Görüş Bildir
Haberler
Borsa ve Dolar Yükselişte, Altın ve Petrol Karışık Seyirde

Borsa ve Dolar Yükselişte, Altın ve Petrol Karışık Seyirde

Çin'de yaşana gelişmeler gündemde ön sıralara çıkarken, küresel piyasalarda gündem ve yön karışık olmaya devam ediyor. 

Borsa İstanbul'da yükseliş seyri sakinleşiyor. Dolar/TL'de yukarı yönlü baskı sürüyor. Altın ve petrolde küresel gelişmeler takip ediliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,40 oranında 19,61 puan artışla 4.942,83 puandan başladı.

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,40 oranında 19,61 puan artışla 4.942,83 puandan başladı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi dün banka hisseleri öncülüğünde yüzde 1 oranında yükselişle 4.923,23 puandan günü tamamlarken, tüm zamanların en yüksek kapanışını da gerçekleştirdi. Endeks, gördüğü en yüksek seviyeyi de 4.970,36 puana taşıdı.

Veri gündeminde içeride dış ticaret dengesi, dışarıda Almanya enflasyonu ve ABD tüketici güven endeksin öne çıkarken, Çin'de yaşanan salgın tedbirlerine yönelik protestolar da yakından izlenecek.

Teknik olarak endekste 5.000 seviyesi direnç konumunu korurken, 4.900 puan da destek konumunda bulunuyor.

Dün Wall Street'te yaşanan düşüşün ardından bu sabah ABD vadeli endekslerinde toparlanma yaşanıyor.

Dün Wall Street'te yaşanan düşüşün ardından bu sabah ABD vadeli endekslerinde toparlanma yaşanıyor.

Dün Wall Street'te, Fed üyelerinden gelen faiz artırımlarının 2023 yılında devam edeceği mesajlarının etkisiyle yaşanan sert düşüşün ardından bu sabah vadeli endekslerde toparlanma yaşanıyor. 

Dün, Boeing, Zoom Video ve VF Corp gibi hisselerdeki satışların ön plana çıktığı aşağı harekette Dow Jones Sanayi Endeksi günü yüzde 1,45, S&P 500 yüzde 1,54 ve Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 1,58 kayıpla tamamladı.

Bu sabah vadeli endeksler ise Çin ve Asya piyasalarındaki toparlanmadan destek alıyorlar. Vadeli Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0,17, S&P 500 vadeli endeksi yüzde 0,28 ve Nasdaq 100 vadeli endeksi yüzde 0,38 artıda seyrederken, Avrupa vadeli endeksleri de bugün artıdalar. FTSE 100 vadeli endeksi yüzde 0,13 ve EuroStoxx 50 vadeli endeksi yüzde 0,03 yukarıda seyrediyor. 

Çin'de devam eden 'sıfır Kovid' politikası karşıtı protestolar, risk algısının dünya borsalarına yayılmasına sebep olurken, Çin hükümetinden gelebilecek geri adım sinyalleri yanında inşaat sektörü için 13 yıldır uygulanan borsa fonlama yasağının da kaldırması borsada ağırlığı yüksek olan inşaat hisseleri öncülüğünde yükselişi hızlandırdı.

Çin Şanghay bileşik endeksi yüzde 2,1 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1 oranında yükseliş gösterirken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,5 oranında geriledi.

Dolar/TL, dün günü yatay seyirde geçirirken, bugün piyasa açılışında 18,64 seviyesinden işlem gördü.

Dolar/TL, dün günü yatay seyirde geçirirken, bugün piyasa açılışında 18,64 seviyesinden işlem gördü.

Resesyon riskinde ki yükselişe karşı Fed üyeleri şahin açıklamalarına devam ederken, gelecek ayki para politikası kararlarına yönelik belirsizlik devam ediyor. Fed'in aralıkta yüzde 68 ihtimalle 50, yüzde 32 ihtimalle 75 baz puan faiz artırması fiyatlanıyor. 

Euro/dolar paritesi de sabah saatlerinde 1,036 seviyesinden, euro/TL ise 19,31 seviyesinden karşılık buldu.

Emtia piyasalarında da Çin'deki gelişmelerle birlikte oynaklığın arttığı görülüyor.

Emtia piyasalarında da Çin'deki gelişmelerle birlikte oynaklığın arttığı görülüyor.

Çin'deki protestoların varlık fiyatları üzerinde etkili olmaya devam etmesi beklenirken, haber akışı yatırımcıların odağında olmaya devam edecek. 

Ons altın güne başlarken 1.752 dolardan, gram altın da 1.049 liradan işlem gördü. 

Bakırın libresi, dünkü kapanış seviyesinin yüzde 1,9 üzerinde 3,71 dolarda bulunurken, Dalian'da demir cevheri, Çin'in emlak desteğini artırmasıyla 23 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Alüminyum fiyatları, sıkı arzın Çin'de talep endişelerine ağır basmasıyla arttı.

OPEC+'nın üretimi kısabileceği spekülasyonları petrol fiyatlarını yükseltti

OPEC+'nın üretimi kısabileceği spekülasyonları petrol fiyatlarını yükseltti

4 Aralık'ta Viyana'da yapılacak OPEC+ toplantısında üretim kısıntısının gündeme gelebileceği spekülasyonları uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarını yukarı çekti. 

Petrol sektörünün önde gelen danışmanlık şirketlerinden FGE, OPEC+'nın 4 Aralık toplantısında üretimin 2 milyon varil/gün kısılması yönünde bir karar alabileceğini değerlendirdi. RBC Capital Markets da üretim miktarının değiştirilmemesi veya 1 milyon varil/gün kısılması yönünde bir karar alınabileceğini düşündüklerini vurguladı. 

OPEC+ toplantısı AB'nin Rusya'dan petrol ithalatı yasağının yürürlüğe gireceği 5 Aralık'tan bir gün önce yapılacak. AB üyeleri 5 Aralık'ta Rus petrolüne fiyat sınırı uygulamak için de görüşmeleri sürdürüyorlar. Rusya, petrolüne fiyat sınırı uygulayacak ülkelere satış yapmayacağını duyurmuş bulunuyor. 

Bu sabah ICE'de Brent petrolünün varil fiyatı Çin'in akaryakıt talebinin düşeceği endişeleri ile 82,39 dolara kadar gerilese de şu sıralarda düne göre 1,81 dolar artışla 85 dolar seviyesinden işlem görüyor. 

NYMEX'de Batı Teksas petrolünde fiyat 1,40 dolar artışla 78,64 dolar/varil seviyesinde.

Analistler 83,63 dolar direncini çok çabuk geçen Brent petrolü için bugün hedefi 85,46 dolar/varil olarak işaret ediyorlar. 83,63 dolar/varil üzerinde kalındıkça yukarı hareketin süreceğini öngörüyorlar.

Batı Teksas petrolü için bugün direnç 78,94 dolar seviyesinde. Buranın geçilememesi halinde 77,24 dolar seviyesinin yeniden test edilmesi bekleniyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın