Görüş Bildir
Haberler
Bu Yıl İlk Filmleriyle Karşımıza Çıkacak 7 Kadın Yönetmen

Bu Yıl İlk Filmleriyle Karşımıza Çıkacak 7 Kadın Yönetmen

Batuhan
08.03.2016 - 13:56 Son Güncelleme: 09.03.2016 - 09:32

Türkiye sinemasının hatrı sayılır miktardaki yetenekli ve özgün kadın yönetmenleri geçmişten bugüne sektör içerisinde, yurtiçi ve yurtdışı başarılarıyla adlarından söz ettirdi ve ettirmeye de devam ediyor. Bu yıl ilk uzun metrajlı sinema filmleriyle karşımıza çıkacak yedi kadın yönetmen de filmleriyle heyecan yaratıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bir Yeşilçam efsanesi Cahide Sonku’nun yönetmenliğini de üstlendiği filmlerle açılan Türkiye sinemasında kadın yönetmenler sayfası, Bilge Olgaç, Biket İlhan, Yeşim Ustaoğlu gibi ustalardan, Lale Oraloğlu, Füruzan, Işıl Özgentürk, Nisan Akman, Mahinur Ergun, Tomris Giritlioğlu, Türkan Şoray, Canan Gerede, Handan İpekçi gibi isimlere kadar uzanırken, yakın dönem Türkiye sinemasının nitelikli filmlerinden birkaçına imzasını atan Pelin Esmer, Aslı Özge, Belmin Söylemez, İlksen Başarır, Çiğdem Vitrinel, Belma Baş, Deniz Akçay Katıksız, Filiz Alpgezmen, Elfe Uluç, Rezzan Tanyeli, Dilek Keser, Elif Refiğ gibi isimlerle heyecan yaratmaya devam ediyor.

Yakın zamanda bu listeye Mavi Dalga ile Merve Kayan ve Zeynep Dadak ikilisi, Sarayon Ülkesi ile Lusin Dink, Kumun Tadı ile Melisa Önel, Deniz Seviyesi ile Esra Saydam ve Nisan Dağ ikilisi, Çekmeköy Underground ile Aysim Türkmen, Nefesim Kesilene Kadar ile Emine Emel Balcı ve Her Şey Aşktan ile Andaç Haznedaroğlu da eklendi.

Geçmişte ve günümüzde sinema ve televizyon sektörüne adını kazıyan çok sayıda başka kadın yönetmenle uzayıp giden bu listeye bu sezon ilk filmlerini izleyeceğimiz yedi yeni isim daha ekleniyor. Daha önce çektikleri kısa film, belgesel ya da televizyon dizileriyle isimlerini duyurmuş bu yönetmenleri 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü’nde sizler için sıraladık:

1. Ahu Öztürk | Toz Bezi

1. Ahu Öztürk | Toz Bezi

Geçtiğimiz Berlin Film Festivali’nin Forum bölümünde gösterilen ve festivalden övgülerle ayrılan Ahu Öztürk imzalı bu ilk film, Nesrin ve Hatun adlı iki gündelikçi kadının, temizliğe gittikleri evlerdeki insanlarla kurdukları ilişkileri, gündelik çatışmalarını, varoluş çabalarını, kadınlık, annelik, temizlik ve yoksulluk üzerinden tanımlıyor. Nazan Kesal ile Asiye Dinçsoy’un başrolleri paylaştığı filmde, Serra Yılmaz, Mehmet Özgür, Didem İnselel ve Gökçe Yanardağ gibi isimler de yer alıyor.

2. Ceylan Özgün Özçelik | Kaygı

2. Ceylan Özgün Özçelik | Kaygı

On yıl boyunca editörlüğü ve sunuculuğunu üstlendiği En Heyecanlı Yeri adlı sinema programıyla tanıdığımız Ceylan Özgün Özçelik’in ödüllü kısa filmlerinin ardından, uzun süredir üzerinde çalıştığı bu ilk uzun metrajlı sinema filminin çekimleri geçtiğimiz aylarda tamamlandı. Özçelik’in yazıp yönettiği ve toplumsal hafızayı kurcalayan bir psikolojik gerilim olarak nitelendirdiği filmi, yürüttüğü başarılı Fongogo kampanyasıyla da adından söz ettirmişti. Algı Eke’nin başrolünde yer aldığı filmin oyuncu kadrosunda Özgür Çevik, Kadir Çermik, Boncuk Yılmaz, Asiye Dinçsoy, Selen Uçer, Kerem Kupacı ve İpek Türktan Kaynak gibi isimler yer alırken, Nazan Kesal, Taner Birsel ve Saygın Soysal da konuk oyuncu performansları sergiliyor.

3. Çağıl Nurhak Aydoğdu | Yarım

3. Çağıl Nurhak Aydoğdu | Yarım

Geçtiğimiz Adana Altın Koza Film Festivali’nde dünya prömiyerini gerçekleştiren ve festivalden En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülü ile ayrılan Yarım , daha sonra Malatya’nın da aralarında bulunduğu birkaç festivalde daha yarışmıştı. Aydoğdu’nun ele aldığı çocuk gelin meselesine nasıl bir yerden baktığını, planlanan vizyon tarihi olan 6 Mayıs’tan itibaren görebileceğiz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Çiğdem Sezgin | Kasap Havası

4. Çiğdem Sezgin | Kasap Havası

Kariyerine yapım asistanı olarak başlayan ve yardımcı yönetmenlikle devam eden Sezgin, çektiği televizyon film ve dizilerinin ardından, uzun metrajlı ilk sinema filmiyle geçtiğimiz Adana Film Festivali’nde karşımıza çıktı. Festivalden En İyi Müzik ödülü kazanan yapım, Malatya ve Antakya festivallerinden de başrol oyuncusu İnanç Konukçu’ya En İyi Erkek Oyuncu ödülü getirdi. Oyuncu kadrosunda Şenay Gürler ve Levent Ülgen gibi isimleri de barındıran filmin sonbaharda vizyona girmesi bekleniyor.

5. Görkem Yeltan | Yemekteydik ve Karar Verdim

5. Görkem Yeltan | Yemekteydik ve Karar Verdim

Uzak İhtimal, Gölge gibi filmlerdeki başarılı performanslarından hatırladığımız, tiyatro ve televizyon dünyasının sevilen simalarından, oyuncu, yazar ve editor Görkem Yeltan da bu yıl ilk sinema filmiyle karşımıza çıkan isimlerden. Yılın çok sayıda kadın yönetmeni gibi Adana’da prömiyerini yaptığı filmi Yemekteydik ve Karar Verdim ile kamera arkasına geçen Yeltan, geçtiğimiz günlerde Yeni Delhi’deki 12. IAWRT Asya Kadın Filmleri Festivali’nde de filmiyle seyirci karşısına çıktı.

6. Senem Tüzen | Ana Yurdu

6. Senem Tüzen | Ana Yurdu

Geçtiğimiz Venedik Film Festivali’nin Horizons bölümünde dünya prömiyerini gerçekleştirdikten sonra, Asya Pasifik Ödülleri’nden En İyi Senaryo, Varşova’dan FIPRESCI ve Tiflis’ten En İyi Film ödüllerini kazanan Ana Yurdu, yönetmeni Senem Tüzen’i yılın en çok konuşulan kadın yönetmenlerinden birine dönüştürdü. Esra Bezen Bilgin ile Nihal Koldaş’ın başrollerini paylaştığı film, Adana Altın Koza’dan da En İyi Senaryo ve En İyi Kadın Oyuncu ödüllerini kazandı. Gittikçe kararan bir anne kız hikayesine odaklanan film, şimdiden gösterime gireceği bu yılın en iyi yerli filmlerinden biri.

7. Türkan Derya | Çok Uzak Fazla Yakın

7. Türkan Derya | Çok Uzak Fazla Yakın

Kara Melek, İkinci Bahar, Yeditepe İstanbul ve Hırsız Polis gibi Türkiye televizyon tarihinin efsanevi televizyon dizilerine yönetmen olarak imzasını atmış olan Türkan Derya, uzun zamandır üzerinde çalıştığı, yazıp yönetip yapımcılığını üstlendiği ilk sinema filmi Çok Uzak Fazla Yakın ile çok yakında karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. Burcu Biricik, Özgün Çoban ve Alican Yücesoy’un başrollerini üstlendiği ve yıllara yayılan, tutku dolu bir aşk ve büyüme hikayesi anlatan bu romantik dramın görüntü yönetmenliğini ise bol ödüllü Feza Çaldıran üstlendi.

Bantmag | Melikşah Altuntaş

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
44
11
5
3
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın