya birleşik bir imparatorluk değildi, Sümerler, Persler, Babilliler, Asurlular ve Akadların içeriyordu. Mezopotomya birçok medeniyetin temelini oluşturdu. Mezopotomyalılar, dünyaya birçok yeni icat kazandıran bir toplumdu.

2. Roma İmparatorluğu

2. Roma İmparatorluğu
www.instagram.com

Antik çağlarda bir imparatorluğun serveti, kontrol ettiği toprak miktarı ve yönettiği insan sayısı ile ölçülüyordu. Bu yüzden, Roma İmparatorluğu'nun ne kadar büyük bir serveti olduğunu düşünemiyoruz bile. Roma bir medeniyeti fethettiğinde tüm kaynaklarına ve mallarına el koymuştur. Tarihçiler, Roma İmparatorluğu'nun 2. yüzyılın ortalarında gücünün zirvesindeyken 65 milyon kişiyi yönettiğini tahmin ediyorlar. Bu da o zamanki dünya nüfusunun %21'ini oluşturuyor! Fortune, Roma'nın gücünün zirvesinde küresel ekonomik çıktının %25 ila %30'undan sorumlu olduğunu tahmin ediyor.

3. Pers İmparatorluğu

3. Pers İmparatorluğu
www.instagram.com

Yukarıda belirttiğimiz gibi antik çağlarda bir imparatorluğun gücü ve serveti yönetiminde olan insan sayısıyla ölçülüyordu. Guinness Dünya Rekorları'na göre, Pers İmparatorluğu, MÖ 480'de 49.4 milyon kişiyi yönetti. O zamanlar Dünya'da 112 milyondan biraz fazla insan olduğu tahmin ediliyor. Bu da o zamanki dünya nüfusunun % 44'ünün Pers İmparatorluğu'nun yönetiminde olduğunu gösteriyor.  Tarihçi Frank L. Holt, Büyük İskender bu imparatorluğu fethettiğinde de onun yönetimine geçen altın, gümüş ve buğdayın çok büyük miktarlarda olmasının Perslerin zenginliğini gösterdiğini söylüyor.

4. Mısır İmparatorluğu

4. Mısır İmparatorluğu

2002'de Nature dergisi, antik Mısır'daki ekonomik durumu ve eşitsizliği ortaya çıkaran bir rapor yayınladı. Görünüşe göre antik Mısırlıların büyük çoğunluğu çok fakirdi. İmparatorluğun hayal bile edilemeyecek kadar büyük olan serveti, neredeyse yalnızca firavunlar, rahipler ve daha az ölçüde, yazarlar, mimarlar, mühendisler ve diğer ayrıcalıklı esnaf arasında sosyal piramidin tepesinde yoğunlaşıyordu. Mısır'ın muazzam zenginlikleri, bugün hala ayakta duran piramitlerde bulunan firavunların hazinelerinde de görülüyor.

5. Bizans İmparatorluğu

5. Bizans İmparatorluğu
www.instagram.com

Roma İmparatorluğu, Doğu Roma ve Batı Roma olarak ikiye bölündükten sonra Batı Roma karanlık çağlarda yıkıldı ve bundan sonra sadece Bizans İmparatorluğu olarak tanınan Doğu Roma geç antik çağdan ortaçağ dönemine kadar gelişmeye devam etti. Bizans İmparatorluğu'nun Batı Roma yıkılırken ayakta kalmasının nedeni imparatorluğun muazzam zenginliği ve istikrarlı, çeşitli ekonomisiydi. Para birimi, para sistemi, vergi sistemi ve gelişmiş kredi ağlarının hepsi Batı'nınkinden çok daha üstündü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Babür İmparatorluğu

6. Babür İmparatorluğu
www.instagram.com

Babürler, avantajlı coğrafyalarını küresel ticaretin bir kavşağı haline getirmek için kullandılar. Doğu ile Batı arasında para alışverişi olduğunda paranın kendi bölgelerinde el değiştirmesini sağlamak için önemli vergileri kaldırdılar ve yollara, nehir yollarına ve limanlara yatırım yaptılar. Fortune'a göre, Babür İmparatorluğu, 1700'de gücünün zirvesinde olduğu zamanlarda dünyanın toplam ekonomik çıktısının tahmini olarak dörtte birini oluşturuyordu.

7. Song Hanedanlığı

7. Song Hanedanlığı
www.instagram.com

10. yüzyılın sonlarından 13. yüzyılın sonlarına kadar Song Hanedanlığı döneminde Çin, dünyadaki en gelişmiş uygarlıktı. Hanedanlığın bilime, sanata, mühendisliğe, savaşa, matbaaya, denizciliğe ve keşfe katkıları bugün hala bilinmektedir. Fortune, Song Hanedanı'nın  o zamanlar dünyanın toplam ekonomik çıktısının % 25 ila %30'unu oluşturduğu tahmininde bulundu.

8. Mali İmparatorluğu

8. Mali İmparatorluğu
www.instagram.com

Dünya tarihinde birçok zengin imparator ve yönetici olmuştur. Örneğin, Augustus Caesar'ın şu anki değeriyle 4.6 trilyon dolarlık bir serveti kontrol ettiği hesaplandı. Fakat, bir Batı Afrika imparatorluğu olan Mali İmparatorluğu'nun yöneticisi Mansa Musa o kadar zenginmiş ki serveti tam olarak hesaplanamıyor bile. Sadece tahmin edilebiliyor.

Mansa Musa hakkında detaylı bilgi edinmek isteyenleri şöyle alalım. 👇

9. İspanyol İmparatorluğu

9. İspanyol İmparatorluğu
www.instagram.com

İspanya İmparatorluğu, Christopher Columbus'un keşiflerinde maddi destek verdi. İspanyol İmparatorluğu, Aztek ve İnka imparatorluklarını fethetti ve neredeyse ortadan kaldırdı. Doğal olarak, elde ettikleri ganimetlerini İspanya'ya gönderdiler. Altın yüklü birçok geminin olduğu biliniyor. Bu ganimetleri taşıyan bir İspanyol hazine kalyonunun enkazı 2015 yılında keşfedildi. 1708'de Karayip Denizi'nin dibine batan San Jose isimli bu tek geminin içinde  altın, gümüş, değerli taşlar ve 17 milyar dolara yakın değerde bir hazine bulundu.

10. Britanya İmparatorluğu

10. Britanya İmparatorluğu

1800'lerin sonlarında gücünün doruğunda olduğu dönemde Britanya İmparatorluğu,  Kuzey Amerika'nın yarısını, Orta ve Güney Amerika'nın kıyı şeritlerini, Afrika'nın büyük alanlarını, Avustralya'nın tamamını ve tüm Hint yarımadasını kontrol ediyordu. En büyük sınırlara ulaştığı dönemde coğrafi olarak, şimdiye kadarki en büyük imparatorluk olan Britanya İmparatorluğu, dünya kara kütlesinin %25'ini ve dünya nüfusunun %23'ünü kontrol ediyordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Osmanlı İmparatorluğu

11. Osmanlı İmparatorluğu
twitter.com

1453'te Fatih Sultan Mehmet'in Bizans İmparatorluğu'nun başkentini fethetmesiyle Osmanlı bir imparatorluk haline geldi. Osmanlı İmparatorluğu, o zamanlar imparatorlukların ve genel olarak dünyanın standartlarına göre inanılmaz derecede hoşgörülüydü. Büyüklüğünün yanı sıra, imparatorluğun inanılmaz zenginliği gayrimenkullerinden geliyordu. Osmanlı İmparatorluğu, Avrupa ile Asya arasındaki kara ve su yollarını ve aralarında gerçekleşen tüm ticaret ve seyahatleri kontrol ediyordu.

Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

İlginizi çekebilecek diğer içeriklere buradan ulaşabilirsiniz. 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
120
37
36
20
16
13
8
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
mahir riha

Güzel bilgiler lakin Mezopotamya'nın listede olması yanlış.

Muhammet Doğan

1920lerdeki Osmanlı'da borç, sefalet içindeydi. Bence tarih verilmeli. Adamlar 1918de Viyana kapılarına dayanıyordu ki Atatürk Osmanlıyı yıktı zannediyor(dev... Devamını Gör