Görüş Bildir
Haberler
Bu Yıl Sinemaya Damga Vurdular! BBC Sinema Eleştirmenlerine Göre 2022'nin En İyi 20 Filmi

Bu Yıl Sinemaya Damga Vurdular! BBC Sinema Eleştirmenlerine Göre 2022'nin En İyi 20 Filmi

Elif Ateş Dereli
31.12.2022 - 20:17 Son Güncelleme: 01.01.2023 - 14:24

Merhabalar. 2022 yılında pek çok başarılı ve etkileyici filmleri izledik. BBC Culture’ın sinema eleştirmenleri olan Nicholas Barber ve Caryn James da bu yıla damga vuran 20 filmi seçti. Gelin hep birlikte listeye göz atalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Everything Everywhere All at Once

1. Everything Everywhere All at Once

ABD'de kendine ait bir çamaşırhanede ailesiyle birlikte çalışan Çinli bir göçmen kadın, başka şartlarda sürdürebileceği hayatlarla bağlantılı olan diğer evrenleri keşfederek dünyayı ve ailesini tek başına kurtarabileceği çılgın bir maceraya sürüklenir.

Yönetmen: Dan Kwan, Daniel Scheinert

Oyuncular: Michelle Yeoh, Stephanie Hsu, Jamie Lee Curtis

2. Top Gun: Maverick

2. Top Gun: Maverick

Otuz yıl sonra, Maverick hâlâ üst düzey bir donanma havacısı olarak sınırları zorluyor. Ancak Maverick, büyük fedakarlığı talep eden bir görevde TOP GUN'un seçkin mezunlarına liderlik ederken geçmişinin hayaletleriyle de yüzleşmek zorundadır.

Yönetmen: Joseph Kosinski

Oyuncular: Tom Cruise, Jennifer Connelly, Miles Teller

3. Turning Red

3. Turning Red

Meilin adında 13 yaşındaki bir kız, ne zaman çok heyecanlansa dev bir kırmızı pandaya dönüşür. Pixar imzalı animasyon filmi, Çinli-Kanadalı bir çocuğun, ne zaman strese girse ya da heyecanlansa başına gelenleri keyifli bir şekilde anlatıyor.

Yönetmen: Domee Shi

Seslendirenler: Rosalie Chiang, Sandra Oh, Ava Morse

4. Happening

4. Happening

Annie Ernaux'nun aynı adlı romanından uyarlanan film, 1960'larda Fransa'da kürtaj hâlâ yasa dışıyken Anne adlı sıradan bir üniversite öğrencisinin 1963 yılında Fransa'da kürtaj yaptırmak için çaresizlik içerisinde yaşadığı deneyime bakıyor.

Yönetmen: Audrey Diwan

Oyuncular: Anamaria Vartolomei, Kacey Mottet Klein, Luàna Bajrami

5. After Yang

5. After Yang

Küçük kızının, Yang adındaki android arkadaşı bozulduğunda, Jake onu tamir ettirmeye çalışır. Bu sırada Jake, geçip giden yılları sorguya çeker ve karısı ve kızı ile aralarında olduğunu daha önceden fark etmediği bir mesafeden yeniden bağ kurmaya çalışır.

Yönetmen: Kogonada

Oyuncular: Colin Farrell, Jodie Turner-Smith, Malea Emma Tjandrawidjaja

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Moonage Daydream

6. Moonage Daydream

David Bowie'nin yaratıcı ve müzikal yolculuğunu keşfe çıkan sinematik bir macera var karşımızda. Yönetmen Morgen bu belgeselde Bowie'nin hayatının ve kariyerinin en iyi bilinen kısımlarına değinmiyor. Aksine ünlü sanatçının etkileri, seyahatleri, felsefesi ve sanatsal çabalarına dair izleyici bir keşfe çıkarıyor.

Yönetmen: Brett Morgen

Oyuncular: David Bowie, Trevor Bolder, Ken Fordham

7. Triangle of Sadness

7. Triangle of Sadness

Yönetmen bu filmde kapitalist çılgınlığı mankenlik özelinde hedef alıyor. Film, küçük toplumsal hassasiyetleri irdeliyor. Tüm bunları bir gemi dolusu aşırı zengin yolcuların aracılığıyla seyirciye gösteriyor.

Yönetmen: Ruben Östlund

Oyuncular: Thobias Thorwid, Harris Dickinson, Charlbi Dean

8. The Eternal Daughter

8. The Eternal Daughter

Gizemli geçmişinin peşini bir türlü bırakmadığı bir otele dönen bir sanatçı ve yaşlı annesi, eski aile evlerinde uzun zamandır saklı kalmış sırlarla yüzleşir. Yönetmen, yalnızca bu iki kadının kaldığı sanılan harap olmuş eski bir oteldeki hayalet hikayelerini perdeye yansıtıyor.

Yönetmen: Joanna Hogg

Oyuncular: Tilda Swinton, Carly-Sophia Davies, Zinnia Davies-Cooke

9. The Fabelmans

9. The Fabelmans

İkinci Dünya Savaşı sonrası Arizona'da büyüyen genç Sammy Fabelman, ergenlik çağına geldiğinde film yapımcısı olmayı arzular. Ancak çok geçmeden sarsıcı bir aile sırrını keşfeder ve filmlerin gücünün gerçeği görmesine nasıl yardımcı olabileceğini keşfeder.

Yönetmen: Steven Spielberg

Oyuncular: Michelle Williams, Gabriel LaBelle, Paul Dano

10. RRR

10. RRR

Film, 1920'li yıllarda ülkeleri için savaşmaya başlamadan önce iki efsanevi devrimcinin evlerinden uzakta yaptıkları yolculukları konu alıyor. Britanya Hindistan'ına karşı isyan eden Hintlilerin hem dramatik hem de aksiyon dolu hikayesi de diyebiliriz.

Yönetmen: S.S. Rajamouli

Oyuncular: N.T. Rama Rao Jr., Ram Charan Teja, Ajay Devgn

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. The Banshees of Inisherin

11. The Banshees of Inisherin

Ömürleri boyunca çok iyi arkadaş olan iki adam, biri ilişkilerini aniden bitirdiğinde çıkmaza girerler. 1923'te yani İrlanda İç Savaşı yıllarında geçen hikayede iki eski arkadaşı intikam, yalnızlık ve biten arkadaşlığın duygusu kıskıvrak yakalar.

Yönetmen: Martin McDonagh

Oyuncular: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon

12. Babylon

12. Babylon

Devasa bir hırsın ve aşırılığın hikayesinin anlatıldığı film, Hollywood'un dizginlenemeyen çöküş ve ahlaksızlık döneminde birçok karakterin ilk yıllarında yükselişinin ve düşüşünün izini sürüyor.

Yönetmen: Damien Chazelle

Oyuncular: Brad Pitt, Margot Robbie, Jean Smart

13. Glass Onion: A Knives Out Mystery

13. Glass Onion: A Knives Out Mystery

Rian Johnson'ın Knives Out devam filminde Benoit Blanc'ın çözmesi gereken bir cinayet gizemi daha vardır. İlk filmde şüpheliler zengin, kendini beğenmiş Amerikalılardan oluşan bir grupken bu kez şüpheliler listesinde özel bir Yunan adasında aylaklık eden teknoloji patronları ve sosyal medya fenomenleri var. 

Yönetmen: Rian Johnson

Oyuncular: Daniel Craig, Edward Norton, Kate Hudson

14. Decision to Leave

14. Decision to Leave

Dağlarda bir adamın ölümünü soruşturan bir dedektif, araştırma yaptığı sırada ölen adamın gizemli karısıyla tanışır. Kadın şüpheli görünmektedir ancak dedektifi büyülemiştir. Film, şüpheli gördüğü kişiye aşık olan dedektifin hikayesini konu alıyor.

Yönetmen: Park Chan-wook

Oyuncular: Park Hae-il, Tang Wei, Lee Jung-hyun

15. Guillermo del Toro's Pinocchio

15. Guillermo del Toro's Pinocchio

Çocuğu 2. Dünya Savaşı sırasında bir bombardımanda ölmüş olan bir baba, tahtadan bir çocuk yapar. Pinokyo'nun diğer versiyonlarından farklı olan bu filmde tahta kuklayken hayat bulan Pinokyo'nun faşist İtalya döneminde yaşadıklarını izliyoruz.

Yönetmen: Guillermo del Toro, Mark Gustafson

Seslendirenler: Ewan McGregor, David Bradley, Gregory Mann

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Tár

16. Tár

Batı klasik müziğinin uluslararası dünyasında geçen film, yaşayan en büyük besteci-şeflerden biri olan ve büyük bir Alman orkestrasının ilk kadın müzik yönetmeni olarak kabul edilen Lydia Tár'ın hayatını merkezine alıyor.

Yönetmen: Todd Field

Oyuncular: Cate Blanchett, Noémie Merlant, Nina Hoss

17. Aftersun

17. Aftersun

Sophie, yirmi yıl önce Türkiye'de babasıyla çıktığı bir tatilin ortak sevincini ve melankolik anılarını düşünür. Tanıdığını düşündüğü babasıyla tanımadığı adamı uzlaştırmaya çalışırken gerçek ve hayali anılar arasındaki boşlukları doldurmaya çalışır.

Yönetmen: Charlotte Wells

Oyuncular: Paul Mescal, Frankie Corio, Celia Rowlson-Hall

18. Onoda: 10,000 Nights in The Jungle

18. Onoda: 10,000 Nights in The Jungle

Japonya, İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda teslim olduğunda, asker Hiroo Onoda, savaşı 10.000 gün daha sürdürmek için Filipinler ormanlarına çekilir. Üç saat süren film, gerçekten yaşanan olayın tuhaflığını ve direnişin boyutlarını gözler önüne seriyor.

Yönetmen: Arthur Harari

Oyuncular: Yûya Endô, Kanji Tsuda, Yûya Matsuura

19. Doctor Strange and the Multiverse of Madness

19. Doctor Strange and the Multiverse of Madness

Doctor Strange, kendisinin çoklu evrende milyonları yok etmekle tehdit eden diğer evren versiyonları da dahil olmak üzere birden fazla tehdide karşı savaşmak zorundadır. Bunun için de çoklu evrenler arasında seyahat edebilen ve gizemli bir genç kızla birlikte çalışır. Kızıl Cadı Wanda, Wong ve diğerlerinden de yardım isterler.

Yönetmen: Sam Raimi

Oyuncular: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen, Chiwetel Ejiofor

20. Corsage

20. Corsage

Avusturya İmparatoriçesi Elisabeth'in hayatındaki bir yılın kurgusal bir anlatımıdır Corsage. 1877 yılının Noel arifesinde, bir zamanlar güzelliğiyle putlaştırılan Elisabeth 40 yaşına girer ve resmi olarak yaşlı bir kadın olarak kabul edilir. Kraliçe de kamusal imajını korumaya çalışmaya başlar.

Yönetmen: Marie Kreutzer

Oyuncular: Vicky Krieps, Colin Morgan, Ivana Urban

İçeriğin Devamı Aşağıda

🎬︎

2022 yılı sinema açısından çok hareketli geçti. Siz bu filmlerden hangilerini izlediniz? İzledikleriniz hakkındaki yorumları bekliyorum.

Bunlar da İlgini Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
4
3
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın