Görüş Bildir
Haberler
Borsalar Karışık, Altın Sakin, Dolar Yatay, Petrol Kararsız: Piyasalarda Neler Oluyor?

Borsalar Karışık, Altın Sakin, Dolar Yatay, Petrol Kararsız: Piyasalarda Neler Oluyor?

Özder Şeyda
21.06.2022 - 10:34 Son Güncelleme: 21.06.2022 - 18:38

Küresel piyasalarda bu hafta gündem bir miktar durulurken, Fed ve ECB söylemleri öne çıkıyor. Petrol tarafında Biden ve Yellen açıklamaları yakından takip edilirken, altın sakin seyrini sürdürüyor.

Dolar ve euroda da TL karşısında yatay seyir sürüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Borsa İstanbul'da oynaklık sürecek mi?

Borsa İstanbul'da oynaklık sürecek mi?

Dün yeni haftaya başlarken, BIST 100 endeksinde oynak bir seyir görüldü. Endeks, günü yüzde 0,23 oranında artışla 2.539,20 puandan tamamladı.

Bugüne de yüzde 0,71 oranında 17,91 puan artışla 2.557,11 puandan açılış yaptı.

Bugün yurt içinde veri gündemi sakin olurken, yurt dışında Fed ve ECB öne çıktı. 

BIST 100 endeksi günü yüzde 1,44 oranında 36,65 puan yükselişle 2.575,86 seviyesinden tamamlarken, işlem hacmi 36,2 milyar TL olarak gerçekleşti. 

Wall Street'in yeni haftaya pozitif bir başlangıç yaptı

Wall Street'in yeni haftaya pozitif bir başlangıç yaptı

ABD'de bir yandan enflasyonla mücadele bir yandan resesyon endişeleri ile gözler Fed tarafındaki söylemlere dönerken, piyasalarda sınırlı bir iyimserlik görüldü. Dün resmi tatil nedeniyle kapalı olan ABD hisse senedi piyasaları yeni haftaya pozitif bir başlangıç yaptılar. Geçen hafta S&P 500 Endeksi'ndeki şirketlerin toplam piyasa değerlerinin yaklaşık 2 trilyon dolar eridi. Dow Jones Sanayi Endeksi güne yüzde 1,41, S&P 500 yüzde 1,73 ve Nasdaq 100 endeksi yüzde 1,80 oranında yükselişle güne başladı. 

Analistler, Wall Street'in Avrupa piyasalarındaki olumlu seyri takip edeceğini, yatırımcıların bir kısmının geçtiğimiz hafta yaşanan düşüş sonrası gelinen seviyeleri alım fırsatı olarak göreceklerini de öngörüyorlar. 

Avrupa'da da gözler merkez bankası ve başkanında olurken, baş ekonomist Lane de negatif faiz döneminin sonunda gelindiğini vurguladı. Avrupa'da da FTSE 100 endeksi yüzde 0,54, DAX yüzde 0,43, CAC-40 yüzde 00,98 yukarıda seyretti. 

Asya tarafında ise borsalar dün karışık seyir izlerken, ABD'den esen pozitif meltemlerle olumlu bir görünüm hakim oldu. ABD-Çin ilişkilerinde yumuşamaya karşın Çin'de salgın tedbirlerinin sürmesi piyasalarda çift yönlü baskı oluşturuyor. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 2, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,6 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,4 oranında yükselirken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 oranında gerileyerek günü 3.306,72 puandan tamamladı.

Dolar ve Euro yatay seyrediyor

Dolar ve Euro yatay seyrediyor

Dolar/TL'de yatay seyir izlenen son günlerde dün bankalararası piyasalarda 17,3337'den kapanan gün sonrası bugün 17,32 seviyesinden işlemler gerçekleşti. 

Euro/TL'de de paralel seyir görülürken, sabah saatlerinde 18,26 seviyesinden karşılık buldu. 

Euro/dolar paritesinde de 1,05 seviyesinin üzerinde işlemler sürdü. 

Dolar/yen paritesi de son 24 yılın zirvesi olan 135,1 seviyesinden işlem görürken, Japon şirketlerinde rekabetçi kur avantajı beklentisi hakim oldu.

Gün sonunda ise TL karşısında dolar 17,3577, euro 18,3263 ve euro/dolar paritesi de 1,05555 seviyesinden işlem gördü. 

Altın fiyatları sakin seyrinde

Altın fiyatları sakin seyrinde

Altın tarafında Fed önemini korurken, yatırımcılar enflasyon, para politikası ve büyüme endişeleri ile sakin seyri sürdürdü. 

Ons altın dün 1.838 dolar seviyesinden işlem görürken, bugün 1.833 dolardan işlem gördü. Gram altın ise 1.021 liradan karşılık buldu.

ABD'de beklentilerin üzerinde gerçekleşen enflasyon sonrası Fed'den gelen şahin adım ile Avrupa'da da benzer durumlar altını baskılıyor. Tahvillerdeki yükseliş borsalarda da yatay seyre neden olurken, altın diğer yandan güvenli liman konumunu kullanıyor.

Gün sonunda ons altın 1.838 dolardan, gram altın da 1.026 liradan işlem gördü. 

Petrol fiyatı güçlü talebin etkisi ile yükseliyor

Petrol fiyatı güçlü talebin etkisi ile yükseliyor

ABD'de artan resesyon söylemleri, Biden ve Yellen tarafından yapılan açıklamalar ile petrol fiyatlarında bir miktar iyimserlik görülürken, ABD NYMEX sınırlı bir yükselişle 110 dolardan, Brent petrol de 115 dolardan işlem gördü. 

Biden'ın vergi konusunda, Hazine Bakanı Yellen'ın da Rus petrolü konusundaki açıklamaları piyasaları bir miktar rahatlatırken, Rusya'nın gelirlerini engellemek ve Rus petrolünün fiyatında düşüş için bir dizi görüşme yapıldığını açıkladı. 

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatı, yaz dönemiyle birlikte güçlenen talebin etkisiyle yükseliyor.

Rusya'ya yönelik yaptırımların arz sıkışıklığının devam etmesine yol açtığı ortamda Ağustos vadeli Brent petrolünün varil fiyatı bugün 116,20 dolar seviyesini gördü.

ICE'de Ağustos vadeli Brent günün ikinci yarısında düne göre 1,65 dolar artışla 115,78 dolar/varil seviyesindeyken, NYMEX'de Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü de 2,46 dolar yükselerek 110,46 dolar/varile çıktı. 

Analistler, Çin'in COVID-9 tedbirlerini tamamen sona erdirmesi ile birlikte talebin daha da güçlenmesinin beklendiğini, ABD'de gelen uçuş sayısı ve yollardaki hareketlilik verilerinin de talebe ilişkin pozitif beklentileri desteklediğini vurguluyorlar.

Brent petrolünde ilk direnç noktasının 116,44 dolar/varil olduğuna dikkat çeken analistler, buranın geçilmesi halinde 117,50 dolar/varilin üzerinin hedeflenmesini bekliyorlar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Burgesy

Son maasim 27469 dolardi Onlinee çalisarak. taam zamanli bir ögrenciyim ve her gün iki saat dizüstü bilgisayarimda çalisiyorum. Baskalari çok dahaa azina çal... Devamını Gör